Dynamic range και dynamic headroom

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.208
Ποια είναι η ελάχιστη απόσταση ακρόασης του 801;

(Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση, σε όποιον απαντήσει.)
Έψαξα, δεν βρήκα κατι. Ισως σε κανένα Gearslutz να το αναφέρουν. Και αυτο γιατι εκτός απο χρήση σε στούντιο δεν βρίσκω τον λόγο γιατι να αγοράσει κάποιος τέτοιο ηχείο και να το ακούει απο πολύ κοντά.

Προφανώς και το παίρνεις για να είσαι μετα τα δυόμιση μέτρα και βάλε.
Αλλιως θα έπαιρνες το 310 :D

Που θέλεις να καταλήξεις;

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
Αν κατάλαβα καλά, Θεωρείς το 310 κατάλληλο για nearfield ή άντε midfield ακροάσεις σε μικρούς χώρους, ενώ το 801 για farfield σε μεγάλους. Για αυτό τα λες μη συγκρίσιμα.
Εχουν τεράστια διαφορά σε maximum spl. Και αν προσθέσεις db με σαμπ στο ενα, θα πρέπει για να είσαι δίκαιος να προσθέσεις και στο άλλο. Και η διαφορά θα παραμένει.

Ο Εαρ παει να στερήσει το δικαίωμα σε sub απο το 801 με δικηγορικά τεχνάσματα για να τα φέρει σε καποια ισορροπία, αλλα θα κάνω ένσταση :D

Ναι λοιπον, εγω μιλάω για φαρφιλντ, ο Κώστας θελει να τα φέρει πιο κοντά στη σύγκριση αλλα δεν θα τον αφήσω...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Το να ζητάει να είναι ίδιο, ή, έστω, παρεμφερές το κόστος, δεν είναι δικηγορικό τέχνασμα.

Ειδικά από τη στιγμή που κανένας μας δεν είναι πετρελαιάς.

Πάντως είστε θεοί και οι δύο και γουστάρω τρελά! :drinks:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
...

Πες ότι δε μας νοιάζουν τα λεφτά. Είμαστε Σαουδάραβες με πετρελαιοπηγές.:p

...
Και αντί να τα φάτε σε κανα χαρέμι θα τα φάτε στα ηχεία.

Ε, ρε ξύλο που θέλετε. :p

Εξ' όσων γνωρίζω πάντως (από κάποιο αυτάκι), οι πετρελαιάδες προτιμούν Wisdom.
[DOUBLEPOST=1490572825][/DOUBLEPOST]
Ρε τι σου ειναι τα νιατα...
Εγω εχω ενα σωρο LP (Uriah Heep, John Mayal, Procol Harum, Van Der Graaf, ...) με 70δρχ απο δισκοπωλειο της γειτονιας. Τοτε που σε καθε τετραγωνο ειχε Δισκοι-Κασσετες
Κι αν δεν το ειχε, μου'λεγε: Nα στο γραψω σε κασσετα ?
Αλλα εγω ειχα ενα κασσετοφωνο που ηθελε μανταλακι στο Play για να στεκεται πατημενο ...
Πρεπει να'τανε το '75 οταν ηρθαν τα πρωτα εισαγωγης Lee, Levi's, Lois, Tiger, ...
Toτε ηταν που δοκιμασαμε για πρωτη φορα μπανανα !
Κι αν θυμαμαι καλα, η Coca-Cola, Pepsi, δεν εισαγονταν τοτε. Υπηρχε μονο η Sinalco Cola.
Ναι, τότε που ετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. :D

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
Το να ζητάει να είναι ίδιο, ή, έστω, παρεμφερές το κόστος, δεν είναι δικηγορικό τέχνασμα.

Ειδικά από τη στιγμή που κανένας μας δεν είναι πετρελαιάς.

Πάντως είστε θεοί και οι δύο και γουστάρω τρελά! :drinks:
Τα άλλα ήταν τα δικηγορικά κόλπα, όχι τα οικονομικά.
(Το οικονομικό δείχνει πόσο λάθος είναι η σύγκριση).
"Να το φέρουμε πιο κοντά, να του βάλουμε σαμπ, το 801 έχει ήδη σαμπ" κτλ

Καλά εννοείται πως γουστάρω σαν τρελός να διαφωνώ με Έαρ και Ζαπ. Και όχι με ομοιοπαθητικολαμπάτους.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.372
Εντάξει, εγώ ρωτάω εγώ απαντάω..

Interesting.. και δε μιλάω μόνο για το ποστ #6.. ;)

Έψαχνα κάτι άλλο, αλλά είχε ενδιαφέρον όλο το θρεντ, δείτε το.

Πάμε τώρα εδώ, όπου μπορείτε να δείτε να το λένε άλλοι, όχι εγώ: (ποστ #10)

.. the 801 is designed for a listening distance between 3m and 6m.

Ας δούμε στερεοφιλ, για πλάκα:

Placement in my listening room was relatively straightforward. The speakers ended up about 8' apart and 2' off the front wall, toed-in slightly and 10' from my comfy chair.
(10 feet = 3.05 m. Στο όριο.. βέβαια το τρίγωνο ακρόασης στο περίπου, και νταξ, toed-in slightly, να'χαμε να λέγαμε, τες πα..)

Εντάξει, αυτοί είναι ολίγον τι αστείοι, αλλά έχει πλάκα..:p

Και πάμε στο δια ταύτα: (μετρήσεις)

In its three iterations, the 801 was one of---if not actually the---best-selling high-end speakers of all time. Its use as a monitor was nearly universal in studios catering to classical recording, but its relatively low sensitivity (87dB) and somewhat ponderous bass response, especially when pushed, has limited the speaker's appeal in recent years, particularly in studios that specialize in synth-heavy pop and rock.

The bass driver itself is a shallow, 15" pulp-coned driver that operates as a piston because of its narrow operating band---it's used only up to about 400Hz.

Όπως το γνωστό ευαγγέλιο. ;)

Συνεχίζουμε:

The big B&W's sensitivity was basically to specification, at an estimated 90dB(B)/2.83V/m. However, the plot of its impedance magnitude and phase (fig.1) reveals that it is a demanding load, dropping to 3 ohms through the midrange and to 4 ohms in the high treble.

Άρα στη μπότα, μάλλον τα δίνει και κάτω από 3 ωμ, εγώ το βλέπω 70-100 κύκλους οριακά κάτω από 3, τες πα, πες 3 εσύ, να είμαστε χαλαροί, άπλες.:p

2,83 βολτ στα 3 ωμ πόσα βατ είναι; 2,67 βατ. Μη ψάχνεις.

Αντέχει λέει 1000 βατ. Πες μαξ εσπιελ. (Στο μέτρο πες, να σου πω στα 4 εγώ. Γιατί το ηχείο είναι για τέτοια απόσταση να το ακούς, όπου βέβαια ακούς μόνο τους τοίχους, αλλά αυτό ας το ξεπεράσουμε τώρα).

Παμ' παρακατ.

Πορτ στους 20 κύκλους (υπέροχο):

Δες τι παίζει το γουφερ, έχει μία ωραία ευθεία 70-100 κύκλους. Ξαναδες σχεδιάγραμμα αντίστασης.
Άρα, το γουφερ είναι 3 ωμ. Κι η κεφαλή, 4.

Παμ'παρακατ:

The Nautilus 801's tweeter is 43" from the floor, which is a little high for a person of normal height sitting in a sofa. (A survey performed some years ago by Stereophile's Tom Norton revealed a remarkable uniformity of ear height. Short or tall people sitting on typical domestic sofas had an ear height of 33"-39".) Fig.7, which shows the changes in the B&W's response in the vertical plane, normalized to the tweeter-axis curve, reveals that as long as the listener sits with his or her ears between the tweeter axis and the midrange axis, the perceived balance will not change too much. But if you sit so you can see the top of the speaker, or---horrors---stand up, a deep suckout appears at the upper crossover frequency (indicated in this graph by the cursor).

The impulse response on the tweeter axis (not shown) is absolutely conventional, while the step response (fig.8) indicates that all three units appear to be connected with the same, positive acoustic polarity. As is usual with a high-order crossover design, however, the Nautilus 801 is not time-coherent, the tweeter's output arriving at the microphone a small fraction of a millisecond before that of the midrange unit, and the woofer's output lazily following that. :p:D:lol:

Όντως, βλέπουμε πρώτη κορφούλα το τουιτερ, δεύτερη κορφούλα (πολύ κοντά βέβαια) το μιντ, και μετά κάνα μισάωρο, ξεκινάει το από κάτω, το μεγάλο ντε..:p

Οδήγηση:
Κι αυτοί τα ίδια λένε μεταξύ τους, κι άμα δεν έχεις λεφτά πας σε ενκορ, και πάλι καλά να λές.

Πολλές οι ενδιαφέρουσες σελίδες, έχει πλάκα. Τες πα, ας κσεκολλησω από το γκιαρσλατζ, γιαααα πείτε μου, γιατί ακριβώς είναι καλό ηχείο το 801;

Γιατί κάπου κάποτε το άκουσες και σου άρεσε; :p

Εντάξει, δεν είναι πολύ ακριβό. Κι έχεις και τουπέ μετά, περήφανος ιδιοκτήτης ενός δορυφόρου με κίτρινο 6-αρι και τουιτερ με διαμάντια, γουαου. Και να με το συμπαθιο μία καμπίνα σαμπ από κάτω. Τςςς

Και στα 4 μέτρα, τι ακριβώς μαξ SPL να περιμένω;:fuckyou:

(Χιντ: αρκετά κάτω από 110 ντιμπι, αλλά πόσα; Γιαααα πες! Έλα, μη ντρέπεσαι..)

Να ξαναδούμε λίγο τι βγάζει το 310 σε νιαρφιλντ; Όχι, βαργιέμαι. :p

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.372
Αυτή τη βάση? :D

Ναι, το βρήκες!
Σαν ένα 801, μόνο που παίζει πιο σωστά, και παίζει και Μόμπι!
Βεβαίως είναι πιο άσχημο. Και πιο φτηνό.
Χαχαχαχαχα

Α! Και δε μπορείς να βάλεις σούπερ ντουπερουλτρα καλώδια ηχείων, να το τιουνάρεις στα γούστα σου τα φανταστικουπέροχα!
Χαχαχαχαχα

Last edited:

Reaction score
777
Καλά βρε που το θυμηθήκατε το Nautilus?
Κλείνει 20 χρόνια το ηχείο.

Νομίζω έχει καταργηθεί και ως σχεδίαση το 801.

Πάντως τείνω να εμπιστεύομαι αρκετά περισσότερο σοβαρά pdf απο αυτά των περιοδικών.

Last edited:

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
γιατί ακριβώς είναι καλό ηχείο το 801
Θα ξεκινήσω απο αυτό το ερώτημα.

Lets get one thing straight: Ε λοιπον, δεν ειναι αυτή η διαφωνία, ποτέ δεν ήταν.

Η διαφωνία ειναι ποιό απο τα δυο ηχεία εχει μεγαλύτερο max spl, στην ΙΔΙΑ απόσταση, μόνο του ή συνοδεύομενο με sub, αλλα και τα δυο με τις ιδιες συνθήκες. Και εγώ λέω πως αυτή η σύγκριση αδικεί το 310.

Οχι το ένα στα 2 μέτρα και το άλλο στα 4.
Οχι το ένα με 2 sub και στα 2 μέτρα και το άλλο στα 4 μέτρα χωρίς sub. (Δηλαδή ο Μiddleweight να φέρει και δυο φίλους του για να παίξει με τον Heavyweight ; Αμ δε! Θα φέρει και ο Heavyweight 2 φίλους. Heavywieghts και αυτοί :fuckyou:)

Στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Τώρα εσύ κάνεις τα εξής Greek Statistice:
  • Τα βάζεις στο recommended distance για το καθένα, και όχι στην ίδια απόσταση. Αυτο το τρικ το μόνο που πετυχαίνει είναι να με πείσει πως η σύγκριση ειναι άδικη και λάθος. Βάλε και ακουστικά τοτε στην συγκριση σε μηδενική απόσταση :D
Γιατί κάπου κάποτε το άκουσες και σου άρεσε;
  • Οχι δεν ειναι αυτο το θέμα, Δεν ειναι το θεμα αν μου αρεσε, γιατι το 310 μου άρεσε περισσότερο . Το θεμα ειναι η φυσική: Θέλεις να με πείσεις πως ενα ηχείο με 8αρι γουφερ κλειστού τύπου θα έχει ιδιο max spl με ενα ported 15αρι, στην ίδια απόσταση;;;;;:headbang: Ούτε ο Σεργκέι Μπούμπκα να ήταν το 8ρι δεν γίνεται
  • Στηρίζεσαι σε μετρήσεις του 801Ν, που ειναι 3,5 γενιές πίσω. Εντάξει, δεν ειναι υποχρεωτικό να παρακολουθείς τις εξελίξεις των μοντέλων της B&W. Απλώς δείχνω το γιατι πρέπει να αγνοήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις που πόσταρες, και την ευαισθησία, πρόκειται περι άλλου ηχείου (το λέει και ο teachertza παραπάνω). Αν θέλεις να μιλήσεις για τρέχοντα μοντέλα στο stereophile, εχουμε το μικρότερο 802D3 εδω
http://www.stereophile.com/content/...-loudspeaker-measurements#gYy162q5UL6SQjDt.97

Και στα 4 μέτρα, τι ακριβώς μαξ SPL να περιμένω
Περίπου 15db παραπάνω απο οσα πρέπει να περιμένεις απο το 310 στα 4 μέτρα.

Για να συνοψίσω:
  • Εγώ λέω πως το μεγάλο B&W θα ρίχνει 10db κατ ελάχιστον σε καθε δεδομένη και ΙΔΙΑ απόσταση στο 310, εφόσον οδηγηθεί πλήρως
  • Γιαυτο τον λόγο η σύγκριση μεταξύ τους είναι άτοπη, κι ας είναι πιο σωστο ηχείο το 310 (που ειναι)
  • Αν θελεις να συγκρίνεις το 310 με B&W πρέπει να το συγκρίνεις με το 805 ή το 804 (κάπου ανάμεσα)
  • Αν θέλεις να συγκρίνεις ενα μεγάλο B&W με ΚΗ, πρέπει να το συγκρίνεις με το ΚΗ420.
Οποιαδήποτε άλλη σύγκριση είναι τελείως άτοπη.

Last edited:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.837
Dimifoot fot president !!
Πάντως αν ημουν Σαουδάραβας φράγκο δεν θα έδινα για ηχεία.
Θα είχα την δική μου φιλαρμονική άντε για να μην φωνάζει ο Κώστας θα έδινα και νανά δυο βαρέλια πετρέλαιο για να ακούσω live τον φαλακρό vegan στην αυλή μου

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.372

Reaction score
777
Κόλλησε το παιδί.:p

Ίδιες μετρήσεις, χωρίς το πικ στους 27.

Στα άλλα βαργιέμαι. Σε βαρέθηκα. Φύγε.:D
Ναι αλλα με διαφορετικά συμπεράσματα.

Turning to the time domain, the 802 D3's step response on the tweeter axis (fig.6) indicates that all four drive-units are connected with positive acoustic polarity, and that, in general, the decay of each unit's step blends smoothly with the start of that of the next unit lower in frequency. However, the output of the tweeter is very slightly too forward in time, which suggests that the B&W's optimal listening axis will be a little below the tweeter axis.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
Επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία γιατρών και δικηγόρων ενοποιήθηκαν σε ένα, ο Έαρ το γύρισε στη δικηγορία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.372
Ναι αλλα με διαφορετικά συμπεράσματα.
Θα σου'λεγα και σένα πόσο διαφέρουν, αλλά έχε χάρη που χεστηκα για τη μπιενταμπλεγιου και τα παθητικά της..:D:p

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
Θα σου'λεγα και σένα πόσο διαφέρουν, αλλά έχε χάρη που χεστηκα για τη μπιενταμπλεγιου και τα παθητικά της..:D:p
Αν τολμάς έλα στο Cosmos στις 2 λογαριαστούμε. >:(
Που θα πεις για την μπιενταμπλεγιου.:smg:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.242
Members
38.293
Νεότερο μέλος
KosmasTR