Analog vs Digital

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
90.925
Η δικιά μου εντύπωση από φίλους-γνωστούς κτλ, είναι πως ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με το χόμπι, είναι σε μια διαρκή αναζήτησή του "ιερού δισκοπότηρου" αγοράζοντας από καλώδια μέχρι απίθανα tweaks διότι κάτι τους φταίει (και σωστά) σε αυτό που ακούν.

Δεν αναφέρομαι σε αυτόν που μάζεψε χρήματα και αγοράζει μια πολύ καλύτερη κεφαλή ή ενισχυτή από αυτά που είχε. Αναφέρομαι σε αυτόν που αλλάζει κάτι στο σύστημα για "να σφίξει το μπάσο" (για παράδειγμα)

Και υπάρχει το παράδοξο αυτός ο ίδιος άνθρωπος να ισχυρίζεται πως το σύστημα του "του αρέσει" και πως αναπαράγεται σωστά η μουσική.

Μόνο σε μένα φαίνονται περίεργα όλα αυτά;
Τα tweaks, που πράγματι είναι για γέλια, έχουν να κάνουν με το άτομο κι όχι με την τεχνολογία. Και στα ψηφιακά μέσα θα εμφανιστούν μαντζούνια (ίσως έχουν ήδη εμφανιστεί) που "φτιάχνουν" τον ήχο. Ο κολλημένος με τις "πατέντες" θα τα αγοράσει.

Ας μην ξεχνάμε και τον ψυχολογικό παράγοντα της κατανάλωσης που ξέρω πολύ καλά από πρώτο χέρι. Η αγορά ενός νέου προϊόντος είναι σημαντικότερη από την ίδια τη χρήση του. Είχα γράψει παλιότερα ότι, για μένα, το 80% της χαράς είναι το ψάξιμο και η αγορά. Όταν ανοίξει το κουτί ψάχνομαι για το νέο project. Το χόμπι μου είναι τα ψώνια. :D

Η σύζυγός μου το περιέγραψε ακόμα πιο ωραία: Όταν πριν πολλά χρόνια τη ρώτησα γιατί δεν αγοράζει κάποια παπούτσια από το internet που είναι πιο φτηνά μου απάντησε άμεσα και κοφτά:
"Η μισή χαρά μου είναι να μπω στο καλό μαγαζί, να τα δοκιμάσω, να τα αγοράσω και να βγω με τη σακούλα συνεχίζοντας τις βόλτες στα μαγαζιά".

Για να γυρίσουμε στον ήχο, είμαι μαζί σου στο να γελάσουμε με τον τύπο που θα ισχυριστεί ότι το αναλογικό σύστημα είναι σωστότερο θεωρητικά από ένα αντίστοιχο ψηφιακό. Αν δεν μπει σε διαδικασίες κόντρας, θα τον θαυμάσω για το μεράκι του και την αφοσίωση.

Επίσης, η ψηφιακή μουσική δεν προσφέρει τις ίδιες συγκινήσεις ως χόμπι, όσον αφορά τη διαδικασία μέχρι την ακρόαση. Στα 80s και 90s έκανα ταξίδια στο εξωτερικό αποκλειστικά για αγορά δίσκων. Έψαχνα συγκεκριμένες εκδόσεις, test presses, limited releases, σπάνια acapellas και instrumentals για τα mixtapes που έφτιαχνα κλπ. Μετά είχε μελέτη εξώφυλλων, μυρωδιές!!! (βινύλιου, χαρτιού, νάιλον) κατά το ξεσφράγισμα κλπ. Η συλλογή μεγάλωνε, νέα ράφια έμπαιναν, μετά άρχισε η κατανομή ανά section βάσει καλλιτέχνη και μουσικού είδους. Τα χρήματα που ξόδεψα δεν μετριούνται, παρόλο που έπαιρνα δωρεάν από τις δισκογραφικές τις περισσότερες νέες κυκλοφορίες. Όλα αυτά "χάθηκαν" με το που απέκτησα μία πολύ μεγαλύτερη ψηφιακή συλλογή. Ενώ έγιναν όλα τόσο πιο εύκολα, ακούω όλο και λιγότερες ώρες μουσική και το χειρότερο: δεν θυμάμαι πλέον συντελεστές και τίτλους στα νέα τραγούδια που έμαθα μέσω ψηφιακών παρόχων.

Φυσικά ένα νέο παιδί που δεν έχει ζήσει τις ιεροτελεστίες που ανέφερα, μια χαρά τα βρίσκει έτοιμα και προσβάσιμα όλα τα αρχεία. Και ο μέσος ακροατής, αυτός δηλαδή που βλέπει τη μουσική πιο επιφανειακά από μένα που την αντιμετώπιζα επαγγελματικά, έχει δύο βασικές απαιτήσεις: Χαμηλές τιμές και ευκολία χρήσης. Η πιστότητα είναι η μη απαραίτητη παρενέργεια. Οι μισοί μου φίλοι ακούνε τραγούδια που κατέβασαν από το youtube με ποιότητα ραδιοφώνου... :)

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
7.976
Σωστότατο. Αν ακούς πχ Beyonce, βρίσκεις και φωτογραφίες της στο τάμπλετ και "φτιάχνεσαι" (όχι εσύ, γενικά μιλώντας). Για το 80% (προσωπική εκτίμηση) τα σημερινά μέσα είναι τέλεια και δεν χρειάζονται οι χρήστες-καταναλωτές τίποτα άλλο παρά να.......καταναλώσουν. Έμμεσα ή άμεσα. Η Τζένιφερ Λόπεζ πρέπει να πουλάει περισσότερο ίματζ και παραφερνάλια (ρούχα, αρώματα, ταινίες κτλ), παρά μουσική.
Μεσα επεσες!
Bullseye!!:lol:

Ειλικρινά, ακούω πολύ CD αλλά πραγματικά "μπαίνεις" στο μουσικό δρώμενο μέσα με ένα φροντισμένο δίσκο βινύλιο, με τις φωτογραφίες του, τους στίχους, σημειώματα των συνθετών, την αναγραφή των μουσικών, των ηχοληπτών κ.α.
:headbang:

Last edited:

Reaction score
30.452
Άσχετο μεν, αλλά δεν κρατιέμαι. Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί πως δεν κάνει λάθη. Απεναντίας ,αν ανατρέξει κανείς στα μηνύματά μου στο σάιτ, θα εντοπίσει σίγουρα ορθογραφικά ,γραμματικά και συντακτικά λάθη,αλλά και λάθος χρήση των σημείων στίξης. Αλλά προσέχω ρε π0υστημου...προσπαθώ όσο γίνεται να τα προλάβω ή να τα περιορίσω. Για αυτό ,αν δεν είστε σίγουροι πως γράφεται μια λέξη ,προσπαθήστε να την αποφύγετε,ή χρησιμοποιήστε ένα διορθωτή , ή κάντε ένα search...κάτι τέλος πάντων.

Γ@μώ το κατακλείδη μου γ@μώ...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
90.925
ελα τωρα που θα κατσει ο καθενας εδω μεσα να απολογηθει....γιατι του αρεσει περισσοτερο να ακουει απο δισκους..ελεος πια
Δεν είναι απολογία. Είναι περιγραφή του λόγου που αρέσει και δεν έχει να κάνει με πιστότητα και specs.

Reaction score
13.495
Ποιος σου ζήτησε να απολογηθείς καμάρι μου;
εεεεεε μα σε λιγο θα ζηταμε συγχωροχαρτια..για το ρτ 60 για τα ηχεια με κροσοβερ ..γιατι δεν πεταξαμε απο το παραθυρο τους α β ενισχυτες και δεν εχουμε ενισχυτες ψηφιακους...και γιατι γουσταρει ο κοσμος το αναλογικο....

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.057
εεεεεε μα σε λιγο θα ζηταμε συγχωροχαρτια..για το ρτ 60 για τα ηχεια με κροσοβερ ..γιατι δεν πεταξαμε απο το παραθυρο τους α β ενισχυτες και δεν εχουμε ενισχυτες ψηφιακους...και γιατι γουσταρει ο κοσμος το αναλογικο....
Πες τον πόνο σου ελεύθερα. Μην κρύψεις τίποτα.
Ποιος αλήτης σου είπε τέτοιες βλακείες;

Reaction score
11.122
Το προβλημα ειναι στο ειδος και στην ποιοτητα της προσφερομενης μουσικης. Μπηκα στα tidal & spotify και ειναι τιγκα στο σκουπιδαριο! Και δεν εχουν αυτα που θελω να ακουσω εγω.Μπορει να ειναι πολυ καλα για το 80% του κοινου. Οι υπολοιποι εχουμε αλλες προτιμησεις και απαιτησεις.
Δηλαδή, ό,τι δεν σου αρέσει εσένα να ακούς είναι σκουπιδαριό. Μάλιστα...

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.496
Τα tweaks, που πράγματι είναι για γέλια, έχουν να κάνουν με το άτομο κι όχι με την τεχνολογία. Και στα ψηφιακά μέσα θα εμφανιστούν μαντζούνια (ίσως έχουν ήδη εμφανιστεί) που "φτιάχνουν" τον ήχο. Ο κολλημένος με τις "πατέντες" θα τα αγοράσει.
Υπάρχουν και μαντζούνια για τα ψηφιακά, μην ανησυχείς! Για ρώτα τον @costas EAR για κάτι μαρκαδόρους, ξέρει αυτός!:lol::lol::lol:

Reaction score
30.452
Δε νομίζω να λέει κανείς κάτι τέτοιο και πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτού του τύπου τις αντιδράσεις ,όχι μόνο τις δικές σου ,αλλά πάααααρα πολλών βινυλιολατρών. Ξέρεις ,ανήκω και εγώ σε αυτούς. Το βινύλιο και το πικάπ ,ήταν ,είναι και θα παραμείνει για όσο ακούω μουσική ,βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Άλλο όμως αυτό και άλλο να με ενοχλούν ,οι αδιαμφισβήτητες και βασισμένες στην φυσική επιστήμη αλήθειες που κάποιοι κάνουν ,χωρίς να είναι υποχρεωμένοι ,τον κόπο να μοιραστούν μαζί μας. Δεν με ενοχλεί η κατάρριψη των διάφορων "αναλογικών μύθων" ,στους οποίους παλιότερα πίστευα. Απεναντίας ,έχοντας βγάλει πλέον τις παρωπίδες από τα μάτια και την ...μαρμελάδα από τα αυτιά ,απολαμβάνω σήμερα τα LP's μου πολύ περισσότερο από παλιά.

Παρεμπιπτόντως ,τώρα που γράφω ,επηρεασμένος από τη χθεσινή μαγική νύχτα στο Καλλιμάρμαρο ,ακούω το "Άξιον Εστί" . Κρατάω στα χέρια μου το πολυκαιρισμένο εξώφυλλο και το χαζεύω ,αλλά το ακούω από ψηφιακό αρχείο ,γιατί δεν αντέχω το θόρυβο του φθαρμένου δίσκου....

Reaction score
13.495
Πες τον πόνο σου ελεύθερα. Μην κρύψεις τίποτα.
Ποιος αλήτης σου είπε τέτοιες βλακείες;
δεκα φορες σου εγραψε ο xfader την λεξη εριστικος ..χαμπαρι εεε?

Reaction score
13.495
πάααααρα πολλών βινυλιολατρών
δεν ειμαι λογο τεμπελιας..ακουω απο παντου...αλλα μου αρεσει οταν ανοιγη ενα θεμα να μπαινω και να το διαβαζω...οταν σε αυτα τα θεματα μπαινουν καθε φορα 4-5 ατομα να τα κανουν π@τανα κατανταει βαρετο..και γενικα οχι μονο για τα αναλογικα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.898
Συνεχίζει την κλάψα..:lol:

Κλαψιάρη, συγχωροχάρτια ζητά καθείς από τον εαυτό του για τις γεμάτες ενοχές υποδεέστερης πιστότητας αναπαραγωγής επιλογές του.
Σωστότατο. Αν ακούς πχ Beyonce, βρίσκεις και φωτογραφίες της στο τάμπλετ και "φτιάχνεσαι"
Εσύ θες συνδρομή σε άλλου είδους παρόχους υπηρεσιών streaming.:lol:

Reaction score
13.495
Συνεχίζει την κλάψα..:lol:

Κλαψιάρη, συγχωροχάρτια ζητά καθείς από τον εαυτό του για τις γεμάτες ενοχές υποδεέστερης πιστότητας αναπαραγωγής επιλογές του.
[DOUBLEPOST=1497960340][/DOUBLEPOST]
Εσύ θες συνδρομή σε άλλου είδους παρόχους υπηρεσιών streaming.:lol:
βρε καλως τον ...
που εισαι εσυ χαθηκες?

Reaction score
1.655
Δηλαδή, ό,τι δεν σου αρέσει εσένα να ακούς είναι σκουπιδαριό. Μάλιστα...
Ακριβώς, για μένα μιλάω. Όχι για άλλους. Όταν δεν βρίσκει κάποιος αυτό που θέλει είναι σαν να ψάχνει στα σκουπίδια. Φυσικά, τα σκουπίδια κάποιου, είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου. Έκανα την ψαχτική μου σε αυτά τα 2 services και δεν με συναρπάζουν τα ευρήματα. Αν σε κάποιον άλλο του αρέσουν εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.057
IMG_0927.JPG

Ελεύθερα παιδιά, ο,τι γουστάρει ο καθένας.

Η επιστήμη ειναι μια αυταπάτη.

Reaction score
1.655
Δε νομίζω να λέει κανείς κάτι τέτοιο και πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτού του τύπου τις αντιδράσεις ,όχι μόνο τις δικές σου ,αλλά πάααααρα πολλών βινυλιολατρών. Ξέρεις ,ανήκω και εγώ σε αυτούς. Το βινύλιο και το πικάπ ,ήταν ,είναι και θα παραμείνει για όσο ακούω μουσική ,βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Άλλο όμως αυτό και άλλο να με ενοχλούν ,οι αδιαμφισβήτητες και βασισμένες στην φυσική επιστήμη αλήθειες που κάποιοι κάνουν ,χωρίς να είναι υποχρεωμένοι ,τον κόπο να μοιραστούν μαζί μας. Δεν με ενοχλεί η κατάρριψη των διάφορων "αναλογικών μύθων" ,στους οποίους παλιότερα πίστευα. Απεναντίας ,έχοντας βγάλει πλέον τις παρωπίδες από τα μάτια και την ...μαρμελάδα από τα αυτιά ,απολαμβάνω σήμερα τα LP's μου πολύ περισσότερο από παλιά.

Παρεμπιπτόντως ,τώρα που γράφω ,επηρεασμένος από τη χθεσινή μαγική νύχτα στο Καλλιμάρμαρο ,ακούω το "Άξιον Εστί" . Κρατάω στα χέρια μου το πολυκαιρισμένο εξώφυλλο και το χαζεύω ,αλλά το ακούω από ψηφιακό αρχείο ,γιατί δεν αντέχω το θόρυβο του φθαρμένου δίσκου....
Μαγική νύχτα χθες; Ηχητικά ήταν μαύρο χάλι. Σαν να άκουγες από παλιό τρανζιστοράκι. Δεν υπήρχε μουσική χαμηλά λόγω απουσίας υπογούφερ. Δεν δούλευε σωστά το μικρόφωνο του Ανδρεάτου (ή ο μηχανικός ήχου). Μεγάλη τσιπιά. Σε παρόμοια εκδήλωση και στον ίδιο χώρο, με τον Ξαρχάκο, ο ήχος ήταν πολύ καλός (μάλλον ψηφιακό θα τον χαρακτήριζα :) ).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.898
και καλα θα κανει να αλλαζει καθε βδομαδα καλωδια..νταβατζη θα βαλει ο καθενας στην τσεπη του και στα αυτια του?
Όχι, δε θέλουμε κανένα νταβατζη ούτε αυτοκλητο σωτήρα. Μα για όνομα... (Που λέει κι ο Λαζόπουλος)

Και ο μ@λακας καλά θα κάνει να τον παίζει συνέχεια, αφού θέλει να μ@λακίζεται.

Και γω καλά θα κάνω να λέω πόσο μ@λακας είναι.

Δε θέλω κανένα νταβατζη ή αυτοκλητο σωτήρα συμπεριφοράς να "περιορίζει τις ελευθερίες μου" και να μη λέω μ@λακα το μ@λακα.

δεν εχει το αλαθητο..εχει το χρημα
Ναι, είναι πλούσιος μ@λακας.

Βασικά υπάρχουν μ@λακες σε κάθε επίπεδο πλούτου, από βαθύπλουτος μ@λακας μέχρι ξεβρακωτος ζητιάνος μ@λακας. Το χρήμα, δε σε σώζει αν τον παίζεις.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.588
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants