Analog vs Digital

sterkon

Τελεοράσεις!
Reaction score
1.616
Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι να το κανεις αυτο.
Αμα σου αρεσει το "βρωμικο", πας σε καντινα.
Γιατι να πας σε γαλλικο εστιατοριο και να παραγγειλεις ενα με λουκανικο, κρεμμυδι, πατατες, κετσαπ, μουσταρδα?
Δε θα φχαριστηθεις.
Εγώ πάλι έχω την ακριβώς αντίθετη εικόνα στη φαντασία μου! :errwhat:
Αναλογικό = πεντανόστιμο βρώμικο (υπό τινάς προυποθέσεις...)
Ψηφιακό = Γαλλικό μοριακό γκουρμέ...

Μη με παρεξηγείτε, έχω τετραψήφιο αριθμό LP από τα παλιά... αλλά δεν έχω** πιά "πικάπ"... :( (90% κλασσική), εξαψήφιο αριθμό ψηφιακών άλμπουμ (εκτός από χιπχόπια και τέτοια noisy genres, απ' τα οποία έχω μόνο ότι παίρνει grammy για να δώ πώς το κέρδισαν...:o ), και βαριά επταψήφιο αριθμό "τραγουδιών" (εκτός από βέρτη, πάολα κλπ που δεν...:D)
Ααα, και 20-25 cd:o(35 χρόνια μετά που άκουσα το πρώτο PHILIPS cd player με LS3/5A να ερμηνεύει Claudio Arrau - δεν μ' άρεσε φυσικά - σ' έναν ψηλό όροφο στο Κολωνάκι, έφτασα στο σημείο να έχω στο χώρο μου 25 cd και 16(!) cd, dvd, cdrom, dvdrecoder κι άλλα τέτοια χαζά... Τότε κατάλαβα ότι τα μικρά πλαστικά δισκάκια δεν ήταν για μένα. Τα ψηφιακά ναι, τα δισκάκια όχι...)

Η άποψή μου για το θέμα είναι αυτή, κι ο τρόπος που διαλέγω τι θα φάω πιά, είναι περίπου ο εξής: Γράφει πχ. ο Φρέμερ, η ο Τ. Κατσένης, "μετά περάσαμε στα δύσκολα: βάλαμε να παίζει η 6η του Μάλερ κι εκεί..." κλπ
Ε, βάζω κι εγώ να παίζουν 12 διαφορετικές εκτελέσεις της 6ης του Μάλερ, και την κάνω "ταράτσα"... :beach: Και κάθε φορά που κάποιο ενδιαφέρον η αγαπημένο κομμάτι πέφτει πάνω μου στο web, πληκτρολογώ 4-5 χαρακτήρες στο foobar, και οι σκληροί αναπνέουν ξανά...
Μη φανταστείτε ότι βινύλιο πια δεν... Απλά με αμέτρητα vinyl-rip από ZYX, Lyra Delos Atlas Scala, Dynavector XV, Koetsu, AT κλπ, δεν μου κάνει κλίκ να ακούσω κάτι με μια 2μ-ρέντ... :(
Soo, analog vs digital? Digital both ways!!! :D

** Πάντως, για να πώ την αμαρτία μου, μου λείπει... πολύ... Γι' αυτό άν έχει κανείς καμμιά 12άδα ΜΚ2 στο υπόγειο να κάθουνται, και θέλει να την κάνει 11άδα, ευχαρίστως να βοηθήσω (με μπόλικες ευκολίες πληρωμής... :oops::oops::oops::)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.485
Επειδή νομίζω πως δεν αναφέρθηκε, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως δεν γίνεται ενεργή ισοσταθμιση χωρου αξιοπρεπώς χωρίς ψηφιακή επεξεργασία.

Ακόμα και για τους συλλέκτες βινυλίου, η ενεργή-ψηφιακή ισοσταθμιση χωρου θα έπρεπε να ειναι αδιαπραγμάτευτο κομμάτι του ηχοσυστήματος.

Αλλιως ακούς κουκουρουκου +-10db Βουνά και λαγκάδια.
Μην τα λες αυτά, τα ακούν κάτι reviewers που νομίζουν ότι το ηχείο των 200.000€ είναι ο παράδεισος και θα σε λένε τρελό. Έτσι μου είπαν εμένα. Και ότι λέω ανέκδοτα. :dance2:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.054
Μην τα λες αυτά, τα ακούν κάτι reviewers που νομίζουν ότι το ηχείο των 200.000€ είναι ο παράδεισος και θα σε λένε τρελό. Έτσι μου είπαν εμένα. Και ότι λέω ανέκδοτα. :dance2:
Δε βαριέσαι

Καλυτερα τρελός παρά κουφός.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.872
Μπορεί αυτό να γίνει? Δεδομένου ότι η κεφαλή έχει εγγενώς παραμόρφωση η οποία είναι 'by design' και ακόμα περισσότερη (και εντελώς απρόβλεπτη) όταν ταιριάζεται/τοποθετείται στο οποιο πικάπ/βραχίωνα...
Ναι, μπορεί να γίνει.
Το πονηρό της υπόθεσης, είναι ότι οι εγγενείς παραμορφώσεις της κεφαλής, δεν θα χαθούν.
Το μόνο που θα χαθεί, θα είναι οι τονικές αλλοιώσεις.
Δηλαδή, θα είναι σα να βρήκες σωστής ευαισθησίας και εμπέδησης ηχείο για τον ασθενικό λαμπατο ενισχυτή σου, θα έχει το άρωμά του, αλλά χωρίς να κλιπαρει στο μπάσο, ή να μην έχει μπάσσο..

Θυμισου απλά, ότι οι παραμορφώσεις, είναι διαφορετικό πράγμα από την απόκριση συχνότητας. Δηλαδή, ένας ενισχυτής λυχνίας με υψηλότατες ολικές αρμονικές παραμορφώσεις, μπορεί κάλλιστα να παίζει χωρίς τονικές αλλοιώσεις, ή, για να στο πω αλλιώς, αν εφαρμοστεί ισοσταθμιση σε λαμπατο ενισχυτή υψηλών παραμορφώσεων, μπορεί να φτιάξει την απόκριση συχνότητας στο φάσμα, χωρίς όμως να ελαττώσει τις ολικές αρμονικές παραμορφώσεις, το στεπ ρισπονς, το νταμπινκ φακτορ, τίποτα δεν αλλάζει..
Πονηρός ο μάστερ.. ;)

Κατά βάση, αυτός είναι ο τρόπος που εισάγει η μετρικ τα λαμπατα καρακτερς, παραμορφώσεις ευακουστες, χωρίς τονικές αλλοιώσεις. Τις τονικές αλλοιώσεις τις φτιάχνεις μόνος σου, στο εκουαλαιζερ.

Επίσης αυτό το flat line, σαν απόκριση συχνότητας είναι το ιδάνικό σε κάθε συσκευή ήχου (dac, κασετόφωνο, ενισχυτή, ηχείο κλπ.). Υπάρχει αυτό?
Ναι. Κάθε πηγή ήχου, οφείλει να έχει αυτή τη φλατ απόκριση. Μόνο αυτό εγγυάται έλλειψη τονικών αλλοιώσεων.

Και είναι το μόνο που προτείνω στην αναλογική πηγή: εξάλειψη των τονικών αλλοιώσεων.

Άλλωστε, οι καλύτερες κεφαλές (και πολύ ακριβές δυστυχώς) αυτό προσφέρουν, έλλειψη τονικών αλλοιώσεων, ισορροπία στην απόκριση συχνότητας στο φάσμα!

Τα φουσκωμένα μπάσα, τα φουσκωμένα πρίμα ή οι ελλείψεις στο φάσμα, προκαλούν τονικές αλλοιώσεις που μπορεί προσωρινά να θεωρηθούν εύηχες, αλλά μακροχρόνια κουράζουν. Η ψυχοακουστική είναι ξεκάθαρη στο θέμα, όλοι οι ακροατές θα προτιμήσουν την έλλειψη τονικών αλλοιώσεων.

Τα σωστά καλώδια του πικάπ (χαμηλής χωρητικότητας), οι σωστές ρυθμίσεις και τα σωστής αποεμφασης Ρία φόνο στειτζ, έχουν όλα ένα και μόνο ένα σκοπό: την εξάλειψη των τονικών αλλοιώσεων.

Θινκ ποζιτιβ.

Last edited:

T

Tadakis

Guest
i do think positive και πλέον ακόμα και οι 'οικονομικές' κεφαλές των 1500-3000 ευρών είναι κάπου εκεί - όπως οφείλουν. το πρόβλημα είναι πως η έξοδος από το σωστό καλώδιο με τα χαρακτηριστικά που λες φτάνει στο phono stage (ή όπως αλλιώς θες να αποκαλέσεις αυτή τη συσκευή) πέρα από τη 'μικρή' παραμόρφωση της κεφαλής έχει κληρονομήσει επιπλέον άτσαλη παραμόρφωση που έρχεται από το βραχίονα και από το πλατώ/στήριξή του. Αυτό πως το προυπολογίζεις και διορθώνεις? Επίσης, ίσως να τα μεγαλοποιούμε τα πράγματα, καθότι πλέον ένα σοβαρό πικάπ με σωστά ταιριασμένο βραχιονα,κεφαλή,καλώδιο αλλά και σωστά ρυθμισμένο phono stage ακούγεται γραμμικό και όχι με τέτοιες εμφατικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένα τμήματα του φάσματος (αν και είμαι σίγουρος πως αν μπει το σήμα του σε παλμογράφο πάλι θα δείχνει σαν roller-coaster).

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
869
Οι μετρήσεις βοηθάνε στην επιλογή του εκάστοτε προιόντος, ωστόσο οι χροιές είναι αυτές που θα επιλέξει ο καταναλωτής επιλέγοντας... το υποκειμενικό.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.297
Οι μετρήσεις βοηθάνε στην επιλογή του εκάστοτε προιόντος, ωστόσο οι χροιές είναι αυτές που θα επιλέξει ο καταναλωτής επιλέγοντας... το υποκειμενικό.
- η αληθοφάνεια των οποίων δεν μετριέται

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.299
Μπορεί αυτό να γίνει? Δεδομένου ότι η κεφαλή έχει εγγενώς παραμόρφωση η οποία είναι 'by design' και ακόμα περισσότερη (και εντελώς απρόβλεπτη) όταν ταιριάζεται/τοποθετείται στο οποιο πικάπ/βραχίωνα... Επίσης αυτό το flat line, σαν απόκριση συχνότητας είναι το ιδάνικό σε κάθε συσκευή ήχου (dac, κασετόφωνο, ενισχυτή, ηχείο κλπ.). Υπάρχει αυτό?
Όχι μωρέ,σιγά μη δίνουμε βάση σε φήμες...υπάρχει / και όσο υπάρχουμε / θα υπάρχει...:D

Dynavector Karat D2 (+- 0,5 dB) :

Τέλος...χρόνου:D
Μισό copy/paste έκανες. ξέχασες αυτό: "Karat 17D2 showed a ruler flat response from 100 Hz to 30KHz of under ± 0.5 dB".
Επίσης η κεφαλή πες στο δίνει - και το πιστεύω αυτό, ο τελικός συνδυασμός πριν το phono stage στο δίνει?
Αδίκως συγχέεται ένα copy/paste με...copy / taste.:D

Για το δεύτερο σκέλος τώρα,τι να σε πληροφορήσει ο Βελλερεφών,ότι υπάρχουν σύνολα που θα μπορούσαν να το (απο)δώσουν ,αλλά παύουν από τα...αποδυτήρια να το δίνουν άμα τους τύχει κανα βινύλιον στρεβλωμένο ή -φευ- δανεισμένο και μη αγορασμένο;

Γι αυτό και οι φανατικοί χρήστες δεν δανείζουν βινύλια,αποκλείοντας την περίπτωση να εκδήλωναν εκείνα τίποτα... ΄΄ψυχολογικά΄΄ κατά την αναπαραγωγή τους σε ξένα χέρια...:sneaky:

Last edited:

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.297
Όχι μωρέ,σιγά μη δίνουμε βάση σε φήμες...υπάρχει / και όσο υπάρχουμε / θα υπάρχει...:D

- παρόμοια είναι και η απόκριση της dv20x που είχα , γ΄ αυτό τις θεωρώ κορυφαίες στην κατηγορία τους . . . και από ήχο . . . ρεαλιστικές και με σωστές χροιές :hi:

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.544
Περίεργο μου φαίνεται , γιατί το γράφημα της DENON DL304 είναι περίπου μία από τα ίδια. Σαν καρδιογράφημα νεκρού.
Τι διάολο όλες οι κεφαλές τους τόσο flat είναι?
[DOUBLEPOST=1498212755][/DOUBLEPOST]Μπα αυτοί εδώ είναι απατεώνες γιατί ξεκινάνε από τον 1χιλιόκυκλο.
IMG.jpg

[DOUBLEPOST=1498212806][/DOUBLEPOST]Ασε που από τους 20 χιλιόκυκλους και πέρα παίρνει την ανηφόρα 2db.
Και είναι και 0,5db κάτω από τους 5khz έως και τους 12khz

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.750
- & κάποιες απόψεις από '' πεφωτισμένους '' . . .

- The Road to Analog-Sounding Digital: Are We There Yet? . . .
Read more at https://www.stereophile.com/content...-digital-are-we-there-yet#4vzsOg5BxFjJCIf0.99

- Digital Idealism vs Analog Realism . . .
https://www.stereophile.com/thinkpieces/599digital/index.html
Ξεκολλήστε από το Stereophile και το TAS. Οι σωστοί και αξιοπρεπείς επαγγελματίες έχουν ξεκολλήσει από τη ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ του analog-sounding digital, εδώ και ΧΡΟΝΙΑ. Ό,τι θελήσουν να ακούγεται "analog", ΛΑΘΟΣ δηλαδή, το περνάνε μέσα από κάποιο ανάλογο plugin, κι άμα λάχει του βάζουν και θόρυβο επιφανείας, και φύσιμα ταινίας και φάλτσο στραβοτρυπημένου δίσκου κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.297
- όντως περίεργο , καθ΄ ότι η DENON DL304 φημίζεται για την μουσικότητά της πρωτίστως και όχι για την απόλυτη ουδετερότητα . . . :thumbsdown: . . . τελικά οι μετρήσεις δεν μεταφράζονται πάντα σε ήχο

T

Tadakis

Guest

Μισό copy/paste έκανες. ξέχασες αυτό: "Karat 17D2 showed a ruler flat response from 100 Hz to 30KHz of under ± 0.5 dB".

Επίσης η κεφαλή πες στο δίνει - και το πιστεύω αυτό, ο τελικός συνδυασμός πριν το phono stage στο δίνει?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.544
Εγώ πάντως το έχω το γράφημα , και έχω κι άλλο , που είναι πιο ανηφορικό και ξεκινάει και πριν τους 20Khz για την 304.
[DOUBLEPOST=1498213367][/DOUBLEPOST]

Γιατί να μην το δίνει?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.750
Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Εκείνo το καρφάκι δηλαδή στα 57Hz πόσο είναι δηλαδή; 0,6; Ούτε καν 0,7...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.583
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants