Meridian MQA

m1ts0s

News poster
Editor
Reaction score
3.636
Bruno Putzeys για το MQA:

"Yesterday there was an AES session on mastering for high resolution (whatever that is) whose highlight was a talk about the state of the loudness war, why we're still fighting it and what the final arrival of on-by-default loudness normalisation on streaming services means for mastering. It also contained a two-pronged campaign piece for MQA. During it, every classical misconception and canard about digital audio was trotted out in an amazingly short time. Interaural timing resolution, check. Pictures showing staircase waveforms, check. That old chestnut about the ear beating the Fourier uncertainty (the acoustical equivalent of saying that human observers are able to beat Heisenberg's uncertainty principle), right there.

At the end of the talk I got up to ask a scathing question and spectacularly fumbled my attack*. So for those who were wondering what I was on about, here goes. A filtering operation is a convolution of two waveforms. One is the impulse response of the filter (aka the "kernel"), the other is the signal.

A word that high res proponents of any stripe love is "blurring". The convolution point of view shows that as the "kernel" blurs the signal, so the signal blurs the kernel. As Stuart's spectral plots showed, an audio signal is a much smoother waveform than the kernel so in reality guess who's really blurring whom. And if there's no spectral energy left above the noise floor at the frequency where the filter has ring tails, the ring tails are below the noise floor too.

A second question, which I didn't even get to ask, was about the impulse response of MQA's decimation and upsampling chain as it is shown in the slide presentation. MQA's take on those filters famously allows for aliasing, so how does one even define "the" impulse response of that signal chain when its actual shape depends on when exactly it happens relative to the sampling clock (it's not time invariant). I mentioned this to my friend Bob Katz who countered "but what if there isn't any aliasing" (meaning what if no signal is present in the region that folds down). Well yes, that's the saving grace. The signal filters the kernel rather than vice versa and the shape of the transition band doesn't matter if it is in a region where there is no signal.

These folk are trying to have their cake and eat it. Either aliasing doesn't matter because there is no signal in the transition band and then the precise shape of the transition band doesn't matter either (ie the ring tails have no conceivable manifestation) or the absence of ring tails is critical because there is signal in that region and then the aliasing will result in audible components that fly in the face of MQA's transparency claims.

Doesn't that just sound like the arguments DSD folks used to make? The requirement for 100kHz bandwidth was made based on the assumption that content above 20k had an audible impact whereas the supersonic noise was excused on the grounds that it wasn't audible. What gives?

Meanwhile I'm happy to do speakers. You wouldn't believe how much impact speakers have on replay fidelity."
________
* Oh hang on, actually I started by asking if besides speculations about neuroscience and physics they had actual controlled listening trials to back their story up. Bob Stuart replied that all listening tests so far were working experiences with engineers in their studios but that no scientific listening tests have been done so far. That doesn't surprise any of us cynics but it is an astonishing admission from the man himself. Mhm, I can just see the headlines. "No Scientific Tests Were Done, Says MQA Founder".

Linkwitz για το MQA:

"Human hearing is a non-linear process of sound perception as can be deduced, for example, from the equal loudness contours. Hearing evolved for survival. High frequency ticks and clicks are instrumental in determining the direction to the location of a potentially threatening source. I wonder if we have hearing acuity for such type of signals that goes beyond the frequency range for steady-state stimulus perception. I doubt that hearing can be fully described in Fourier analyzer terms. If Bob Stuart truly has discovered a new perceptual phenomenon, then he needs to demonstrate it scientifically. Otherwise MQA is just a marketing ploy to resell previously recorded material and he is Phishing for Phools."

http://www.linkwitzlab.com/links.htm#Putzeys

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.491
Γενικα εχει αρχισει μεγαλη ταση κατα του φορμα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.613
Εμφανίζονται τα εξής ερωτήματα:

Ακούγεται καλύτερα απο το 16/44.1 ?
Ακούγεται καλυτερα απο το Hi-Res?
Ακούγεται καλυτερα απο το FLAC σε streaming?
Και αν ναι, σε τι setup?

Τρία διαφορετικά ερωτήματα, με διαφορετική σημασία για καθε χρήση, και διαφορετική βαρύτητα στην αγορά.

Ειναι καθήκον των ειδικών εντύπων, των κατασκευαστών, αλλα και των ακαδημαϊκών του αντικειμένου να στήσουν τις απαραίτητες “τυφλές δοκιμές”, με την κοινά αποδεκτή μεθοδολογία και να δώσουν τις απαντήσεις.

Εχω την απορία γιατι δεν εχει δημοσιευθεί κατι μεχρι σήμερα.

sterkon

Τελεοράσεις!
Reaction score
1.616
Εμφανίζονται τα εξής ερωτήματα:

Ακούγεται καλύτερα απο το 16/44.1 ?
Ακούγεται καλυτερα απο το Hi-Res?
Ακούγεται καλυτερα απο το FLAC σε streaming?
Και αν ναι, σε τι setup?

Τρία διαφορετικά ερωτήματα, με διαφορετική σημασία για καθε χρήση, και διαφορετική βαρύτητα στην αγορά.
Dimi, χρόνια πολλά! :drinks: Δε νομίζω ότι σκίστηκε κανείς απ' αυτούς που το προωθούν να αποδείξει την ηχητική ποιότητα του mqa... Που να μπλέκουν κιόλας...

Όλο το ζουμί είναι στα ποστ 24, 25 αλλά ειδικά στο ποστ 27 και 34.
Από την άλλη το 30 του Κώστα λέει την αλήθεια, εκεί θα πάμε όλοι, αν υπολογίσεις κιόλας ότι τα τελευταία 3 χρόνια, ο νόμος του Μέρφυ δεν ισχύει πια για τους σκληρούς δίσκους... Όσο κόστιζαν, κοστίζουν (πλην SSD).
Καλό το Mytek, καλό και το Meridian, κι αυτό εδώ που λέω να πάρω κι εγώ ένα, αλλά, δε μπορώ να μη σκέφτομαι ότι η Linn (και η Benchmark πχ.) δεν...
Και το πόστ 82 του άλλου mitsou :drinks: από πάνω, το ξαναλέει καθαρά: Οι ΟΕΜ κατασκευαστές δε γουστάρουν το νέο σφράγισμα του Θηρίου αλά DOLBY (ούτε και οι λουλού καταναλωτές βεβαίως), κι όποτε βρούν ευκαιρία κράζουν: "Ποιά ηχητική ανωτερότητα ρε; Πλάκα μας κάνετε; Αφού δεν έχετε ακόμα οτιδήποτε που να αποδεικνύει (η έστω να υποδεικνύει) κάτι τέτοιο... Απλά θέλετε μ'ένα σμπάρο 10 τριγόνια, και να τα πληρώσουμε όλοι εμείς... Ξανά... "
:beach: *Δεν είδα αν έχουν κίνηση τα mqa και στους πειρατές... Γιατί που πας, χωρίς critical mass? 8-) Δεν πας για ψάρεμα καλύτερα; :cool:

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Εκ μερους μου, οι απαντησεις στα πρωτα δυο ερωτηματα του Dimifoot ειναι ...αρνητικες.
Μαλλον σαν ενα καλογυαλισμενο mp3 μεγαλυτερης αναλυσης μου κανει, ιδανικο για streaming υπηρεσιες. Κι αν σας φαινεται περιεργο το πως, ενω το χαρακτηριζω κατωτερο του 44,1 του Tidal, λεω συγχρονως οτι ειναι ανωτερο για streaming, ειναι για αυτο ακριβως το εντυπωσιακο "γυαλισμα" του ηχου του mqa.
Δηλ μια χαρα ειναι αν καταφερουν οι ...στρημιτζηδες να ξεφυγουν απο το πολυαπωλεστικο mp3.
Να συμπληρωσω, μιας και ξαναδιαβασα μολις ενα σχολιο του Dimifoot περι ανοιγματος του 24/96 του Tidal σε 24/192 με το mqa: με το mqa οντως αλλαζει ΓΕΝΙΚΩΣ ο ηχος, πιο εντυπωσιακος, μα δεν θα επιμεινω στο "καλυτερος"...

Last edited:

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.613
Εκ μερους μου, οι απαντησεις στα πρωτα δυο ερωτηματα του Dimifoot ειναι ...αρνητικες.
Μαλλον σαν ενα καλογυαλισμενο mp3 μεγαλυτερης αναλυσης μου κανει, ιδανικο για streaming υπηρεσιες. Κι αν σας φαινεται περιεργο το πως, ενω το χαρακτηριζω κατωτερο του 44,1 του Tidal, λεω συγχρονως οτι ειναι ανωτερο για streaming, ειναι για αυτο ακριβως το εντυπωσιακο "γυαλισμα" του ηχου του mqa.
Δηλ μια χαρα ειναι αν καταφερουν οι ...στρημιτζηδες να ξεφυγουν απο το πολυαπωλεστικο mp3.
Να συμπληρωσω, μιας και ξαναδιαβασα μολις ενα σχολιο του Dimifoot περι ανοιγματος του 24/96 του Tidal σε 24/192 με το mqa: με το mqa οντως αλλαζει ΓΕΝΙΚΩΣ ο ηχος, πιο εντυπωσιακος, μα δεν θα επιμεινω στο "καλυτερος"...
Η άποψή σου είναι αποτέλεσμα τυφλής δοκιμής; Αν ναι έχει ενδιαφέρον.

Εγώ πάντως βαριέμαι, δεν βρίσκω το κίνητρο να κάνω τυφλή δοκιμή. Κακώς, ξέρω...
Από την άλλη όταν το Tidal προσφέρει και τις δυο εκδόσεις σε ένα άλμπουμ, βάζω να ακούσω την MQA. Και αυτό γιατί παρόλη την αμφισβήτηση, δεν βρήκα κάπου αναφορές πως ακούγεται χειρότερα από το flac. (Εσυ βρήκες?)
Σκέφτομαι λοιπόν μπορεί να μην κερδίζω με το MQA, αλλά δεν έχω να χάσω και κάτι.

Μόνο με τυφλή δοκιμή θα πειστώ για οποιαδήποτε συμπεράσματα.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
"Σκέφτομαι λοιπόν μπορεί να μην κερδίζω με το MQA, αλλά δεν έχω να χάσω και κάτι."
Αρα mqa δαγκωτο;
Τυφλη δοκιμη flac/tidal mqa/cd με το ιδιο αρχειο ("Take five"), ναι εκανα. Το cd (sacd/cd ειναι) το βρηκα εκτος συναγωνισμου (οσο κι αν λεμε cd=flac), το flac ηταν πιο ανθρωπινο, πιο ...μουσικατο εναντι του εντυπωσιακου mqa. Το οποιο στο Tidal κι εγω το προτιμω (πιθανως για να μην παει ...χαμενο το ντακ:):))

sterkon

Τελεοράσεις!
Reaction score
1.616
Μαλλον σαν ενα καλογυαλισμενο mp3 μεγαλυτερης αναλυσης μου κανει, ιδανικο για streaming υπηρεσιες.
Μαζί σου! 100%.

με το mqa οντως αλλαζει ΓΕΝΙΚΩΣ ο ηχος, πιο εντυπωσιακος, μα δεν θα επιμεινω στο "καλυτερος"...
Άμα ανεβάσεις στο foobar την έξοδο από 16-24 bit, στα 32 bit (192khz, για να είσαι συμβατός με όλα τα λειτουργικά) παρόμοιο αποτέλεσμα παίρνεις... Σαν να ανεβαίνει το DR 5-6 μονάδες, η σαν να πέφτει ο θόρυβος (λέμε τώρα..) καμιά 30ριά db πιο κάτω... 8-)
Βέβαια, άμα θες μπιτ- πέρφεκτ, πας στο ΧΔτρακς που έχει Master Tapes Only... :D

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.613
Τυφλη δοκιμη flac/tidal mqa/cd με το ιδιο αρχειο ("Take five"), ναι εκανα
Με ακουστικά;

Και ρωτάω γιατι σε μη ισορροπημένα συστήματα-χώρους μπορεί να ευνοείται η "χειρότερη" εκδοχή.

Reaction score
3.242
Πρόσφατα πήρα το Box Set των Black Sabbath - The Ten Year War https://www.tenyearwar.com/
Μέσα στη συσκευασία, μαζί με τα LP (180γρ), υπάρχει και στικάκι με τα αρχεία σε MQA. Επίσης, έχω όλα τα άλμπουμ σε SACD Rip και τα έχω και ψηφιοποιημένα (flac 24/96), τόσο από παλιότερα LP όσο και από το Box Set με το δικό μου σύστημα.
Μόλις ολοκληρώσω τη διαδικασία (θα το έκανα ούτως ή άλλως), θα γράψω τις εντυπώσεις μου, περί MQA. Πάντως από μια γρήγορη πρώτη ανάγνωση (με ακουστικά πάντα), τα αρχεία MQA υπερέχουν αισθητά θα έλεγα από το SACD, περισσότερα εν καιρώ.
Και για να μην αρχίσουν πάλι μερικοί με εξυπνάδες περί τεχνικών χαρακτηριστικών και double blind δοκιμών, να ξεκαθαρίσω ότι παραθέτω την προσωπική μου άποψη και μόνο, για όποιον μπορεί να ενδιαφέρεται...

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.491
Βρε συ Ντιμι μου (χρονια πολλα!) ή δεχεσαι την ακουστικη του εμπειρια ή οχι. Τα περι blind τεστ ξερεις οτι ειναι πολυ δυσκολο να στηθουν σωστα και θελει γνωσεις.

Παντα θα χωραει πολυ αμφισβητηση στα blind test που μπορει να κανει ο καθενας μας.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.613
Βρε συ Ντιμι μου (χρονια πολλα!) ή δεχεσαι την ακουστικη του εμπειρια ή οχι. Τα περι blind τεστ ξερεις οτι ειναι πολυ δυσκολο να στηθουν σωστα και θελει γνωσεις.

Παντα θα χωραει πολυ αμφισβητηση στα blind test που μπορει να κανει ο καθενας μας.
Ευχαριστώ για τις ευχές :drinks:

Δεν δέχομαι ούτε την δικιά μου :o.

εξυπνάδες
θα μου πεις, αλλά έτσι είμαι, αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτομαι, δεν αλλάζει.

Αν κάτσω να το κάνω, θα φροντίσω τα εξης:

1. Τα δυο αρχεία (FLAC-MQA) να παίζουν ακριβώς στην ίδια στάθμη- θα χρησιμοποιήσω το μικρόφωνο/REW για μέτρηση στάθμης.
  2. Θα δώσω το ipad που χειρίζεται το Audirvana στην μεγάλη μου κόρη (είναι ήδη εκπαιδευμένη, το έχουμε ξανακάνει) και θα της πω ποια αρχεία να ονομάσει A και Β, και να μην μου λεει ποιο ειναι ποιο, ουτε να κάνει γκριμάτσες ή οτιδήποτε άλλο
  3. Θα κάνω 20 περάσματα Α/Β για να διαπιστώσω αν υπάρχει ακουστή διαφορά (να πετυχω τουλάχιστον 16/20 ταυτοποίηση). Αν δεν υπαρχει σταματώ εδω
  4. Αν υπάρχει, κάνω αλλα 20 περάσματα, για να διαπιστώσω αν κάποιο μου "αρέσει" περισσότερο.
Δεν δέχομαι κανενός την γνώμη, ούτε την δική μου, αν δεν γίνει ακριβώς έτσι.

sterkon

Τελεοράσεις!
Reaction score
1.616
Παντα θα χωραει πολυ αμφισβητηση στα blind test που μπορει να κανει ο καθενας
Και δικαίως. :drinks:

α αρχεία MQA υπερέχουν αισθητά θα έλεγα από το SACD, περισσότερα εν καιρώ.
Και για να μην αρχίσουν πάλι μερικοί με εξυπνάδες περί τεχνικών χαρακτηριστικών και double blind δοκιμών,
Πολλά φάουλ φίλε μου...
Αυτό το SACD rip τι είναι πάλι; Υποθέτω μιλάς για .iso, γιατί κι εγώ μπορώ να σού κατεβάσω το Πλαυστέισιον και να σου κάνω ένα rip σε 128 kbps...
Πως λέμε παίρνω το 4Κ BD και βγάζω μια ματρόσκα 300 MB... Να είμαστε λίγο ακριβέστεροι στις περιγραφές μας πριν αρχίσουμε να αποκαλούμε τη γνώμη των άλλων "μερικοί"... :coffee:

Reaction score
30.455
  • Τα δυο αρχεία (FLAC-MQA) να παίζουν ακριβώς στην ίδια στάθμη- θα χρησιμοποιήσω το μικρόφωνο/REW για μέτρηση στάθμης.
  • Θα δώσω το ipad που χειρίζεται το Audirvana στην μεγάλη μου κόρη (είναι ήδη εκπαιδευμένη, το έχουμε ξανακάνει) και θα της πω ποια αρχεία να ονομάσει A και Β, και να μην μου λεει ποιο ειναι ποιο, ουτε να κάνει γκριμάτσες ή οτιδήποτε άλλο
  • Θα κάνω 20 περάσματα Α/Β για να διαπιστώσω αν υπάρχει ακουστή διαφορά (να πετυχω τουλάχιστον 16/20 ταυτοποίηση). Αν δεν υπαρχει σταματώ εδω
  • Αν υπάρχει, κάνω αλλα 20 περάσματα, για να διαπιστώσω αν κάποιο μου "αρέσει" περισσότερο.
Κουράστηκα μόνο που το διάβασα...:p

Reaction score
3.242
Με τη λέξη "εξυπνάδες" κλπ. αναφερόμουν σε άλλο ποστ https://www.avsite.gr/forum/threads/nordost-qrt-power-products.159906/ και δεν στοχοποίησα κανέναν από εδώ, τουλάχιστον προς το παρόν, παράλειψη δική μου που δεν το ανέφερα...
Το SACD rip είναι rip από δισκάκι SACD σε ασυμπίεστο φορμά DFF, δεν είμαι τόσο αφελής να το κάνω rip σε 128 kbps και να το συγκρίνω με το MQA.
Επίσης, σημείωσα ότι η άποψή μου είναι πρώϊμη ("μια γρήγορη πρώτη ανάγνωση") και σε καμία περίπτωση δεν έχω καταλήξει για την υπεροχή ή όχι του MQA τελικά, συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν πολλές Α/Β δοκιμές.
Από την άλλη, προφανώς δεν προσπαθώ - ούτε και με ενδιαφέρει - να αποδείξω ή όχι την υπεροχή του MQA, απλά αν προσωπικά μου ακούγεται καλύτερα μου αρκεί, όσα τεχνικά στοιχεία περί του αντιθέτου να μου παραθέσει κανείς...;)

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.412
Πάντως σε άμεση αντιπαραβολή του TIDAL VS SONY CDP-XAES πού έκανα προ ολίγου (μου είχανε μπεί ψύλοι σταυτιά) το tidal hifi χάνει σχεδόν παταγωδώς από το cd Player. Ιδιο τραγούδι και εκτέλεση και στα δύο , το Tidal ακούστηκε διαφορετικά , ίσως και πιο εντυπωσιακό αλλά επ ουδενί πιο καλό. Πιο πίσω οι μεσαίες πιο μπροστά το μεσόμπασο μπάσσο - υψηλές . Λες και κάποιος έχει παίξει με eq. Το cd βγήκε πιο φυσικό πιο μαλακό και με ασυμπίεστη χροιά , μπορώ να πω.
Το ότι οι δύο πηγές είχαν άλλο dac θεωρώ ότι αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους , αλλά μπορώ να το επαναλάβω αν θέλετε με το ίδιο dac και για τις δύο πηγές.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.613
Πάντως σε άμεση αντιπαραβολή του TIDAL VS SONY CDP-XAES πού έκανα προ ολίγου (μου είχανε μπεί ψύλοι σταυτιά) το tidal hifi χάνει σχεδόν παταγωδώς από το cd Player. Ιδιο τραγούδι και εκτέλεση και στα δύο , το Tidal ακούστηκε διαφορετικά , ίσως και πιο εντυπωσιακό αλλά επ ουδενί πιο καλό. Πιο πίσω οι μεσαίες πιο μπροστά το μεσόμπασο μπάσσο - υψηλές . Λες και κάποιος έχει παίξει με eq. Το cd βγήκε πιο φυσικό πιο μαλακό και με ασυμπίεστη χροιά , μπορώ να πω.
Το ότι οι δύο πηγές είχαν άλλο dac θεωρώ ότι αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους , αλλά μπορώ να το επαναλάβω αν θέλετε με το ίδιο dac και για τις δύο πηγές.
MQA?
Θέλω.
Αλλα τυφλή δοκιμη. Να κανει άλλος τις αλλαγές πηγής. Αλλιως δεν μετράει.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.350
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent