Meridian MQA

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.370
MQA?
Θέλω.
Αλλα τυφλή δοκιμη. Να κανει άλλος τις αλλαγές πηγής. Αλλιως δεν μετράει.
MQA δεν έχω καρδιά μου.
Πήρα την έξοδο του tablet Tidal hi fi και την έριξα στον denon avp-a1hd, ως DAC και το cd xa7es Line out , κατευθείαν στον προενισχυτή μου. Και τα δύο έδιναν Line σήμα και τα έφερα ακριβώς στην ίδια στάθμη.
Ο denon στην είσοδο Line το cd στην είσοδο cd. Αλλάζοντας εισόδους ενώ είχα συγχρονίσει και τα δύο , άκουσα τις διαφορές που ανέφερα.
Αργότερα , έβαλα την κυρά να μου κάνει αλλαγές χωρίς να ξέρω ποιό είναι ποιό .
Βρήκα ποιό είναι πόιό 10 στις 10 φορές.
Με διάφορα tracks. Και περιέργως πάντα με την ίδια ειδοποιό διαφορά.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.465
MQA δεν έχω καρδιά μου.
Πήρα την έξοδο του tablet Tidal hi fi και την έριξα στον denon avp-a1hd, ως DAC και το cd xa7es Line out , κατευθείαν στον προενισχυτή μου. Και τα δύο έδιναν Line σήμα και τα έφερα ακριβώς στην ίδια στάθμη.
Ο denon στην είσοδο Line το cd στην είσοδο cd. Αλλάζοντας εισόδους ενώ είχα συγχρονίσει και τα δύο , άκουσα τις διαφορές που ανέφερα.
Αργότερα , έβαλα την κυρά να μου κάνει αλλαγές χωρίς να ξέρω ποιό είναι ποιό .
Βρήκα ποιό είναι πόιό 10 στις 10 φορές.
Με διάφορα tracks. Και περιέργως πάντα με την ίδια ειδοποιό διαφορά.
Γιάννη, δοκίμασε το με το ίδιο Dac-pro, η διαφορά που ακούς κατα πάσα πιθανότητα οφείλεται στον home cinema Denon ως dac. Στο συγκριτικό πρέπει να διατηρείς την αλυσίδα ίδια εκτός απο το προς συγκριση κομμάτι της, αλλιως δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα.

Αλλα και δεν απαντάει στα ερωτήματα περί MQA, ελέγχεις μόνο ποιότητα Tidal προς CD.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.370
Σωστά τα λες , αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ δύο DACs.
Οντως ήθελα να ελέγξω διαφορά cd tidal.
Θα δοκιμάσω και με τον ίδιο prepro ως dac. Και για τα δύο.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.370
Oχι Λάκη δεν χρησιμοποίησα έξοδο ακουστικών. Micro hdmi output πήρα και το έστειλα αμιγώς ψηφιακό στον denon για d to a conversion.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.447
Πολύ διαφωτιστικό άρθρο με μετρήσεις του JA σχετικά με ψηφιακά φίλτρα:

https://www.stereophile.com/content/zen-art-ad-conversion

Εν κατακλείδι: το ringing που έχει εισαχθεί από τον A/D converter ή των D/D downsampler κατά την παραγωγή του ψηφιακού μάστερ παραμένει και δεν μπορεί να διορθωθεί ακόμη και από D/As με μοντέρνα minimum-phase φίλτρα ή απο NOS D/As που δεν εμφανίζουν (έντονο) ringing.

To ringing στην περίπτωση του redbook είναι περί των 22.05ΚΗz. Tο αν ακούγεται είναι άλλη ιστορία, το άρθρο λέει μάλλον όχι, εγώ λέω μάλλον ναι ;-) Στην περίπτωση του high res, το ringing είναι σε πολύ υψηλότερες συχνότητες και σίγουρα δεν ακούγεται.

Το MQA προσπαθεί να διασφαλίσει ελάχιστο ringing σε όλο την αλυσίδα A/D/A και αυτό είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, IMHO.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.465
Ναι; δεν θυμάμαι...
Που;

Αν ακούς ακόμα το ringing, χρειάζεσαι κι άλλες διακοπές

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.633
Εγώ έχω πολύ ευαίσθητο αυτί στους 22 και 23 χιλιόκυκλους, στους 24 δε με ενοχλεί καθόλου, και μετά στους 30-32 χιλιόκυκλους θέλω απόλυτη ησυχία, δεν αντέχω ούτε 2 ντιμπί.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.633
To ringing στην περίπτωση του redbook είναι περί των 22.05ΚΗz. Tο αν ακούγεται είναι άλλη ιστορία, το άρθρο λέει μάλλον όχι, εγώ λέω μάλλον ναι ;-)
Μέτρικ έχεις, βάλε κάποιον να σου βαζοβγάζει ένα βαθυπερατό φίλτρο στους 19-20 χιλιόκυκλους, ή ένα νότς στους 22 με στενό κιού, την ώρα που ακούς, τυφλό τεστ.
Έτσι, για την πλάκα.

Υποπτεύομαι ότι πολλά πράγματα τα ακούμε, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Αν δε τα γνωρίζεις, ή αν δε στα πει κάποιος, δε τα ακούς. Εκλογίκευση; Παράνοια; Ψευδαισθήσεις; Δε ξέρω, αλλά ισχύει.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.447
Μέτρικ έχεις, βάλε κάποιον να σου βαζοβγάζει ένα βαθυπερατό φίλτρο στους 19-20 χιλιόκυκλους, ή ένα νότς στους 22 με στενό κιού, την ώρα που ακούς, τυφλό τεστ.
Έτσι, για την πλάκα.

Υποπτεύομαι ότι πολλά πράγματα τα ακούμε, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Αν δε τα γνωρίζεις, ή αν δε στα πει κάποιος, δε τα ακούς. Εκλογίκευση; Παράνοια; Ψευδαισθήσεις; Δε ξέρω, αλλά ισχύει.
Πάνω από 20Κ δε πάει το μηχάνημα (μέτρικ), πάει όμως ο generator του REW. Από τεστ και μετρήσεις, άλλο τίποτα. Πoυ φυσικά γίνονται στα κουτουρού, άρα δεν έχουν καμία αξία.

O γκουρού λέει:

"Keith Howard investigated the "energy smear" exhibited by digital filters in January 2006, writing that "the time-domain performance of anti-alias and reconstruction filters has increasingly been blamed for CD's residual failings." However, he concluded that the listening tests described in that article showed that the energy smear "seemed surprisingly reluctant to show its face"; only in one extreme case—a filter in which all the ringing occurred before the impulse—did this energy smear prove consistently audible in listening tests."

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.447
Λοιπόν, πριν αρκετά χρόνια που ήμουν νέος και ωραίος και είχα και σοβαρό dac με δύο φίλτρα, ένα αργό και ένα γοργό, σας ορκίζομαι ότι ξεχώριζα το ένα από το άλλο με κλειστά μάτια. Διαφορά υπήρχε τόσο στην αντίληψη του 'μεγεθους' του αέρα όσο και στο 'fuzziness' του αέρα.

Τώρα, ο αρχιμαγος το έχει ξεσκίσει το θέμα και λέει το ανάποδο, ότι και καλά σιγά τη διαφορά, κλπ.

http://archimago.blogspot.com/2016/07/musings-digital-interpolation-filters.html?m=1

Διαλιεχτε ποιον θα πιστέψετε. Όποιον και να πιστέψετε, ακόμη και τα αυτιά σας, άκυροι θα είστε. Ελεγχόμενο πείραμα δεν έχει γίνει.

Last edited:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.289
Members
38.293
Νεότερο μέλος
Μάρη Τ.