Βοήθεια για Room Correction

Reaction score
67
Καλήμερα σας,

Πρόσφατα άρχισα να διαβάζω εδώ και κατάλαβα ότι αρκετοί έχετε ασχοληθεί με το θέμα του room correction οπότε σκέφτηκα να ανοίξω νήμα μήπως και βγάλω άκρη.

Πρόσφατα μετακόμισα σε καινούργιο σπιτι. Το Home Cinema βρίσκεται στο σαλόνι/κουζίνα Π4μ, Μ6μ , Υ 2.7μ
Απόσταση ακρόασης-θέασης 4μ.

Το σύστημά μου αποτελείται από τα εξής:

Projector: BenQ w2000
A/V Processor Marantz 7005
AMP: Hypex Ncore NC400 (οδηγεί το κεντρικό), 2x Crown XLS 1502 (οδηγούν τα L,R,SL,SR)
Speakers: L/R Mythos Audio Ivory,
C: B&W Nautilus HTM2,
SR/SL: B&W DM309
Sub: Rel Acoustics Quake

Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με τα μηχανήματα μου και θέλω να αντιμετωπίσω τα ακουστικά προβλήματα του χώρου. Το οξύμωρο είναι ότι δεν θέλω να βάλω οποιουδήποτε είδους πάνελ και η μετακίνηση των ηχείων δεν μπορεί να είναι πέρα από ελάχιστους πόντους δεξιά ή αριστερά. Τουλάχιστον μπορώ να παίξω με το toe:dance2:

Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής υπάρχει κάποιο μηχάνημα που με κάποιο μαγικό τρόπο να παραμετροποιεί τον ήχο μου έτσι ώστε να τον φέρει πιο σωστά στα μετρά του χώρου μου (αφού με τον χώρο πρακτικά δεν μπορώ να κάνω και πολλά).

Έχω ακούσει για αυτό το DIrac ακι πρόσφατα σκόνταψα όντας online πάνω σε αυτό:
https://www.minidsp.com/products/dirac-series/ddrc-88a

Υπάρχει κάποιο μηχανάκι από π.χ την παραπάνω σελίδα ή κάτι αντίστοιχο το οποίο να με βοηθήσει και αν ναι, αγοράζω απλά το μηχάνημα ή πρέπει να πληρώνω συνδρομές για software κτλ ;

Μια άλλη απορία που έχω είναι: Αυτά δουλεύουν όπως το ypao, oddysey κτλ; Δηλαδή παίρνω μέτρηση με το mic και τα κάνει μετά όλα μόνο του τα σώζω και τέλος ή θα πρέπει να κάνω εγώ τις διορθώσεις χειροκίνητα και θα πρέπει να σπουδάσω μηχανικός ήχου.

Τέλος, κάνουν αυτά τα μηχανήματα δουλειά ή απλά σου δείχνουν που εχεις πρόβλημα και μόνο αν μετατρέψεις το σαλόνι σου σε studio με πανελς παντού βγαίνει άκρη;

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για τον χρόνο σας.

Θοδωρής.

Reaction score
847
Εννοειται οτι πρεπει να γνωριζεις
Ποιο φθηνα σου ερχεται φωναζοντας εναν καλιμπρατορα.
Στα συν οτι μετα θα ξερεις οτι το συστημα σου θαχει ρυθμιστει σωστα ,ενω αλλοιως θα σε τρωει η απορια : αν εκανα κλικ εκει κ οχι εκει μηπως θαταν καλυτερα? κλπ αποριες δυσκολες να απαντηθουν αλλα και να κατανοηθουν !

Reaction score
67
Εννοειται οτι πρεπει να γνωριζεις
Ποιο φθηνα σου ερχεται φωναζοντας εναν καλιμπρατορα.
Στα συν οτι μετα θα ξερεις οτι το συστημα σου θαχει ρυθμιστει σωστα ,ενω αλλοιως θα σε τρωει η απορια : αν εκανα κλικ εκει κ οχι εκει μηπως θαταν καλυτερα? κλπ αποριες δυσκολες να απαντηθουν αλλα και να κατανοηθουν !
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Δεν έχω καμιά αντίρρηση να φωνάξω έναν καλιμπρατορα. Το θέμα είναι ότι λογικά, ο άνθρωπος θα μετρήσει τον χώρο μου και θα μου πει:

"Έχεις πρόβλημα...στις τάδε συχνότητες....αυτό αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους πάνελ, διαχυτες, ή μπασοπαγιδες κτλ....ή το ηχείο πρέπει να ρθει εκεί ή παραπέρα."

Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι από τα παραπάνω δυστυχώς και ρωτάω μήπως υπάρχει κάποιο μηχάνημα (κάνει αυτό που έβαλα στο λινκ στο πιο πάνω ποστ; ) το οποίο....έχοντάς το συνδεδεμένο πάνω στο setup μου, να διορθώνει (έστω σε λογικά πλαίσια..δεν περιμένω θαύματα) τον ήχο.

Έχει κανείς εμπειρία με μηχάνημα σαν αυτό που έβαλα στο λινκ;

γινεται να συνδεθεί με τα μηχανήματα μου;

Οποιαδήποτε πρόταση ή έστω κάποιο λινκ να με διαφωτίσει για να μην σας ταλαιπωρώ, θα ήταν χρήσιμο.

...και πάλι ευχαριστώ.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
83.990
Minidsp nano avr +Dirac + Καστρουνής.

Και βάλε λίγο νερό στο κρασί σου για τα treatments, αλλιώς θα κάνεις μισοδουλειές. Μαγικά δεν υπάρχουν.

Reaction score
402
Μήπως να έκανες πρώτα απο όλα μια μέτρηση του χώρου σου με το REW να δεις που υπάρχουν προβλήματα και μετά να πράξεις ανάλογα;

Reaction score
67
Minidsp nano avr +Dirac + Καστρουνής.

Και βάλε λίγο νερό στο κρασί σου για τα treatments, αλλιώς θα κάνεις μισοδουλειές. Μαγικά δεν υπάρχουν.

Ευχαριστώ, αυτό βγαίνει και πιο οικονομικά!

Πριν παραγγειλω: Εννοεις το
nanoAVR HD στα 249$
ή το
nanoAVR DL στα 549$ ???

αυτά + μικρόφωνο φαντάζομαι.

Στο site αναφέρουν οτι δεν περνάει bitstream τα nano avr (εγώ παίζω από pc...στέλνω το σήμα bitstream και το decoding το κάνει ο av pre, οπότε αν πάρω αυτό θα βλέπει τον ήχο σαν pcm ή κατάλαβα λάθος?

κατι αντίστοιχο διαβάζω και αλλού τώρα...

....απόσπασμα ποστ από άλλο φόρουμ:

Ερώτηση

After I have set the unit up and I play a file on my htpc will the AV pre still recognise that it is in DTS MA, DTS etc???

Απάντηση

No, it won't, because it will be receiving linear PCM which is not an encoded format, it is just uncompressed audio. Basically, the idea is that the player/source does the decoding, then feeds it through to the nanoAVR (either version) in linear PCM. When then is sent on to the AVR in linear PCM. So the AVR doesn't know what the original format on the disc was.

Reaction score
6.483
Επικοινωνησε με τον καλιμπρατορα για λεπτομεριες μην κανεις λαθος ή ελλιπεις αγορες και εαν χρειαστουν .

Reaction score
67
Μήπως να έκανες πρώτα από όλα μια μέτρηση του χώρου σου με το REW να δεις που υπάρχουν προβλήματα και μετά να πράξεις ανάλογα;
Με τι μικρόφωνο? Προς το παρόν έχω του Marantz μόνο και όχι το umik-1 (το όποιο αν το πάρω μαζί με τα υπόλοιπα θα βγει φθηνότερα από ότι κατάλαβα).

Reaction score
402
μπορείς να κάνεις μέτρηση και χωρίς το umik-1, απλά πρέπει να το καλιμπράρεις εσύ.
έχει οδηγο και δεν ειναι δύσκολο ουτε παίρνει χρόνο. ψαξε στο ιντερνετ, ίσως εχει και video step by step.

Reaction score
67
μπορείς να κάνεις μέτρηση και χωρίς το umik-1, απλά πρέπει να το καλιμπράρεις εσύ.
έχει οδηγο και δεν ειναι δύσκολο ουτε παίρνει χρόνο. ψαξε στο ιντερνετ, ίσως εχει και video step by step.
http://www.hometheatershack.com/for...ation-sound-cards/72559-rew-audyssey-mic.html

Εδω λέει οτι δεν κάνει......αλλα και να έκανε θέλει έναν ανταπτορα που δεν τον έχω. Μονο UMIK και DAYTON προτείνουν.

Reaction score
67
Umic έχω να σου φέρω. Αλλά μη με βάλεις να ασχοληθω περεταιρω :p
Πωωω υπέροχα. Έβγαλες άκρη με αυτό? Ασχολήθηκες και με dirac ή απλά έκανες μετρήσεις και έπαιξες με εκείνα τα κακάσχημα αφρολέξ? :lolsign:.................πέρα από την πλάκα θα βγάλω άκρη ή θα φάω απηύδα? Όλα αυτά επειδή τσιγκουνεύτηκα να πάω σε EMOTIVA....

Reaction score
847
Πωωω υπέροχα. Έβγαλες άκρη με αυτό? Ασχολήθηκες και με dirac ή απλά έκανες μετρήσεις και έπαιξες με εκείνα τα κακάσχημα αφρολέξ? :lolsign:.................πέρα από την πλάκα θα βγάλω άκρη ή θα φάω απηύδα? Όλα αυτά επειδή τσιγκουνεύτηκα να πάω σε EMOTIVA....
Δεν ξερω ποσο ξερεις απο ιντερνετικες αγορες ,αλλα αν θες να το παρεις απο usa θαχεις τελωνεια δασμους εκτελωνισμους! Αν το παρεις απο Ελλαδα λιγο υψηλοτερη τιμη κ εγγυηση !

Reaction score
67
Δεν ξερω ποσο ξερεις απο ιντερνετικες αγορες ,αλλα αν θες να το παρεις απο usa θαχεις τελωνεια δασμους εκτελωνισμους! Αν το πάρεις απο Ελλάδα λιγο υψηλότερη τιμή κ εγγυηση !
Γνωρίζω από αγορές εξωτερικού, έχω πάρει αρκετά πράγματα από Αμερική στο παρελθόν. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όμως!

Reaction score
1.530
Ααχοληθηκα και έβγαλαν άκρη παρέα με τον Αγγελο. Αλλα.ασχολήθηκα σε δικαναλο. Πολυκάναλο ουτε μπήκα καν στη διαδικασία να ελεγξω τι έφερε ο marantz μόνος του. Που είναι και το πρωτο που θα πρεπει να κανεις.

Reaction score
67
Ααχοληθηκα και έβγαλαν άκρη παρέα με τον Αγγελο. Αλλα.ασχολήθηκα σε δικαναλο. Πολυκάναλο ουτε μπήκα καν στη διαδικασία να ελεγξω τι έφερε ο marantz μόνος του. Που είναι και το πρωτο που θα πρεπει να κανεις.
Τι να ελεγξω? Ολα large, αποστάσεις οκ και τα levels μια χαρά......αλλά στις πολύ χαμηλές συντονίζουν οι πόρτες των ντουλαπών ακόμα και στο διπλα δωμάτιο....ακόμα και σε σχετικά νορμάλ εντάσεις.

Reaction score
1.530
Για τις πόρτες δε μπορείς να κάνεις κάτι "μέσω διόρθωσης" κατά πάσα πιθανότητα. Απλά να μειώσεις εντάσεις? Ή να κάνεις κάτι για τη σταθεροποίηση τους?
Εννοώ με το marantz να έχει ήδη τρέξει το audyssey, αυτό να είναι ρυθμισμένο στο flat, να τρέξεις sweeps ανά ηχείο και μετά όλα μαζί να δεις για αρχή τί απόκριση έχεις και γενικά τί RT60 κλπ. Μπορεί τελικά να δεις ότι δεν είσαι άσχημα. Επίσης δεν ξέρω αν ο marantz σου επιτρέπει να μπεις και να κάνεις μετέπειτα παρεμβάσεις τουλάχιστον στην απόκριση. Γιατί στις φάσεις σίγουρα δε μπορεί.

Reaction score
67
Για τις πόρτες δε μπορείς να κάνεις κάτι "μέσω διόρθωσης" κατά πάσα πιθανότητα. Απλά να μειώσεις εντάσεις? Ή να κάνεις κάτι για τη σταθεροποίηση τους?
Εννοώ με το marantz να έχει ήδη τρέξει το audyssey, αυτό να είναι ρυθμισμένο στο flat, να τρέξεις sweeps ανά ηχείο και μετά όλα μαζί να δεις για αρχή τί απόκριση έχεις και γενικά τί RT60 κλπ. Μπορεί τελικά να δεις ότι δεν είσαι άσχημα. Επίσης δεν ξέρω αν ο marantz σου επιτρέπει να μπεις και να κάνεις μετέπειτα παρεμβάσεις τουλάχιστον στην απόκριση. Γιατί στις φάσεις σίγουρα δε μπορεί.
Οκ, thanks. Απο βδομαδα θα βαλω λαστιχα στις πορτες των ντουλαπων και θα κοιτάξω για τα υπόλοιπα. Πιο χαμηλα δεν γινεται δυστυχως (εχει φασαρια απ εξω και για να την καλύψω βαζω extra τουλάχιστον 10db)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.487
Members
38.187
Νεότερο μέλος
kotsos134