- Reaction score
- 4.587
Αυτό ακριβώς. Άλλο πράγμα καλή ηχογράφηση κι άλλο πράγμα αυτό που θέλουν να ορίσουν ως "audiophile" και είναι (όπως κι εγώ πιστεύω) απλά marketing. Στο κάτω κάτω κάθε ηχογράφηση οφείλει να είναι audiophile, με το στυλ και τον τρόπο της πάντα.audiophile : .
Επινοημενος από το marketing ορος για να περιγραψει κάτι που ηδη προυπηρχε.
Ή ασυστολη τιμολογιακή πολιτικη και οι ασυναρτητες υπερβολες των παπαροδημοσιογραφων
τον κατάντησαν ρετσινια.
Ο καθενας οφειλει να τον αποκηρύξει μετα βδελυγμιας
ώστε να αποδείξει στους υπολοιπους ότι εχει σωας τας φρενας.......
(από φανταστικο λεξικό....)
Και για να δώσω παράδειγμα ας δούμε αυτό το άλμπουμ: http://www.linnrecords.com/recording-the-toerag-sessions.aspx
Η συμπαθέστατη Αυστραλή τραγουδοποιός Emily Barker επιλέγει μια ντουζίνα από τις δημιουργίες της και υπό την αιγίδα της LINN φτιάχνει ένα άλμπουμ, solo μόνο με την κιθάρα της. Τι έχουμε λοιπόν? Ένα στούντιο, ένα μικρόφωνο για τη φωνή της και ένα για την κιθάρα της. Κι όμως αυτό είναι παραγωγή της LINN και ζητά 21 ζεστά ευρώπουλα για download Flac 24bit 96KHz! Τι χρειάζεται το high res audio format σε αυτή την ηχογράφηση και τι διαφορά θα έχει από το mp3? Και τι κάνει αυτή την ηχογράφηση "audiophile" αφού μόνο τέτοιες εκδίδει η LINN? Υπάρχει απάντηση και σε αυτό: Recorded at the legendary Toerag Studios in London, notable for its vintage recording gear, with GRAMMY-winning producer Liam Watson at the helm. Και κάπως έτσι μια ηχογράφηση γίνεται "audiophile".
[DOUBLEPOST=1526217986][/DOUBLEPOST]
Δε μπορώ να συμφωνήσω με αυτό. Ακούω μουσική στο δρόμο σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είχα Walkman με ακουστικά στέκα και από το '97 και μετά diskman. Δεν έφευγα από το σπίτι χωρίς το diskman και το τσαντάκι με τα 15 cd, σαν χαζός ήμουν τότε στο δρόμο. Αργότερα είχα mediaplayer (Philips, archos κτλ) και πλέον έχω το smartphone (πάντα φθηνό, τα ακουστικά μου είναι ακριβότερα από το τηλέφωνο). Ό,τι ακούω στο σπίτι ακούω και στο δρόμο, ανάλογα με τη διάθεση. Τώρα αυτά για μένα, δεν ξέρω πως σκέφτονται οι άλλοι και πως λειτουργεί η αγορά. Δεν το βρίσκω πάντως αυτό που περιγράφεις ισχυρό σαν επιχείρημα.Δεν είπα ότι προτιμούν το συμπιεσμένο επειδή αρέσει, αλλά επειδή ακούγετε. Ζούμε μια εντελώς θορυβώδη ζωή και η μουσική πρέπει να ακούγετε παντού. Στο σπίτι, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο. Είναι αδύνατον να έχουμε διαφορετικό mastering ανάλογα τη χρήση. Το σωστό δεν ακούγετε ούτε στο δρόμο ούτε στο αυτοκίνητο. Το λάθος σου παίρνει τα αυτιά στο σπίτι.