Ένας οδηγός για αγορά νέας τηλεόρασης

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.301
Reaction score
10.935


Όποιος ξεκινά να αγοράσει μια νέα τηλεόραση, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα λαβύρινθο τεχνολογιών, προδιαγραφών και μοντέλων από διάφορους κατασκευαστές, που κάνουν τη σωστή επιλογή μια επίπονη διαδικασία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με τον απλό οδηγό αγοράς που ακολουθεί. Μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκα, τελικά.

Υπάρχουν χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά και χρήσιμα και κάποια άλλα που είναι από αδιάφορα έως επιζήμια:


Σημαντικά και χρήσιμα

1)
Μέγεθος
Το πιο σημαντικό, με άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα που προσλαμβάνει ο θεατής, και το πιο ταλαιπωρημένο από αστικούς μύθους. Με μια φράση, η συμβουλή μου είναι «αγοράστε όσο μεγαλύτερη οθόνη αντέχει η τσέπη σας». Εκ πείρας σας λέω ότι από όσους φίλους μου παρότρυνα να πάρουν (πολύ) μεγαλύτερη τηλεόραση από ότι αρχικά σκόπευαν, κανένας δεν παραπονέθηκε μετά -το αντίθετο, μάλιστα!

Υπάρχει επιστημονική μέθοδος επιλογής του ιδανικού μεγέθους οθόνης, ανάλογα με την ανάλυση του προβαλλόμενου υλικού και την απόσταση θέασης, στη μορφή υπολογιστών που μπορείτε να βρείτε on-line.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο απλός κανόνας ότι ένας θεατής με τέλεια όραση, για να βλέπει όλη τη Full HD πληροφορία πρέπει κάθεται σε απόσταση περίπου τρεις φορές το ύψος της οθόνης, ενώ τη UHD σε απόσταση μιάμιση φορά το ύψος. Σας φαίνεται μικρή η απόσταση; Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η UHD πληροφορία είναι υπερβολικά πολλή για τις συνήθεις διαστάσεις τηλεοράσεων και αποστάσεις θέασης.
Στις διαστάσεις ενός τυπικού ελληνικού καθιστικού είναι πρακτικά αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος την επιπλέον λεπτομέρεια του -ούτως ή άλλως πολύ σπανιότερου- UHD υλικού. Είναι γεγονός όμως ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν πλέον κυρίως UHD μοντέλα, με τα Full HD να βαίνουν προς απόσυρση.

Εν κατακλείδι και μιλώντας για την ίδια διάσταση, η επιλογή της UHD είναι πλέον μονόδρομος. Αν όμως έμπαινε θέμα επιλογής μεταξύ μιας μεγάλης οθόνης Full HD και μιας μικρής UHD, προσωπικά θα επέλεγα την πρώτη με... ανοιχτά μάτια!


2) Τεχνολογία οθόνης
Σήμερα υπάρχουν ουσιαστικά δυο τεχνολογίες οθονών τηλεόρασης:
  • Οι OLED, υπέροχες και πανάκριβες, με τεχνολογία ενεργών pixel που έχουν τη δυνατότητα να φωτίζει το καθένα αυτόνομα από τα υπόλοιπα. Απευθείας διάδοχοι των επίσης υπέροχων Plasma, ξεχωρίζουν για το αβυσσαλέο μαύρο, τα κορεσμένα χρώματα και τις ευρείες γωνίες θέασής τους. Αν διαθέτετε τα χρήματα, μην το σκέφτεστε.
  • Αλλιώς, καλές είναι κι οι LCD, με τεχνολογία παθητικών pixel που εδώ και αρκετά χρόνια φωτίζονται από πίσω, αποκλειστικά με λάμπες LED. Ο τρόπος που γίνεται ο φωτισμός, καθορίζει το κόστος και την ποιότητα εικόνας μιας LED-LCD:
    • η ανώτερη μέθοδος είναι η local-dimming. Με την ικανότητα να σκοτεινιάζει επιλεκτικά περιοχές της οθόνης, αποτελεί την... OLED του φτωχού.
    • αμέσως επόμενη έρχεται η full-array backlight, που τουλάχιστον εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ομοιομορφία στην εικόνα.
    • ενώ τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η μέθοδος edge-lit, με τα LED να είναι τοποθετημένα περιμετρικά της οθόνης. Αν δεν έχετε υπερβολικά σφιχτό budget, αποφύγετέ τις -εκτός αν σας αρέσουν τα φωτεινά μπαλώματα στα σκοτεινά πλάνα.
Μια τελευταία προσθήκη στις ακριβότερες LED-LCD είναι η τεχνολογία Quantum dot (και οι ανάλογες), για την οποία οι εφευρέτες της υπόσχονται ότι προσφέρει καλύτερη χρωματική απόδοση. Αυτό που προσφέρει πρώτα από όλα βέβαια, είναι η οπτική ομοιότητα μεταξύ των ακρωνύμων QLED και OLED. :D


3) Συνδέσεις
Αν δε σκοπεύετε να συνδέσετε συσκευές αρχαιολογικής αξίας στην καινούρια τηλεόρασή σας, μάλλον χρειάζεστε ένα μόνο είδος σύνδεσης: την HDMI, σε ικανό αριθμό όμως. Υπολογίστε από μία για κάθε συσκευή σας και βάλτε μια ακόμα, αλλιώς είναι πιθανό να ψάχνετε για HDMI switch.
Αν η τηλεόρασή σας είναι UHD πρέπει να έχει και θύρα HDMI με δυνατότητα HDCP, ενώ αν σκοπεύετε να συνδέσετε κάποιο ηχοσύστημα ή soundbar, είναι πολύ χρήσιμο κάποια θύρα HDMI να υποστηρίζει ARC.
Όσο για τα ίδια τα καλώδια, δεν αξίζει να ξοδέψετε μια περιουσία: εκείνα που θα βρείτε μέσα στη συσκευασία κάθε συσκευής κάνουν μια χαρά.


4) HDR
Το HDR είναι μια τεχνολογία που στην αγορά συνδυάζεται αποκλειστικά με την UHD, για να προσφέρει υψηλότερη φωτεινότητα και αντίθεση, καθώς και ευρύτερη χρωματική παλέτα. Παρότι είναι ακόμα στη φάση του πολέμου προτύπων, είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αρκεί βέβαια η τηλεόραση να το υποστηρίζει σωστά και το προβαλλόμενο υλικό να έχει δημιουργηθεί ανάλογα (κάτι που ισχύει για ελάχιστο ποσοστό, προς το παρόν).


Αδιάφορα έως Επιζήμια


1) Smart TV
Μάλλον αδιάφορο χαρακτηριστικό, καθώς όλες οι τηλεοράσεις -ακόμα κι οι εντελώς... ανόητες- μπορούν να μετατραπούν σε «έξυπνες», με την προσθήκη ενός TV box κόστους 50€, το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες κι ευελιξία από την καλύτερη Smart TV.
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η ευκολία του όλα-σε-ένα είναι σημαντική για πολύ κόσμο. Πάντως, όλες σχεδόν οι τηλεοράσεις σήμερα έχουν κάποιες βασικές δυνατότητες Smart TV.


2) 3D
Μόδα ήταν και πέρασε, αφού πρώτα έκανε πολλούς να επιλέξουν λάθος τηλεόραση, βάζοντάς το στη λίστα με τα απαραίτητα.


3) Κυρτές οθόνες
Η αποθέωση του επιζήμιου marketing-trick, ενοχλητικό και γεμάτο μειονεκτήματα.


4) Ονομαστικές συχνότητες ανανέωσης οθόνης
Στις προδιαγραφές θα δείτε τιμές της τάξης των πολλών εκατοντάδων, που στην πράξη δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Σήμερα, όλες οι αξιοπρεπείς τηλεοράσεις υποστηρίζουν τα (πραγματικά) 100Hz, που θα φανούν χρήσιμα όταν παρακολουθείτε πχ το φετινό μουντιάλ. Παρεμπιπτόντως, με το... μαλακό το frame interpolation όταν παρακολουθείτε ταινίες, αλλιώς είναι πιθανό να αναφωνήσετε «έξελθε κατηραμένο soap-opera effect»!


5) Ονομαστικές τιμές On/Off contrast.
Ανέκδοτο πλέον, αποτέλεσε για αρκετό χρονικό διάστημα βασικό selling-point προς αδαείς.
 
Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.301
Reaction score
10.935
Γενικές συμβουλές:
  • Πότε να αγοράσετε; Όταν τη χρειάζεστε. Αν για παράδειγμα είστε λάτρεις του ποδοσφαίρου, ένα μουντιάλ είναι εξαιρετική αφορμή για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας. Αλλιώς, περιμένετε μέχρι την επόμενη Black Friday για να ικανοποιήσετε το καταναλωτικό σας πάθος!
  • Έχετε υπόψη ότι τα καινούρια μοντέλα κάθε χρονιάς (που συνήθως εμφανίζονται από την άνοιξη ως τις αρχές του καλοκαιριού) έχουν αρχικά υψηλή τιμή, που πέφτει σταδιακά μέσα στο εξάμηνο από την εμφάνισή τους. Καθώς τα μοντέλα της προηγουμένης χρονιάς συνήθως δεν υστερούν σε κάτι ουσιαστικό κι η τιμή τους πέφτει κατακόρυφα με την εμφάνιση των νέων μοντέλων, συνήθως αποτελούν καλύτερες επιλογές εκείνη ακριβώς τη στιγμή.
  • Η αγορά εκτεταμένης εγγύησης είναι συχνά καλή επιλογή. Με τις τηλεοράσεις να κατασκευάζονται όλο και περισσότερο με τη λογική του αναλώσιμου, και με το βαθμό ολοκλήρωσης των σύγχρονων ηλεκτρονικών, σχεδόν κάθε βλάβη οδηγεί σε πολύ ακριβή επισκευή.
  • Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστές (LG, Samsung, Sony, Panasonic) με δικά τους εργοστάσια κατασκευής, τα προϊόντα των οποίων είναι στην αιχμή της τεχνολογίας. Υπάρχει ένας πέμπτος, η κινέζικη Hisense, που πρόσφατα έφτιαξε εργοστάσιο στην Τσεχία και της οποίας το όνομα θα δείτε πάρα πολύ στο προσεχές μέλλον. Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές -επώνυμους και ανώνυμους- που διαθέτουν μοντέλα στην ελληνική αγορά, οι περισσότεροι πουλάνε φασόν μοντέλα τουρκικών εταιρειών κατασκευής.
  • Η τηλεόραση, εκτός από θέαμα, είναι και ακρόαμα. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αναβαθμίσουμε ένα σύστημα, είναι να βελτιώσουμε το πιο αδύναμο στοιχείο του, που στις σύγχρονες τηλεοράσεις είναι ο ήχος. Υπάρχουν δυο εύκολοι τρόποι να γίνει αυτό: με μια soundbar ή ένα mini σύστημα, ακόμα και στερεοφωνικό. Δοκιμάστε, και θα εκπλαγείτε με τη διαφορά στην εμπειρία που προσλαμβάνετε ως θεατές.
  • Ένα προγραμματιζόμενο πολυχειριστήριο ή ένα καλό πρόγραμμα τηλεχειριστηρίου για το κινητό σας που έχει θύρα υπερύθρων, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πρακτικό.
  • Μια μέτρια τηλεόραση ρυθμισμένη σωστά, έχει πολύ ποιοτικότερη εικόνα από μια καλή που είναι αρρύθμιστη. Και δε μιλάμε απαραίτητα για επαγγελματική ρύθμιση, που είναι το καλύτερο -αλλά δαπανηρό- σενάριο. Δυο απλά βήματα αρκούν για να μεταμορφωθεί πλήρως η εικόνα:
    • βάζουμε την τηλεόραση στην καλύτερη διαμόρφωσή της -συνήθως Cinema, Movie ή κάτι παρόμοιο- και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία λευκού σε Θερμό ή Ουδέτερο (αν δεν έχει ρυθμιστεί αυτόματα έτσι, μόλις επιλέξαμε Cinema mode).
    • ελέγχουμε τη Φωτεινότητα την Αντίθεση (και το Χρωματικό κορεσμό, αν έχουμε το ειδικό μπλε φίλτρο), χρησιμοποιώντας δωρεάν patterns.
  • Για τον παραπάνω λόγο, μην επιλέξετε τηλεόραση με βάση τι βλέπετε σε ένα πλημμυρισμένο με φως κατάστημα, με τις τηλεοράσεις να παίζουν όπως βγήκαν από το κουτί. Αν κάποιος προσπαθήσει να σας πουλήσει τηλεόραση σε Dynamic mode με όπλα το On/Off contrast και βαρύγδουπες εμπορικές πατέντες, χαμογελάστε και προσπεράστε. Αντίθετα, αν κάποιος έχει τη διάθεση να σας εξηγήσει, δείχνοντας στον κατάλληλο χώρο, γιατί η εικόνα μιας τηλεόρασης μπορεί να είναι καλύτερη από μιας άλλης, ανοίξτε μάτια κι αυτιά και παρατηρήστε προσεκτικά.
Καλές αγορές!
 
Last edited:





Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Ωραιο θεμα !
Εχω μια μικρη ενσταση ομως για <το> smart τv .Eγω βλεπω netflix με ελληνικους υποτιτλους με το πατημα ενος κουμπιου.Ακομα και τωρα φασαρια ειναι να το βρεις σε ενα media player
 


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.301
Reaction score
10.935
Ωραιο θεμα !
Εχω μια μικρη ενσταση ομως για <το> smart τv .Eγω βλεπω netflix με ελληνικους υποτιτλους με το πατημα ενος κουμπιου.Ακομα και τωρα φασαρια ειναι να το βρεις σε ενα media player
Οι ενστάσεις ευπρόσδεκτες για συζήτηση!
Έχεις δίκιο ότι η ευκολία του όλα σε ένα είναι σημαντική για πολύ κόσμο. Το νόημα των γραφομένων μου είναι πως δεν πρέπει να 'ναι κριτήριο επιλογής, καθώς αφενός όλες οι τηλεοράσεις πλέον είναι λίγο-πολύ Smart, αφετέρου οι δυνατότητες ενός TV box είναι απεριόριστες. Πχ εγώ έχω συνδεδεμένο σε μια παλιότερη Smart τηλεόραση ένα που είναι σε διαρκή λειτουργία, για να κατεβάζει torrents και να μοιράζει αρχεία σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού.
 
Last edited:

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.882
Reaction score
8.964
Ώσπου να παίσουν οι τιμές στη τεχνολογία oled, βασιλιάς στη εικόνα μεγάλου μεγέθους, παραμένει ο προβολέας.

Πάντως κατατοπιστικότατο το άρθρο. Βοηθά πολύ τους μη ψαγμένους. Οι παγίδες είναι μγάλες.
 



Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
4) HDR
Το HDR είναι μια τεχνολογία που συνδυάζεται αποκλειστικά με την UHD, για να προσφέρει υψηλότερη φωτεινότητα και αντίθεση, καθώς και ευρύτερη χρωματική παλέτα. Παρότι είναι ακόμα στη φάση του πολέμου προτύπων, είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αρκεί βέβαια η τηλεόραση να το υποστηρίζει σωστά και το προβαλλόμενο υλικό να έχει δημιουργηθεί ανάλογα (κάτι που ισχύει για ελάχιστο ποσοστό, προς το παρόν).

Oταν λες να το υποστηριζει σωστα η τηλεοραση αναφερεσαι στην φωτεινοτητα ? Αν θες εξηγησε μερικα πραγματα παραπανω και για τι πραγματικες τιμες μιλαμε (στα specs που θεωρεις οτι εχουν σχεση ) ωστε να εχουμε αποδοση
thanx
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.301
Reaction score
10.935
Oταν λες να το υποστηριζει σωστα η τηλεοραση αναφερεσαι στην φωτεινοτητα ? Αν θες εξηγησε μερικα πραγματα παραπανω και για τι πραγματικες τιμες μιλαμε (στα specs που θεωρεις οτι εχουν σχεση ) ωστε να εχουμε αποδοση
thanx
Έχει να κάνει με διάφορα πράγματα που αλληλεπιδρούν για να προκύψει η τελική απόδοση του HDR.

Η απόλυτη φωτεινότητα -που σωστά αναφέρεις- είναι ένα από αυτά, αλλά δεν είναι το μόνο ούτε το κρίσιμο σε κάποιες περιπτώσεις: η τεχνολογία OLED, για παράδειγμα, μπορεί να αποδώσει εξαιρετικό HDR, χωρίς να έχει πολύ υψηλή φωτεινότητα.

Η άλλη τεχνολογία οθονών, η LED-LCD, κατά κανόνα έχει πλεόνασμα φωτεινότητας και γι'αυτό μπορεί δουλέψει την εξίσωση της αντίθεσης αντίστροφα: από τον αριθμητή της φωτεινής ισχύος. Στις LED-LCD, δυο άλλες παράμετροι είναι πιο κρίσιμες:
  • η ικανότητα να διαφοροποιείται ο οπίσθιος φωτισμός τοπικά, γι'αυτό και οι local-dimming έχουν πλεονέκτημα.
  • η ικανότητα του πάνελ να αποδίδει την ευρεία γκάμα χρωμάτων WCG. Εδώ οι τεχνολογίες Quantum dot (πχ QLED) μπορούν να προσφέρουν. Πόσο καλά, εξαρτάται από το πως αποδίδουν πραγματικά αυτές οι τεχνολογίες στο πάνελ του υπό εξέταση μοντέλου.
Με λίγα λόγια, δεν είναι κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί βάσει τιμών σε specs ενός φυλλαδίου.
Μια καλή ανάλυση του θέματος υπάρχει εδώ.
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.882
Reaction score
8.964
Καλώς αναφέρετε τα παραπάνω!

Οι κίνδυνοι για λάθος αγορά, είναι μεγάλοι! Δεν είναι τυχαίο που στα περισσότερα πολυκαταστήματα, υπάρχει άπλετος φωτισμός, στον χώρο επίδειξης!

Αν θυμάστε επί εποχής των plasma, οι.... plasma ήταν χαμένες από χέρι, στις εκθέσεις! Χαμηλός ο φωτισμός τους, εν αντιθέσει με τις lcd της "οκάς" οι οποίες με το πλεόνασμα φωτεινότητας, έφευγαν εύκολα.Και κατόπιν στο σπίτι, κυρίως κατά τις βραδυνές ώρες, επικρατούσε πλήρης απογοήτευση! Το.. μαύρο, τύπου ανοιχτού γκρι, έδινε και έπαιρνε!
 


BLUES

TV
Μηνύματα
1.722
Reaction score
974
Εξαιρετος οδηγος,συνοπτικος και σαφης με διαχειρησιμη πληροφορια για νεους αγοραστες,και οχι μονο
Μπραβο
 


Knight

Mr. Wolf
Μηνύματα
1.002
Reaction score
2.904


Όποιος ξεκινά να αγοράσει μια νέα τηλεόραση, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα λαβύρινθο τεχνολογιών, προδιαγραφών και μοντέλων από διάφορους κατασκευαστές, που κάνουν τη σωστή επιλογή μια επίπονη διαδικασία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με τον απλό οδηγό αγοράς που ακολουθεί. Μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκα, τελικά.

Υπάρχουν χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά και χρήσιμα και κάποια άλλα που είναι από αδιάφορα έως επιζήμια:


Σημαντικά και χρήσιμα

1)
Μέγεθος
Το πιο σημαντικό, με άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα που προσλαμβάνει ο θεατής, και το πιο ταλαιπωρημένο από αστικούς μύθους. Με μια φράση, η συμβουλή μου είναι «αγοράστε όσο μεγαλύτερη οθόνη αντέχει η τσέπη σας». Εκ πείρας σας λέω ότι από όσους φίλους μου παρότρυνα να πάρουν (πολύ) μεγαλύτερη τηλεόραση από ότι αρχικά σκόπευαν, κανένας δεν παραπονέθηκε μετά -το αντίθετο, μάλιστα!

Υπάρχει επιστημονική μέθοδος επιλογής του ιδανικού μεγέθους οθόνης, ανάλογα με την ανάλυση του προβαλλόμενου υλικού και την απόσταση θέασης, στη μορφή υπολογιστών που μπορείτε να βρείτε on-line.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο απλός κανόνας ότι ένας θεατής με τέλεια όραση, για να βλέπει όλη τη Full HD πληροφορία πρέπει κάθεται σε απόσταση περίπου τρεις φορές το ύψος της οθόνης, ενώ τη UHD σε απόσταση μιάμιση φορά το ύψος. Σας φαίνεται μικρή η απόσταση; Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η UHD πληροφορία είναι υπερβολικά πολλή για τις συνήθεις διαστάσεις τηλεοράσεων και αποστάσεις θέασης.
Στις διαστάσεις ενός τυπικού ελληνικού καθιστικού είναι πρακτικά αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος την επιπλέον λεπτομέρεια του -ούτως ή άλλως πολύ σπανιότερου- UHD υλικού. Είναι γεγονός όμως ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν πλέον κυρίως UHD μοντέλα, με τα Full HD να βαίνουν προς απόσυρση.

Εν κατακλείδι και μιλώντας για την ίδια διάσταση, η επιλογή της UHD είναι πλέον μονόδρομος. Αν όμως έμπαινε θέμα επιλογής μεταξύ μιας μεγάλης οθόνης Full HD και μιας μικρής UHD, προσωπικά θα επέλεγα την πρώτη με... ανοιχτά μάτια!


2) Τεχνολογία οθόνης
Σήμερα υπάρχουν ουσιαστικά δυο τεχνολογίες οθονών τηλεόρασης:
  • Οι OLED, υπέροχες και πανάκριβες, με τεχνολογία ενεργών pixel που έχουν τη δυνατότητα να φωτίζει το καθένα αυτόνομα από τα υπόλοιπα. Απευθείας διάδοχοι των επίσης υπέροχων Plasma, ξεχωρίζουν για το αβυσσαλέο μαύρο, τα κορεσμένα χρώματα και τις ευρείες γωνίες θέασής τους. Αν διαθέτετε τα χρήματα, μην το σκέφτεστε.
  • Αλλιώς, καλές είναι κι οι LCD, με τεχνολογία παθητικών pixel που εδώ και αρκετά χρόνια φωτίζονται από πίσω, αποκλειστικά με λάμπες LED. Ο τρόπος που γίνεται ο φωτισμός, καθορίζει το κόστος και την ποιότητα εικόνας μιας LED-LCD:
    • η ανώτερη μέθοδος είναι η local-dimming. Με την ικανότητα να σκοτεινιάζει επιλεκτικά περιοχές της οθόνης, αποτελεί την... OLED του φτωχού.
    • αμέσως επόμενη έρχεται η full-array backlight, που τουλάχιστον εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ομοιομορφία στην εικόνα.
    • ενώ τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η μέθοδος edge-lit, με τα LED να είναι τοποθετημένα περιμετρικά της οθόνης. Αν δεν έχετε υπερβολικά σφιχτό budget, αποφύγετέ τις -εκτός αν σας αρέσουν τα φωτεινά μπαλώματα στα σκοτεινά πλάνα.
Μια τελευταία προσθήκη στις ακριβότερες LED-LCD είναι η τεχνολογία Quantum dot (και οι ανάλογες), για την οποία οι εφευρέτες της υπόσχονται ότι προσφέρει καλύτερη χρωματική απόδοση. Αυτό που προσφέρει πρώτα από όλα βέβαια, είναι η οπτική ομοιότητα μεταξύ των ακρωνύμων QLED και OLED. :D


3) Συνδέσεις
Αν δε σκοπεύετε να συνδέσετε συσκευές αρχαιολογικής αξίας στην καινούρια τηλεόρασή σας, μάλλον χρειάζεστε ένα μόνο είδος σύνδεσης: την HDMI, σε ικανό αριθμό όμως. Υπολογίστε από μία για κάθε συσκευή σας και βάλτε μια ακόμα, αλλιώς είναι πιθανό να ψάχνετε για HDMI switch.
Αν η τηλεόρασή σας είναι UHD πρέπει να έχει και θύρα HDMI με δυνατότητα HDCP, ενώ αν σκοπεύετε να συνδέσετε κάποιο ηχοσύστημα ή soundbar, είναι πολύ χρήσιμο κάποια θύρα HDMI να υποστηρίζει ARC.
Όσο για τα ίδια τα καλώδια, δεν αξίζει να ξοδέψετε μια περιουσία: εκείνα που θα βρείτε μέσα στη συσκευασία κάθε συσκευής κάνουν μια χαρά.


4) HDR
Το HDR είναι μια τεχνολογία που στην αγορά συνδυάζεται αποκλειστικά με την UHD, για να προσφέρει υψηλότερη φωτεινότητα και αντίθεση, καθώς και ευρύτερη χρωματική παλέτα. Παρότι είναι ακόμα στη φάση του πολέμου προτύπων, είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αρκεί βέβαια η τηλεόραση να το υποστηρίζει σωστά και το προβαλλόμενο υλικό να έχει δημιουργηθεί ανάλογα (κάτι που ισχύει για ελάχιστο ποσοστό, προς το παρόν).


Αδιάφορα έως Επιζήμια


1) Smart TV
Μάλλον αδιάφορο χαρακτηριστικό, καθώς όλες οι τηλεοράσεις -ακόμα κι οι εντελώς... ανόητες- μπορούν να μετατραπούν σε «έξυπνες», με την προσθήκη ενός TV box κόστους 50€, το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες κι ευελιξία από την καλύτερη Smart TV.
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η ευκολία του όλα-σε-ένα είναι σημαντική για πολύ κόσμο. Πάντως, όλες σχεδόν οι τηλεοράσεις σήμερα έχουν κάποιες βασικές δυνατότητες Smart TV.


2) 3D
Μόδα ήταν και πέρασε, αφού πρώτα έκανε πολλούς να επιλέξουν λάθος τηλεόραση, βάζοντάς το στη λίστα με τα απαραίτητα.


3) Κυρτές οθόνες
Η αποθέωση του επιζήμιου marketing-trick, ενοχλητικό και γεμάτο μειονεκτήματα.


4) Ονομαστικές συχνότητες ανανέωσης οθόνης
Στις προδιαγραφές θα δείτε τιμές της τάξης των πολλών εκατοντάδων, που στην πράξη δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Σήμερα, όλες οι αξιοπρεπείς τηλεοράσεις υποστηρίζουν τα (πραγματικά) 100Hz, που θα φανούν χρήσιμα όταν παρακολουθείτε πχ το φετινό μουντιάλ. Παρεμπιπτόντως, με το... μαλακό το frame interpolation όταν παρακολουθείτε ταινίες, αλλιώς είναι πιθανό να αναφωνήσετε «έξελθε κατηραμένο soap-opera effect»!


5) Ονομαστικές τιμές On/Off contrast.
Ανέκδοτο πλέον, αποτέλεσε για αρκετό χρονικό διάστημα βασικό selling-point προς αδαείς.



Παραφραζω τον μεγαλο Αϊνστάιν

"Οταν μπορεις να το εξηγησεις με απλα λογια,σημαινει οτι το εχεις καταλαβει πολυ καλα"

Σε ευχαριστουμε πολυ για τη βοηθεια σου Max

:hi:




Προσθετω στο ωραιο θεμα που ανοιξες και ενα βιντεο 35 λεπτων που ειδα εχθες και μου ελυσε πολλες αποριες​



 

stathis

Ultra Home Theater
Μηνύματα
21.631
Reaction score
36.424
Ας του πεί κάποιος για wallpaper t.v αν θα χωράνε οι πολλές ίντσες ας πεί μετά γιατί έθεσε τα όρια απο τώρα!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.961
Μηνύματα
2.957.316
Members
38.270
Νεότερο μέλος
Nice_kid
Top