Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Reaction score
30.454
Στο δρόμο. Σε μια κατοικημένη περιοχή όμως, το πιο πιθανό ( φτου, χτύπα ξύλο ) είναι να γίνει κάτι μέσα στο κατάστημα και όχι έξω. Και αν ακόμα γίνει έξω, έχω τρόπο διαφυγής.
Αν σε μια εξαιρετικά ακραία νεροποντή ,πλημμυρίσει η βιοτεχνία σου (χτύπα ξύλο..) ,καταφέρεις να βγεις από την έξοδο κινδύνου και μόλις βγεις στο δρόμο σε παρασύρει ένας ορμητικός χείμαρος (ξαναχτύπα ξύλο...) , ποια θα είναι η διαφορά από αυτό που έγινε με τους 26?

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.620
Αν αρκεστείς στο να υπολογίζεις τον κίνδυνο προερχόμενο εκ των έσω. Όταν όμως υπάρχει το σενάριο να προέρχεται έξω απο το κατάστημα, όπως και έγινε, ποιες οι εναλλακτικές; Κάθεσαι στο μαγαζί και καίγεσαι; Πας στο οικόπεδο και καίγεσαι; Πηδάς απο το γκρεμό; Γιατί να μην έχεις το πέρασμα έστω και να κερδίσεις χρόνο;
Σου λέει, πολύ σωστά, πως το κατάστημα δεν το αφορά ο εξωτερικός κίνδυνος. Αυτοί αφορούν αποκλειστικά το κράτος. Ή εμάς.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Δεν ξέρω αν στο Μάτι είχε πυροσβεστικούς κρουνούς, αλλά τουλάχιστον στον Ν. Βουτζά λένε ότι δεν λειτουργούσαν. Ποιος είναι υπεύθυνος γι'αυτό, τι μας λένε ότι κάνανε σωστά τη δουλειά τους. Τους ξέσκισαν στις μηνύσεις οι κάτοικοι; Αν όχι, γιατί; Και επαναλαμβάνω, το κακό έγινε. Υπάρχουν πολλά σημεία που απο καθαρή τύχη προφανώς δεν έχει γίνει τέτοιο κακό. Χρειάζεται να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη τύχη;

D

Deleted member 23222

Guest
Πλάκα κάνεις! :D
Αυτό βρίσκεται στην άλλη πλευρά των Αγίων Θεοδώρων απο το παλιό μας, δίπλα στην Κινέτα, και δεκαπέντε σπίτια προς το χωριό είναι το δεύτερο σπίτι μας του '80 (πουλήθηκε πριν 10 χρόνια). Κολλητά σε άλλο κομμωτή. :)
Του Μπουμπούκη, που είναι το πρώτο παραθαλάσσιο σπίτι της περιοχής απο τα '50s, το αγόρασε ο παιδικός μου φίλος Ριρής (που είχε κι άλλο παραδίπλα απ' το ξενοδοχείο) το '00 και το πούλησε το '15.
Αυτό το υπέροχο σπίτι, (τι υπέροχη σκεπή Θεέ μου),ήταν η αιτία που πήγαινα για μπάνιο για να το χαζεύω και να κάνω...όνειρα!!:D (εποχή ερώτων με την σύζυγο), δίπλα από αυτό του Περγιάλη και πιο δίπλα ήταν του Σ.Δήμα...

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Αν σε μια εξαιρετικά ακραία νεροποντή ,πλημμυρίσει η βιοτεχνία σου (χτύπα ξύλο..) ,καταφέρεις να βγεις από την έξοδο κινδύνου και μόλις βγεις στο δρόμο σε παρασύρει ένας ορμητικός χείμαρος (ξαναχτύπα ξύλο...) , ποια θα είναι η διαφορά από αυτό που έγινε με τους 26?
Πρακτικά καμία. Εγώ δεν μπορώ να έχω βάρκα στο μαγαζί μου βέβαια, αλλά ήταν πολύ εύκολο να διαπιστώσει κάποιος απο που θα ερχόταν η φωτιά ( αφού ακολουθεί τη καύσιμη ύλη, αφήνουμε στην άκρη το που φυσάει ο άνεμος. ) και που θα μπορούσε να κατέληγε, όπως και κατέληξε. Το ακραίο σενάριο είναι που θέτει τα standards
Σου λέει, πολύ σωστά, πως το κατάστημα δεν το αφορά ο εξωτερικός κίνδυνος. Αυτοί αφορούν αποκλειστικά το κράτος. Ή εμάς.
Ακριβώς. Και τί έκανε το κράτος; Τίιιποταααααα. Και τι θα κάνει το κράτος αν συνεχίσει έτσι; Τίιιποτααααα.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.620
Αυτό το υπέροχο σπίτι, (τι υπέροχη σκεπή Θεέ μου),ήταν η αιτία που πήγαινα για μπάνιο για να το χαζεύω και να κάνω...όνειρα!!:D (εποχή ερώτων με την σύζυγο), δίπλα από αυτό του Περγιάλη και πιο δίπλα ήταν του Σ.Δήμα...
Chalet στην παραλία, μέσα όμως αχούρι με δεκάδες προσθήκες απο κάθε δεκαετία... :p
Δίπλα στου Περγιάλη ήταν του Ριρή. Πέντε σπίτια απ' το ξενοδοχείο ήταν το δικό μας.
Για το παλιό σπίτι, αναφερόμουν στον πιο αγαπημένο σου πολιτικό. :roflmao::roflmao:

Reaction score
23.876
Τουλάχιστον τώρα που άνοιξε ο τόπος θα σκεφτει κανείς να ισοπεδώσει μια αντιπυρικη ζώνη ικανού πλάτους πάνω από τη Μαραθώνος δημιουργοντας έναν περιφερειακό δρόμο που έτσι και αλλιώς χρειαζεται στην περιοχή , ώστε να είναι η ζώνη προσβάσιμη και συντηρησιμη και φυσικά να έχει υποδομές πυρόσβεσης η πάμε για άλλα;

Reaction score
731
Βρέθηκα κατά τύχη να διαβάζω αυτό το κείμενο - μαρτυρία

http://www.smashpoint.gr/guest-hour/h-πυρκαγιά-στο-μάτι-και-στο-νέο-βουτσά-ό/

δεν ξέρω αν ο αξιωματικός ήταν όντως εκεί αλλά πιστεύω ότι κάπως έτσι είχαν τα πράγματα.

Σχετικά με τον κόσμο που δεν έφευγε από τα σπίτια του, αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανάρτηση του abcd στο μήνυμα #684.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
102.239
Τουλάχιστον τώρα που άνοιξε ο τόπος θα σκεφτει κανείς να ισοπεδώσει μια αντιπυρικη ζώνη ικανού πλάτους πάνω από τη Μαραθώνος δημιουργοντας έναν περιφερειακό δρόμο που έτσι και αλλιώς χρειαζεται στην περιοχή , ώστε να είναι η ζώνη προσβάσιμη και συντηρησιμη και φυσικά να έχει υποδομές πυρόσβεσης η πάμε για άλλα;
Μα τι λες τώρα;

Πού ζεις;

D

Deleted member 23222

Guest
https://www.google.gr/amp/s/www.zap...ekrypsa-to-prosopo-mou-apo-ntropi/2740040/amp

«Ο Αντώνης Ρέμος μετέφερε για απόψε τη συναυλία του στο Nammos, λόγω του τριήμερου πένθους για την εθνική τραγωδία. Ο τραγουδιστής γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του πως ολόκληρη η αμοιβή του και μεγάλο μέρος των συνολικών εσόδων της βραδιάς θα προσφερθούν στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ο Νίκος Αποστολόπουλος, όμως, έχει τις αντιρρήσεις του και τις εκφράζει με σκληρά λόγια μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook.....»

Ηλιθιότητες και ξιπασμένες υποκριτικές κορώνες.

Είμαι με τον Ρέμο.
Δίνει τα έσοδα.
Μπράβο του, δεν με νοιάζει αν μπορεί περισσότερα ή λιγότερα, έτσι κρίνει, δικαίωμα του.

Η βοήθεια χρειάζεται άμεσα ,και κάθε καθυστέρηση είναι επιβλαβής για πολλούς ανθρώπους.

Κάθε αντίρρηση...στην πυρά!!>:(

Reaction score
446
Λάθος.
Χωρίς να έχουν ίχνος ντροπής βγαίνουν και λένε στα κανάλια ότι θέλουν.
Η περιοχή είναι στο σχέδιο πόλεως. Υπάρχει ρυμοτομία από το 1960. ΔΕΝ υπάρχουν παράνομα/αυθαίρετα σπίτια εκεί, ούτε καν προσφάτως νομιμοποιημένα. Προφανώς και υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές (ημιυπαίθριοι, συλές κλπ) όπως σε όλον τον κόσμο (όχι μόνο στην Ελλάδα). Οι δρόμοι δεν καταλήγουν στην παραλία γιατί δεν υπάρχει παραλία...
Τέλος, η περιοχή δεν ήταν ΠΟΤΕ δασική.
Δεν καταλαβα για ποια περιοχη μιλας αλλα για δες αυτο... Βαζω μονο την επικεφαλιδα...
"..
Αριθμητικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία δηλώσεων αυθαίρετης δόμησης στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Ανατολικής Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια - Οι ευθύνες των κυβερνήσεων φτάνουν από τις αρχές της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα.

http://www.news247.gr/koinonia/egklima-diarkeias-posa-aythaireta-ypirchan-sto-mati.6636784.html

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.272
Συνέχεια εθελοντισμού της συζύγου:

Σήμερα πήγε με το αυτοκίνητο μιας φίλης (εθελόντριας κι αυτής) γιατί η δουλειά που τους ανέθεσαν ήταν να μεταφέρουν τρόφιμα σε δύο ξενοδοχεία της Νέας Μάκρης που φιλοξενούν μερικούς από αυτούς που κάηκαν τα σπίτια τους.

Εκεί που έπινα το καφεδάκι μου στην παραλία (δίπλα στα ξενοδοχεία) τη βλέπω να σταματάει δίπλα μου και να έρχεται βρίζοντας. Μου λέει ότι τους φόρτωσαν το αυτοκίνητο με πατάτες και καρπούζια, αλλά τα ξενοδοχεία δεν τα ήθελαν γιατί είχαν ήδη πολλά και θα χαλούσαν. :D

Ήμουν σίγουρος ότι η ελληνική πραγματικότητα θα ξεπερνούσε κάθε καλή πρόθεση προσφοράς και δυστυχώς έπεσα μέσα.

Τους πρότεινα γελώντας να πάρουν μια ντουντούκα και να κάνουν τις πλανόδιες, αλλά η απάντηση που πήραν όταν τηλεφώνησαν στο κέντρο για νέες οδηγίες ήταν πολύ κοντά. Τους είπαν να πάνε στις πληγείσες περιοχές και να ρωτάνε, σε όσα σπίτια βλέπουν ότι κατοικούνται, αν θέλουν πατάτες και καρπούζια. :o

Με αυτή την απάντηση είχαν άδοξο τέλος οι εθελοντικές ευαισθησίες της συζύγου. Έστειλε τη φίλη της να ξεφορτώσει το εμπόρευμα και έκατσε μαζί μου για καφέ.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.620
Τι προβλέπει ο νόμος για τις μάντρες και τους φράκτες που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην παραλία;
“Μιλάτε για το σημείο που έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Αυτό που ισχύει στη νομοθεσία είναι πως αν είμαστε σε ύψος, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για παραλία. Πρέπει όμως, να εξετάζουμε κάθε περιοχή και περίπτωση ξεχωριστά. Στο οικόπεδο για το οποίο μιλάμε, υπήρχε γκρεμός με ύψος 15 μέτρα. Φαίνεται από τις φωτογραφίες, πως υπάρχει πρόσβαση στην παραλία, την οποία δεν κατάφεραν να βρουν οι άνθρωποι. Αν δεν δω τα συμβόλαια, την αδειοδότηση και την περιγραφή του ακινήτου, δεν μπορώ να πω αν ο ιδιοκτήτης έχει παρανομήσει.
Το 1960, εποχή της δεύτερης μεγάλης αεροφωτογράφισης, φαίνεται συντονισμένη οικιστική ανάπτυξη, το χάραγμα κάποιων δρόμων και μεγάλα οικόπεδα. Αυτό συνεχίζεται και το 1967 και το 1983, χρονιές από τις οποίες έχουμε ντοκουμέντα, τα οποία εμφανίζουν τμήματα από το Μάτι και το Βουτζά.

“Από ό,τι φαίνεται, η περιοχή έγινε δάσος μεταξύ του 1967 και του 1983, με φύτευση πεύκων. Ένα δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα, που πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα και κάνει καλή σκιά. Μόνο που “καταπνίγει” και όλα τα άλλα είδη και καίγεται πάρα πολύ εύκολα.

Να πούμε εδώ και ότι σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς αιγιαλών και παραλιών, σε απόκρημνες πλαγιές οικιστικού ιστού, απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση για την κατασκευή διαδρομών διαφυγής. Δια νόμου.

Το βέβαιο πάντως, είναι ότι η περιοχή δεν ήταν πάντα δάσος. Άρχισε να γίνεται, μετά το 1983. Τότε που δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε αεροφωτογραφίες, από το σπίτι (από το διαδίκτυο), τότε που άλλαξε η νομοθεσία και για να “βγει” μία οικοδομική άδεια ήθελες πολύ λάδι. Τότε που μας προέκυψαν “οι τιμωροί του περιβάλλοντος”. Με το αζημίωτο πάντα.
Και εδώ προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: το Δασαρχείο θεωρεί πως είναι το μόνο που νοιάζεται, ο μόνος προστάτης του περιβάλλοντος. Θα αναφέρω μια δασική αστυνομική διάταξη για να καταλάβετε γιατί λέω πως υπάρχει θέμα.

Η δασική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: ό,τι έχει προκύψει τεχνητά εξαιρείται από τις διατάξεις. Βέβαια, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο “τι είναι δάσος”. Ούτε στο “πώς προστατεύεται”.
Υπάρχει δε, απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά (ΑΔΑ: ΩΧΨΡΟΡ1Κ-4ΔΤ), για ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς του, με την οποία απαγορεύει να «οργώσουμε» (καθ’ υπερβολή) τα χωράφια μας, να κλαδέψουμε τα δένδρα μας ή να μαζέψουμε χόρτα να φάμε! Για τα επόμενα 10 χρόνια!

D

Deleted member 23222

Guest
Λοιπόν...
Δεν το ήξερα, ούτε το φανταζόμουν.

Νόμιζα κι εγώ ότι τα πεύκα ήταν αυτοφυή...
:hi::redface:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.034
Members
38.281
Νεότερο μέλος
ikonsgr