Ιστορίες hi end για γέλια και για κλάματα

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.852
Πέντε χρόνια πίσω, πρέπει να ήταν περίπου τέτοια εποχή, έχω μόλις ολοκληρώσει ένα τρίδρομο ηχείο. Υλοποίηση σε δύο καμπίνες, μία για χαμηλό & μεσοχαμηλό και μία για το υπόλοιπο φάσμα.
Είναι να έρθει ένας φίλος μου στο χώρο που ήταν στημένο το ηχείο, αλλά για άσχετο λόγο.
Ο συγκεκριμένος φίλος είναι από αυτούς που <<ακούνε>> καλώδια ρεύματος, πολύπριζα και τα σχετικά μπλιμπλίκια.
Πριν φτάσει λοιπόν αλλάζω τα καλώδια στο δορυφόρο και τα βάζω ανάποδα. Το + στο - και τούμπαλιν. Με δυο λόγια εκτός φάσης, με αποτέλεσμα στην γύρω από το σημείο κρος περιοχή βύθιση μέχρι και 10 db.
Έρχεται και του προτείνω να ακούσει το ηχείο. Κάθεται προσεχτικά και στήνει αυτί.
Μετά από δύο κομμάτια γυρίζει και μου λέει: Πρέπει να είναι το καλύτερο ηχείο που έχεις φτιάξει.
Ναι, του απαντάω, καλό είναι. Από μέσα μου βέβαια γελούσα, γνωρίζοντας τι άκουσε.

Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται 1,5 χρόνο αργότερα, πάλι με τρίδρομο ηχείο. Αυτή την φορά όμως ο φίλος-επισκέπτης είναι τεχνοκράτης, με τεράστια εμπειρία και σε μετρήσεις και σε ακροάσεις ηχοσυστημάτων αλλά και ζωντανής μουσικής. Για καλώδια και βύσματα αν του μιλήσεις, δεν σε βρίζει από ευγένεια.

Κάθετε λοιπόν και ακούει 5-6 κομμάτια, ενώ σε κάποια σημεία ανέβασε την ένταση υπερβολικά ψηλά.
Στην ερώτηση μου πως του φάνηκε, μου λέει: Ναι συμπαθητικό είναι αλλά λείπει ενέργεια στα μεσο-χάμηλα και φαίνεται ιδίως στα κρουστά.
Τον κοιτάζω, γελάω και του λέω πως έχω βάλει ανάποδα την φάση στον δορυφόρο.
Εμ τα βλέπεις, μου λέει, δεν είμαι εντελώς κουφός σαν τους High-endάδες!
Συμπεράσματα δικά σας!

Last edited:

Reaction score
57
Πέντε χρόνια πίσω, πρέπει να ήταν περίπου τέτοια εποχή, έχω μόλις ολοκληρώσει ένα τρίδρομο ηχείο. Υλοποίηση σε δύο καμπίνες, μία για χαμηλό & μεσοχαμηλό και μία για το υπόλοιπο φάσμα.
Είναι να έρθει ένας φίλος μου στο χώρο που ήταν στημένο το ηχείο, αλλά για άσχετο λόγο.
Ο συγκεκριμένος φίλος είναι από αυτούς που <<ακούνε>> καλώδια ρεύματος, πολύπριζα και τα σχετικά μπλιμπλίκια.
Πριν φτάσει λοιπόν αλλάζω τα καλώδια στο δορυφόρο και τα βάζω ανάποδα. Το + στο - και τούμπαλιν. Με δυο λόγια εκτός φάσης, με αποτέλεσμα στην γύρω από το σημείο κρος περιοχή βύθιση μέχρι και 10 db.
Έρχεται και του προτείνω να ακούσει το ηχείο. Κάθεται προσεχτικά και στήνει αυτί.
Μετά από δύο κομμάτια γυρίζει και μου λέει: Πρέπει να είναι το καλύτερο ηχείο που έχεις φτιάξει.
Ναι, του απαντάω, καλό είναι. Από μέσα μου βέβαια γελούσα, γνωρίζοντας τι άκουσε.

Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται 1,5 χρόνο αργότερα, πάλι με τρίδρομο ηχείο. Αυτή την φορά όμως ο φίλος-επισκέπτης είναι τεχνοκράτης, με τεράστια εμπειρία και σε μετρήσεις και σε ακροάσεις ηχοσυστημάτων αλλά και ζωντανής μουσικής. Για καλώδια και βύσματα αν του μιλήσεις, δεν σε βρίζει από ευγένεια.

Κάθετε λοιπόν και ακούει 5-6 κομμάτια, ενώ σε κάποια σημεία ανέβασε την ένταση υπερβολικά ψηλά.
Στην ερώτηση μου πως του φάνηκε, μου λέει: Ναι συμπαθητικό είναι αλλά λείπει ενέργεια στα μεσο-χάμηλα και φαίνεται ιδίως στα κρουστά.
Τον κοιτάζω, γελάω και του λέω πως έχω βάλει ανάποδα την φάση στον δορυφόρο.
Εμ τα βλέπεις, μου λέει, δεν είμαι εντελώς κουφός σαν τους High-endάδες!
Συμπεράσματα δικά σας!
Τιπ: Οποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά φάσης από το πρώτο τραγούδι ας πάρει ενεργά ηχεία που δεν θα έχει πρόβλημα :p

Σχετικώς άσχετο: μερικοί κατασκευαστές συνδέουν ανάποδα το τουίτερ ως προς το γούφερ σε ηχεία τους !

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.283
Τιπ: Οποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά φάσης από το πρώτο τραγούδι ας πάρει ενεργά ηχεία που δεν θα έχει πρόβλημα :p

Σχετικώς άσχετο: μερικοί κατασκευαστές συνδέουν ανάποδα το τουίτερ ως προς το γούφερ σε ηχεία τους !
Ακριβώς για να μην προκύπτουν ακυρώσεις απόκρισης στη ζώνη κρος σε συνάρτηση με την τοπολογία κρος που υλοποιούν.

Και δώσε βάση στο πού επικεντρώθηκε ο τεχνοκράτης ως προς την ακροαματική απόδοση,ενέργεια στα κρουστά αντί για...υδροροές, PRAT,γρέζια και τα συναφή.;)

Reaction score
6.483
Eιχα πολυ παλαια..ακουσει για κατι παλαιωσεις μετασχηματιστων της Audio Note ...τραβηγμενο ομως λιγακι για φυτευμενους στη γη για να γινει η ωριμανση οπως πρεπει...:cautious: τωρα εδω καλα εκανα που το εβαλα η στο ''Λολα πιασε ...'' επρεπε;:D

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.051
Και δώσε βάση στο πού επικεντρώθηκε ο τεχνοκράτης ως προς την ακροαματική απόδοση,ενέργεια στα κρουστά αντί για...υδροροές, PRAT,γρέζια και τα συναφή.;)
Ενώ αν είχαν βάλει Κραλ, δεν θα είχε ακουστεί καν η ακύρωση :D

Reaction score
372
Θυμαμαι σε καποιο τεστ στον ηχο (με αυτον μεγαλωσαμε) ο συντακτης προετρεπε τον καταναλωτη να τοποθετησει ενα βαρος πανω στο cd λεγοντας οτι θα ακουσει διαφορα,χωρις ομως να πει τι, για να μην τον προιδεασει. Η αυτα που στερεωναν τα καλωδια,σορμποθανη, νομιζω την ελεγαν κ τελος αυτο που καθαριζει το ρευμα κ δεν ηξεραν μαλιστα πως δουλευει αλλα την δουλεια την εκανε!

Reaction score
891
Δεν είναι hi-end, αλλά είχα πάει σε φίλο για να τον πάρω να βγούμε έξω και μου λέει, ανέβα να ακούσεις και τα καινούρια μου ηχεία (δε θυμάμαι τί, δεν ασχολούμουν ιδιαιτέρως τότε). Ενεργά. Ανάβει τα ηχεία, καθόμαστε στον καναπέ και ανάβει την τηλεόραση για να δούμε πώς ακούγεται το καθημερινό "υλικό". Παρακολουθούμε κάτι σε μια σεβαστή ένταση για κανα λεπτό και τον είδα που κοιτούσε κι αυτός λίγο απορημένος. Του λέω δεν ακούγεται κι άσχημα (είχε καλά ηχεία για τηλεόραση, Panasonic), αλλά λίγο ανεμικός ο ήχος, τον περίμενα πιο ανοιχτό. Μπα μου λέει, δε ξέρω, ίσως δεν έχουν ζεσταθεί ακόμη ή θέλουν στρώσιμο, αλλά όντως τα θυμάμαι να παίζουν πιο καλά.

Κοιτάζω τον ενισχυτή από κάτω απ την τηλεόραση, είχε ξεχάσει να τον ανάψει και τόση ώρα ακούγαμε τα ηχεία της Panasonic, απλώς τα είχε βάλει δυνατά και ξεγελούσαν... Τί σου κάνει η δύναμη της υποβολής.

S

sk4t4

Guest
Θυμαμαι σε καποιο τεστ στον ηχο (με αυτον μεγαλωσαμε) ο συντακτης προετρεπε τον καταναλωτη να τοποθετησει ενα βαρος πανω στο cd λεγοντας οτι θα ακουσει διαφορα,χωρις ομως να πει τι, για να μην τον προιδεασει. Η αυτα που στερεωναν τα καλωδια,σορμποθανη, νομιζω την ελεγαν κ τελος αυτο που καθαριζει το ρευμα κ δεν ηξεραν μαλιστα πως δουλευει αλλα την δουλεια την εκανε!
Καθολου περιεργο.Ειχα βαλει,πριν απο εικοσι,και βαλε, χρονια,γρανιτη πανω στο καπακι ενος Marantz cd-63 kis και βελτιωθηκε ο ηχος.Μεγαλυτερη βελτιωση υπηρξε οταν τοποθετηθηκαν πανω στο καπακι τα Eichmann Toppers.

Last edited by a moderator:

S

sk4t4

Guest
Καθολου περιεργο.Ειχα βαλει,πριν απο εικοσι,και βαλε, χρονια,γρανιτη πανω στο καπακι ενος Marantz cd-63 kis και βελτιωθηκε ο ηχος.Μεγαλυτερη βελτιωση υπηρξε οταν τοποθετηθηκαν πανω στο καπακι τα Eichmann Toppers.
DSC03779.JPG

Να και η φωτογραφια.Το Marantz cd-16,δεν ηθελα να το "αγγιξω":D

Reaction score
30.452
Η λύση της μέγγενης πάνω στο καπάκι ενος cd player για να το συμπιέζει και να το κάνει αναίσθητο στους κραδασμούς, πώς σας φαίνεται;
Το έχει δοκιμάσει κανείς και αν ναι, άκουσε διαφορές;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.579
Members
38.200
Νεότερο μέλος
danstefan