Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

Reaction score
6.791
Έχοντας ακούσει δικάναλο σοβαρό σύστημα έχω αποκομίσει αυτά που διαβάζω σε reviews για 3d ήχο κλπ. Μία αίσθηση ότι υπάρχουν ηχεία πολλά τριγύρω σου αν το περιγράφω καλά. Υποθέτω πως σε πολυκάναλο με ηχογραφήσεις τέτοιου τύπου και τα κατάλληλα συνοδά το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι μόνο κακό δεν είναι να ακούς ωραία και δικάναλα και πολυκάναλα. Οπότε γιατί τόση διαφωνία;;):):)

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.729
Έχοντας ακούσει δικάναλο σοβαρό σύστημα έχω αποκομίσει αυτά που διαβάζω σε reviews για 3d ήχο κλπ. Μία αίσθηση ότι υπάρχουν ηχεία πολλά τριγύρω σου αν το περιγράφω καλά. Υποθέτω πως σε πολυκάναλο με ηχογραφήσεις τέτοιου τύπου και τα κατάλληλα συνοδά το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι μόνο κακό δεν είναι να ακούς ωραία και δικάναλα και πολυκάναλα. Οπότε γιατί τόση διαφωνία;;):):)
Όχι δεν υπαρχει διαφωνια... αυτό ισχυρίζομαι...οι πολυκαναλες ηχογραφήσεις σε πολυκαναλο συστημα και οι στερεο σε δικαναλο.

Reaction score
6.791
Όταν βαζεις μια ΜΟΝΟ ηχογραφηση σε στερεο απλα παιζουν και τα δυο καναλια το ιδιο. Απλη διαδικασια. Τωρα εάν λαμβανεις από τα surround ηχεια μονο τια ανακλασεις ερχονται πανω στις ανακλασεις του χωρου σου δημιουργώντας νεες... γιατι αυτό αντιπροσωπευει καλυτερα χωροταξικα τον αυθεντικο χωρο της συναυλιας? Εκτος εάν τυλίξεις τα παντα με ηχομονωτικα....
[DOUBLEPOST=1551369447][/DOUBLEPOST]
Μα αυτό προσπαθω να καταλαβω. Στο home cinema μου ο ενισχυτης εχει stereo επιλογή για την ακροαση μουσικης δεν προτεινει να την ακουσω σε πολυκαναλο.
Λογικά όταν του βάλεις ηχογράφηση 5.1 θα κλειδώσει εκει.

Reaction score
6.191
Το αντίθετο ισχυει βασικά. Με τη βοήθεια του dsp το πολυκάναλο ακούγεται καλύτερα σε ένα αφροντιστο χωρο από το δικαναλο ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.705
Μα αυτό προσπαθω να καταλαβω.
Όχι, προσπαθείς να αντικρούσεις τον πολυκάναλο ήχο με λανθασμένες δικές σου εκτιμήσεις.

Καλύτερα να διαβάσεις λίγο Τουλ, τα λέει πολύ όμορφα και επεξηγηματικά.

Ο ήχος δεν είναι θέμα δικής μας ερμηνείας των πραγμάτων όπως τα καταλαβαίνουμε, αλλά θέμα μελετών από εξειδικευμένους ανθρώπους πάνω στο αντικείμενο.

Ας πούμε έχεις την εκτίμηση ότι πρέπει να είναι όλα μονωμένα και την εκφράζεις. Δε ξέρω που το βρήκες αυτό γραμμένο, αλλά ειλικρινά δε νομίζω ότι κάποιος το έχει γράψει αυτό ποτέ.

Ίσα ίσα, έχουν γράψει τα αντίθετα.

Ε, ψάξε και διαβασέ τα, αν θες να μάθεις.

Δεν έχει ενδιάμεσα στάδια, ούτε ερμηνεύουμε μεις πως δουλεύει το πράγμα, ούτε είναι αυτή η δουλειά μας.

Μόνο και μόνο που βλέπεις ότι ο Τουλ έχει 15 δορυφόρους και ακούει δικάναλο, πρέπει ντε φάκτο να το δεχτείς ως σωστό. Το γιατί, το έχει γράψει ο άνθρωπος, έχει μελέτες επί μελετών.

Reaction score
6.791
Όχι δεν υπαρχει διαφωνια... αυτό ισχυρίζομαι...οι πολυκαναλες ηχογραφήσεις σε πολυκαναλο συστημα και οι στερεο σε δικαναλο.
Αυτό πιστεύω είναι το ιδανικό. Πάντως εμένα προσωπικά κάποιες δοκιμές που έκανα με δικάναλες παραγωγές στο all chanel stereo να παίζουν και τα 11 κανάλια συν σαμπ δεν με χάλασε καθόλου σαν αίσθηση...

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.729
Λογικά όταν του βάλεις ηχογράφηση 5.1 θα κλειδώσει εκει.
Υπαρχει και κατι αλλο .... το hybrid SACD που παιζει και σε SACD μηχανηματα και σε κλασσικα cd players ... δεν ξερω εάν εκει είναι μεσα διπλες ηχογραφήσεις η πως γινεται.. Τωρα εάν του βαλω 5.1 ηχογραφηση και του ζητησω να παιξει στερεο απλα δεν θα παιξει το περιεχομενο των αλλων τριων ηχειων οποιο περιεχομενο θα είναι αυτό. Εάν του βαλκω στερεο ηχογραφηση και του ζητησω να παιξει 5.1 τα τρια αλλα ηχεια δεν θα εχουν περιεχομενο. Εάν βαλω ένα DSP να δουλεψει θα μου βαλει ένα εφφε αισθησης χωρου το οποιο ουδεμια σχεση με τον αυθεντικο χωρο του γεγονότος.
[DOUBLEPOST=1551370179][/DOUBLEPOST]
Όχι, προσπαθείς να αντικρούσεις τον πολυκάναλο ήχο με λανθασμένες δικές σου εκτιμήσεις.
Καλύτερα να διαβάσεις λίγο Τουλ, τα λέει πολύ όμορφα και επεξηγηματικά.
Ο ήχος δεν είναι θέμα δικής μας ερμηνείας των πραγμάτων όπως τα καταλαβαίνουμε, αλλά θέμα μελετών από εξειδικευμένους ανθρώπους πάνω στο αντικείμενο.
Ας πούμε έχεις την εκτίμηση ότι πρέπει να είναι όλα μονωμένα και την εκφράζεις. Δε ξέρω που το βρήκες αυτό γραμμένο, αλλά ειλικρινά δε νομίζω ότι κάποιος το έχει γράψει αυτό ποτέ.
Ίσα ίσα, έχουν γράψει τα αντίθετα.
Ε, ψάξε και διαβασέ τα, αν θες να μάθεις.
Δεν έχει ενδιάμεσα στάδια, ούτε ερμηνεύουμε μεις πως δουλεύει το πράγμα, ούτε είναι αυτή η δουλειά μας.
Μόνο και μόνο που βλέπεις ότι ο Τουλ έχει 15 δορυφόρους και ακούει δικάναλο, πρέπει ντε φάκτο να το δεχτείς ως σωστό. Το γιατί, το έχει γράψει ο άνθρωπος, έχει μελέτες επί μελετών.
Ποιος είναι ο Τουλ? Δεν εχω ιδεα ... ένα λινκ?
[DOUBLEPOST=1551370308][/DOUBLEPOST]
Το αντίθετο ισχυει βασικά. Με τη βοήθεια του dsp το πολυκάναλο ακούγεται καλύτερα σε ένα αφροντιστο χωρο από το δικαναλο ;)
Αυτό μου ακούγεται ενδιαφερον... εξηγησε το γιατι στην πραξη βλεπω περισσοτερο ηχομονωση οπου παιζουν πολυκαναλα παρα οπου υπαρχουν στερεο συστηματα.

Reaction score
6.791
Υπαρχει και κατι αλλο .... το hybrid SACD που παιζει και σε SACD μηχανηματα και σε κλασσικα cd players ... δεν ξερω εάν εκει είναι μεσα διπλες ηχογραφήσεις η πως γινεται.. Τωρα εάν του βαλω 5.1 ηχογραφηση και του ζητησω να παιξει στερεο απλα δεν θα παιξει το περιεχομενο των αλλων τριων ηχειων οποιο περιεχομενο θα είναι αυτό. Εάν του βαλκω στερεο ηχογραφηση και του ζητησω να παιξει 5.1 τα τρια αλλα ηχεια δεν θα εχουν περιεχομενο. Εάν βαλω ένα DSP να δουλεψει θα μου βαλει ένα εφφε αισθησης χωρου το οποιο ουδεμια σχεση με τον αυθεντικο χωρο του γεγονότος.

Μπακαλίστικα σκεπτόμενος φαντάζομαι ότι σίγουρα η 5.1 ηχογράφηση υποβαθμίζεται σε στέρεο. Δηλαδή σαν να βαλεις να δεις ταινιάρα με ήχο καλό surround σε stereo επιλογή.

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.729

Μπακαλίστικα σκεπτόμενος φαντάζομαι ότι σίγουρα η 5.1 ηχογράφηση υποβαθμίζεται σε στέρεο. Δηλαδή σαν να βαλεις να δεις ταινιάρα με ήχο καλό surround σε stereo επιλογή.
Μαλλον όχι... γιατι ένα απλο, μπορει και παλιο cd player δεν εχει το λογισμικο και την δυνατοτητα να κανει υποβαθμιση σηματος. Η εχει διπλες ηχογραφήσεις η το περιεχομενο των τριων καναλιων είναι εφφε που δεν αλλοιωνουν την ποιοτητα της ηχογράφησης εάν δεν παιξουν. Δεν το ξερω... οποιος εχει ασχοληθεί με SACD μπορει να ξερει...

Reaction score
6.191
Τα περισσοτερα πολυκαναλα ειναι καθαρα για χρηση home cinema οπου εκει ειναι λιγικο να θες πολυ μεγαλη ποσοτητα απορρό

Αυτο ειναι που λεγαμε σε προηγουμενη σελιδα για τους αλγοριθμους dolby plii x music kai dts neo 6. Οντως δεν ειναι σε καμια περιπτωση τοσο καλο οσο ειναι μια πολυκαναλη ηχογραφηση αλλα νομιζω ειναι καλύτερο απο δικαναλο.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.028
Μαλλον όχι... γιατι ένα απλο, μπορει και παλιο cd player δεν εχει το λογισμικο και την δυνατοτητα να κανει υποβαθμιση σηματος. Η εχει διπλες ηχογραφήσεις η το περιεχομενο των τριων καναλιων είναι εφφε που δεν αλλοιωνουν την ποιοτητα της ηχογράφησης εάν δεν παιξουν. Δεν το ξερω... οποιος εχει ασχοληθεί με SACD μπορει να ξερει...
Εχουν πολλά Layers, οπως τα Blu-ray

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.729
@stavrosz Οσο περισσοτερα ειναι τα ηχεια τοσο πιο ευκολο ειναι για το dsp να βγαλει ενα ικανοποιητικο αποτελεσμα στη θεση ακροασης.
Εδώ συμφωνω απολυτα.
Λοιπον κοιτα τωρα ένα παράδειγμα που συμπυκνωνει τι θελω να πω......
Φαντασου ένα χωρο με ιδανικη ηχητικη περιποιηση. Φαντασου όχι 11, όχι 15 αλλα 30 ηχεια η οσα θελεις εσυ χωροταξικα διαταγμένα γυρω σου ώστε να δημιουργουν ένα τελειο ηχητικο κλωβο. Φαντασου και ένα DSP προηγμενο ικανο να χειριστεί αυτή τον επιμερισμο καναλιων και πληροφοριων. Και ένα audyssey τρεις γενιες μπροστα. Βαζεις λοιπον το cdακι σου με την στερεο ηχογραφηση του '70. Τι ακους από τα ηχεια? Αυτό που σωστα ειπε ο Dimifoot τις ανακλασεις, όχι μουσικη γραμμενη σε πενηντα καναλια αλλα τις ανακλασεις. Ποιες ανακλασεις τωρα? Του χωρου ηχογράφησης η συναυλιας? Όχι βεβαια...αυτές είναι αγνωστες. Ασε που δεν ξερω εαν στην ηχογραφηση στα μονωμένα στουντιο παιρνανε στην ηχογραφηση ανακλασεις...!!! Εκει πολλες φορες κάθε μουσικος ειναι σε άλλο δωματιο μονωμενο και ο ηχολήπτης μιξαρει μετα τα καναλια.
Ακους ένα εφφε reverb εξελιγμενο, που δινει με τις απειροελάχιστες χρονοκαθυστερησεις μια αισθηση χωρου. Ακους ένα εφφε. Το οποιο μπορει να είναι αποτυχημενο, η καταπληκτικο αναλόγως των μηχανηματων και της σοβαροτητος του DSP. Αλλα σιγουρα δεν ακους τον αυθεντικο χωρο, αρα δεν ερχεσαι πιο κοντα στο γεγονός με τον πολυκαναλο. Αρα αλλη είναι η χρησιμοτητα του και όχι η πιστοτερη αναπαραγωγή.
Δεν είμαι κατά της ακροασης με εφφε αισθησης χωρου. Αλλα όχι ότι αυτό είναι πιστοτερη αναπαραγωγή. Τωρα εάν είναι ωραιοτερη ηχητικα (οσο αδοκιμο ακούγεται αυτό). Πιστευω ότι ένα πολύ καλο πολυκαναλο συστημα με μια καλη ηχογραφηση θα είναι απολαυση. Ένα καλο στερεο συστημα με μια καλη ηχογραφηση εξισου απολαυση. Αρα τι κανουμε? Απλο... τα εχουμε και τα δυο. Και μη πουμε για εξοδα η κοροιδια για ακριβα καλωδια κλπ γιατι εδώ πανε να μας βαλουν οι εταιρειες να παιρνουμε 10 ηχεια και 4 sub για να δουμε μια ταινια της πλακας. Ενώ κατακριναμε αυτους που πληρωναν κατι παραπανω για ένα "καλυτερο" καλωδιο.
Καποια στιγμη αγαπητε θα σε φωνάξω σπιτι μου να σου βαλω να ακουσεις έναν Audionote με ηχεια Altec A7 Voice of the theater. Και μετα να συζητήσουμε για ηχο και συγκινηση.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.028
Οι upmixing αλγόρυθμοι αναγνωρίζουν στο ηχητικό σήμα πληροφορίες περιβάλλοντος, και οι καινούργιοι κάνουν εντυπωσιακή δουλειά.
Σαφώς και το πραγματικό πλεονέκτημα φαίνεται στις πολυκάναλες ηχογραφήσεις, και υπάρχουν πάρα πάρα πάρα πολλές. Και βγαίνουν συνέχεια καινούργιες, όπως και επεξεργασίες παλαιότερων όπως των Beatles, Alan Parsons κτλ

Reaction score
6.791
Οι upmixing αλγόρυθμοι αναγνωρίζουν στο ηχητικό σήμα πληροφορίες περιβάλλοντος, και οι καινούργιοι κάνουν εντυπωσιακή δουλειά.
Σαφώς και το πραγματικό πλεονέκτημα φαίνεται στις πολυκάναλες ηχογραφήσεις, και υπάρχουν πάρα πάρα πάρα πολλές. Και βγαίνουν συνέχεια καινούργιες, όπως και επεξεργασίες παλαιότερων όπως των Beatles, Alan Parsons κτλ
Alan Parsons και Kraftwerk πρέπει να είναι όλα τα λεφτά σε πολυκάναλο!!

Reaction score
6.191
Σιγουρα θα μου αρεσουν τα altec μιας και μιλαμε για ηχεια κτήνη αλλα και του Κωστα το σύστημα σιγουρα θα μου αρεσε και αυτό. Διαφορετικα συστηματα εντελως, στημενα με τελειως διαφορετικα κριτήρια θα ελεγα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.705
Δεν είμαι κατά της ακροασης με εφφε αισθησης χωρου. Αλλα όχι ότι αυτό είναι πιστοτερη αναπαραγωγή.
Δεν μιλάμε για εφέ και ριβερμπ.
Σαλάτα τα έχεις κάνει στο μυαλό σου.

Απλή αναπαραγωγή δικάναλου.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.552
Members
38.197
Νεότερο μέλος
YiorgosM