Γιατί το πικάπ μου αρέσει πιο πολύ από τις υπόλοιπες πηγές μου?

Reaction score
6.712
Αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν σήμερα γεμάτη η αγορά σε επιλογές για όλα τα βαλάντια, από 100 ευρώ έως αρκετές χιλιάδες.
Δεν συμβαίνει φυσικά το ίδιο με άλλες πηγές που κατά καιρούς μεσουράνησαν.... VHS, κασέτα, dvd κλπ.
Το πικάπ είναι φετίχ! Εξέλιξη είναι και το mp3 ή η ακρόαση από κινητό, όμως... χρειαζόμαστε το κάτι παραπάνω.
Σου ερεσει το βινύλιο γιατι είσαι τσιφτης και καράμπουζουκλης. Απλό.

Reaction score
19.591
Το πρώτο δεν συνεπάγεται το δεύτερο. Τελικά, τί είναι από τα δύο; Φετίχ, ή το κάτι παραπάνω;
χα χα ...ρωτάς τα αυτονόητα, απλώς ... Είναι το κάτι παραπάνω απο το άλλο που είναι κάτι παρακάτω ή είναι το κάτι παρακάτω απο το άλλο που είναι το κάτι παραπάνω.

Reaction score
15
Υπαρχουν albums που ο ηχος μεταξυ vinyl και FLAC φηφιακου ειναι πρακτικα ιδιος. Τα blind tests αποτυγχανουν.
Υπαρχουν ομως και LPs, κυριως τα φτιαγμενα πριν το '85, που ο ηχος τους δε συγκρινεται με το καλυτερο remastered FLAC digital version. Αυτος ειναι και ο λογος που αγοραζω βινυλια. Ουτε για το φετιχ, ουτε για το ρομαντισμο, ουτε για τη πρακτικοτητα.
Δε χρειαζεται καν να κανεις blind test για να ακουσεις τη διαφορα. Ο ηχος απο το βινυλιο ειναι πιο διαυγης, πιο καθαρος και πιο πλουσιος, κυριως στις μεσαιοψηλες, σε βαθμο που νομιζεις ακους τη μπαντα λαιβ μπροστα σου.
Το πικαπ μου ειναι απλο τιμιο Rega Planar 1.
Σιγουρα δεν ειναι πρακτικο να αλλαζεις καθε λιγο πλευρα, γιαυτο και θα βαλω βινυλιο να παιξει οταν θελω να αφοσιωθω στη μουσικη χωρις να κανω κατι αλλο παραλληλα

Reaction score
12.265
Άμα τη βρίσκει κάποιος με το βινύλιο, όλα καλά. Έχοντας πλέον ένα πραγματικά ήσυχο σύστημα ( χρειάζεται να κοιτάξω τα leds του τελικού για να καταλάβω ότι λειτουργεί, δεν ακούγεται τίποτα απο τα ηχεία ) και έχοντας ακούσει τόσο τη διαφορά του θορυβώδους και του ήσυχου συστήματος ( απαλλαγή απο φυσήματα και παρεμβολές ), όσο και βρώμικα ή φθαρμένα βινύλια σε σχέση με ακόμα και mp3 320, πλέον έχω βάλει τιμωρία το πικάπ σε ένα ράφι του ρακ μου.
Δεν είναι δηλαδή ότι έχω κάποια εμπάθεια με το βινύλιο, απλά άκουσα τί έχανα τόσο καιρό και κρίνω σημαντική αυτή τη πληροφορία που πλέον ακούω.

diskohead

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.599
Άμα τη βρίσκει κάποιος με το βινύλιο, όλα καλά. Έχοντας πλέον ένα πραγματικά ήσυχο σύστημα ( χρειάζεται να κοιτάξω τα leds του τελικού για να καταλάβω ότι λειτουργεί, δεν ακούγεται τίποτα απο τα ηχεία ) και έχοντας ακούσει τόσο τη διαφορά του θορυβώδους και του ήσυχου συστήματος ( απαλλαγή απο φυσήματα και παρεμβολές ), όσο και βρώμικα ή φθαρμένα βινύλια σε σχέση με ακόμα και mp3 320, πλέον έχω βάλει τιμωρία το πικάπ σε ένα ράφι του ρακ
Τίμια σύγκριση, ομολογουμένως.

Reaction score
30.455
Τίμια σύγκριση, ομολογουμένως.
Σωστά, να μια σύγκριση που βάζει τα πράγματα σε κάποια βάση, πέραν του τεχνικού κομματιού (όπου η υπέροχη του ψηφιακού αποτυπώνεται σε νούμερα).
Εγώ, με το ταπεινό Spotify, έχω όλη σχεδόν τη μουσική του κόσμου που θέλω, όποια στιγμή τη θέλω και για όσες φορές τη θέλω, χωρίς φθορές και χωρίς βρώμα. Σαν να ήταν ένα φυσικό μέσο που το αγοράζω και το βγάζω για πρώτη φορά από τη ζελατίνα. Όσες φορές και αν ακούσω ένα άλμπουμ, θα είναι από άποψη χρήσης και φθοράς, σαν ένα φυσικό μέσο που το βάζω να παίξει για πρώτη φορά.
Υπάρχει κάποιος με μεγάλη συλλογή δίσκων που θα μπορούσε να ισχυριζόταν το ίδιο;
Γιατί, αν κάποιος μου πει ότι έχει 4-5 χιλιάδες δίσκους σε αψεγάδιαστη κατάσταση, δύο τινά συμβαίνουν. Είτε δεν τους ακούει ποτέ και τους αγοράζει για τη μόστρα, είτε, αν τους ακούει και παρ'ολα αυτά καταφέρνει να τους κρατάει σε κατάσταση "σφραγισμένου", τότε αυτό δεν είναι χόμπι για ψυχική αγαλλίαση, αλλά παθολογικος καταναγκασμος.

Last edited:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
102.522
Ο ηχος απο το βινυλιο ειναι πιο διαυγης, πιο καθαρος και πιο πλουσιος, κυριως στις μεσαιοψηλες, σε βαθμο που νομιζεις ακους τη μπαντα λαιβ μπροστα σου.
Μα τον καλύτερο ήχο στις συναυλίες δε τον ακούς μπροστά αλλά εδώ: :p

opap-synavlia-1.jpg

diskohead

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.599
Γιατί, αν κάποιος μου πει ότι έχει 4-5 χιλιάδες δίσκους σε αψεγάδιαστη κατάσταση, δύο τινά συμβαίνουν. Είτε δεν τους ακούει ποτέ και τους αγοράζει για τη μόστρα, είτε, αν τους ακούει και παρ'ολα αυτά καταφέρνει να τους κρατάει σε κατάσταση "σφραγισμένου", τότε αυτό δεν είναι χόμπι για ψυχική αγαλλίαση, αλλά παθολογικος καταναγκασμος.
Καλά, μην τρελαίνεσαι, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φαν του βινυλίου για να πάσχει από παθολογικό καταναγκασμό. Έχουμε μπόλικα threads εδώ μέσα που το αποδεικνύουν.

P

PMC

Guest
Ακούστε τι έκανα εγώ.
Εγώ είχα ένα technics ΜΚ ll με μία κεφάλη Ναγκαόκα MP110 και ένα καλό φόνο για την κατηγορία τιμής του στα 150 €.
Είχα κάποιους δίσκους σε καλή κατάσταση και τους σύγκρινα άμεσα με το cd που είχα τότε για να καταλάβω ποιος ήχος μου αρέσει περισσότερο....
Το cd έπαιζε καλύτερα η ακουγόταν τουλάχιστον καλύτερα στα αυτιά μου....
Επειδή συζητήσεις σαν κι αυτές γίνονται και θα γίνονται πάντα , μετά από κάποια συζήτηση με τον φίλο μου τον @leandros αποφάσισα να πάρω το ίδιο cd player που άκουγα τότε των 1500 € και να πάω να το συγκρίνω στο σπίτι του Λεάνδρου με το πικάπ του Λεάνδρου σε δίσκους του Λεάνδρου και cd δικά μου.
Εγώ είχα πάει εκεί για να αποδείξω ότι το cd ακούγεται καλύτερα από το πικάπ.
Δυστυχώς εκτός από έναν ή δύο δίσκους που ισχύει αυτό σε όλους τους υπόλοιπους το πικάπ ακούστηκε πολύ πιο όμορφα. Οι φωνές πιο ωραίες τα τύμπανα πιο ωραία η μουσική πιο ωραία και γενικά όλο το άκουσμα Ήταν πιο ευχάριστο όταν το άκουγες από το πικάπ. Σε άμεση σύγκριση το cd ακουγόταν να τσιρίζει στα ψηλά ....
Ο Λέανδρος βέβαια είναι ένας άνθρωπος που Έχει και Χρησιμοποιεί πλυντήριο δίσκων και για αυτούς που έχει και για αυτούς που αγοράζει οπότε οι δίσκοι του είναι σε πάρα πάρα πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα ( εντελωσ Προσωπικό) είναι ότι για να ακούσεις καλό ήχο από το πικάπ θα πρέπει να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω από αυτά που αξίζουν τα χαμηλής κατηγορίας ψηφιακά και για εμένα αυτο το επίπεδο ειναι κοντα στα 2000 €. Στην χαμηλή κατηγόρια πιστεύω πως τα ψηφιακά μπορεί να ακούγονται εξίσου ή και καλύτερα από ένα πικάπ. Στην μεσαία και πάνω κατηγορία Και μετά από αυτά που άκουσα πιστεύω πως το πικάπ δεν έχει αντίπαλο.
Το επόμενο ερώτημα που κάποιος μπορεί να κάνει είναι το εξής ......γιατί ρε μεγάλε εσύ δεν έχεις πικάπ;
Το πιο σημαντικό είναι το αν έχεις η οχι δίσκους που να αξίζουν την επένδυση σε πικάπ και το δεύτερο σημαντικό για μένα είναι η ευκολία που σου παρέχει μία ψηφιακή πηγή.

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.245
Μου θυμίσατε ένα αστείο που κάναμε παιδιά ρωτώντας τον άλλον.....Πιστεύεις στον Superman; και συνήθως απάνταγε "οχι" και τότε του λέγαμε ότι δεν είναι φίλος μας και κάναμε ότι πετάγαμε σαν τον Superman και φεύγαμε xaxaxaxaxa.
Ακούστε τι έκανα εγώ.
Εγώ είχα ένα technics ΜΚ ll με μία κεφάλη Ναγκαόκα MP110 και ένα καλό φόνο για την κατηγορία τιμής του στα 150 €.
Είχα κάποιους δίσκους σε καλή κατάσταση και τους σύγκρινα άμεσα με το cd που είχα τότε για να καταλάβω ποιος ήχος μου αρέσει περισσότερο....
Επειδή συζητήσεις σαν κι αυτές γίνονται και θα γίνονται πάντα , μετά από κάποια συζήτηση με τον φίλο μου τον @leandros αποφάσισα να πάρω το ίδιο cd player που άκουγα τότε των 1500 € και να πάω να το συγκρίνω στο σπίτι του Λεάνδρου με το πικάπ του Λεάνδρου σε δίσκους του Λεάνδρου και cd δικά μου.
Δυστυχώς εκτός από έναν ή δύο δίσκους που ισχύει αυτό σε όλους τους υπόλοιπους το πικάπ ακούστηκε πολύ πιο όμορφα. Οι φωνές πιο ωραίες τα τύμπανα πιο ωραία η μουσική πιο ωραία και γενικά όλο το άκουσμα Ήταν πιο ευχάριστο όταν το άκουγες από το πικάπ. Σε άμεση σύγκριση το cd ακουγόταν να τσιρίζει στα ψηλά ....
Ο Λέανδρος βέβαια είναι ένας άνθρωπος που Έχει και Χρησιμοποιεί πλυντήριο δίσκων και για αυτούς που έχει και για αυτούς που αγοράζει οπότε οι δίσκοι του είναι σε πάρα πάρα πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα ( εντελωσ Προσωπικό) είναι ότι για να ακούσεις καλό ήχο από το πικάπ θα πρέπει να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω από αυτά που αξίζουν τα χαμηλής κατηγορίας ψηφιακά και για εμένα αυτο το επίπεδο ειναι κοντα στα 2000 €. Στην χαμηλή κατηγόρια πιστεύω πως τα ψηφιακά μπορεί να ακούγονται εξίσου ή και καλύτερα από ένα πικάπ. Στην μεσαία και πάνω κατηγορία Και μετά από αυτά που άκουσα πιστεύω πως το πικάπ δεν έχει αντίπαλο.
Το επόμενο ερώτημα που κάποιος μπορεί να κάνει είναι το εξής ......γιατί ρε μεγάλε εσύ δεν έχεις πικάπ;
Το πιο σημαντικό είναι το αν έχεις η οχι δίσκους που να αξίζουν την επένδυση σε πικάπ και το δεύτερο σημαντικό για μένα είναι η ευκολία που σου παρέχει μία ψηφιακή πηγή.
Πες τα Χρυσόστομε. Αυτά είχα πει και εγώ στο παρελθόν σε ένα wannabe pickup owner και με κατηγόρησαν ότι κρατάω το holy grail για την πάρτη μου.
Μα τον καλύτερο ήχο στις συναυλίες δε τον ακούς μπροστά αλλά εδώ: :p

View attachment 207180
Αυτός παίζει να ακούει και με ακουστικά χαχαχαχα

Reaction score
12.265
Ακούστε τι έκανα εγώ.
Νομίζω ότι η φράση κλειδί είναι "έπαιζε πιο όμορφα". Καθαρά θέμα γούστου δηλαδή και απόλυτα σεβαστό. Έχω ακούσει κι εγώ στου Λέανδρου και ετοιμαζόμουν να γράψω και να αναφέρω ότι έχει πλυντήριο δίσκων. Ο Λέανδρος επίσης έχει επενδύσει σε ένα καλό πλατό, ένα καλό βραχίονα, μια καλή κεφαλή, ένα καλό phono stage και έχει μια μεγάλη συλλογή δίσκων ( την οποία υποθέτω ότι εμπλουτίζει ). Καμία σχέση με τον τυπικό βινυλιολάτρη που με ένα πικάπ της πλάκας ( ούτε καν mk2 ), στηριγμένο πάνω στον ενισχυτή, με τα ηχεία να κοιτάζουν στο γάμο του καραγκιόαζη και τα βινύλια να έχουν αλλάξει χρώμα απο τη σκόνη και τη βρώμα. Και πάλι, δεν πείστηκα απόλυτα για να επενδύσω στο βινύλιο Γιάννη. Αυτό όμως έχει να κάνει με το δικό μου γούστο ( αν και δεν ακούω τέρμα φλατ, ήδη τα ηχεία μου είναι αρκετά...χρωματιστά ), τις δικές μου απαιτήσεις και φυσικά, το δικό μου budget ( και τις επιλογές μου στη διαχείρηση αυτού ).
Σημειωτέον ότι τόσο εσύ, όσο και ο @kanakiani έχετε συστήματα που είναι προσανατολισμένα στη φλατ αναπαραγωγή ( bryston γαρ. υποθέτω το ίδιο ισχύει και για τα ηχεία, συν τη φροντίδα που έχετε ρίξει στο χώρο ), ενώ ο Λέανδρος παίζει με musical fidelity ( ε, μια δόση γλύκας την έχει ) συν το - ομολογουμένως καλοστημένο - βινυλιακό σύστημά του, όπου το βινύλιο φημίζεται για τον γλυκό τρόπο που παίζει. Μήπως αυτό που λατρεύουμε ( Bryston ) είναι αυτό που σας κουράζει και ψάχνετε τρόπο να το γλυκάνετε λιγουλάκι;
Πες τα Χρυσόστομε. Αυτά είχα πει και εγώ στο παρελθόν σε ένα wannabe pickup owner και με κατηγόρησαν ότι κρατάω το holy grail για την πάρτη μου.
Απο αυτούς που περιγράφω παραπάνω; Με πικάπ της πλάκας στηριγμένο σε ενισχυτή; :p :p :p

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.165
Members
38.297