Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί

Reaction score
18.782
Θα σου πω.

Αν θες να τα πας σε άλλα επίπεδα.....
Μπορείς πχ να πάρεις ένα waveguide ενός solo piano, να κάνεις ενα copy και αυτό το αρχείο με 3D pluging να του δώσεις τρισδιάστατο reverb στο 7.1.2, να ακούγεται λες και ήσουν εκεί στο χώρο.

Αν θες να το πας ακόμα παραπέρα και έχεις διαθέσιμα Objects, κάνεις ένα copy το αρχικό waveguide, του δίνεις ένα reverb που να ταιριάζει στο front stage, το κάνεις object και το ανεβάζεις μπροστά πάνω στο κέντρο.
Κάνεις πάλι copy το αρχικό waveguide, του δίνεις reverbs που να ταιριάζουν λες και ο πίσω τοίχος είναι στα 10 μέτρα, το κάνεις object και το πας πίσω και πάνω.
Μετά παίζουν όλα αυτά μαζί και εσύ βάζεις τα κλάματα γιατί τόσα χρόνια έχεις 2 ηχεία. 😊

Αυτό το immersive solo piano μπορεί να σε κάνει να κλάψεις.

Υγ: Ουπς, μόλις έστειλα τον Wilfried αδιάβαστο. Έλεγε ότι τα objects δεν μπορούν να έχουν reflexions γιατί είναι objects. 😅
Μάλιστα.

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.292
Ο άνθρωπος το λέει ξεκάθαρα... πως "επεισα τον εαυτο μου με το απλοικο επιχειρημα" "ησυχασα δια παντος"

Ως γνησιος λατρης του δικαναλου, μετα απο πολλες ακροασεις κ πολυ σκεψεις επεισα τον εαυτο μου με το απλοικο επιχειρημα, δυο αυτια δυο καναλια κ ησυχασα δια παντος
πως κατανοεί πως δεν είναι σωστό αυτό αλλά οκ ας το δεχθούμε ως σωστό για να ησυχάσουμε και να συνεχίσουμε να ακούμε τις μουσικές μας χωρίς ψυχολογικά προβλήματα, χωρίς 20k δάνειο και χωρίς να μπουν 20 συνεργεία στο σπίτι... και σεις κάθεστε και λέτε για τα ...objects και τα πόσα χέρια έχουμε... :) :gotcha: ;):roflmao:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.669
Επέκταση ερωτήματος...Άμα ο χρήστης δεν διαθέτει desktop δεχόμενο κάρτες ήχου ως αρθρώματα αλλά φορητό και γυρεύει εξωτερική κάρτα ήχου που να συνδεόταν με ανεξάρτητα ενεργά αντί για κάποιο πολυκαναλικό combo ηχείων,ποιες λύσεις καρτών - εννοείται χωρίς HDMI είσοδο για να μέναμε σε προσιτά κόστη - διατίθενται στην αγορά;
έχει κάρτες 5-7.1 και με 20 ευρώ.....που βγάζουν πχ 3 εξόδους minijack και μοιράζουν τα κανάλια στις εξόδους
πχ 1ο minijack για το L-R , 2ο για κεντρικό και sub....3ο για τα surround κλπ

προσωπικά πριν πολλά χρόνια είχα δοκιμάσει....και δούλευε μια χαρά...απλά ήθελε προσοχή στα καλώδια να μην είναι high-end :biggrin: και έχουν βάρος γιατί μπορούσε πολύ εύκολα με ένα αεράκι να ακουστεί κάνα τσαφ-τσουφ

Reaction score
18.782
@alexis ποιό από όλα αυτά τα 3D προιόντα - τεχνολογίες - format πως να το πω .... δίνουν καλύτερη δυνατότητα για mixing στον μάστορα και πόσο σημαντικό είναι ηχητικά και ίδιως για μουσική, αυτό έναντι των ¨μαγικών" με αυτά που αναφέρεις ?

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.186
έχει κάρτες 5-7.1 και με 20 ευρώ.....που βγάζουν πχ 3 εξόδους minijack και μοιράζουν τα κανάλια στις εξόδους
πχ 1ο minijack για το L-R , 2ο για κεντρικό και sub....3ο για τα surround κλπ

προσωπικά πριν πολλά χρόνια είχα δοκιμάσει....και δούλευε μια χαρά...απλά ήθελε προσοχή στα καλώδια να μην είναι high-end :biggrin: και έχουν βάρος γιατί μπορούσε πολύ εύκολα με ένα αεράκι να ακουστεί κάνα τσαφ-τσουφ
Έχω υπ'όψιν αυτό που αναφέρεις,όμως η ενδεχόμενη δυσλειτουργία δεν μένει μόνο σε επίπεδο hardware,αλλά συχνά επεκτείνεται και σε θέματα drivers,ιδίως για PC.

Οι δε οδηγίες χρήσης γι αυτές τις κάρτες προτείνουν συνήθως σύνδεση των jack εξόδων με ομόλογες εισόδους σε πακέτα πολυκαναλικών desktop ηχείων αντί αυτόνομα ηχεία/sub για τα εκάστοτε κανάλια...

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.669
Έχω υπ'όψιν αυτό που αναφέρεις,όμως η ενδεχόμενη δυσλειτουργία δεν μένει μόνο σε επίπεδο hardware,αλλά συχνά επεκτείνεται και σε θέματα drivers,ιδίως για PC.

Οι δε οδηγίες χρήσης γι αυτές τις κάρτες προτείνουν συνήθως σύνδεση των jack εξόδων σε ομόλογες εισόδους σε πακέτα πολυκαναλικών desktop ηχείων...
συμβαίνει....
θέλει λίγο ψάξιμο με τα καλώδια
τα πακετάκια desktop έχουν αν δεις minijack με παραπάνω κανάλια-διαδρομάκια-επαφές....σαν τα handsfree πχ

έχει τύχει σε 5.1 κάρτα χρέπι...να δίνει 2 εξόδους minijack...όπου στην ουσία....η πρώτη είναι για τα LCR και η δεύτερη για surround και sub
άλλες πάλι να δίνουν και είσοδο για μικρόφωνο το οποίο να μην μπορεί να ακυρωθεί για να δώσει στην θέση του έξοδο ήχου μέσω software και το αντίστροφο....

αναλόγως την κινεζιά

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.186
συμβαίνει....
θέλει λίγο ψάξιμο με τα καλώδια
τα πακετάκια desktop έχουν αν δεις minijack με παραπάνω κανάλια-διαδρομάκια-επαφές....σαν τα handsfree πχ

έχει τύχει σε 5.1 κάρτα χρέπι...να δίνει 2 εξόδους minijack...όπου στην ουσία....η πρώτη είναι για τα LCR και η δεύτερη για surround και sub
άλλες πάλι να δίνουν και είσοδο για μικρόφωνο το οποίο να μην μπορεί να ακυρωθεί για να δώσει στην θέση του έξοδο ήχου μέσω software και το αντίστροφο....

αναλόγως την κινεζιά
Δεν τα λέω για να σου κάνω τον έξυπνο,αλλά επειδή σε θεωρώ καθ'ύλην αρμόδιο για τέτοιες ερωτήσεις.Θα ήταν πολύ χρήσιμο να κατέθετες συγκεκριμένες - φθηνές εννοείται - προτάσεις και τρόπους εφαρμογής.
...ποιό από όλα αυτά τα 3D προιόντα - τεχνολογίες - format πως να το πω .... δίνουν καλύτερη δυνατότητα για mixing στον μάστορα και πόσο σημαντικό είναι ηχητικά και ίδιως για μουσική, αυτό έναντι των ¨μαγικών" με αυτά που αναφέρεις ?
Τα πρωτόκολλα ambisonics (Περιφωνία).

Last edited:

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.292
Έχω χρησιμοποιήσει την Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro - USB με σχετική επιτυχία
έχει και υποτυπώδες master volume control, το λέω υποτυπώδες γιατί δεν έχει πολλά βήματα ρύθμισης.
Τα L R τα δίνει σε rca, τα υπόλοιπα σε jacks

1628931135713.png

daharis666

Moderator
Reaction score
79.669
Δεν τα λέω για να σου κάνω τον έξυπνο,
μα όχι μου τον κάνεις :p και τα παίρνω στην κράνα λέμε:lolsign:

θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο από μέρους μου να προτείνω κάτι που δεν έχω δοκιμάσει........η αγορά και εφαρμογή τέτοιων καρτών κατά 99.5% είναι λύση ανάγκης για πελάτες μου με laptop-pc που έχουν πρόβλημα στις ενσωματωμένες τους κάρτες
δεν τις έχω δοκιμάσει πλην απλής εφαρμογής τους σε ηχειάκια desktop και χρήση μικροφώνου

γι αυτό ανέφερα πριν χρόνια μόνο τη δική μου εμπειρία με μια παλιοκάρτα(να σου πω την αλήθεια) που έτυχε και ασχολήθηκα γιατί δεν είχα για ένα διάστημα ενισχυτή av

σε γενικές γραμμές πάντως καλό είναι να κοιτάμε κάρτες που να διαθέτουν δικό τους software για να μπορούμε να παίζουμε με τις ρυθμίσεις

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.448
@alexis ποιό από όλα αυτά τα 3D προιόντα - τεχνολογίες - format πως να το πω .... δίνουν καλύτερη δυνατότητα για mixing στον μάστορα και πόσο σημαντικό είναι ηχητικά και ίδιως για μουσική, αυτό έναντι των ¨μαγικών" με αυτά που αναφέρεις ?
Θα μιλήσω καθαρά για την μουσική, όπως το λες. Για το CINEMA είναι διαφορετικό.

Στην ουσία "απεριόριστες" δυνατότητες έχει το Auro3D. Καλά, και αυτό έχει όρια αλλά αυτά και αν είναι άπιαστα, οπότε το λες και απεριόριστο.
Αυτό όμως δεν κάνει άχρηστο στο Dolby Atmos επειδή περιορίζεται στα 128 Objects. Θεωρώ εντελώς απίθανο να μην φτάνουν τα 128 για τη μουσική. Αν συμβεί αυτό θα είναι μόνο σε κλασική μουσική με πολλά μουσικά όργανα σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Και πάλι λέω αν.

Αν δωθεί ο χρόνος που χρειάζεται (χρήμα δηλαδή), και είναι δημιουργικός ο μηχανικός ήχου, το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο και στα δύο Formats. Στην ουσία και τα δύο κάνουν τα ίδια πράγματα, με διαφορετικό τρόπο. Ο Wilfried μπορεί να λέει διάφορα υπέρ του Auro3D αλλά επειδή αυτά μου φάνηκαν αρκετά περίεργα έψαξα αρκετά και είδα ότι αρκετά από αυτά δεν ισχύουν. Δεν τα έψαξα όλα, δεν έχω τόσο χρόνο. Ήδη έχω διαθέσει πάρα πολύ αλλά το διασκεδάζω γιατί μαθαίνω και που έχουν λυθεί τεράστιες απορίες. Αλλά εντάξει δεν τον παρεξηγώ, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ασχολείται μόνο με το Marketing οπότε τεχνικά έχει μείνει σε αυτά που έλεγε το 2014.

Και σε διαγωνισμό format να βγουν, αυτός που θα κερδίσει είναι ο μηχανικός ήχου με το ταλέντο του και όχι το Format. Οι όποιες διαφορές εντοπιστούν θα είναι τόσο μικρές που οφείλονται καθαρά στην τοποθέτηση των ηχείων και όχι στις δυνατότητες των Formats.

Όπως είπα τα ίδια πράγματα κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Στο Dolby Atmos μόνο, ο μηχανικός θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο και ανοιχτό μυαλό για να βρει λύση σε θέματα που το Auro3D τα κάνει εύκολα και γρήγορα. Αν δεν έχει το χρόνο του δεν θα ασχοληθεί οπότε θα "δείχνει" ότι κερδίζει το Auro3D.

Τώρα στο ποσό σημαντικό είναι αυτό για τον ακροατή δεν υπάρχει απάντηση. Εξαρτάται καθαρά από το τι θέλει ο καθένας. Μουσική μπορείς να ακούς και να γουστάρεις και από τα Bluetooth ηχειάκια, όπως κάνω και εγώ.

Το θέμα είναι πόσο παραπέρα θες να το πας και κυρίως γιατί.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697
Είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα για τους περισσότερους (δύο αυτιά έχουμε, άρα 2 ηχεία).

Διότι οι περισσότεροι έχουν ένα καλό αυτί κι ένα σκαρτο.

Άρα ένα καλό ηχείο χρειάζεται.
Κι ένα μπλουτουθ.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.186
μα όχι μου τον κάνεις :p και τα παίρνω στην κράνα λέμε:lolsign:
...
Για να δεις τη διαφορά - pun intended - θα φέρω ένα παράδειγμα...
άκρως επιστημονικό επιχείρημα :party:
άρα 2 μάτια...2 τηλεοράσεις να βλέπουν το ίδιο κανάλι :roflmao:
Στο ανωτέρω σχόλιο άμα ήθελα να κάνω τον έξυπνο,θα έλεγα ότι μια πάλαι ποτέ τεχνική τρισδιάστατης απεικόνισης βασιζόταν ακριβώς στην παροχή δύο εικόνων - μια για καθέναν οφθαλμό - από την ίδια οθόνη και το διαχωρισμό τους για την παροχή στερεοσκοπικού εφέ κατά την επεξεργασία από τα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου με τη συνδρομή πολωτικών - ή απλώς έγχρωμων γι ακόμα παλαιότερες εφαρμογές - φακών σε συνοδευτικό ζεύγος γυαλιών.
Έχω χρησιμοποιήσει την Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro - USB με σχετική επιτυχία
έχει και υποτυπώδες master volume control, το λέω υποτυπώδες γιατί δεν έχει πολλά βήματα ρύθμισης.
Τα L R τα δίνει σε rca, τα υπόλοιπα σε jacks

View attachment 220793
Δηλαδή - για να έχουμε καλό ρώτημα όπως λένε - συνέδεσες αυτόνομα τεμάχια ενεργών monitor & sub στις jack εξόδους με καλώδια jack -> RCA ή jack ->TRS/XLR,έκανες κατόπιν mapping μέσω ψηφιακού αναπαραγωγού και λειτούργησε ικανοποιητικά στο 5.1 πρόγραμμα ;

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.669
Για να δεις τη διαφορά - pun intended - θα φέρω ένα παράδειγμα...

Στο ανωτέρω σχόλιο άμα ήθελα να κάνω τον έξυπνο,θα έλεγα ότι μια πάλαι ποτέ τεχνική τρισδιάστατης απεικόνισης βασιζόταν ακριβώς στην παροχή δύο εικόνων - μια για καθέναν οφθαλμό - από την ίδια οθόνη και το διαχωρισμό τους για την παροχή στερεοσκοπικού εφέ κατά την επεξεργασία από τα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου με τη συνδρομή πολωτικών - ή απλώς έγχρωμων γι ακόμα παλαιότερες εφαρμογές - φακών σε συνοδευτικό ζεύγος γυαλιών.
τέτοια λέγε.... να δούμε μέλη με ζευγάρια 55άρες καρφωμένες στην κεφάλα τους....να μας μιλάνε για το απόλυτο 3D :lol:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.186
τέτοια λέγε.... να δούμε μέλη με ζευγάρια 55άρες καρφωμένες στην κεφάλα τους....να μας μιλάνε για το απόλυτο 3D :lol:
Μην ξεχνάμε και με τη συνδρομή ανάλογων πολυεστιακών-πολυπολωτικών φακών προσαρμοσμένων σε ζεύγη γυαλιών...(το παράδειγμα συνεχίζεται)

daharis666

Moderator
Reaction score
79.669
Μην ξεχνάμε και με τη συνδρομή ανάλογων πολυεστιακών-πολυπολωτικών φακών προσαρμοσμένων σε ζεύγη γυαλιών...(το παράδειγμα συνεχίζεται)
θέλω να τα δω όλα αυτά προσαρμοσμένα σε κράνος... :lol:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.186
θέλω να τα δω όλα αυτά προσαρμοσμένα σε κράνος... :lol:
Τα σύγχρονα κράνη εικονικής πραγματικότητας περιλαμβάνουν τις διπλές οθόνες σε μέγεθος το οποίο σε συνάρτηση με την πολύ μικρή απόσταση από τον αντίστοιχο οφθαλμό του χρήστη ισοδυναμεί με θέαση μεγάλης οθόνης που θα κάλυπτε το οπτικό πεδίο... ;)

daharis666

Moderator
Reaction score
79.669
Τα σύγχρονα κράνη εικονικής πραγματικότητας περιλαμβάνουν τις διπλές οθόνες σε μέγεθος το οποίο σε συνάρτηση με την πολύ μικρή απόσταση από τον αντίστοιχο οφθαλμό του χρήστη ισοδυναμεί με θέαση μεγάλης οθόνης που θα κάλυπτε το οπτικό πεδίο... ;)
έτσι είναι τα έτοιμα....

εγώ θέλω diy από χαιενδομέλος :p

Reaction score
18.782
Τι έχασα ? Δεν άργησα ε ? ....διάβαζα 3-4 pdf άκια για περιφωνία και τεχνικές τοποθέτησης μικροφώνων για επίτευξη της, κατά προτροπή του γκουρού , μπας και ξεστραβωθώ. Χάος ... έμπλεξα και λιγο με τα μοντέλα αλγορίθμων και το μαθηματικό μπακράουντ. Θα πάρω ακουστικό μονό (μπλουτούθ που λέει και ο Κώστας) να τελειώνω. :)
Α, ο Ίλον Μάσκ του ήχου :)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.547
Members
38.195
Νεότερο μέλος
Polatof