Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.361
Στην Αγγλία επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς η φόρτιση από τους στύλους φωτισμού στους δημόσιους δρόμους:

FB_IMG_1637408716659.jpg

Πρόκειται για μια απλή μπριζα σουκο, 10-15Α, ιδανική λύση για νυχτερινή φόρτιση.
Κάθε στύλος μπορεί να έχει 2 τέτοιες μπριζες, να βολεύονται 2 ev.

Είχαν βάλει μια τέτοια και σε μας

FB_IMG_1637408755430.jpg

Αλλά το κατάργησαν από όσο γνωρίζω..

gid

Reaction score
9.621
Ο φορτιστής στον στύλο φωτισμού είναι το υγρό όνειρο του έλληνα μπαχαλάκια....

D

Deleted member 35

Guest
Ο φορτιστής στον στύλο φωτισμού είναι το υγρό όνειρο του έλληνα μπαχαλάκια....
Παρ' όλα αυτά είναι εξαιρετική λύση καθώς έχεις στύλους φωτισμού κάθε λίγα μέτρα. Είχα αναρτήσει ένα πίνακα για το Ioniq5 πριν λίγους μήνες. Θεωρητικά θες 19 ώρες στην 55άρα μπαταρία και 31ώρες στην 73άρα. Δηλαδή στο 8ωρο έχεις γύρω στο 45% και 25% αντίστοιχα. Καθόλου άσχημα.

Σωστά όμως έγραψες για τους μπαχαλάκηδες και τους λοιπούς βλάκες.

Reaction score
5.588
5εκ μπαταρίες των 40kW;;;
Δηλαδή 200εκ κιλοβατώρες που αρκούν για 1,3 δις χιλιόμετρα;

Δηλαδή όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας να αποφασίσουν ταυτόχρονα να πάνε ταξίδι την ίδια μέρα; Αν γίνει αυτό ποτέ θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τη φόρτιση.

Δηλαδή όλοι αυτοί που λες με το εισόδημα των 9.000€ τέτοια αυτοκίνητα παίρνουν; Αποφάσισε ποιο είναι το επιχείρημά σου.

Και τέλος πάντων για να το λήξουμε: Ό,τι αυτοκίνητο μπορεί να πάρει ο καθένας σήμερα με βάση το εισόδημά του, το αντίστοιχο θα μπορεί να πάρει το 2030 σε ηλεκτρικό, με τα ίδια χρήματα.
Μακάρι φίλε μου να πέσουν οι τιμές και να γίνουν ανταγωνιστικά των συμβατικών (μέγεθος, τιμή, αυτονομία). Φυσικά θα σωθεί το περιβάλλον (αν και το συζητάμε αυτό), αλλά η τσέπη μας δεν νομίζω γιατί σίγουρα θα βρεθεί τρόπος τα έσοδα του κράτους από την αυτοκίνηση να παραμείνουν σταθερά!

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.408
Νομίζω μπερδευτήκαμε λίγο.
Η προσφορά ισχύει και για ιδιώτες, ναι, αλλά ο @wizzy νομίζω ρώτησε αν ισχύει και για ιδιώτες ότι μπορείς να το περάσεις στα έξοδα.

Μιλώντας για την Ελλάδα, αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού οι ιδιώτες δεν φορολογούνται με σύστημα έσοδα-έξοδα όπως σε άλλες χώρες.

Κάποια έξοδα μπορούσαν να περάσουν και να έχεις φοροαπαλλαγή, αλλά πολύ λίγα (π.χ. ιατρικά) και δεν ξέρω καν αν ισχύει ακόμα. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο ίσχυε ποτέ ή ισχύει για αυτοκίνητα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.361
Από Δεκέμβρη η νέα αναβαθμισμενη έκδοση του id3, με πολύ ωραίες βελτιώσεις στα σημεια:

FB_IMG_1637435729370.jpg

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.408

200χλμ σε 5 λεπτά λέει, το 2022.

Οκ, καμιά φορά τα κινέζικα χιλιόμετρα είναι λίγο διαφορετικά από τα δικά μας, αλλά ακόμα και ακριβώς έτσι να μην είναι, είναι παρόλα αυτά μια απάντηση σε όσους αγχώνονται μήπως το... 2030 (!) τα ηλεκτρικά δεν θα είναι έτοιμα για μαζική χρήση.

D

debianfox

Guest
Δεν ξέρεις τι λες.

Πάνε διάβασε και ξαναελα.
Κοβεσαι με συνοπτικές διαδικασίες.

KWh είναι η μονάδα μέτρησης.
Ούτε τα βασικά δε μάθατε, κι έχετε άποψη για όλα..

Θες διάβασμα και συ, κοβεσαι.
Αυτά που λες δεν ισχύουν, είναι απλώς άγνοια.
Γνωριζω την διαφορα kw κ kwh.....αλλα επι της ουσιας των γραφομενων θα ηθελα μια γνωμη..

D

debianfox

Guest
Φιλτατε costas ear, μπορει να ειμαι νεος στο φορουμ, και συ παλαιος, αυτο ομως δεν σου διδει το δικαιωμα να εισαι απρεπης κ αγενης σε προσωπικο επιπεδο, κ οχι σε επιπεδο θεσεων κ αποψεων, κατα την προσωπικη μου παντοτε κριση...
Υγ και κρινοντες κρινονται...
Υγ 2 για μια παραλειψη στο πληκτρολογιο εγραψες αυτα που εγραψες..πραγμα το οποιον δεν επραξες οταν αλλοι συμφουρμιτες μιλουν για kw..αρα υπαρχει προσωπικη, αγνωστο γιατι, αντιπαλοτης

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.361
Φιλτατε costas ear, μπορει να ειμαι νεος στο φορουμ, και συ παλαιος, αυτο ομως δεν σου διδει το δικαιωμα να εισαι απρεπης κ αγενης σε προσωπικο επιπεδο, κ οχι σε επιπεδο θεσεων κ αποψεων, κατα την προσωπικη μου παντοτε κριση...
Όπως νομίζεις.
Δε νομίζω όμως, ότι νομίζεις.

αλλα επι της ουσιας των γραφομενων θα ηθελα μια γνωμη.
Όσο κι αν προσπάθησα, δεν μπορώ να εκφέρω ούτε γνώμη ούτε τίποτα, γιατί δεν βρίσκω καμία ουσία στα γραφόμενά σου, απλώς είναι αλλεπάλληλα λάθη, και σε αυτό ήδη απάντησα.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.957
5εκ μπαταρίες των 40kW;;;
Δηλαδή 200εκ κιλοβατώρες που αρκούν για 1,3 δις χιλιόμετρα;
Το σκεπτικό παραμένει σωστό.
5 εκ αυτοκίνητα που θα φορτίζουν την νύχτα.
Ακόμα και αν τραβάνε 3 - 4 Kw , σαν να ανάψαμε όλοι μαζί θερμοσίφωνα, βγαίνει μία τεράστια ανάγκη σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η απάντηση μου είναι
Α) Μέχρι τότε θα έχουμε πάρει όλοι ποδήλατο, άρα ώστε θα έχουμε σωθεί.
Β) Θα γίνει τόσο αργά και ομαλά που θα υπάρχει άνεση χρόνου να την καλύψουμε.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.408
Αυτό είναι σαν να λέμε ότι όλα τα οχήματα της Ελλάδας αποφασίζουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να πάνε σε ένα βενζινάδικο να βάλουν βενζίνη.

Πρόσεξε, όχι μόνο όσα κινούνται εκείνη τη στιγμή/μέρα. ΟΛΑ! Ακόμα και αυτά που δεν κινούνται ποτέ, που έχουν να κινηθούν καιρό, που είναι κλεισμένα σε γκαράζ κλπ. Σκέψου την ίδια στιγμή όλα τα οχήματα να βγουν έξω για να βάλουν βενζίνη.

Ε, όσο θα μπορέσουν τα βενζινάδικα να ανταποκριθούν σε αυτό το σενάριο (ούτε το οδικό δίκτυο δεν θα μπορέσει, φυσικά), άλλο τόσο θα μπορέσουν και οι υποδομές φόρτισης. Το σενάριο για 5 εκατομμύρια οχήματα που φορτίζουν ταυτόχρονα είναι επιστημονική φαντασία. Εγώ το αυτοκίνητο το βάζω να φορτίσει 1-2 φορές την εβδομάδα και μιλάμε για αυτοκίνητο που κινείται. Άλλος δεν κινείται σχεδόν ποτέ, άλλος θα φορτίζει στη δουλειά ή στην κολώνα που παρκάρει οπότε δεν θα φορτίζει το βράδυ, άλλος θα φορτίζει στο σούπερ μάρκετ, άλλος έχει φωτοβολταϊκά κλπ κλπ.

Όπως σήμερα τα κάποιες χιλιάδες βενζινάδικα αρκούν για να βάλουν βενζίνη σε κάποια εκατομμύρια οχήματα, έτσι και οι υποδομές φόρτισης θα διαμορφωθούν με τέτοιον τρόπο μέσα στα επόμενα έτη ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση. Το να πιάνουμε ένα εντελώς ακραίο, καταστροφολογικό σενάριο για να "αποδείξουμε" ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μαζική χρήση, δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί.

Ή μάλλον καταλαβαίνω, αλλά βλέπω ότι ο φίλος debian ήδη θίχτηκε με τον Κώστα, οπότε δεν θα κάνω τα πράγματα χειρότερα.

gid

Reaction score
9.621
Αυτό είναι σαν να λέμε ότι όλα τα οχήματα της Ελλάδας αποφασίζουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να πάνε σε ένα βενζινάδικο να βάλουν βενζίνη.

Πρόσεξε, όχι μόνο όσα κινούνται εκείνη τη στιγμή/μέρα. ΟΛΑ! Ακόμα και αυτά που δεν κινούνται ποτέ, που έχουν να κινηθούν καιρό, που είναι κλεισμένα σε γκαράζ κλπ. Σκέψου την ίδια στιγμή όλα τα οχήματα να βγουν έξω για να βάλουν βενζίνη.

Ε, όσο θα μπορέσουν τα βενζινάδικα να ανταποκριθούν σε αυτό το σενάριο (ούτε το οδικό δίκτυο δεν θα μπορέσει, φυσικά), άλλο τόσο θα μπορέσουν και οι υποδομές φόρτισης. Το σενάριο για 5 εκατομμύρια οχήματα που φορτίζουν ταυτόχρονα είναι επιστημονική φαντασία. Εγώ το αυτοκίνητο το βάζω να φορτίσει 1-2 φορές την εβδομάδα και μιλάμε για αυτοκίνητο που κινείται. Άλλος δεν κινείται σχεδόν ποτέ, άλλος θα φορτίζει στη δουλειά ή στην κολώνα που παρκάρει οπότε δεν θα φορτίζει το βράδυ, άλλος θα φορτίζει στο σούπερ μάρκετ, άλλος έχει φωτοβολταϊκά κλπ κλπ.

Όπως σήμερα τα κάποιες χιλιάδες βενζινάδικα αρκούν για να βάλουν βενζίνη σε κάποια εκατομμύρια οχήματα, έτσι και οι υποδομές φόρτισης θα διαμορφωθούν με τέτοιον τρόπο μέσα στα επόμενα έτη ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση. Το να πιάνουμε ένα εντελώς ακραίο, καταστροφολογικό σενάριο για να "αποδείξουμε" ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μαζική χρήση, δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί.
Και όλα αυτά θα ήταν εν πολλοίς σωστά αν δεν αγνοούσες τον κρίσιμο παράγοντα του χρόνου.

Βενζινάδικο, 5 λεπτά. Φόρτιση, από μία ως αρκετές ώρες.

Περιμένει άλλος ένας στην αντλία; Κανένα πρόβλημα. Περιμένει άλλος ένας στη φόρτιση; Πάπαλα.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.408
Και όλα αυτά θα ήταν εν πολλοίς σωστά αν δεν αγνοούσες τον κρίσιμο παράγοντα του χρόνου.

Βενζινάδικο, 5 λεπτά. Φόρτιση, από μία ως αρκετές ώρες.

Περιμένει άλλος ένας στην αντλία; Κανένα πρόβλημα. Περιμένει άλλος ένας στη φόρτιση; Πάπαλα.
Καλά, υπομονή 9 χρόνια. Βάζω reminder να χτυπήσει το 2030, αν ζούμε ακόμα θα ξέθαψω το thread να δούμε ποιος έχει δίκιο (spoiler alert: εγώ 😝).

Δεν τον αγνοώ τον παράγοντα του χρόνου, απλά η συζήτηση ήταν για την αντοχή του συστήματος, όχι για τη διαθεσιμότητα/αναμονή κλπ. Που και αυτή φυσικά δεν θα αποτελεί πρόβλημα.

Αφενός και η φόρτιση το 2030 θα είναι υπόθεση 5λέπτου, δες το άρθρο που πόσταρα χθες. Οπότε τα πράγματα θα λειτουργούν πάνω κάτω όπως και τώρα όσον αφορά τα βενζινάδικα/σταθμούς φόρτισης, με τη διαφορά ότι η ανάγκη για τέτοιου είδους ανεφοδιασμό θα είναι πολύ μικρότερη καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του στόλου θα φορτίζει τις υπόλοιπες ώρες (στο parking της δουλειάς, στο σούπερ, στον δρόμο, στο σπίτι κλπ.).

gid

Reaction score
9.621
Καλά, υπομονή 9 χρόνια. Βάζω reminder να χτυπήσει το 2030, αν ζούμε ακόμα θα ξέθαψω το thread να δούμε ποιος έχει δίκιο (spoiler alert: εγώ 😝).
Το reminder θα σου έλθει πολύ νωρίτερα, δηλαδή την πρώτη φορά που θα βρεις πιασμένες πρίζες..... ;)

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.957
Το ερώτημα απαντάτε αν γνωριζουμε:
Μέσος όρος χλμ ανά τύπο οχήματος.
Άλλο μ.ο. έχει το ταξί, άλλο στην επαρχία, άλλο το φορτηγάκι της κούριερ.
Έστω ότι βγαίνει ένα νούμερο... 18.250 τον χρόνο.
Άρα 50 την ημέρα.
Άρα 10KWH έξτρα στο σύστημα για κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται, την ημέρα.
Όχι κάθε ώρα, μέσα όμως σε μια μέρα πρέπει να φορτίσει.

Δεν είναι και κάποιο τρελό νούμερο άλλα επειδή δεν φημιζομαστε για τον προγραμματισμό μας ας κρατάμε μικρό καλάθι.
Πόσο μάλλον όταν το καλοκαίρι είμαστε οριακά λόγω των κλιματιστικών

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.501
Members
38.332
Νεότερο μέλος
Chris59