- Reaction score
- 24.355
άντε ξήγα τα αυτά τώρα , έχουμε πήξει στον προβληματισμό τα τελευταία χρόνια...
καπου εκει ειναι 8-10 kwh την ημερα....αν υπολογισουμε καταναλωση 20 kwh/100km ισως λιγο παραπανω ισως λιγο παρακατω , και 1000-1200χλ το μηνα ισως λιγο πανω ισως λιγο κατωΤο ερώτημα απαντάτε αν γνωριζουμε:
Μέσος όρος χλμ ανά τύπο οχήματος.
Άλλο μ.ο. έχει το ταξί, άλλο στην επαρχία, άλλο το φορτηγάκι της κούριερ.
Έστω ότι βγαίνει ένα νούμερο... 18.250 τον χρόνο.
Άρα 50 την ημέρα.
Άρα 10KWH έξτρα στο σύστημα για κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται, την ημέρα.
Όχι κάθε ώρα, μέσα όμως σε μια μέρα πρέπει να φορτίσει.
Δεν είναι και κάποιο τρελό νούμερο άλλα επειδή δεν φημιζομαστε για τον προγραμματισμό μας ας κρατάμε μικρό καλάθι.
Πόσο μάλλον όταν το καλοκαίρι είμαστε οριακά λόγω των κλιματιστικών
Δεν ισχύει αυτό που λες.Αυτό είναι σαν να λέμε ότι όλα τα οχήματα της Ελλάδας αποφασίζουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να πάνε σε ένα βενζινάδικο να βάλουν βενζίνη.
Πρόσεξε, όχι μόνο όσα κινούνται εκείνη τη στιγμή/μέρα. ΟΛΑ! Ακόμα και αυτά που δεν κινούνται ποτέ, που έχουν να κινηθούν καιρό, που είναι κλεισμένα σε γκαράζ κλπ. Σκέψου την ίδια στιγμή όλα τα οχήματα να βγουν έξω για να βάλουν βενζίνη.
Ε, όσο θα μπορέσουν τα βενζινάδικα να ανταποκριθούν σε αυτό το σενάριο (ούτε το οδικό δίκτυο δεν θα μπορέσει, φυσικά), άλλο τόσο θα μπορέσουν και οι υποδομές φόρτισης. Το σενάριο για 5 εκατομμύρια οχήματα που φορτίζουν ταυτόχρονα είναι επιστημονική φαντασία. Εγώ το αυτοκίνητο το βάζω να φορτίσει 1-2 φορές την εβδομάδα και μιλάμε για αυτοκίνητο που κινείται. Άλλος δεν κινείται σχεδόν ποτέ, άλλος θα φορτίζει στη δουλειά ή στην κολώνα που παρκάρει οπότε δεν θα φορτίζει το βράδυ, άλλος θα φορτίζει στο σούπερ μάρκετ, άλλος έχει φωτοβολταϊκά κλπ κλπ.
Όπως σήμερα τα κάποιες χιλιάδες βενζινάδικα αρκούν για να βάλουν βενζίνη σε κάποια εκατομμύρια οχήματα, έτσι και οι υποδομές φόρτισης θα διαμορφωθούν με τέτοιον τρόπο μέσα στα επόμενα έτη ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση. Το να πιάνουμε ένα εντελώς ακραίο, καταστροφολογικό σενάριο για να "αποδείξουμε" ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μαζική χρήση, δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί.
Ή μάλλον καταλαβαίνω, αλλά βλέπω ότι ο φίλος debian ήδη θίχτηκε με τον Κώστα, οπότε δεν θα κάνω τα πράγματα χειρότερα.
Δε ξέρω που τα έχετε δει αυτά, εγώ πάντως που έχω ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έχω κάνει πάνω από 100 στάσεις φόρτισης, δεν έχω κάτσει ποτέ για 1 ώρα πουθενά.Βενζινάδικο, 5 λεπτά. Φόρτιση, από μία ως αρκετές ώρες.
Είναι επειδή δεν το φορτίζεις ποτέ ως το 100% ούτε το αφήνεις να πέσει κάτω απο το 20% γιατί θα σου κάνει μούτραΔε ξέρω που τα έχετε δει αυτά, εγώ πάντως που έχω ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έχω κάνει πάνω από 100 στάσεις φόρτισης, δεν έχω κάτσει ποτέ για 1 ώρα πουθενά.
Μπορεί να κάτσω 10 λεπτά, ή ένα τέταρτο.
Άμα πάρεις ev και το πας 100% και μετά στο 0% θυμάσαι να το φορτίζεις, θα γελάσουμε όλοι μας.Είναι επειδή δεν το φορτίζεις ποτέ ως το 100% ούτε το αφήνεις να πέσει κάτω απο το 20% γιατί θα σου κάνει μούτρα![]()
Προς το παρόν, γελάω κάθε φορά που περνάω με τη μηχανή ανάμεσα από όσους φουκαράδες πήζουν στην κίνηση, είτε σε ICE είτε σε EV....Άμα πάρεις ev και το πας 100% και μετά στο 0% θυμάσαι να το φορτίζεις, θα γελάσουμε όλοι μας.
εσείς με τις μηχανές να κάνετε δίαιτα γιαντα μας τα χετε κάνει τσουρέκια στην κίνηση.Προς το παρόν, γελάω κάθε φορά που περνάω με τη μηχανή ανάμεσα από όσους φουκαράδες πήζουν στην κίνηση, είτε σε ICE είτε σε EV....
Τα σέβη μου....![]()
εν μερει εχεις δικιο , αλλα διαφωνω στο ''το σκεφτομαστε για αμαξια των 50κ''''δηλαδη εγω που εχω δυο παιδια να υπολογιζω 150κ..Η αλλαγή πάντα θα τρομάζει την πλειοψηφία. Μετά το 2030 ορισμένοι θα δίνουν νεφρό για μεταχειρισμένο ICE στην ίδια λογική που ορισμένοι σήμερα δίνουν σοβαρότατα (αναλογικά) φράγκα για πικαπ, πλυντήρια δίσκων και καβλώδια.
"Καθημερινά" ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον 50Κ ξεφτυλίζουν υπεραυτοκίνητα που κοστίζουν δύο, τρείς, τέσσερις ή και παραπάνω φορές και το σκεφτόμαστε! Αναρωτιέμαι αν ορισμένοι γνωρίζουν την παροιμία "Καποιανού χαρίζανε και στραβοκαμάρωνε..."
Ναι σήμερα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν, μην έχετε όμως ενα πρόβλημα για κάθε λύση.
Κάτσε βρε, με 50κ παιρνεις αυτοκίνητο που το 2011 ήθελες 150k και το σκέφτεσαι; Δεν γράφω οτι τα 50κ είναι λίγα ως χρήματα αλλά οτι ειναι πολλές τάξεις μεγέθους λιγότερα απο αυτά που ήθελες στο παρελθόν για ICE ανάλογων επιδόσεων !εν μερει εχεις δικιο , αλλα διαφωνω στο ''το σκεφτομαστε για αμαξια των 50κ''''δηλαδη εγω που εχω δυο παιδια να υπολογιζω 150κ..
Όχι, εσύ να υπολογίζεις 450κ.δηλαδη εγω που εχω δυο παιδια να υπολογιζω 150κ..