Ποδήλατο

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
50.155
Εννοείς προφανώς εφόσον τα watt παραμένουν σταθερά.
Δηλαδή αν είναι να ανέβεις μια ανηφόρα με 2,5watt/kg, τότε καλύτερα να την ανέβεις με 80rpm παρά με 50rpm.

Όμως αν κρατάς σταθερά τα watt/rpm και άρα ρίχνοντας τα rpm απλώς ανεβαίνεις πιο αργά, τότε δεν κάνεις μεγαλύτερη ζημιά στα γόνατα λόγω αργότερης περιστροφής, σωστά;

//edit: ΟΚ, technically το watt/rpm είναι λάθος, θα έπρεπε να είναι Wh/rpm, αλλά καταλάβατε τι εννοώ.
Καταλάβαμε τι εννοείς, εννοώ ακριβώς αυτό!!
Έχει ξανά γίνει συζήτηση περί αυτού στο παρελθόν.

Αυτός είναι και ο λόγος της διαφορετικής κλιμακωσης απο έναν αρχάριο σε σχέση με έναν που τρώει μπάμιες :)

Για παράδειγμα, εγώ έχω 39-28 για ανηφόρες κοντά στο 10%, έχοντας πάντα όμως στη διάθεσή 400-500 βατάκια.
Αν κάποιος αρχάριος πάρει το θκόμ ποδήλατο και πάει στη ανάλογη ανηφόρα με αυτή τη κλιμάκωση θα κλ@σει (γαλακτομένες) μπάμιες... :lolsign:

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
50.155
Σε μια ανάβαση ποτέ όμως δεν θα συναντήσει κάποιος τη απόλυτη κλίση, δεν θα ξεκινήσει με 6% και θα κλείσει 6%.
Θα υπάρξουν και αυξομειώσεις στο ενδιάμεσο διάστημα.
Με τη παραπάνω θκιάμ κλιμάκωση και βατ, μπορώ να διαχειριστώ ανηφόρες έως 12-13% με 80rpm
Απο εκεί και πέρα λαμβάνει μέρος το σωματικό βάρος ώστε να ανέβω ανηφόρες πάνω από 15-16%.
Σε αυτή τη περίπτωση θα πέσουν αναγκαστικά και οι ιδανικές στροφές του δισκοβραχίονα, δεν έχει όμως αυτό σημασία γιατί στο ορθοπέταλο δεν καταπονείς τα γόνατα

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.787
Ο λόγος που έθιξα το cadence είναι καθαρά για να μη φας τα γόνατα Γιώργη, ανηφόρα με 50-60 rpm είναι καταστροφή...Ειδικα άμα αυτό κρατάει για πολύ ώρα.
Το υψηλό rpm (προσωπικά φροντίζω να είμαι 80+ ανηφόρα και 90+ ευθεία) βοηθάει εκτός των άλλων ώστε να μη γαλακτόνουν τα Ποδάρια
Τα ξέρω αυτά ρε, είναι, μεταξύ άλλων, η "Βίβλος" του TrainerRoad. Υψηλό cadence, για να γυμνάζονται οι πνεύμονες κι η καρδιά, να μην γαλακτώνουν τα πόδια για να "τραβάμε" πολύ και για ώρες!

Αλλά ταυτόχρονα προϋποθέτει ότι το καρδιοαναπνευστικό είναι σε ένα επίπεδο που μπορεί να αντεπεξέλθει. :biggrin:

Ο απροπόνητος θα σκάσει γρήγορα είτε από πόδια είτε από "παροχή".
Το δικό μου καρδιοαναπνευστικό είναι μαθημένο. Ούτως ή άλλως, πέραν των προπονήσεων, η Λευκωσία είναι σε "κάτσιμο", όπου και να θέλουμε να πάμε έχει ανηφόρες! Λίγες προπονήσεις με το roller (περισσότερα για αυτό αργότερα/αύριο) και θα επανέλθω στα κανονικά μου επίπεδα.

Ότι και να πεις δίκιο θα έχεις-έχετε Απαράδεκτος! Επιφυλάσομαι ότι θα επανορθώσω σύντομα

Υ.Γ. Αυτά τα όποια ζω πάνω από ένα χρόνο είναι λες και με έχουν χώσει στην ιερά εξέταση εγώ να λέω ομολογώ τα πάντα και οι εξεταστές να μην πείθονται με τίποτα!
Ναι ρε, πλάκα σου κάνω! Δεν φτάνει που σε "βλέπουμε" μια φορά κάθε εξάμηνο, σιγά μην έχω (έχουμε) απαίτηση για οτιδήποτε! "Βρες τα πόδια σου" και μας ενημερώνεις.

@Sotos65 Έχω μια εντύπωση ότι το γραφικό με το cadence φαίνεται στους επί πληρωμή χρήστες του Strava.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
50.155
Γιώργο είμαι τζαμπαντζής στο στράβα και το βλέπω.
Όπως σε είπε και ο Σώτος, εμφανίζεται τελείως διαφορετικά στο pc σε σχέση με το app του κινητού.
Αυτό που έβαλα από τη δική σου προπόνηση ήταν από το app του τηλεφώνου

wizzy

Reaction score
21.787
Α, ΟΚ. Ίσως να υπάρχει τρόπος να το δω και στο PC.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
50.155
Τα ξέρω αυτά ρε, είναι, μεταξύ άλλων, η "Βίβλος" του TrainerRoad. Υψηλό cadence, για να γυμνάζονται οι πνεύμονες κι η καρδιά, να μην γαλακτώνουν τα πόδια για να "τραβάμε" πολύ και για ώρες!
Αυτό ακριβώς, αυτό έκανα πέρυσι όλο το χρόνο.
Δουλεύει, δούλεψε σε εμένα στις προπονήσεις τις παραλιακής, 2-3 φορές τη βδομάδα πήγαινα μέχρι Λαγονήσι και πίσω υπό αυτές τις συνθήκες.
Σε αυτό θα σε κατατοπίσει σίγουρα καλύτερα ο Σώτος.
Στο στράβα του pc δεν ασχολούμαι ντίπ

Reaction score
17.312
Και στο pc το βλέπεις, αλλά όλα μαζί τα γραφικά (ταχύτητα, ισχύς, cadence, HR, θερμοκρασία - ανάλογα τους αισθητήρες που έχεις ενεργοποιήσει)... αριστερά πάνω, Analysis κάτω από το Overview.

wizzy

Reaction score
21.787
Και στο pc το βλέπεις, αλλά όλα μαζί τα γραφικά (ταχύτητα, ισχύς, cadence, HR, θερμοκρασία - ανάλογα τους αισθητήρες που έχεις ενεργοποιήσει)... αριστερά πάνω, Analysis κάτω από το Overview.
Σωστός. Δεν ασχολήθηκα ποτέ στο παρελθόν, οπότε δεν είχα κάνει click ποτέ στο "Analysis". Thanks man!

Reaction score
2.324
Σάκη συγχαρητήρια και από εδώ, θέτε κάναν δυνατόν στη ομάδα της Λαμίας?
Όπως σε έχω ξανά πει, με αρέσει η εμφάνιση :)

.
Όλο υποσχέσεις είσαι... ευχάριστώ Χρήστο

Μπράβο στα παιδιά του ΑΟΦ Λαμίας έχει πέσει πολύ δουλιά από πίσω και υπάρχουν και αφανείς ήρωες που ενεργοποίησαν μια ομάδα που υπήρχε μόνο τυπικά. Πραγματικά αξίζουν χίλια respect.
Βλέπω ξέρεις πολλά ASilver, είναι όπως τα λες το παλαιότερο και ιστορικότερο σωματείο στην Ελλάδα πλέον (το άλλο έκλεισε φέτο) αναστήθηκε για τα καλά και τώρα προσπαθούμε κάποιοι λίγοι να το κρατήσουμε στην ζωή (τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά ειδικά με το νέο φεκ που σε υποχρεώνει μεταξύ άλλων να έχεις προπονητή με κατώτερο μισθό 250 τον μήνα).
Στα του αγώνα ήταν το 1ο μεγάλο challenge και ο πρώτος αληθινός αγώνας που συμμετέχω και το σίγουρο είναι πως και του χρόνου θεού θέλοντος θα είμαι εκεί. Βασικά αν πρέπει να τρέξει κανείς έναν αγώνα στην Ελλάδα είναι αυτός. Προσμετράται στην UCI και γίνεται η επιλογή των αθλητών της Εθνικής κάθε χρόνο. Φοβερή εμπειρία το μόνο που μετανιώνω είναι πως δεν το πάτησα όσο έπρεπε (κατόπιν εορτής θα μπορούσα να ρίξω 10 λεπτά τον χρόνο μου) το αφήνω για του χρόνου. Ήρθα 185 στους 260 τερματίσαντες με 302 συμμετοχές (304 με τον αμερικανό πρέσβη και τον σωματοφύλακα του που δεν είναι στις λίστες) το οποίο θεωρώ ικανοποιητικό σαν αποτέλεσμα.
Να πούμε ότι στον αγώνα αυτό υπάρχει όριο 4μιση ώρες οπότε δεν βλέπεις παλτά συνήθως....
Ευχαριστώ όλους σας για τα συγχαρίκια και υπ όψην υπάρχει και sportive κατηγορία που δεν χρειάζεται να είσαι σε ομάδα με δελτίο, αρκεί μια εγγραφή στην ΠΕΠΑ πχ και μπαίνεις.
Θα βάλω και μερικές φωτογραφίες σε επόμενο ποστ...

Reaction score
5.448
Όλο υποσχέσεις είσαι... ευχάριστώ Χρήστο

Βλέπω ξέρεις πολλά ASilver, είναι όπως τα λες το παλαιότερο και ιστορικότερο σωματείο στην Ελλάδα πλέον (το άλλο έκλεισε φέτο) αναστήθηκε για τα καλά και τώρα προσπαθούμε κάποιοι λίγοι να το κρατήσουμε στην ζωή (τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά ειδικά με το νέο φεκ που σε υποχρεώνει μεταξύ άλλων να έχεις προπονητή με κατώτερο μισθό 250 τον μήνα).
Στα του αγώνα ήταν το 1ο μεγάλο challenge και ο πρώτος αληθινός αγώνας που συμμετέχω και το σίγουρο είναι πως και του χρόνου θεού θέλοντος θα είμαι εκεί. Βασικά αν πρέπει να τρέξει κανείς έναν αγώνα στην Ελλάδα είναι αυτός. Προσμετράται στην UCI και γίνεται η επιλογή των αθλητών της Εθνικής κάθε χρόνο. Φοβερή εμπειρία το μόνο που μετανιώνω είναι πως δεν το πάτησα όσο έπρεπε (κατόπιν εορτής θα μπορούσα να ρίξω 10 λεπτά τον χρόνο μου) το αφήνω για του χρόνου. Ήρθα 185 στους 260 τερματίσαντες με 302 συμμετοχές (304 με τον αμερικανό πρέσβη και τον σωματοφύλακα του που δεν είναι στις λίστες) το οποίο θεωρώ ικανοποιητικό σαν αποτέλεσμα.
Να πούμε ότι στον αγώνα αυτό υπάρχει όριο 4μιση ώρες οπότε δεν βλέπεις παλτά συνήθως....
Ευχαριστώ όλους σας για τα συγχαρίκια και υπ όψην υπάρχει και sportive κατηγορία που δεν χρειάζεται να είσαι σε ομάδα με δελτίο, αρκεί μια εγγραφή στην ΠΕΠΑ πχ και μπαίνεις.
Θα βάλω και μερικές φωτογραφίες σε επόμενο ποστ...
Εσύ δεν είχες σωματοφυλακα?

Reaction score
17.312
Ευτυχώς δηλαδή που αλλάζει σύντομα και θα έρθει αυτός ο χοντρούλης ελληνοαμερικάνος, που αποκλείεται να κάνει ποδήλατο... :gamer:

Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Reaction score
1.992
Οι ανηφόρες είναι πολύ περίεργες. Θέλει συνήθεια, ψιλό τακτική προπόνηση και είμαι αρχάριος εκεί όσο δεν πάει. Αλλά όσο βελτιώνεσαι αρχίζεις και τις βλέπεις με άλλο μάτι…

Από την ώρα όμως, που ανέβασα cadence στα επίπεδα που αναφέρθηκαν κατόπιν διακριτικής πίεσης :gotcha: :lolsign: , ενώ έβαλα και το ορθοπεταλο στην εξίσωση, είδα απότομη ανοδο στην αντοχή μου ενώ έπαψαν οι οποίες ενοχλήσεις στα γόνατα. Μεγάλη επιστήμη το ορθοπεταλο και θέλει πολύ καιρό να το μάθεις σωστα, εχω πολυ μέλλον ακόμα.

Τι να πω, δουλεύει και προφανος ειναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εννοειτε πως πρέπει να υπάρχει μέτρηση παλμών για να προσεχείς τα όρια, το λέω just in case κάποιος το αγνοεί (κακώς!) διότι δεν πάω τόσο με βάση τα χιλιόμετρα, αλλά με βάση τους παλμούς και να προσέχω τα γόνατα για να έχω.

Οι μπάμιες είναι το επόμενο στάδιο:hi::showingbiceps::neo:

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
50.155
Η lazer εφαρμόζει μια νέα τεχνολογία ασφαλείας.
Σε σχέση με τη mips η kineticore με πείθει περισσότερο για τη ασφάλεια της κεφάλας μου.

wizzy

Reaction score
21.787
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, Κυριακή πρωί θα κάνω πρόβα τη διαδρομή "σπίτι - γραφείο - σπίτι" με σκοπό να την καθιερώσω μία φορά την εβδομάδα. :)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.279
Members
38.293
Νεότερο μέλος
Μάρη Τ.