Μικρές απορίες - σύντομες απαντήσεις (IT related)

Reaction score
1.899
έχουν βρεθεί στο παρελθόν "πειραγμένα" αρχεία tif που εκμεταλλεύονται τρύπες σε ρουτίνες που τα ανοίγουν για να εγκαταστήσουν malware

πχ

https://www.catmandupc.com/blog/tiff-images-linked-to-drive-by-download-malware/

https://thenextweb.com/news/single-image-file-grant-hackers-access-ios-mac-passwords

https://www.techtarget.com/searchse...mages-What-are-the-vulnerabilities-in-LibTIFF

δε θα το άνοιγα αν δεν έιχα λόγο

TGD

Reaction score
8.764
Wow, αυτό δεν το ήξερα. Φαίνεται ότι όντως υπάρχουν τρύπες στα προγράμματα που εμφανίζουν τις εικόνες!

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.521
Το TIF είναι εντελώς απίθανο να έχει ιό, θα μπορούσε να δουλέψει μόνον αν υπάρχει ήδη πρόβλημα ασφαλείας στο πρόγραμμα που δείχνει τις εικόνες. Αλλά αν είναι IMG δεν πρόκειται για εικόνα, αλλά για image δίσκου και είναι μια χαρά εκτελέσιμο. Είσαι σίγουρος ότι το extension είναι .TIF κι όχι .TIF.IMG;
Και κάτι σχετικό:
Σάς απασχολώ από χθες με μια σαχλαμάρα, απλώς το βάζω εδώ μόνο και μόνο επειδή ρώτησες.

Screenshot 2022-02-10 23.02.41.png

Reaction score
677
καλησπερα.
εχω "τυπωσει" σε πιντιεφ ενα αρχειο κειμενου, το οποιο το αποθηκευσα στην επιφανεια εργασιας, χωρις να κανω μετονομασια.
αυτο εχει πολυ μεγαλο ονομα, και δημιουργει ενα θεμα:
οσο κι αν προσπαθησα να το μετονομασω, μετακινησω, διαγραψω, δεν τα καταφερα κ μενει πανω στην επιφανεια εργασιας.
ξερει καποιος κανενα τροπο ωστε να το διαγραψω;
ευχαριστω!
Σύλληψη-2.jpg

TGD

Reaction score
8.764
Στο έστειλαν από Mac, έ;
1. Το μεταφέρεις στο C:/ μπας και μειώσεις το μήκος του όλου path.
2. Δες αυτό, δούλευε στα 7, δεν ξέρω τώρα τι κάνει:
3. Στείλτο email στον εαυτό σου και σώστο με μικρό όνομα, μετά σβήσε το αρχικό.

Reaction score
677
Σε ευχαριστω πολυ!
(εγω το ¨τυπωσα", σε πιντιεφ...)

δουλεψα με το 2, ανοιξα το 7zip, (δεν μπορουσα και απο κει για διαγραφη...) αλλα το μετακινησα στο C, μετα το μετονομασα, και μετα το διεγραψα.

Reaction score
1.055
Καλησπερα , ερωτηση για mac και οχι μονο χρηστες . ,
Σε imac air που δεν μπορει να boot αρει ( αγνωστο ακομη γιατι ) πηρα ενα image του δισκου dmg σε εξωτερικο usb δισκο μεσω του disk utility recovery mode
Πως θα μπορουσα δωρεαν μεσα απο Windows 10 να τραβηξω μονο τα documents του χρηστη απο το image και να τα βαλω σε ενα αλλα δισκο !
Το image αυτο που πηρα ανοιγει απο αλλο mac ?

D

debianfox

Guest
Σε imac air που δεν μπορει να boot αρει ( αγνωστο ακομη γιατι ) πηρα ενα image του δισκου dmg σε εξωτερικο usb δισκο μεσω του disk utility recovery mode
Πως θα μπορουσα δωρεαν μεσα απο Windows 10 να τραβηξω μονο τα documents του χρηστη απο το image και να τα βαλω σε ενα αλλα δισκο !

TGD

Reaction score
8.764
Σημερινό κουφό.
Το site EBSCOhost (βάση δεδομένων βιβλιογραφίας) δεν δούλευε στα πισιά με Windows 7. Με κανένα browser. Αλλά όχι με το ίδιο πρόβλημα. Στα έξι δεν φόρτωνε CSS και JS. Σε τρία φόρτωνε, αλλά όπου και να έκανες κλικ δεν έκανε τίποτα. Σε δυο άλλα ξεκίνησε να δουλεύει, μετά σταμάτησε, μετά από επανεκκίνηση ξαναδούλεψε. Την ίδια ώρα, με τις ίδιες εκδόσεις των ίδιων browser, το σάιτ δούλευε κανονικά σε πισιά με Windows 10.
Καμιά ιδέα -εκτός από να τα φορμάρω και να περάσω δεκάρια;

Reaction score
892
Σημερινό κουφό.
Το site EBSCOhost (βάση δεδομένων βιβλιογραφίας) δεν δούλευε στα πισιά με Windows 7. Με κανένα browser. Αλλά όχι με το ίδιο πρόβλημα. Στα έξι δεν φόρτωνε CSS και JS. Σε τρία φόρτωνε, αλλά όπου και να έκανες κλικ δεν έκανε τίποτα. Σε δυο άλλα ξεκίνησε να δουλεύει, μετά σταμάτησε, μετά από επανεκκίνηση ξαναδούλεψε. Την ίδια ώρα, με τις ίδιες εκδόσεις των ίδιων browser, το σάιτ δούλευε κανονικά σε πισιά με Windows 10.
Καμιά ιδέα -εκτός από να τα φορμάρω και να περάσω δεκάρια;
Μηπως εχεις παλιο tls?
Ftkimager.

Μπορεις να δεις και σβησμενα αρχεια, να αντιγραψεις αρχεια/φακεκους, να μετατρεψεις σε dd (raw data), να κλωνοποιησεις δισκο κλπ

Μπορεις να δοκιμασεις και το open source 7zip. Δουλευει σχεδον σε ολες τις εκδοσεις dmg

Last edited:

Reaction score
677
καλησπερα σας.
να κανω μια ισως ανοητη ερωτηση-απορια, γιατι εμφανιζονται μερικοι φακελοι με μαυρο πλαισιο και αλλοι δεν εχουν; (στα γουιντος)
Σύλληψη-1.jpg

ευχαριστω

D

Deleted member 35

Guest
καλησπερα σας.
να κανω μια ισως ανοητη ερωτηση-απορια, γιατι εμφανιζονται μερικοι φακελοι με μαυρο πλαισιο και αλλοι δεν εχουν; (στα γουιντος) View attachment 247774

ευχαριστω
Αν κάνεις refresh φεύγει ή μένει έτσι;

Τα εικονίδια γενικά δεν έχουν αυτό το περίεργο σχήμα αλλά είναι όλα τετράγωνα με διαφάνεια εκεί που πρέπει ώστε να έχουν αυτό το όμορφο εφέ. Όμως στις τελευταίες εκδόσεις απαιτείται HW acceleration για σωστή εμφάνιση και κάποιες φορές αν έχεις αδύναμη κάρτα ή πολύ φορτωμένη από κάποιο άλλο πρόγραμμα δε φορτώνει σωστά και χάνει λεπτομέριες.

Reaction score
677
τιφανι ευχαριστω για την απαντηση
με το ριφρες δεν φευγει
(υποπτευομαι αντιγραφες-επικολλησεις απο στικακια η σκληρο δισκο , αλλα μπορει να κανω κ λαθος...)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.894
τιφανι ευχαριστω για την απαντηση
με το ριφρες δεν φευγει
(υποπτευομαι αντιγραφες-επικολλησεις απο στικακια η σκληρο δισκο , αλλα μπορει να κανω κ λαθος...)
Είναι αδιακρισία να ρωτήσω την έκδοση Windows και την ταυτότητα του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών;

Reaction score
677
κωστα χρονια πολλα!
ειναι γουιντος 10 Intel(R) Pentium(R) CPU N3710 1.60GHz 1.60 GHz
Εγκατεστημένη RAM 4,00 GB
αυτα ειδα (στο λαπτοπ 5-6 ετιας) στις "πληροφοριες", τωρα τη καρτα γραφικων δε ξερω που να το βρω...
μαλλον αποσυρση το εργαλειο ε; χαχαχα!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.894
1. Πριν κάνεις ο,τιδήποτε από τα παρακάτω, δημιούργησε ένα νέο λογαριασμό χρήστη, ας πούμε με το όνομα "stelios2", κάνε τον διαχειριστή, και χρησιμοποίησε το laptop μπαίνοντας στο νέο λογαριασμό για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα, ας πούμε ένα μήνα. Αν δεν παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα, μετάφερε τα αρχεία σου στο νέο λογαριασμό και σβήσε τον παλιό. Αν ξανακάνει τα ίδια...

2. Πήγαινε στο windows update και δες αν υπάρχουν προαιρετικές ενημερώσεις, κι αν μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και driver γραφικών. Αν ναι, εγκατάστησε αυτό το update και δες μήπως αυτό λύσει το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει εκεί τέτοιο πράγμα,...

DevManWin10.png

3. Πάτα win + x και από το μενού που θα αναπτυχθεί, επίλεξε "Διαχείριση συσκευών". Ανάπτυξε το node "Προσαρμογείς οθόνης" κάνε δεξί κλικ στο στοιχείο που περιλαμβάνεται εκεί, (θα αναφέραται σαν Intel graphics κάτι), και επίλεξε "Απεγκατάσταση". Αν το σύστημα σε ρωτήσει ανάλογα, τσέκαρε και το check box "Διαγραφή των αρχείων εγκατάστασης", ή κάπως έτσι τέλος πάντων, και πάτα "Οκ". Επανεκκίνησε το σύστημα και περίμενέ το να ξανακατεβάσει και να επανεγκαταστήσει τον driver γραφικών από το windows update. Συνήθως, η επανεγκατάσταση λύνει αυτό το πρόβλημα.

Θα σου έλεγα να αυξήσεις και τη ram, αλλ' ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ήδη αρκετά αργός, όντας κατάλληλος πλέον μόνο για πολύ ελαφρές δουλειές. Σχεδιάσθηκε για να είναι φθηνός και οικονομικός στη μπαταρία, πέρασαν και 6 χρόνια πια...

D

Deleted member 35

Guest
Ερώτηση για το UEFI. Έχω 3 δίσκους. Ο πρώτος τοποθετήθηκε με την αγορά του δίσκου και έχει τα windows. Μετά λίγο καιρό αγοράστηκαν 2 νέοι και στον έναν τοποθετήθηκε Gentoo. Ο άλλος έμεινε κενός. Μόλις τελείωσε η εγκατάσταση, στον τρίτο δίσκο άρχισα τα πειράματα. Δεν είχα παρατηρήσει κατι περίεργο μέχρι που έκανα μια νέα εγκατάσταση και παρατήρησα ότι αντί για την ESP κατάτμηση που είχα ορίσει στον τρίτο δίσκο αυτόματα διάβαζε τον δεύτερο δίσκο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το θέλω διότι αύριο μπορεί να σβήσω τον δεύτερο δίσκο και δε θέλω να μείνω χωρίς λειτουργικό.

Γράφει κάπου αλλού αρχεία η όντως θα πάρω το δίσκο στο χέρι;

minas

Πισιά
Reaction score
3.946
Ερώτηση για το UEFI. Έχω 3 δίσκους. Ο πρώτος τοποθετήθηκε με την αγορά του δίσκου και έχει τα windows. Μετά λίγο καιρό αγοράστηκαν 2 νέοι και στον έναν τοποθετήθηκε Gentoo. Ο άλλος έμεινε κενός. Μόλις τελείωσε η εγκατάσταση, στον τρίτο δίσκο άρχισα τα πειράματα. Δεν είχα παρατηρήσει κατι περίεργο μέχρι που έκανα μια νέα εγκατάσταση και παρατήρησα ότι αντί για την ESP κατάτμηση που είχα ορίσει στον τρίτο δίσκο αυτόματα διάβαζε τον δεύτερο δίσκο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το θέλω διότι αύριο μπορεί να σβήσω τον δεύτερο δίσκο και δε θέλω να μείνω χωρίς λειτουργικό.

Γράφει κάπου αλλού αρχεία η όντως θα πάρω το δίσκο στο χέρι;
Δεν κατάλαβα ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Ποιος διάβαζε τον δεύτερο δίσκο αντί τον τρίτο;
Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να έχεις πολλά ESP partitions, ακόμη και παραπάνω από ένα στον ίδιο δίσκο (δεν αρέσει στα Windows το τελευταίο).
Το Linux γράφει μεν στο ESP, αλλά τα πιο πολλά αρχεία εκκίνησης τα κρατάει στο /boot του.
Από τις επιλογές boot του BIOS/UEFI μπορείς να σκανάρεις όλους τους δίσκους, για να φτιάξεις το boot menu του UEFI.

D

Deleted member 35

Guest
Αναλυτικά

/dev/sda ο δίσκος των Windows ο οποίος δεν μας αφορά.

/dev/sdb1 το partition ESP του Gentoo
/dev/sdb2 το root του Gentoo

/dev/sdc2 το root του Debian

Κανονικά θα έπρεπε να έχω και ένα /dev/sdc1 σαν ξεχωριστό ESP στο Debian.

Μάλιστα έκανα στο "καπάκι" format διότι θεώρησα πως είχα κάνει λάθος στο partition. Τη δεύτερη φορά σιγουρεύτικα πως είχα διαγράψει εντελώς το δίσκο /dev/sdc και ξεκίνησα από την αρχή.

Έχω την απορία καθώς φοβάμαι πως αν αύριο κάνω format στο Gentoo για τον ΧΨΩ λόγο θα χάσω το Debian. Εκτός και αν το UEFI δουλεύει διαφορετικά. Δυστυχώς έχω μείνει ακόμη στο BIOS. Μόλις πέρυσι αγόρασα τον νέο υπολογιστή. Είχα σχεδόν 30 χρόνια με BIOS και δυσκολεύομαι τώρα. Επειδή έχω κάνει άπειρες μ@λακίες στη ζωή μου, εδώ και πολλά χρόνια δουλεύω με ξεχωριστους δίσκους για OS's και Data. Οπότε ξαφνικά γυρίζω σχεδόν 15 χρόνια πίσω με την κοινή ESP κατάτμηση.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.837
Members
38.247
Νεότερο μέλος
NSR