Καλώδια και θύματα

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
80.008
τα στουντιακά μηχανήματα σκοπό έχουν την παραγωγή μουσικής, ο μαστεράς πρέπει να ακούει τα πάντα στην ηχογράφηση για να κάνει την κατάλληλη επεξεργασία. Δουλεύει ο άνθρωπος. Τα στουντιακά μηχανάκια είναι εργαλεία δουλειάς.
Στα οικιακά μηχανήματα απολαμβάνουμε τη μουσική, πρέπει αυτό που ακούμε να μας αρέσει. Τα οικιακά μηχανάκια είναι μηχανήματα ψυχαγωγίας.
Προσωπικά έτσι το βλέπω.
Και ένα storytime:
Προ αμνημονεύτων, είχα στημένα τα magnepan 1.6 με προενισχυτή λαμπάτο και 2 επαγγελματικούς τελικούς. Τα κρος απο τα μαγκνεπαν αναβαθμισμένα. Ήταν μια πολύ σούπερ ηχητικά καλή περίοδος για μένα.
Φέρνει ένας φίλος να ακούσουμε τα ηχεία που μόλις είχε πάρει. Ενεργά ADAM, με το ριμπον.
Τα βάζουμε, πατάμε το play...πωωωωω ρε τι ακουγεται, όλα καθρέφτης, τα πάντα μπροστά. Δε μπορούσα να συγκεντρωθώ γιατί άκουγόντουσαν πράγματα που δεν είχα ξανακούσει ποτέ.
Σε κανα μισάωρο μου είχαν πέσει τ'αυτιά, δε μπορούσα άλλο, είχαμε χαμηλώσει ένταση αλλά και πάλι δεν το άντεχα.
Όταν έφυγε ο φίλος έβαλα πάλι τα δικά μου, τα ίδια κομμάτια που ακούγαμε....
ΧΑΔΙ ΣΤΑ ΑΥΤΑΚΙΑ ΜΟΥ! Κάθησα και άκουγα μουσική μέχρι το βράδυ....γαμάτο άκουσμα, μουσικό, ξεκούραστο, αρκούντως αναλυτικό....
Αυτά.

Το θέμα είναι να έχεις κατασταλάξει κάπου, να ξέρεις τι θέλεις να έχεις.
Δε συγκρίνονται όλα με όλα. Και ούτε κατηγορώ κάποιον που θέλει να ακούει με αυτό τον τρόπο, έχω φίλους που το επιλέγουν και κάνουμε παρέα, καλά παιδιά είναι κατα βάθος 🤪
Το θέμα είναι ότι προσωπικά δε βρίσκω λόγο να πείσω αυτά τα παιδιά να ακούνε όπως εγώ και να ζητάνε τα ίδια πράγματα, δεν είναι βλακεία?
άκουσες ένα ισοσταθμισμένο ηχείο....σχεδιασμένο για συγκεκριμένη απόσταση ακρόασης σε φροντισμένο χώρο....σε ένα οικιακό χώρο
και όπως είπες άκουσες πράγματα που δεν τα άκουγες....στην τελική αυτή δεν είναι η υψηλή πιστότητα? και από εκεί κ πέρα παλεύουμε να πιάσουμε τις στάθμες σε όσο μικρότερη δυνατή παραμόρφωση για το μπάτζετ μας

γενικά οι περισσότεροι είναι δύσκολο να γίνουμε τρέιν λίσενερς μαθημένοι σε χώρο ακρόασης το σαλόνι....

το γλυκόηχο μεταφράζεται συνήθως με κοιλιά μεταξύ 1-5 khz και άρα πιο τονισμένα πρίμα....

και αν δεις...έτσι παίζουν

1661443773139.png

θα χε πολύ ενδιαφέρον να χρησιμοποιούσες κάποιο dsp στα mag

head-stef

Headphones
Reaction score
2.283
Πάντως μπράβο, αφού κάποιοι έχετε αυτές τις πεποιθήσεις για τη επίδραση των αγωγών στον ήχο, είστε πολύ γενναίοι και στωικοί! Κανονικά θα έπρεπε να είστε σε πλήρη απόγνωση σκεπτόμενοι ότι το σήμα διερχόμενο από δύο-τρεις συσκευές περνάει από χιλιάδες ταπεινούς αγωγούς, αθωράκιστα ποδαράκια αντιστάσεων, πυκνωτών κλπ από "φτωχό" αλουμίνιο, όλα εκτεθειμένα στα χαοτικά πεδία των διπλανών τους εξαρτημάτων, να μαζεύουν θόρυβο και παραμόρφωση στο τιποτένιο τους κορμί... Κι από πυκνές, δαιδαλώδεις πίστες από "σκέτο" OFC χαλκό, χωρίς άλλες περγαμηνές! Πώς στο καλό βγάζουν καλό ήχο οι συσκευές audio! Θάμα!
(Ας χαλάει ο ήχος μέσα, θα ξαναφτιάχνουν όλα στο επόμενο εξωτερικό καλώδιο)... 8-)

daharis666

Moderator
Reaction score
80.008
Πάντως μπράβο, αφού κάποιοι έχετε αυτές τις πεποιθήσεις για τη επίδραση των αγωγών στον ήχο, είστε πολύ γενναίοι και στωικοί! Κανονικά θα έπρεπε να είστε σε πλήρη απόγνωση σκεπτόμενοι ότι το σήμα διερχόμενο από δύο-τρεις συσκευές περνάει από χιλιάδες ταπεινούς αγωγούς, αθωράκιστα ποδαράκια αντιστάσεων, πυκνωτών κλπ από "φτωχό" αλουμίνιο, όλα εκτεθειμένα στα χαοτικά πεδία των διπλανών τους εξαρτημάτων, να μαζεύουν θόρυβο και παραμόρφωση στο τιποτένιο τους κορμί... Κι από πυκνές, δαιδαλώδεις πίστες από "σκέτο" OFC χαλκό, χωρίς άλλες περγαμηνές! Πώς στο καλό βγάζουν καλό ήχο οι συσκευές audio! Θάμα!
(Ας χαλάει ο ήχος μέσα, θα ξαναφτιάχνουν όλα στο επόμενο εξωτερικό καλώδιο)... 8-)
κάτσε παλικάρ...ένα ένα ....ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις κάποιων ορισμών που ανέφεραν στα καλώδια....

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.420
τα στουντιακά μηχανήματα σκοπό έχουν την παραγωγή μουσικής, ο μαστεράς πρέπει να ακούει τα πάντα στην ηχογράφηση για να κάνει την κατάλληλη επεξεργασία. Δουλεύει ο άνθρωπος. Τα στουντιακά μηχανάκια είναι εργαλεία δουλειάς.
Στα οικιακά μηχανήματα απολαμβάνουμε τη μουσική, πρέπει αυτό που ακούμε να μας αρέσει. Τα οικιακά μηχανάκια είναι μηχανήματα ψυχαγωγίας.
Προσωπικά έτσι το βλέπω.
Και ένα storytime:
Προ αμνημονεύτων, είχα στημένα τα magnepan 1.6 με προενισχυτή λαμπάτο και 2 επαγγελματικούς τελικούς. Τα κρος απο τα μαγκνεπαν αναβαθμισμένα. Ήταν μια πολύ σούπερ ηχητικά καλή περίοδος για μένα.
Φέρνει ένας φίλος να ακούσουμε τα ηχεία που μόλις είχε πάρει. Ενεργά ADAM, με το ριμπον.
Τα βάζουμε, πατάμε το play...πωωωωω ρε τι ακουγεται, όλα καθρέφτης, τα πάντα μπροστά. Δε μπορούσα να συγκεντρωθώ γιατί άκουγόντουσαν πράγματα που δεν είχα ξανακούσει ποτέ.
Σε κανα μισάωρο μου είχαν πέσει τ'αυτιά, δε μπορούσα άλλο, είχαμε χαμηλώσει ένταση αλλά και πάλι δεν το άντεχα.
Όταν έφυγε ο φίλος έβαλα πάλι τα δικά μου, τα ίδια κομμάτια που ακούγαμε....
ΧΑΔΙ ΣΤΑ ΑΥΤΑΚΙΑ ΜΟΥ! Κάθησα και άκουγα μουσική μέχρι το βράδυ....γαμάτο άκουσμα, μουσικό, ξεκούραστο, αρκούντως αναλυτικό....
Αυτά.

Το θέμα είναι να έχεις κατασταλάξει κάπου, να ξέρεις τι θέλεις να έχεις.
Δε συγκρίνονται όλα με όλα. Και ούτε κατηγορώ κάποιον που θέλει να ακούει με αυτό τον τρόπο, έχω φίλους που το επιλέγουν και κάνουμε παρέα, καλά παιδιά είναι κατα βάθος 🤪
Το θέμα είναι ότι προσωπικά δε βρίσκω λόγο να πείσω αυτά τα παιδιά να ακούνε όπως εγώ και να ζητάνε τα ίδια πράγματα, δεν είναι βλακεία?
Άμα τα ηχεία διακρίνονται από ομαλό spinorama,τότε θα μπορούσαμε να τα κάνουμε να μας ΄΄χαϊδεύουν΄΄ αυτιά στο βαθμό που θα θέλαμε με την εφαρμογή κατάλληλης καμπύλης-στόχου.

Μόνο του...spanorama τα γένια δεν θα γίνονταν. :biggrin:

Ένα χαρακτηριστικό που θα διέκρινε πραγματικά και όχι στα λόγια τα ποιοτικά επαγγελματικά ηχεία σε σχέση με τυπικές οικιακές υλοποιήσεις είναι η αντοχή και η διατήρηση της προδιαγεγραμμένης απόδοσης σε παρατεταμένη διαχείριση υψηλής ισχύος με τις υφιστάμενες θερμικές καταπονήσεις που αυτή συνεπάγεται.

daharis666

Moderator
Reaction score
80.008
Ένα χαρακτηριστικό που θα διέκρινε πραγματικά και όχι στα λόγια τα ποιοτικά επαγγελματικά ηχεία σε σχέση με τυπικές οικιακές υλοποιήσεις είναι η αντοχή και η διατήρηση της προδιαγεγραμμένης απόδοσης σε παρατεταμένη διαχείριση υψηλής ισχύος με τις υφιστάμενες θερμικές καταπονήσεις που αυτή συνεπάγεται.
:thumbsup:

Reaction score
11.255
50 και κάτι λεπτά. Ακόμα καλά είμαστε.

Reaction score
1.815
Άμα τα ηχεία διακρίνονται από ομαλό spinorama,τότε θα μπορούσαμε να τα κάνουμε να μας ΄΄χαϊδεύουν΄΄ αυτιά στο βαθμό που θα θέλαμε με την εφαρμογή κατάλληλης καμπύλης-στόχου.

Μόνο του...spanorama τα γένια δεν θα γίνονταν. :biggrin:

δεν έχω κανένα λόγο να σε αμφισβητήσω, το πρόβλημα είναι ότι τότε δεν είχα καθόλου την αίσθηση της ύπαρξης όλων των τεχνικών γνώσεων που θα πρέπει να είχα για να καταφέρω κάτι τέτοιο και σήμερα ενώ γνωρίζω ότι αυτές υπάρχουν διαθέσιμες αν θελήσω να ασχοληθώ ή να ζητήσω βοήθεια απο ανθρώπους που γνωρίζουν....δεν ασχολούμαι όχι απο περιφρόνηση προς τους ανθρώπους αυτούς ή ως αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των γνώσεων αυτών, αλλά γιατί αυτή τη στιγμή ικανοποιούμαι σε υπέρτατο βαθμό από το ηχητικό αποτέλεσμα που έχω στο σπίτι μου....και δεν έχω και λόγο να με αμφισβητήσω δηλαδή...

daharis666

Moderator
Reaction score
80.008
..δεν ασχολούμαι όχι απο περιφρόνηση προς τους ανθρώπους αυτούς ή ως αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των γνώσεων αυτών, αλλά γιατί είμαι από Θεσσαλονίκη και τρέμω στην ιδέα να μου κατσικωθούν 10 ώρες στο σαλόνι ο Εαρ και ο dimifoot με μικρόφωνα και πίτσες και να καταντήσω σαν τον Κοτσίδη
:cry::rofl:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.513
Τα πάντα. Λεπτομέρεια, διαστάσεις σκηνής και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην ηχογράφηση που μπορεί να ακούσουμε εμείς του hobby, και δεν το άκουσε ούτε ο μουσικός που ήταν στο studio.
ο μαστεράς πρέπει να ακούει τα πάντα στην ηχογράφηση για να κάνει την κατάλληλη επεξεργασία
Ο ένας λέει πως ο μαστεράς ακούει τα πάντα, και ο άλλος πως υπάρχουν πληροφορίες στην ηχογράφηση που δεν τις άκουσαν στο studio.
Τι από τα δύο ισχύει τελικά;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.513
Εσύ ντε... το ξέχασες;
Εσύ αυτό το ξέχασες ;);
όμως καποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να ανοίξει το μυαλό μας και να μην θελουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα ούτε να μηδενιζούτε ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε η να καταλάβουμε according to our budget. 👋
Εγώ δεν ξεχνάω.
Έχει κι άλλα.

Reaction score
2.002
Εσύ αυτό το ξέχασες ;);

Εγώ δεν ξεχνάω.
Έχει κι άλλα.
Είδες πουθενά να γράφω ότι εγώ μπορώ να τα αποκτήσω; Εγώ δεν έχω κόμπλεξ αγαπητέ, όσοι τα έχουν ας τα κάψουν στα καλώδια και ας ανοίγουν σαμπάνιες 100κ στη Μύκονο.

Last edited:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
οι χαιενδάδες πίνουν μόνο κρασί βρε ........ :biggrin:
Μόλις είχα ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι με παγάκια και βότκα. Παίζει τέρμα και το ηχοσύστημα με τα JBL ηλεκτρονική μουσική και την έχω καταβρεί με τη nearfield ακρόαση.
Λοουενδά :roflmao:

head-stef

Headphones
Reaction score
2.283
Εγώ πάντως, άιντε να σας το πω και αυτό, δοκίμασα ακριβό καλώδιο ρεύματος χαιεντ δλδ στο ψυγείο και έγινε αθόρυβο άσε που τα παγώνει όλα πιο γρήγορα
Να κάνεις κι ένα συγκριτικό με τη φέτα! Λογικά νοστίμεψε!

Reaction score
19.564
Το σωστό...το ΄΄πρόστυχο΄΄ - δεν χωράνε εδώ...αυτολογοκρισίες. :biggrin:

Με ποιους μηχανισμούς θα γινόταν ν'αυξάνεται η ποιότητα μετάδοσης σε μια εγγεγραμμένη σε μέσο πληροφορία χωρίς ν'αυξανόταν η ποσότητα στη μεταδιδόμενη πληροφορία;;;
Υπ'όψιν ότι δεν μιλάμε για ό,τι θ'αντιλαμβανόμασταν υποκειμενικά ότι μπορεί να συμβαίνει,αλλά για την οδό μεταφοράς που δεν θα είχε η ίδια ακροαματική αντίληψη.

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση οι μηχανικοί ήχου σε διάφορα φημισμένα studio με περγαμηνές και τα τοιαύτα στις παραγωγές τους,να μην έχουν σαφή αντίληψη οι ίδιοι για την ποσότητα και ποιότητα λ.χ. της χωρικής πληροφορίας ή των δυναμικών αντιθέσεων που ενσωματώνουν στα πονήματά τους;
Τότε ποια σημασία έχουν οι φημισμένες τεχνικές για σύλληψη κι επεξεργασία σήματος (μίξη-mastering) που έχουν εξελιχθεί στη διαδρομή ολόκληρων δεκαετιών;;;
Βλέπουμε ότι απ'όπου και να το πιάσουμε,όπως και να το διαχειριστούμε, σε απαγωγές εις άτοπον καταλήγουμε...
Παρένθεση...
Μάλλον κανείς δεν θα έπρεπε να είναι ΄΄φίλος΄΄ με κάποιον από τους συμμετέχοντες για να ησυχάζει,αφού δεν θα είχε ανάγκη να τονίσει πόσο...φιλικά διατυπώνει επιχειρήματα. :sneaky:
++ Με ποιους μηχανισμούς θα γινόταν ν'αυξάνεται η ποιότητα μετάδοσης σε μια εγγεγραμμένη σε μέσο πληροφορία χωρίς ν'αυξανόταν η ποσότητα στη μεταδιδόμενη πληροφορία;;; ++

Πάντως όχι με το oversampling και στο θεό να πάει, όπως πιστεύανε πολλοί και ακόμη πιστεύουνε για το "κορυφαίο" και διαδίδανε επι δεκαετίες ότι αυτό είναι αποδεδειγμένο, επειδή το λέγανε όλοι (ο Μήτσος ο σουγιάς, ο Σάκης ο κατσαβιδάκιας κλπ). :D Δεν ξέρω εαν είσαι απο αυτούς που το πιστεύανε ή to πιστεύουν ακόμη, καθώς μας λέγανε ότι το λέει η "επιστήμη". Αχ, αυτή η επιτήμη, λάστιχο έχει γίνει στα χέρια του καθενός ερμηνευτή της. χα χα.

Μετά απο δεκαετίες "μαθαίνουνε" κάποιοι τον αρχικό λόγο που έγινε και ο οποίος ξεχάστηκε ή παραποιήθηκε με τα χρόνια και αφορούσε μόνο τα φίλτρα. Και τώρα που πάει ψηλά με το DSD και μπορούμε να ξεφορτωθούμε το noise shaping, ανακαλύπτουν ότι ο ήχος είναι καλύτερος. Τόσα χρόνια δεν υπήρχε θέμα για το κουρυφαίο χα χα. Εξέλιξη με δόσεις και αφηγήματα. Αυξάνοντας στο θεό το feedback και κυρίως την ταχύτητα με την οποία εκτελείται, ίσως φτιαχτούν και τα προβλήματα στο Time Domain (τον αναλογικό τον άξονα ξανατονίζω -θυμίζω). ;) Θα το μάθουμε και αυτό στο μέλλον σιγα σιγά.

Υ.Γ. 1. : Για να συμπληρώσω την ιστορία του non linear dielectric distortion αυτό εμφανίζεται και είναι μετρήσιμο πια και στην epoxy των πλακετών και καθιστά την παρατήρηση επι δεκαετιών χωρις απόδειξη, πολλών Χαι Φαι - δων, σωστή (για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη), ότι το point to point wiring ακουγόταν καλύτερα, ενω δέχονταν και δέχονται ακόμη flak για αυτό και μάλιστα απο την σχολή των "αντικειμενικών" . Εαν η σχολή των αντικειμενικών είναι να βασίζεται στην άρνηση της υποκειμενικής παρατήρησης επειδή δεν μπορεί να την εξηγήσει, καταλαβαίνεις ελπίζω ότι αυτό δεν είναι αντικειμενικότητα. Είναι επιλεκτική αντικειμενικότητα για πολλους λόγους, εκφραζόμενη και διατηρούμενη. Ο πραγματικά αντικειμενικός άνθρωπος εξετάζει και ερευνά την υποκειμενικότητα. Είναι η τροφή του. Τα άλλα είναι ιδεολογήματα ή επιστημονικοί εγωισμοί.

Υ.Γ. 2 : Το πιο ενδιαφέρον που διάβασα είναι το θέμα της πληροφορίας και σχέση της με την ύλη, που είπε ο @daharis666 και σχολίασε και κάποιος άλλος. Είναι η πληροφορία στην ίδια φύση με τους αριθμούς και τις ιδέες και την συνείδηση ? Νομίζουν οι περισσότεροι επειδή την βλέπουν πάντα σε συνδυασμό με την ύλη , ότι είναι υλική όπως κάποιοι επιστήμονες προωθούν ιδεολογικά και χωρίς απόδειξη ? Είναι η ύλη απο μόνη της μόνο ύλη , εαν δεν προγραμματίσω πάνω της εγω την πληροφορία ?

Υ.Γ. 3 : Για τα άλλα που διάβασες περί ποσοστών κλπ να λέγονται να σου υπενθυμίσω ότι 1 % είναι η διαφορά στο DNA μας απο το αγγούρι αλλά είναι 100 % διαφορά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε φαινόμενα σαν την μουσική και για αυτό παραμένει μυστήριο. Ευτυχώς παραμένει μυστήριο καθώς εαν την αναλάβουν ανόητοι άνθρωποι (που την έχουν αναλάβει ήδη) ...πάει και αυτή.

Όλα με πολλά ;););) ....:D ... πρός σκέψη και αναρώτηση.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.055
Members
38.288
Νεότερο μέλος
Sergios15