minas
Πισιά
- Reaction score
- 3.946
Σε διαβεβαιώ ότι δεν είσαι ο μόνος με απορίες για το UEFIΑναλυτικά
/dev/sda ο δίσκος των Windows ο οποίος δεν μας αφορά.
/dev/sdb1 το partition ESP του Gentoo
/dev/sdb2 το root του Gentoo
/dev/sdc2 το root του Debian
Κανονικά θα έπρεπε να έχω και ένα /dev/sdc1 σαν ξεχωριστό ESP στο Debian.
Μάλιστα έκανα στο "καπάκι" format διότι θεώρησα πως είχα κάνει λάθος στο partition. Τη δεύτερη φορά σιγουρεύτικα πως είχα διαγράψει εντελώς το δίσκο /dev/sdc και ξεκίνησα από την αρχή.
Έχω την απορία καθώς φοβάμαι πως αν αύριο κάνω format στο Gentoo για τον ΧΨΩ λόγο θα χάσω το Debian. Εκτός και αν το UEFI δουλεύει διαφορετικά. Δυστυχώς έχω μείνει ακόμη στο BIOS. Μόλις πέρυσι αγόρασα τον νέο υπολογιστή. Είχα σχεδόν 30 χρόνια με BIOS και δυσκολεύομαι τώρα. Επειδή έχω κάνει άπειρες μ@λακίες στη ζωή μου, εδώ και πολλά χρόνια δουλεύω με ξεχωριστους δίσκους για OS's και Data. Οπότε ξαφνικά γυρίζω σχεδόν 15 χρόνια πίσω με την κοινή ESP κατάτμηση.
Όπως υποθέτεις κι εσύ, το πιο πιθανό είναι ότι το Debian έχει γράψει μέσα σε υπάρχον ESP partition του sdb ή του sda.
Εάν βρεις που είναι γραμμένος ο κάθε bootloader, θα δεις από ποιο ESP εξαρτάται το κάθε λειτουργικό σου. Ένας μπακάλικος τρόπος για να φτιάξεις σίγουρα ESP στον sdc είναι να αποσυνδέσεις τους άλλους δύο στήνοντας το Debian. Επίσης μπορείς να παίξεις με το efibootmgr από linux ή το bcdedit από Windows.
Σου θυμίζω ότι μπορείς και να κάνεις mount το κάθε ESP και να δεις τι έχει μέσα.