Φρέσκο σαλόνι....πως να τα στήσω το σύστημα;

Reaction score
1.648
Στην δεύτερη πρόταση, ο χώρος ακρόασης είναι συμμετρικός (όσο άφορα την θέση ακρόασης), αλλά πιο στριμωγμένος για τα έπιπλα. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει η συμμετρία, γιατί ο ένας πλαινος τοίχος είναι μικρότερος σε μήκος, αλλά υπάρχει περισσότερος χώρος για τα έπιπλα. Είναι και αισθητικά-λειτουργικα πιο αποδεκτός και χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω έτσι θα μπουν στο τέλος ;) . Και πάλι όμως δεν είναι άσχημα.
H αληθεια είναι οτι αξιοποιειται καλύτερα ο χώρος του σπιτιού και ειναι και πιο λειτουργικό με τον 1ο τρόπο οπότε με βλέπω για να γλιτώνω αλλα να παω με τη ροή.

Για να το ισορροπισω με κάνα πάνελ στη μεριά που ειναι κλειστός ο τοίχος θα κάνω δουλίτσα; Τουλάχιστον εκει δεν θα έχω πρόβλημα, υποχωρώ εγώ υποχωρεί και η καρχια..εεεεε γυναικούλα μου. Ισως το μαζέψω έτσι.

Το μόνο που με προβληματιζει λίγο ειναι οι αποστάσεις από τους τοίχους. θα ειναι αρκετό το μισο μέτρο από όλες τις πάντες ή να μπουμάρει το σύμπαν.

Πάντως σε σχέση με αυτό που έχω τώρα θεωρώ ειναι κατά πολύ καλύτερο όπως και να μπει.

Attachments

Reaction score
1.648
Το συστημα απο τι αποτελειται?
Προς το παρόν προ τελικός της parasound και κολώνες της spendor (2040) και πηγή το pc ειτε από flac / dsd είτε απο spotify.
Τα ηχεία κάποια στιγμή θα φύγουν και θα πάω σε κάτι με 2 8ρια μαλλον.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.952
Η πρώτη τοποθέτηση, στα δεξιά του χώρου όπως βλέπουμε την κάτοψη, επειδή δεν έχει πλαϊνό τοίχο στο αριστερό ηχείο, θα μπαζει αγριως από τα δεξιά, θα πρέπει να την αποφύγεις.

386606_cd954bdf382af9e60139a181d97bb967~2.png

Η δεύτερη τοποθέτηση, στο αριστερό του χώρου, έχει σχετικά συμμετρικούς πλαϊνούς τοίχους, και δεν θα έχεις σοβαρά θέματα για να σχηματιστεί κεντρικό είδωλο σταθερό.

Τα δορυφοράκια που έχεις, καλύτερα να τοποθετηθούν σε επαφή με τον πίσω τοίχο, χωρίς να αφήσεις κενό 50 πόντους όπως το σχεδιάζεις, δε χρειάζεται και κάνει κακό στο μπάσο.

Στη δεύτερη τοποθέτηση λοιπόν, μπορείς να προχωρήσεις λίγο πιο μπροστά τον καναπέ προς τα ηχεία, και να τα κολλήσεις αυτά στον τοίχο, ώστε να σχηματιστεί σωστό ισόπλευρο (όχι ισοσκελές) τρίγωνο ακρόασης.

Εφόσον έχεις πλαϊνούς τοίχους δεξιά κι αριστερά του καναπέ, βλέπω εύκολη την τοποθέτηση πλαϊνών ηχείων ώστε να παίξεις πολυκάναλο κάποτε.

386624_e93b9842dcb16b7cf8bea2ebc0dc3a15~2.png

Κι εύκολα μπαίνουν και ατμος ηχεία στο ταβάνι.

Όταν αλλάξεις ηχεία, πάρε μικρά, με 1 γουφερ 8-αρι το κάθε δορυφορίδι.
Και 2 σαμπ στις 2 μπροστά γωνίες και καθάρισες.
Πανευκολα στήνεται 5.2.4 σεταπ έτσι.

ΥΓ. Πίσω από τον καναπέ (όπως το ζωγράφισα, στα όρια του πλαϊνού τοίχου), μια συρόμενη κουρτίνα (παχιά, ηχοαπορροφησης) αν μπει με οδηγό στο ταβάνι, αρκεί για να φτιάξει σε μεγάλο βαθμό την ηχητική του χώρου ακρόασης, κόβοντας τον αντίλαλο από τον υπόλοιπο χώρο του σπιτιού, όταν θα τραβάς την κουρτίνα.
Λογικά θα είναι ευτυχής και η σύζυγος, αφού θα έχει ανέπαφο όλο το υπόλοιπο για τραπεζαρία.

Στην πράξη θα περιοριστεί το σεταπ σε ένα χώρο 3,8*3,35μ δηλαδή μόνο 12,7 τμ θα καταλάβεις εσύ, το υπόλοιπο όλο η σύζυγος.
Νομίζω βγαίνει μια χαρά απόσταση ακρόασης στα 2,5μ με ισόπλευρο τρίγωνο της προκοπής, και τα main θα απέχουν περί τα 50cm από κάθε πλαϊνό τοίχο, χώρος αρκετός για να μπει γωνιακά σαμπ.

ΥΓ. 2.

50 €.

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.038
γενικα μη σκας, παρε 2 ενεργα και ενα υπογουφερ αμα θελεις να ακους - και ας παιζει στο σαλονι οπως παιζει 8-)
απο εκει και περα, δεδομενου οτι ο χωρος ειναι αρκετα μεγαλος, ειναι απαραιτητη η χρηση υπογουφερ, για να μην ειναι εντελως ραδιοφωνακι το πραμα.
(και βεβαια οπου μπορουν να μπουν διαχυτες..κοκ...ας μπουν).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.952
Α, ναι, ενεργά.
Με 5 τεμάχια ομοαξονικά κάλι 8-αρια και 2 κάλι 12-αρια σαμπ έχει κλείσει το 5.2 πολύ όμορφα και οικονομικά.
Με 4 ομοαξονικά κάλι στο ταβάνι, έστω 6-αρια, έχουμε και άτμος.
Το όμοιο, με τα ομοαξονικά της τανόι, που από ότι κατάλαβα έχουν υψηλό waf.
Και άμα θες να δώσεις λεφτά περισσότερα, έχει να δώσει ο μπαχτσες της τζενελεκ κάτι ωραία ομοαξονικά, σε ότι χρώμα θες...

Last edited:

Reaction score
1.648
Ρε μανία με το surround χαχχαχαχα δεν έχω τέτοια λοξά ,είπαμε μόνο μέταλλο. Εδώ από 2 ηχεία δεν ακούγονται να βάλω και άλλα να αρχίσω τα ναρκωτικά , δεν θα βγαίνω μάνιτσαμ μετά.

Άντε να κάνει την ανακαίνιση ο δικός μου να μπω και θα δούμε που σκατα θα τα βάλω τελικά
Έδειξα τις ιδέες στην πρύτανη ...κάτι τηλέφωνα πήρε και άρχισε να συμπληρώνει χαρτιά.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.038
-> dedicated
-> παντοφλα και ραδιοφωνακι
-> πολυκαναλο μπας και καταφερεις να σωσεις κατι
αυτα, δεν εχει αλλη επιλογη.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.952
Ρε μανία με το surround χαχχαχαχα δεν έχω τέτοια λοξά ,είπαμε μόνο μέταλλο
Ο γουίζι πάντως, την καταβρήκε με ιμερσιβ σε συναυλιακό μέταλλο...😎

Μια χαρά δουλεύει το απμιξινγκ σε ότι ήδη διαθέτεις. Μένει μάλλον να το ακούσεις αυτό που λέμε, και μετά θα αποκτήσεις κι εσύ τη λοξα.

Άσε που στις ταινίες θα γουστάρει κι η κυρά και όλοι.

Ndis

Titika
Reaction score
4.751
Επειδή είσαι δικός μου εσύ. Sonos arc σε λευκό με 2 subs gen 3 και 2 ones για πίσω ή πλάι.

200 κιλά λιγότερη μουρμούρα επειδή θα της αρέσουν και θα κάνεις και τα γούστα σου σε ταινίες, αν βλέπεις.

Θες βέβαια κάνα 2,5αρη κοντά. Αλλά γλυτώνεις την (χοντρή) παντόφλα. Αν ομως τα πουλήσεις όλα πιθανά θα είσαι μια η άλλη.

Ούτε καλώδια, ούτε ψαροκασελες ούτε τίποτα.

Last edited:

Reaction score
6.820
Προς το παρόν προ τελικός της parasound και κολώνες της spendor (2040) και πηγή το pc ειτε από flac / dsd είτε απο spotify.
Τα ηχεία κάποια στιγμή θα φύγουν και θα πάω σε κάτι με 2 8ρια μαλλον.
Εννοείς ηχείο δαπέδου με 2Χ8 ίντσες γουφερ? Θα είναι πολύ στριμωγμενα και κοντά στους τοίχους (σημαντικά μεαλυτερες διαστάσεις από τα ηχεία που έχεις). Εγώ θα πήγαινα σε 2 ηχεία βάσης με 6, 5 ίντσες μιντ-γουφερ και ένα καλό (καλό όμως) ενεργό υπογουφερ. Υπάρχει και η επιλογή για ενεργά κυρίως ηχεία (άρα θα φύγει οι τελικός), έτσι και αλλιώς έχεις προενισχυτη.

Reaction score
1.926
To upgrade path πριν αλλαξεις ηχεια ειναι 1) 2 sub + MiniDSP HD (o χωρος ειναι μεγαλος και θες το λιγοτερο 2Χ12") > 2) ηχεια που να εχουν και αντιστοιχο κεντρικο για πιθανη αναβαθμιση σε πολυκαναλο με μεγεθος γουφερ που να ταιριαζει με την αποσταση ακροασης, > 3) ΑV ενισχυτη με εξοδους preout, και αν ειναι δυνατον και ισοσταθμιση με Dirac + κεντρικο + 2 surround.
Τα 2 sub θα σου αλλαξουν τη ζωη ακομα και στο δικαναλο.

Reaction score
423
Με την λογική, να μην προχωρήσεις σε έξτρα αγορές, αυτό που ζητάς είναι το σωστό στήσιμο του συστήματος στο χώρο, να βρεις δηλαδή σε ποια σημεία του χώρου χρειάζεται τοποθετηθούν τα ηχεία ώστε να συντονίζεται ορθά ολόκληρος ο χώρος.
Ο πιο απλός τρόπος για να το βρεις αυτό, είναι να στήσεις το ένα ηχείο στο χώρο, και να το βάλεις να παίζει ένα κομμάτι που περιέχει μπάσες νότες επαναλαμβανόμενες (π.χ. τζαζ κόντρα μπάσο σόλο), και να αρχίσεις να περπατάς στο δωμάτιο, σε κάποια σημεία θα ακούσεις εντονότερο μπάσο, αυτά τα σημεία τα μαρκάρεις με χαρτοταινία και τοποθετείς μετά τα ηχεία.
Τώρα, και επειδή "καραδοκεί" η παντόφλα, εάν αυτά τα σημεία δεν βολεύουν την λειτουργικότητα του χώρου, από τα σχεδιαγράμματα που έχεις ανεβάσει, νομίζω η δεύτερη τοποθέτηση (η πιο συμμετρική) μοιάζει καταλληλότερη, σ' αυτή την περίπτωση ,καλό είναι να δοκιμάσεις σημεία που βρίσκονται πάνω στις διαγώνιες που ορίζονται από τις πίσω γωνίες με τις απέναντι γωνίες (σε όλο το μήκος του χώρου), είτε σε σημεία που βρίσκονται πάνω σε διαγώνιες που ορίζονται πάλι από τις πίσω γωνίες και τα σημεία που τελειώνει η εσοχή (335cm, 363cm αντίστοιχα από τον πίσω τοίχο), και σ' αυτή την περίπτωση μετακινώντας μπρος-πίσω τα ηχεία τσεκάρεις που έχεις το καλύτερο μπάσο.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.498
Ρε μανία με το surround χαχχαχαχα δεν έχω τέτοια λοξά ,είπαμε μόνο μέταλλο. Εδώ από 2 ηχεία δεν ακούγονται να βάλω και άλλα να αρχίσω τα ναρκωτικά , δεν θα βγαίνω μάνιτσαμ μετά.
Φίλε, επειδή κι εγώ metal ακούω, πίστεψέ με, εάν βιώσεις την εμπειρία του πολυκάναλου, θα ξεχάσεις όσα (νομίζεις ότι) ξέρεις. Και στου @stathis και στου @Dimifoot και στου @costas EAR (όλοι με immersive συστήματα) όπου έκανα ακροάσεις, το συμπέρασμα ήταν το ίδιο: το πολυκάναλο είναι το "τέλος του δρόμου". Δεν είπαμε "κάνε το τώρα". Κάνε το όποτε μπορέσεις. Αλλά κάνε το.🙂
Τα 2 sub θα σου αλλαξουν τη ζωη ακομα και στο δικαναλο.
@AndreasLav Συμφωνώ κι επαυξάνω με τον @SpZach. Έχω μεγάλα ηχεία - και κυριολεκτικά και για τον χώρο που τα έχω - με δύο 8" woofers το καθένα. Η προσθήκη δύο subwoofers ήταν αποκάλυψη. Ειδικά τον πρώτο καιρό, ένιωθα ότι ανακάλυπτα ξανά τη δισκοθήκη μου.

Reaction score
11.122
Ο πιο απλός τρόπος για να το βρεις αυτό, είναι να στήσεις το ένα ηχείο στο χώρο, και να το βάλεις να παίζει ένα κομμάτι που περιέχει μπάσες νότες επαναλαμβανόμενες (π.χ. τζαζ κόντρα μπάσο σόλο), και να αρχίσεις να περπατάς στο δωμάτιο, σε κάποια σημεία θα ακούσεις εντονότερο μπάσο, αυτά τα σημεία τα μαρκάρεις με χαρτοταινία και τοποθετείς μετά τα ηχεία.
Είσαι σίγουρος; Στο χώρο έτσι γενικά ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο; ;)

Staff online

• Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.596
Members
38.204
Νεότερο μέλος
john-john