Φρέσκο σαλόνι....πως να τα στήσω το σύστημα;

Reaction score
421
"Είσαι σίγουρος; Στο χώρο έτσι γενικά ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο;" Petros_Dalipis said
Ναι, δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο θα τοποθετήσεις το ηχείο για την δοκιμή της ακουστικής του χώρου (πλην ακραίων τοποθετήσεων π.χ. κολλημένων στην γωνία κ.λ.π.), διότι αυτό που ερευνάς είναι πως αποκρίνεται ο χώρος στα ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων.

Reaction score
1.924
"Είσαι σίγουρος; Στο χώρο έτσι γενικά ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο;" Petros_Dalipis said
Ναι, δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο θα τοποθετήσεις το ηχείο για την δοκιμή της ακουστικής του χώρου (πλην ακραίων τοποθετήσεων π.χ. κολλημένων στην γωνία κ.λ.π.), διότι αυτό που ερευνάς είναι πως αποκρίνεται ο χώρος στα ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων.
Δεν ισχυει αυτο αν το ζητουμενο ειναι να βρεις την σωστη θεση για τα ηχεια. Και ειναι και πολυ ευκολο να το επιβεβαιωσεις με ενα room simulation στο REW.
Ισχυει μονο για μετρησεις αντηχησης και για να διαπιστωθει σε ποιες συχνοτητες ειναι τα room modes, οχι ομως σε ποια θεση θα εχεις ακυρωσεις και σε ποια κορυφες.
Αυτος ειναι και ο λογος που τα προβληματα ακυρωσεων και κορυφων στις χαμηλες συχνοτητες λυνονται με πολλαπλα subwoofer που τοποθετουνται σε διαφορετικα σημεια στο χωρο ωστε να αντισταθμιζουν τις ακυρωσεις και τις κορυφες σε περισσοτερα σημεια του δωματιου.

Reaction score
421
"Δεν ισχυει αυτο αν το ζητουμενο ειναι να βρεις την σωστη θεση για τα ηχεια. Και ειναι και πολυ ευκολο να το επιβεβαιωσεις με ενα room simulation στο REW.
Ισχυει μονο για μετρησεις αντηχησης και για να διαπιστωθει σε ποιες συχνοτητες ειναι τα room modes, οχι ομως σε ποια θεση θα εχεις ακυρωσεις και σε ποια κορυφες.
Αυτος ειναι και ο λογος που τα προβληματα ακυρωσεων και κορυφων στις χαμηλες συχνοτητες λυνονται με πολλαπλα subwoofer που τοποθετουνται σε διαφορετικα σημεια στο χωρο ωστε να αντισταθμιζουν τις ακυρωσεις και τις κορυφες σε περισσοτερα σημεια του δωματιου. "SpZach said
Δεν θα διαφωνήσω με αυτά που λες, όμως είσαι εκτός των προϋποθέσεων που έθεσε ο AndreasLav που άνοιξε το νήμα, δηλαδή να στήσει το σύστημα που ήδη έχει σε δεδομένο χώρο, χωρίς να προβεί σε έξτρα αγορές.
Γενικά νομίζω και πιο πρακτικό πράγματι είναι, με τα υπάρχοντα που έχει κανείς να δει τι καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να πετύχει και ανάλογα με το πόσο ευχαριστημένος ή όχι είναι, να πράξει ανάλογα.

Reaction score
1.924
Δεν θα διαφωνήσω με αυτά που λες, όμως είσαι εκτός των προϋποθέσεων που έθεσε ο AndreasLav που άνοιξε το νήμα, δηλαδή να στήσει το σύστημα που ήδη έχει σε δεδομένο χώρο, χωρίς να προβεί σε έξτρα αγορές.
Γενικά νομίζω και πιο πρακτικό πράγματι είναι, με τα υπάρχοντα που έχει κανείς να δει τι καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να πετύχει και ανάλογα με το πόσο ευχαριστημένος ή όχι είναι, να πράξει ανάλογα.
H ενσταση μου αφορα αυτο που ειπες " Ναι, δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο θα τοποθετήσεις το ηχείο για την δοκιμή της ακουστικής του χώρου (πλην ακραίων τοποθετήσεων π.χ. κολλημένων στην γωνία κ.λ.π.), διότι αυτό που ερευνάς είναι πως αποκρίνεται ο χώρος στα ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων" ενω η σωστη απαντηση ειναι οτι εχει σημασια σε ποιο σημειο θα τοποθετησεις το ηχειο και αυτο το σημειο ειναι η θεση ακροασης.

Reaction score
1.924
Αυτό.
Βεβαια για να τα λεμε ολα, αυτο αφορα μονο τις χαμηλες συχνοτητες και στην περιπτωση των κυριως ηχειων ειναι καπως ακυρο να προσπαθουμε να τα τοποθετησουμε με βαση την αποδοση της πρωτης οκταβας που μπορουν να αποδωσουν που στην πραγματικοτητα δεν ειναι καν δουλεια τους.
Κατα τη γνωμη μου η τοποθετηση των κυριως ηχειων οφειλει πρωτιστως να ευνοει την στερεοφωνικη εικονα, την ισορροπια, και την αποδοση γενικοτερα απο τα 200Ηz και πανω και ταυτοχρονα να μπορει να ενσωματωθει σε ενα χωρο που μενουν ανθρωποι χωρις να ενοχλουν με την παρουσια τους καθημερινα. Για τα χαμηλα υπαρχουν τα subwoofers που στην τελικη ειναι και η δουλεια τους.

Reaction score
1.627
Δλδ πριν βάλω επιπλα και ιστορίες βάζω ένα ηχείο σε ενα σημείο Χ μέσα στο χώρο να βαραει μπασο και κόβω βόλτες να δω που ακούγεται πιο δυνατά-γεμάτο και έτσι καθορίζω την θέση ακρόασης? Καλά κατάλαβα?

-Ανδρέα έλα να με βοηθήσεις με τις κούτες!
-Κάνε ησυχια μωρή κάμπια ενοχλάς τα μπάσα μου

ΥΓ κανονίστε ποιος θα παίξει φιλοξενία μετά το διαζύγιο

Reaction score
11.119
Βεβαια για να τα λεμε ολα, αυτο αφορα μονο τις χαμηλες συχνοτητες
Σωστά. Η δική μου πρώτη τοποθέτηση αφορούσε αυτό ακριβώς που έγραψε, για το μπάσο.

Last edited:

Reaction score
1.924
Δλδ πριν βάλω επιπλα και ιστορίες βάζω ένα ηχείο σε ενα σημείο Χ μέσα στο χώρο να βαραει μπασο και κόβω βόλτες να δω που ακούγεται πιο δυνατά-γεμάτο και έτσι καθορίζω την θέση ακρόασης? Καλά κατάλαβα?
Καλυτερα οχι. Δεν ειναι καλη ιδεα να βασισεις την τοποθετηση των ηχειων σου η την θεση ακροασης με βαση την αποδοση μεχρι τα 150-200Hz
Kαλυτερα να σχοληθεις με πιο πρακτικα θεματα οπως πχ την εξασφαλιση της συμμετριας και της τοποθετησης με τετοιο τροπο που να μην εχεις προβληματα απο τις πρωτες ανακλασεις στους πλαινους τοιχους.
Το μπασο ειναι αλλουνου δουλεια, αστο για οταν ερθει η ωρα να παρεις subs
-Ανδρέα έλα να με βοηθήσεις με τις κούτες!
-Κάνε ησυχια μωρή κάμπια ενοχλάς τα μπάσα μου
Ετσι και την πιασει η περιεργεια να δει τι γραφεις εκει στο φορουμ με τα στερεοφωνικα, την φουτσισες.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.516
Ετσι και την πιασει η περιεργεια να δει τι γραφεις εκει στο φορουμ με τα στερεοφωνικα, την φουτσισες.
Μόνο ? θα του σπάσει τα ηχεία στο κεφάλι.
Θα του βάλει το πολύπριζο το νέο εκεί που ξέρει , και διάφορα άλλα ωραία . :gotcha:

Reaction score
12.228
Μόνο ? θα του σπάσει τα ηχεία στο κεφάλι.
Θα του βάλει το πολύπριζο το νέο εκεί που ξέρει , και διάφορα άλλα ωραία . :gotcha:
Εγώ γιατί νομίζετε ότι άλλαξα username? Φύλα τα ρούχα σου για να'χεις τα μισά!!!

Reaction score
3.077
Τι πάει να πει παντρεμένος.... η γυναίκα σε παντρεύεται με την προίκα σου, τα υπάρχοντα σου, τα ηχεία σου, τους ενισχυτές. Γιατί αυτες δεν έχουν δικά τους πραγματα; μπάνιο γεμάτο με κρέμες και μ@λ@κιες; ας τις πετάξει στα σκουπίδια τότε. Ή δεν έχει κάνει κατάληψη σε όλες τις ντουλαπες; Ή δεν έχει 100 επιπλα; φέρε έναν γύφτο να δεις πως θα έχεις χώρο μετά.
Εγώ πριν παντρευτώ είπα στην γυναίκα μου, αυτά είναι τα στερεοφωνικα μου και όσο υπάρχουν θα υπάρχω.
Υπάρχω κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω, σκλάβα τη ζωή σου θα ’χω κι ας βαδίζουμε σε δρόμους χωριστούς.

Reaction score
12.228
Τι πάει να πει παντρεμένος.... η γυναίκα σε παντρεύεται με την προίκα σου, τα υπάρχοντα σου, τα ηχεία σου, τους ενισχυτές. Γιατί αυτες δεν έχουν δικά τους πραγματα; μπάνιο γεμάτο με κρέμες και μ@λ@κιες; ας τις πετάξει στα σκουπίδια τότε. Ή δεν έχει κάνει κατάληψη σε όλες τις ντουλαπες; Ή δεν έχει 100 επιπλα; φέρε έναν γύφτο να δεις πως θα έχεις χώρο μετά.
Εγώ πριν παντρευτώ είπα στην γυναίκα μου, αυτά είναι τα στερεοφωνικα μου και όσο υπάρχουν θα υπάρχω.
Υπάρχω κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω, σκλάβα τη ζωή σου θα ’χω κι ας βαδίζουμε σε δρόμους χωριστούς.
Εγώ έκανα βλακεία. Τη περίοδο που ήρθε να συγκατοικήσουμε, είχα τα μηχανήματα στα κουτιά τους, δεν υπήρχε σύστημα στο σπίτι ( υπήρχε, στη ντουλάπα :p ).

D

Deleted member 50795

Guest
το ανάποδο μπορείς να κάνεις για σάμπ.

Reaction score
421
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία και χιουμοριστικά και αληθινά, π.χ. τόσο για την θέση των υπογούφερ όσο και για την εύρεση της θέσης ακρόασης κ.λ.π.
Όμως παρεξήγησες, δεν χρειάζεται να αδειάσεις τον χώρο, άλλωστε αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η ακουστική του χώρου όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τα αντικείμενα που περιέχει, ο σκοπός απλά είναι με ένα απλό και πρακτικό τρόπο να αποκτήσει συνέργεια το σύστημα με την υπάρχουσα ακουστική του χώρου, κυρίως δλδ μιλάμε για τις χαμηλές συχνότητες, τα μεσαία και τα πρίμα θα εξαρτηθούν από τις μικροκλίσεις που θα δώσεις στην μπροστινή μπάφλα του ηχείου σε σχέση με την θέση ακρόασης.
Φυσικά το ζήτημα σηκώνει πολύ περισσότερη φροντίδα μέχρι και να απευθυνθείς σε μηχανικούς ήχου, όρεξη να έχεις να ξοδεύεις, όμως εξαρχής θέσαμε ως προϋπόθεση να χρησιμοποιήσουμε τον υπάρχοντα χώρο και σύστημα χωρίς να προβούμε σε έξτρα αγορές.

Reaction score
1.627
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία και χιουμοριστικά και αληθινά, π.χ. τόσο για την θέση των υπογούφερ όσο και για την εύρεση της θέσης ακρόασης κ.λ.π.
Όμως παρεξήγησες, δεν χρειάζεται να αδειάσεις τον χώρο, άλλωστε αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η ακουστική του χώρου όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τα αντικείμενα που περιέχει, ο σκοπός απλά είναι με ένα απλό και πρακτικό τρόπο να αποκτήσει συνέργεια το σύστημα με την υπάρχουσα ακουστική του χώρου, κυρίως δλδ μιλάμε για τις χαμηλές συχνότητες, τα μεσαία και τα πρίμα θα εξαρτηθούν από τις μικροκλίσεις που θα δώσεις στην μπροστινή μπάφλα του ηχείου σε σχέση με την θέση ακρόασης.
Φυσικά το ζήτημα σηκώνει πολύ περισσότερη φροντίδα μέχρι και να απευθυνθείς σε μηχανικούς ήχου, όρεξη να έχεις να ξοδεύεις, όμως εξαρχής θέσαμε ως προϋπόθεση να χρησιμοποιήσουμε τον υπάρχοντα χώρο και σύστημα χωρίς να προβούμε σε έξτρα αγορές.
Μια χαρούλα τότε, σε ευχαριστώ! θα το δοκιμάσω όταν με το καλό μπω.
Αυτό ειναι το ζητούμενο, ανέξοδα τι μπορεί να γίνει. Αν μετά από όλες τις προσπάθειες ειναι απαράδεκτο (που ξαναλέω σε σχέση με το χώρο που έχω τώρα το νέο θα ειναι παράδεισος) βλέπουμε και κάνουμε οταν η κατάσταση το επιτρέπει.

Εχω υλικά να κάνω κανά 2-3 ηχοαπορροφητικά πάνελ με ορυκτοβάμβακα της knauf κτλ, δεν ξέρω κατά πόσο θα κάνουν δουλειά αν τοποθετηθουν εκει που πρέπει.

Reaction score
1.924
Εχω υλικά να κάνω κανά 2-3 ηχοαπορροφητικά πάνελ με ορυκτοβάμβακα της knauf κτλ, δεν ξέρω κατά πόσο θα κάνουν δουλειά αν τοποθετηθουν εκει που πρέπει.
Aφου τοποθετησεις τα ηχεια στην τελικη τους θεση, παιρνεις ενα καθρεπτακι και ψαχνεις να βρεις την πρωτη ανακλαση στους πλαινους τοιχους. Εκει που απο την θεση ακροασης βλεπεις τα μεγαφωνα του ηχειου στο καθρεπτακει, εκει ειναι η θεση των δυο πρωτων πανελ. Τα επομενα δυο πανε πισω ακριβως απο τα ηχεια, η στο ταβανι. Την ακριβη θεση θα την βρεις παλι με το καθρεπτακι.
Αν εχεις υλικα για μονο τρια μπορεις να τα βαλεις κατευθειαν στο ταβανι (παλι στην πρωτη ανακλαση) και να παρεις εξτρα υλικα να φτιαξεις αλλα δυο για τα πλαγια.
Αντι για ορυκτοβαμβακα, καλυτερα βαλε aritherm που ειναι 100% ακινδυνο.
Οσο πιο παχια τα πανελ, τοσο χαμηλοτερα σε συχνοτητα επιδρουν.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.557
Members
38.197
Νεότερο μέλος
YiorgosM