Τα παρεπόμενα της Black Box Audio Video Show 2022

D

Deleted member 50795

Guest
Η ζυγαριά μου πάντως ζυγίζει , kg…και μόνο :rolleyes:

(μην αρχίσουμε φυσική τώρα..:tongue:)

Last edited by a moderator:

Μ.Φ.

MF Audio Επαγγελματίας
Reaction score
185
Ένα παρεπόμενο από...τη ζώνη Schroeder είναι η σημασία που έχει η αναπόφευκτα υβριδική συμπεριφορά οποιουδήποτε χώρου σε σχέση προς τα εγκατεστημένα εντός του μηχανήματα.

Έστω κι αν διαθέταμε συσκευές υποσχόμενες εξαιρετική τονική ισορροπία και στερεοφωνική απεικόνιση, οι βέλτιστες τοποθετήσεις για τα ηχεία και τη θέση ακροατή ώστε να εκπληρωνόταν η υποσχόμενη ηχητική σκηνή θα συνεπάγονταν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σημαντικές διακυμάνσεις ως προς την ανταπόκριση του χώρου στις πρώτες οκτάβες μέσα από ρυθμούς ιδιοσυντονισμού και ακυρώσεις από boundaries.

Από την άλλη πλευρά μια βέλτιστη τοποθέτηση για τα ηχεία και την κεφαλή ακροατή ως προς την εκπλήρωση τονικής ισορροπίας στις πρώτες οκτάβες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα ήταν ακατάλληλη για βέλτιστη στερεοφωνική απεικόνιση.

Δόκιμη επίλυση στο προκύπτον ζήτημα θα ήταν η ανάθεση των δύο πρώτων οκτάβων σε αυτόνομες μονάδες sub με κατάλληλη εννοείται τοποθέτηση των επιμέρους ηχειακών πηγών και διαχείριση σήματος.Αρκετές φορές όμως οι παραδοσιακοί χομπίστες απεχθανόμενοι τα sub κι επεξεργασία σήματος θα δοκίμαζαν να πετύχαιναν μια τοποθέτηση με γνώμονα την ηχητική σκηνή και παράλληλα τους λιγότερο ενοχλητικούς συμβιβασμούς ως προς την απόκριση στις πρώτες οκτάβες.

Σε αμφότερες τις εναλλακτικές όμως η απαραίτητη ακρίβεια στην εφαρμογή καθενός τρόπου δράσης θ'απαιτούσε λήψη μετρητικών δεδομένων με τη βοήθεια μικροφώνου.
(αυτό και για όσους..)
στο πολυκαναλικό σύστημα, πρέπει να προσμετρήσουμε και το κόστος πού -αναγκαστικά- θα είναι σοβαρό
(αν θέλουμε ένα σοβαρό σύστημα και δεν παίζουμε με κουτάκια)
(καί ΔΕΝ εννοώ τόσο σοβαρό όσο αυτό: https://verityaudio.com/monsalvat-system/)

καλημέρα!
και σ' ευχαριστώ!

edit
αυτό (το κόστος) το είχε θίξει και ο Lamm -παλιά συνέντευξη- στον Δ.Σ. όταν τον ρώτησε τη γνώμη του για το πολυκαναλικό.
τού είχε απαντήσει, πεί, "πόσοι μπορούν να αγοράσουν 7 Lamm 7 krell, (ή και φθηνότερους) κλπ?"

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.117
Εγώ θέλω να δω σχόλια για κάτι τέτοια

Δεν μας ΄΄κάνουν΄΄, καθότι συνοδεύονται από equalizer το οποίο ως γνωστόν... θα υποβάθμιζε τη διαφάνεια στο σήμα. :roflmao:
Η ζυγαριά μου πάντως ζυγίζει , kg…και μόνο :rolleyes:

(μην αρχίσουμε φυσική τώρα..:tongue:)
Δηλαδή ούτε καν Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό ή ποσοστό λιπαρού ιστού...You are sooo much in denial. :roflmao:
(αυτό και για όσους..)
στο πολυκαναλικό σύστημα, πρέπει να προσμετρήσουμε και το κόστος πού -αναγκαστικά- θα είναι σοβαρό
(αν θέλουμε ένα σοβαρό σύστημα και δεν παίζουμε με κουτάκια)
(καί ΔΕΝ εννοώ τόσο σοβαρό όσο αυτό: https://verityaudio.com/monsalvat-system/)

καλημέρα!
και σ' ευχαριστώ!

edit
αυτό (το κόστος) το είχε θίξει και ο Lamm -παλιά συνέντευξη- στον Δ.Σ. όταν τον ρώτησε τη γνώμη του για το πολυκαναλικό.
τού είχε απαντήσει, πεί, "πόσοι μπορούν να αγοράσουν 7 Lamm 7 krell, (ή και φθηνότερους) κλπ?"
Περισσότεροι θα μπορούσαν να τ'αγοράσουν απ'όσους θα ήταν πρόθυμοι να τα... εγκαταστήσουν.:wink:

Εάν με τα ΄΄κουτάκια΄΄ εννοείς τα συνήθη ενεργά ηχεία, θα μπορούσα να σχολιάσω ότι ο ίδιος δεν λογαριάζω τα ενεργά ως ηχεία ερχόμενα με δικούς τους ενισχυτές αλλά ως...τελικούς ενισχυτές ερχόμενους με δικά τους μεγάφωνα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.517
Εάν με τα ΄΄κουτάκια΄΄ εννοείς τα συνήθη ενεργά ηχεία, θα μπορούσα να σχολιάσω ότι ο ίδιος δεν λογαριάζω τα ενεργά ως ηχεία ερχόμενα με δικούς τους ενισχυτές αλλά ως...τελικούς ενισχυτές ερχόμενους με δικά τους μεγάφωνα.
Ακόμα καλύτερα τα λογαριάζω εγώ, σα ρυθμιστικά τονικότητας πάνω σε ενεργό κρος, που συνοδεύεται από δικό του ..σπινοραμα.

Με τα έτοιμα "κουτάκια", αγοράζεις κατά βάση εγγυημένο σπινοραμα.

Με ξεχωριστά κουτάκια, μπορείς ανετως να gamισεις ασάλιωτα το σπινοραμα του παθητικού ηχείου, με βλακώδεις επιλογές (πχ λλλλάμπγιόνια) στα συνοδά, ακόμα και με καβλώδγια για βαρεμενους. Όλα μπορείς να τα κάνεις σκατά μόνος σου.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.117
Ακόμα καλύτερα τα λογαριάζω εγώ, σα ρυθμιστικά τονικότητας πάνω σε ενεργό κρος, που συνοδεύεται από δικό του ..σπινοραμα.
Εσύ και αν είσαι πιο μπροστά απ'όλους μας ως...΄΄γκαζωμένος΄΄. :roflmao:
(σκέτος,τέρμα είναι δικαιωματικά ...άλλο μέλος)

Reaction score
18.620
equalizer το οποίο ως γνωστόν.
Αυτό είναι για να δίνει μόνο boost στις χαμηλές, (λέει). :) Λόγω διάταξης και μικρού διαφράγματος.

10. Why is an equalizer required?

The response of the drivers is unusually smooth and extended. However, they do not cover the entire frequency range uniformly. The system by itself cannot deliver deep bass. However, by boosting the bass using the equalizer, bass can be extended to below 25 Hz. In the same way, the equalizer can extend the highs to 20 kHz and compensate for losses when the drivers are arranged in a column. The equalizer is carefully tailored to exactly complement the drivers in the column arrangement.

13. Doesn’t the extra power demand from the bass boost hurt the small drivers?

At first glance, your impression would be exactly right. However, when all the drivers are used in a long column, there is a 10 dB acoustic gain over much of the frequency range compared to a single driver, making the resulting efficiency of the column much higher. Only one tenth of the power is needed for the same listening level.

In addition, there are 25 drivers, each of which will handle at least 10 watts. The entire column will handle 250 watts and still not exceed the single driver power handling.

The heat dissipation capability at high power is outstanding with 25 voice coils per channel. A single coil used in one large woofer is not able to dissipate heat as effectively in comparison.

Also, since the system will handle such high power over the entire frequency range, it means that the mid and high frequency peaks can be handled effortlessly, far better than a system having a single mid-range and tweeter.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.117
Αυτό είναι για να δίνει μόνο boost στις χαμηλές, (λέει). :) Λόγω διάταξης και μικρού διαφράγματος.

10. Why is an equalizer required?

The response of the drivers is unusually smooth and extended. However, they do not cover the entire frequency range uniformly. The system by itself cannot deliver deep bass. However, by boosting the bass using the equalizer, bass can be extended to below 25 Hz. In the same way, the equalizer can extend the highs to 20 kHz and compensate for losses when the drivers are arranged in a column. The equalizer is carefully tailored to exactly complement the drivers in the column arrangement.

13. Doesn’t the extra power demand from the bass boost hurt the small drivers?

At first glance, your impression would be exactly right. However, when all the drivers are used in a long column, there is a 10 dB acoustic gain over much of the frequency range compared to a single driver, making the resulting efficiency of the column much higher. Only one tenth of the power is needed for the same listening level.

In addition, there are 25 drivers, each of which will handle at least 10 watts. The entire column will handle 250 watts and still not exceed the single driver power handling.

The heat dissipation capability at high power is outstanding with 25 voice coils per channel. A single coil used in one large woofer is not able to dissipate heat as effectively in comparison.

Also, since the system will handle such high power over the entire frequency range, it means that the mid and high frequency peaks can be handled effortlessly, far better than a system having a single mid-range and tweeter.
Ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας το equalizer θα πρέπει να παρεμβάλλεται στη διαδρομή του σήματος... Είναι επίσης βασισμένο σε αγαπημένους σου τελεστικούς ενισχυτές... (Όπως θα λέγαμε...OPA) :sneaky:
1668858249498.png

Μαζί σου κατά τα άλλα,, πλην όμως εδώ δεν φαίνεται ν'αναρωτιέσαι και τόσο περί... ενδοδιαμόρφωσης - τουλάχιστον σε μακρο-κλίμακα ανάμεσα σε χαμηλές - μεσαίες - υψηλές ζώνες οκτάβας - καθώς τόσα πολλά ξεχωριστά μεγάφωνα αναλαμβάνουν να παίξουν από κοινού ολόκληρο το φάσμα...

Last edited:

Μ.Φ.

MF Audio Επαγγελματίας
Reaction score
185
Δεν μας ΄΄κάνουν΄΄, καθότι συνοδεύονται από equalizer το οποίο ως γνωστόν... θα υποβάθμιζε τη διαφάνεια στο σήμα. :roflmao:

Δηλαδή ούτε καν Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό ή ποσοστό λιπαρού ιστού...You are sooo much in denial. :roflmao:

Περισσότεροι θα μπορούσαν να τ'αγοράσουν απ'όσους θα ήταν πρόθυμοι να τα... εγκαταστήσουν.:wink:

όχι, όχι,
δεν ξεχωρίζω ενεργά ή παθητικά (πώς θα μπορούσα άλλωστε να απαξιώσω ένα, π.χ., atc20, ένα genelec και πολλά άλλα)

μιλάω ότι: τα "σοβαρά" μηχ/τα (είτε ενεργά, είτε παθητικά) έχουν κόστος!!
(αφού χρειάζονται 5 ή 7 κανάλια αντί 2)
(τα "παθητικά" δε, πού προ-απαιτούν, -και- ενισχυτές, ακόμα μεγαλύτερο! / κόστος)

για μασκαραλίκια μίλησα (είτε ενεργά είτε παθητικά), πού νομίζεις (όχι εσύ!) ότι κάτι έκανες…

gonis

Luger
Reaction score
12.038
Όλοι μας,χομπίστες,επαγγελματίες,ημιεπαγγελματιες,παπαγαλάκια και οι υπόλοιποι,ήμαστε τα καλύτερα παιδια,καλοί χαρακτήρες,ευχάριστοι,κοινωνικοί όταν μας εκθειάζουν τα παιχνίδια-μηχανηματά μας και γινόμαστε οι χειροτεροι παλιοχαρακτήρες οταν μας τα κατηγορούν ή επευφημούν ανταγωνιστικά:p
Μηχανηματα-Θρησκεια-Οικογένεια ή κάπως ετσι.
Εγω για να καταλαβετε από τότε που πούλησα 300 κιλά μηχανηματα(δεν λέω υπερβολές) για να παρω αυτά που εχω τώρα,τσακώθηκα με τους περισσοτερους:D
Barbie μου τα έλεγε ο ένας,surround ο άλλος,πως παίζουν ετσι ο παρα άλλος….ποσο μεγαλοψυχια πια;
Τους έπαψα και τους αντικατέστησα με άλλους που τα γουσταρανε8-)
Απλα είναι τα πράγματα:biggrin:

Reaction score
8.754
Μέσα από το μικρόφωνο μπορεί να επιβεβαιώνεται το ενδεχόμενο να μην είναι τα πράγματα τόσο ρόδινα όσο θα οραματιζόταν καθένας μας με το δικό του setup .Το μικρόφωνο έτσι γίνεται σύμβολο μιας ανεπάρκειας που θ'απεχθανόταν καθένας για τη δική του κατάσταση , με την αποστροφή να εκφράζει ανασφάλεια..
Με φαντάζεσαι στην ηλικία μου να παίρνω εκατοντάδες μετρήσεις, πάνω, κάτω, κοντά σε τοίχους, σε καμιά σκάλα να πέσω και να σπάσω και τα 206 κοκαλάκια μου. Και μετά ... εδω ; :D Αυτά τα κάνουν ήρωες.
χτυπα τουλαχιστον παλαμακια για να δουμε τι κουστουμι να σε ραψουμε και σενα :lolsign:

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Όλοι μας,χομπίστες,επαγγελματίες,ημιεπαγγελματιες,παπαγαλάκια και οι υπόλοιποι,ήμαστε τα καλύτερα παιδια,καλοί χαρακτήρες,ευχάριστοι,κοινωνικοί όταν μας εκθειάζουν τα παιχνίδια-μηχανηματά μας και γινόμαστε οι χειροτεροι παλιοχαρακτήρες οταν μας τα κατηγορούν ή επευφημούν ανταγωνιστικά:p
Εγω για να καταλαβετε από τότε που πούλησα 300 κιλά μηχανηματα(δεν λέω υπερβολές) για να παρω αυτά που εχω τώρα,τσακώθηκα με τους περισσοτερους:D
Barbie μου τα έλεγε ο ένας,surround ο άλλος,πως παίζουν ετσι ο παρα άλλος….ποσο μεγαλοψυχια πια;
Ασε μας ρε Μπαρμπι :roflmao:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.117
Τέτοια συμβαίνουν άμα επιλέγουμε ο ένας τον άλλον με κριτήριο τα μηχανήματα...
1668869586337.png

Reaction score
484
Disclaimer:
Τα παρακάτω αποτελούν προσωπικές μου γνώμες που αποτυπώθηκαν μετά από επιλογές και ακρόασεις κομματιών συνολικού χρόνου άνω των 15-20 λεπτών ανά ηχείο.

Επειδή πήγα και στις 2 εκθέσεις, να παραθέσω την ταπεινή μου γνώμη για τα όσα ηχεία έτυχε/κατάφερα και άκουσα και ξεχώρισα.

- Focal Stella Utopia EM III Evo ~130000 EUR
- Revival Audio Atalante 5 ~4000 EUR
- Magnat Transpuls 1500 ~1500 EUR
- Revival Audio Atalante 3
- Audio Solutions Virtuoso b

Τα υπόλοιπα δεν τραβηξαν την προσοχή μου.

Θα σταθώ στα 3 πρώτα που ρώτησα και για το ονομαστικό κόστος τους.

- Focal Stella Utopia EM III Evo ~130000 EUR

Καθαρό, δυναμικό κι επιβλητικό ηχείο που γεμίζει ένα μεγάλο χώρο με τη διασπορά του.
Παρόλα αυτά, το κόστος προσωπικά το θεωρώ αδικαιολόγητο και δε θα έδινα επουδενί πάνω από 20Κ, όχι τα 130K που ζητάει (αλλά that's me)...

- Revival Audio Atalante 5 ~4000 EUR

Για μένα, το καλύτερο ηχείο για το κόστος του και στις 2 εκθέσεις.
Καθαρό, πολύ όμορφα ζυγισμένο, καθηλώνει στην ακρόασή του και καθηλώνει και με το τίμιο κόστος απόκτησής του.

- Magnat Transpuls 1500 ~1500 EUR

Ένα παρεξηγημένο θα έλεγα ηχείο (λόγω όγκου και γκουμουτσοειδούς design).
Θυμίζει μια ενδιάμεση κατάσταση από ηχείο PA και Klipsch Cornwall.
Το setup/στήσιμο που το άκουσα δε το θεωρώ σωστό για πολλούς λόγους (στήσιμο των ηχείων σε απόσταση 1 μέτρου μεταξύ τους, λαμπάτος ενισχυτής, προιενισχυτής με Bluetooth 2.1 playback από tablet με spotify κλπ).
Εκτιμώ ότι έχει να δώσει πολλά σαν ηχείο αν οδηγηθεί με σωστό τρανζιστοράτο ενισχυτή και όχι με παιχνιδοειδή λαμπάτο και σε απόσταση 1 μέτρου το ένα με το άλλο, όπως ήταν στημένα στην έκθεση.
Θα ήθελα να το ξανακούσω με άλλο setup, αλλά με σιγουριά μπορώ να πώ ότι για το κόστος απόκτησής του, δεν άκουσα και κάτι καλύτερο (για μέχρι και 1500 ευρώ) και στις 2 εκθέσεις με όποιο στήσιμο...

Αυτά από μένα. Ξαναλέω, προσωπικές γνώμες και απόψεις.
Όποιος θέλει να με βγάλει άσχετο, ας με βγάλει άσχετο, klein. :)

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.049
Πες κάτι τις και για τα ηχεία. Αλλού είσαι λαλίστατος, εδώ βαριέσαι να ακουμπήσεις το πληκτρολόγιο?

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.487
Members
38.187
Νεότερο μέλος
kotsos134