- Μηνύματα
- 38.623
- Reaction score
- 93.478
Ε μιλάμε είναι απ'αυτά τα πράγματα που λες βαράτε με κι ας κλαίω...δεν εξηγείται αλλιώς... πολυ ωραία περνάμε
Roasting date 7 Nov
Φρέσκος είναι άρα προχώρα με το διπλό καλαθάκι.
Ε μιλάμε είναι απ'αυτά τα πράγματα που λες βαράτε με κι ας κλαίω...δεν εξηγείται αλλιώς... πολυ ωραία περνάμε
Roasting date 7 Nov
Ο χρόνος εκχύλισης μετράει από την πρώτη σταγόνα που πέφτει στο φλυτζάνι, μετά δεδομένα που δίνεις είναι ελαφρά underextracted, επίσης η πίεση για εσπρέσο είναι τσιμπημένη 3 bar, τα 9 bar είναι προτιμότερα, έχει η μηχανή σου ρύθμιση βαλβίδας; αυτό που δεν αναφέρεις είναι την αναλογία δόσης -εξαγόμενου καφέ (in-out).
Πρακτικά δεν έχει σημασία, από πότε μετράς, απλώς όπως όλες οι μετρήσεις, για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, χρειάζεται να γίνονται με τον ίδιο τρόπο, η γεύση τελικά είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στον σωστό χρόνο.Μισό.... Δεν μετράμε από το πάτημα /σήκωμα του διακόπτη; θέλει και 4-5 δ. να αρχίσει να τρέχει.... Από τότε μετράμε;
Λαθος ειναι αυτο,ο χρονος μετραει απο την στιγμη που πατας το κουμπι, και παιζει ρολο γιατι αν χωρις προεκχειλιση κανει ο καφες να βγει 10 δευτερολεπτα εχει καει ο καφεδακος,και good by my love good by. Βασικες αρχες ειναι για να ξεκινησει καποιος,απο εκει και περα οταν αποκτησει εμπειρια μπορει να παιζει με διαφορα,αλλα στην αρχη ακολουθεις βηματα. Α και να μην ξεχασω αν ο καφες δεν βγαινει και τα νουμερα ειναι ολα σωστα τοτε φταιει ο καφες και μονον αυτος.Πρακτικά δεν έχει σημασία, από πότε μετράς, απλώς όπως όλες οι μετρήσεις, για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, χρειάζεται να γίνονται με τον ίδιο τρόπο, η γεύση τελικά είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στον σωστό χρόνο.
Επειδή μπορεί βέβαια κάποιος να θέλει να πειραματιστεί με ιδιαίτερα μεγάλους χρόνους preinfusion, εκεί οπωσδήποτε θα μετρήσεις από την πρώτη σταγόνα.
Πόσοι παιδεύονται με μάπα καφέδες...Α και να μην ξεχασω αν ο καφες δεν βγαινει και τα νουμερα ειναι ολα σωστα τοτε φταιει ο καφες και μονον αυτος.
Όλοι το έχουμε περάσει αυτό και μετά από έναν κύκλο από ελέγχους στη ρύθμιση πίεση ς στον επανέλεγχο των απωλειών της θερμοκρασίας σε σχέση με τη ρύθμιση του pid και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας καταλήξαμε ότι ο καφές που είχαμε απλά δεν έκανε αυτά που έγραφε στη συσκευασία του.Πόσοι παιδεύονται με μάπα καφέδες...
Το άλλο μεγάλο λάθος είναι που πολλοί κάνουν πειράματα με φτηνούς καφέδες του SM για να μη χαλάνε τους ακριβούς.
Ακόμα κι αν βγάλουν άκρη, οι ρυθμίσεις θα είναι μόνο για τον καφέ των πειραμάτων, που σίγουρα έχει εντελώς διαφορετικό προφίλ από τους ακριβότερους. Και θα μπουκώσουν τον μύλο με τη λαδίλα των καμένων.
Λαθος ειναι αυτο,ο χρονος μετραει απο την στιγμη που πατας το κουμπι, και παιζει ρολο γιατι αν χωρις προεκχειλιση κανει ο καφες να βγει 10 δευτερολεπτα εχει καει ο καφεδακος,και good by my love good by.
Δεν έχω κάποια αντίρρηση να μετράς από την ώρα που πατάς το "κουμπί", αλλά όσο αξιόπιστη είναι αυτή η μέθοδος μέτρησης, άλλο τόσο αξιόπιστη είναι και η μέτρηση από την "πρώτη σταγόνα", ας μην ξεχνάμε για ένα χρόνο εκχύλισης μεταξύ 2-8 δευτερολέπτων κάπου εκεί είναι και το παράθυρο για τον "σωστό" χρόνο εκχύλισης, αλλά όπως είπα, και στο post, ανεξάρτητα τον τρόπο μέτρησης που επιλέγει κανείς, η γεύση του καφέ είναι ο οδηγός.
Αυτο με τους χρονους υπαρχει σαν αρχη ,και τους ακολουθεις με ευλαβεια για να εχεις σταθερες ειδικα οταν εισαι απειρος .Οπως σωστα λενε οτι απο την στιγμη που θα αλεσεις εχεις 10 λεπτα να χρησιμοποιησεις τον καφε γιατι οσο περναει η ωρα αλλιωνεται η γευση ,οτι απο την στιγμη που θα κουμπωσεις το portafilter στην μηχανη εχεις 5 δευτερολεπτα να πατήσεις για να ξεκινησει η εκχείλιση γιατι αλλιως καιγεται το επανω μερος που ειναι κοντα στο shower ,και οτι πρεπει να αρχισει να τρεχει μεσα στα 3~5 δευτερολεπτα απο την στιγμη που πατας το κουμπι, οπως και στα ποιο advanced οτι οταν ενας καφες ειναι φρέσκος μεχρι 4~5 ημερες μετα το καβουρδισμα, πρεπει να κοψεις ποιο λεπτα και να πατησεις λιγότερο ,για να τον διασπάσεις σε μικροτερα σωματίδια και να τον βοηθήσεις με αυτον τον τροπο να κανει degasing ποιο γρηγορα,και εχει και αλλα πολλα,τα οποια έχουν νοημα για να καταλάβεις τι πρεπει να γινεται.Δεν έχω κάποια αντίρρηση να μετράς από την ώρα που πατάς το "κουμπί", αλλά όσο αξιόπιστη είναι αυτή η μέθοδος μέτρησης, άλλο τόσο αξιόπιστη είναι και η μέτρηση από την "πρώτη σταγόνα", ας μην ξεχνάμε για ένα χρόνο εκχύλισης μεταξύ 2-8 δευτερολέπτων κάπου εκεί είναι και το παράθυρο για τον "σωστό" χρόνο εκχύλισης, αλλά όπως είπα, και στο post, ανεξάρτητα τον τρόπο μέτρησης που επιλέγει κανείς, η γεύση του καφέ είναι ο οδηγός.
Μια χαρα.Μόνο με ανοιχτό (ή γυμνό) portafilter κάνω καφέ.
H Lelit μ'εχει καψει με τα κομμενα.Μόνο με ανοιχτό (ή γυμνό) portafilter κάνω καφέ.
H Lelit μ'εχει καψει με τα κομμενα.
Τι εχουν τα ερμα και χαλανε?
Ηδη 2 για πεταμα...
Αρχισα παλι να δουλευω με το μαμισιο
Μάλλον στραβώνουν και δεν πατάνε καλα στο λάστιχο.Τι παθαίνουν;
Το επομενο που θα αγοράσεις κοιτα να εχει ενα μικρο χειλος περιμετρικα του κοψίματος απο κατω,λειτουργει σαν νευρο και δεν τραβωνει το μεταλλο.
δεν ειμαι μονο εγώ ...Από τότε που πήρα το naked poltafilter της ECM (58mm), δεν έχω βάλει άλλο. Η Lelit έχει πολύ καλό όνομα, δεν καταλαβαίνω πως χαλάνε αυτά που λέει ο nmtray2.
Μάλλον έχεις Ad-Blocker.δεν βγαινει το λινκ στο Αμαζον...
Και όμως το δεύτερο δείχνει να είναι το σωστό,παρουσιάζουν αυτό που περιέγραψα; Αυτά που είχες;Lelit 57mm Bottomless Portafilter νέο σχέδιο
Lelit 57mm Bottomless Portafilter New Designwww.barista.grμονο αυτα βρισκω
κι ειδικά το 2ο μου φαινεται προχειροδουλεια