Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;


sk

Μηνύματα
541
Reaction score
499
Αυτά δεν μπορώ. :roflmao:

Το 80% μιας πίτας είναι η μαγκιά του τραγανού και νόστιμου φύλλου.

Τουλάχιστον αντί για σπανακόπιτα ονομάστε το ομελέτα με σπανάκι.

"Αυτή η σπανακόπιτα δεν έχει τυρί ή φύλλο, αλλά είναι πεντανόστιμη και εξίσου χορταστική με την κλασική. Δοκιμάστε να τη σερβίρετε με γιαούρτι, ταιριάζει πολύ."

Πίτα είναι και έχει δικό της όνομα – απλά ο κειμενογράφος δεν το γνώριζε.

Μπατσαριά στην Ήπειρο - Πλαστός στην Θεσσαλία
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.821
Reaction score
43.029
Πού ν' αρχίσουμε να σχολιάζουμε την τρέχουσα οπαδική διαμάχη μεταξύ υψηλής γαστρονομίας και "λαϊκού γούστου" που ξεκίνησε η ανακοίνωση του επερχόμενου λουκέτου του Noma (του πιο διάσημου τριάστερου εστιατορίου στον κόσμο). :biggrin:
Είσαι τρελός;;;;;
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
28.855
Reaction score
84.964
ναι ρε γκευ μου , πίτες χωρίς φύλλο, γεμιστά χωρίς κιμά έλεος κάπου.
θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε.
άκου πίτα χωρίς φύλλο , τι λέτε ρε αντίχριστοι...
Αρα αν παραγγείλεις κιμαδόπιτα παίζει να σου φέρουν ένα άδειο πιάτο
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.097
Reaction score
91.647
Αφού ψήνεται στον φούρνο λέγεται πίτα. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει φύλλο. Αν δοκιμάσεις τη γαλατόπιτα της γυναίκας μου χωρίς φύλλο θα πάθεις πλάκα.
Πίτα είναι και έχει δικό της όνομα – απλά ο κειμενογράφος δεν το γνώριζε.

Μπατσαριά στην Ήπειρο - Πλαστός στην Θεσσαλία
Όταν ένα είδος φαγητού ξεφεύγει πολύ από την αρχική συνταγή καλό είναι να αλλάζει και το όνομα. Φαντασία όχι μόνο στην παρασκευή αλλά και στην ονοματοδοσία.

Καλώς ή κακώς, όταν ακούς το όνομα ενός φαγητού, το μυαλό σου έχει ήδη ονειρευτεί τον ιδανικό συνδυασμό υλικών της πρότερης εμπειρίας σου. Ξέρεις τι να περιμένεις.

Σχετικό παράδειγμα:

Πριν λίγες βδομάδες επισκεφτήκαμε καλό εστιατόριο που φημίζεται για την κορυφαία ποιότητα των πρώτων υλών του.
Μία κοπέλα (που έχει μεγαλώσει στην Ιταλία) δεν είδε τον κατάλογο και ρώτησε τον σερβιτόρο τι έχει σε σπαγγέτι. Της απάντησε τη μοναδική μας καρμπονάρα. Κάποια στιγμή ήρθε το πιάτο της και βρεθήκαμε όλοι να το επεξεργαζόμαστε για να καταλάβουμε τι είναι.

Ζήτησα έναν κατάλογο και διάβασα τα εξής:

καρ.png


Με λίγα λόγια ήταν ένας ζουμερός φιδές ζυμαρικών από φαγόπυρο ( !!! ), το κρεμαστό καπνιστό χοιρινό ήταν μόνο στη μυρωδιά, όπως και η παρμεζάνα. Στη γεύση; Αν πεινούσες πολύ μπορεί να έτρωγες 1-2 πιρουνιές (5-6 ήταν όλο κι όλο).

Μπράβο για την παραλλαγή σας, καλή όρεξη σε όποιον αρέσει, αλλά μη δίνετε ονόματα με τεράστια ιστορία.
 

Μηνύματα
16.701
Reaction score
23.678
Αρα αν παραγγείλεις κιμαδόπιτα παίζει να σου φέρουν ένα άδειο πιάτο
άσε γιατί ζω και εγώ ένα δράμα, το κορίτσι ντάξει τα γεμιστά τα κάνει κανονικά αλλά με τις πίτες ώρες ώρες να πούμε φτιάχνει αυτές τις ντεμεκ που βρίσκει σε διάφορες συνταγές με χωρίς φύλλο και το χειρότερο πχ πατατόπιτα δηλαδή αλεύρι και πατάτα , άμυλο για 2 βδομάδες.

το κακό είναι με αυτούς που γράφουν τις συνταγές. κάποιος να τους πυροβολήσει να γλυτώσουμε οι υπόλοιποι.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.097
Reaction score
91.647
Πίτες χωρίς φύλλο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο από καταβολής κόσμου.
Οι πίτες με φύλο έχουν πολλές παραλλαγές φύλλου επίσης.
Φυσικά. Και είναι θέμα προσωπικού γούστου η επιλογή.

Για μένα πίτα = τραγανό, χοντρό φύλλο και λίγη (ελαφριά)γέμιση.

Αυτό που ζητάω είναι προειδοποίηση για το τι με περιμένει όταν πάω για φαγητό σε "αχαρτογράφητο" μέρος.
 

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
9.098
Reaction score
30.542
Δεν το έχω ψάξει και πάρα πολύ, έχω πάντως την εντύπωση ότι ο "όρος πίτα" προϋπήρξε του φύλλου, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε και ξέρω από πότε χρονολογούνται οι διάφορες πίτες που μαγειρεύονται, διεθνώς, στο τηγάνι με αλεύρι, χωρίς φύλλο. Πιθανότατα έχει να κάνει και με το σχήμα. Μην ξεχνάμε και την πίτα που βάζουμε μέσα σουβλάκι!
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.097
Reaction score
91.647
Δεν το έχω ψάξει και πάρα πολύ, έχω πάντως την εντύπωση ότι ο "όρος πίτα" προϋπήρξε του φύλλου, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε και ξέρω από πότε χρονολογούνται οι διάφορες πίτες που μαγειρεύονται, διεθνώς, στο τηγάνι με αλεύρι, χωρίς φύλλο. Πιθανότατα έχει να κάνει και με το σχήμα. Μην ξεχνάμε και την πίτα που βάζουμε μέσα σουβλάκι!
Θεωρητικά, η πίτα πρέπει να περιέχει μία μορφή ζύμης (από κάποιο είδος αλευριού). Μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή.
Αυτές, οι γρήγορες, που γίνονται στο τηγάνι με όλα τα υλικά ανάκατα είναι ψευτο-πίτες. :biggrin:

Στη Wiki λέει λίγα βασικά πράγματα:

Pies are defined by their crusts. A filled pie (also single-crust or bottom-crust), has pastry lining the baking dish, and the filling is placed on top of the pastry but left open. A top-crust pie has the filling in the bottom of the dish and is covered with a pastry or other covering before baking. A two-crust pie has the filling completely enclosed in the pastry shell. Shortcrust pastry is a typical kind of pastry used for pie crusts, but many things can be used, including baking powder biscuits, mashed potatoes, and crumbs.


Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές για ένα φαγητό που υπάρχει από την Αρχαία Ελλάδα. Αλλά όταν ακούσω π.χ. σπανακόπιτα ποτέ δεν θα πάει το μυαλό μου σε μία "ομελέτα" με σπανάκι.
 




Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
9.098
Reaction score
30.542
Νιάου...γαλέος σαγανάκι!
View attachment 278041
Για πείτε ρε παιδιά.
Στη Λευκάδα δεν βρίσκω νωπό γαλέο και κοιτάζω τα κατεψυγμένα στα σούπερ μάρκετ. Εδώ και χρόνια τόν γράφουν γλαυκό. Είναι το ίδιο ή κάποιο ξαδελφάκι?
 








Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.848
Μηνύματα
2.954.184
Members
38.250
Νεότερο μέλος
paris29
Top