Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;


bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.953
Reaction score
48.765
άσε και ξύπνησα πεινασμένος , έφαγα πρωινό δεκατιανό και ακόμα πεινάω
Και 2 τοστ με τυρί μαναχά και ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού. Πολύ πείνα από το χθεσινό με το mtb
 





xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.095
Reaction score
91.633
Πες ψέματα ότι έχουν και κιμά ρε Τέο, θες να βρεις κάνα μπελά :roflmao:
Ούτε εγώ τα τρώω με κιμά. Αλλά και με ρύζι, δεν θα μου λείψουν αν δεν ξαναφάω ποτέ. :biggrin:
 






bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.953
Reaction score
48.765
Ούτε εγώ τα τρώω με κιμά. Αλλά και με ρύζι, δεν θα μου λείψουν αν δεν ξαναφάω ποτέ. :biggrin:
Τα σωστά γεμιστά είναι με ρύζι, μπαχαρικά, ελάχιστο δυόσμο και τριμμένη φρυγανιά για κλείσιμο στο καπάκι της ντομάτας.
Συνταγή από Χανιά η παραπάνω, 4 χρόνια στη Κρήτη έφαγα τα καλύτερα γεμιστά.
Υπήρχε ένα μαγειρείο στα χωραφάκια στο ακρωτήρι, το είχε η κυρία Ειρήνη, μπαξές δίπλα στο μαγαζί και όλα ήταν δικά της,τα έσιαχνε έτσι τα γεμιστά. Όταν τη ρώτησα μια φορά γιατί όχι με κιμά, με απάντησε ότι ο κιμάς σκεπάζει όλες τις άλλες γεύσεις, νομίζω πως είχε δίκιο.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.095
Reaction score
91.633
Τα σωστά γεμιστά είναι με ρύζι, μπαχαρικά, ελάχιστο δυόσμο και τριμμένη φρυγανιά για κλείσιμο στο καπάκι της ντομάτας.
Συνταγή από Χανιά η παραπάνω, 4 χρόνια στη Κρήτη έφαγα τα καλύτερα γεμιστά.
Υπήρχε ένα μαγειρείο στα χωραφάκια στο ακρωτήρι, το είχε η κυρία Ειρήνη, μπαξές δίπλα στο μαγαζί και όλα ήταν δικά της,τα έσιαχνε έτσι τα γεμιστά. Όταν τη ρώτησα μια φορά γιατί όχι με κιμά, με απάντησε ότι ο κιμάς σκεπάζει όλες τις άλλες γεύσεις, νομίζω πως είχε δίκιο.
Τα γεμιστά έχουν μεγάλη ιστορία και στην Ελλάδα ήρθαν από τη Μέση Ανατολή. Κάθε περιοχή εξέλιξε τις δικές της παραλλαγές ως προς τα "μυστικά" υλικά.

Στην Πόλη τα γεμιστά με ρύζι ήταν ορεκτικό και τα έτρωγαν κρύα. Αυτά με τον κιμά, που συνήθως τα μαγείρευαν με πρόβειο βούτυρο αντί για ελαιόλαδο, ήταν κυρίως πιάτο.

Σε περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας τα φτιάχνουν με ρύζι και κιμά ή λουκάνικο. Βάζουν και κάποιο είδος τοπικού τυριού.

Όπως και να τα μαγειρέψεις, το όριο στη γεύση το βάζει η ποιότητα των πρώτων υλών. Μία "πλαστική" ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα θα δώσει άνοστα γεμιστά.

Αυτού του είδους τα φαγητά τα τρώω τις μέρες που δεν τρώω κρέας. Άρα επιλέγω τις πιο απλές και υγιεινές μορφές τους.
Αν είναι να βάλω κιμάδες και τυριά προτιμώ να φάω ωραίο κρεατάκι που δεν το αλλάζω με τίποτα. Αλλά και γευστικά δεν μου πολυαρέσουν με κιμά. Αν το κρεατικό δεν έχει ψηθεί σε θερμοκρασίες που κάνει κρούστα (αντίδραση Maillard), άρα όλα τα βραστοειδή, με απωθεί. Με πρώτη και χειρότερη εμπειρία τα γιουβαρλάκια. Οι Τούρκοι συχνά τσιγαρίζουν σε βούτυρο τον κιμά πριν τον κάνουν γέμιση και γίνεται σούπερ αλλά ξεφεύγουμε πάλι από το απλό υγιεινό φαγάκι.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.095
Reaction score
91.633
παντού και πάντα αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι σε βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο κάνει δουλίτσα
Είναι θέμα συνήθειας. Οι Τούρκοι αν δεν φάνε αρνίσιο κρέας με πολύ βούτυρο βρίσκουν το φαγητό άνοστο και στεγνό.

Το ελαιόλαδο δεν βγάζει το ίδιο άρωμα ούτε αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες. Αφήνει εσάνς όχι πάντα ευπρόσδεκτη.
Κι εγώ όμως έτσι το κάνω. Το χειρότερο τσιγάρισμα έχει καλύτερη γεύση από το "χωρίς". :D
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.818
Reaction score
43.027
Είναι θέμα συνήθειας. Οι Τούρκοι αν δεν φάνε αρνίσιο κρέας με πολύ βούτυρο βρίσκουν το φαγητό άνοστο και στεγνό.

Το ελαιόλαδο δεν βγάζει το ίδιο άρωμα ούτε αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες. Αφήνει εσάνς όχι πάντα ευπρόσδεκτη.
Κι εγώ όμως έτσι το κάνω. Το χειρότερο τσιγάρισμα έχει καλύτερη γεύση από το "χωρίς". :D
Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τουρκαλάδες, να πας να τα γράψεις δίπλα αυτά, εδώ μόνο μπατριωτική κουζίνα :tongue:

Βάζεις λίγο λαδάκι, 2 κουταλιές της σούπας για 1-1.5 κιλό κιμά, πετάς τον κιμά μέσα ο σκοπός είναι να μην κολλήσει στον πάτο με την πρώτη αλλά να προλάβει να αρχίσει να βγάζει τα ζουμιά του. Μετά για κάμποση ώρα αναγκαστικά θα βράζει στα ζουμιά του. Αν δεις και αρχίζει και κολλάει "πριν την ώρα του" τότε βάζεις λίγο λάδι και μετά ή κατεβάζεις (λίγο, ε) τη θερμοκρασία. Προς το τέλος, αφού έχει χάσει τα υγρά του, θέλεις να αρπάξει λίγο ο κιμάς οπότε θα κάνει και κρούστα στον πάτο του τηγανιού. Το δουλεύεις λίγο πιο έντονα με την κουτάλα σου εκείνη την ώρα. Εχει γίνει και πιο "σπυρωτός" ήδη. Δεν το παρακάνεις όμως, είπαμε να πάρουμε λίγη γεύση παραπάνω. Τον αποσύρεις και αφήνεις τη θερμοκρασία στο τηγάνι να πέσει για να ρίξεις ξανά λάδι και mirepoix, που πρέπει να τσιγαριαστεί low and slow. Το καλύτερο deglazing το κάνουν τα κρεμμύδια (βοηθάνε και τα άλλα). Αν θες έξτρα γεύση ρίξε στο τελείωμα (του μαγειρέματος) και λίγο βούτυρο, ε μα πια!
Αυτά, pro bono.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.095
Reaction score
91.633
Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τουρκαλάδες, να πας να τα γράψεις δίπλα αυτά, εδώ μόνο μπατριωτική κουζίνα :tongue:

Βάζεις λίγο λαδάκι, 2 κουταλιές της σούπας για 1-1.5 κιλό κιμά, πετάς τον κιμά μέσα ο σκοπός είναι να μην κολλήσει στον πάτο με την πρώτη αλλά να προλάβει να αρχίσει να βγάζει τα ζουμιά του. Μετά για κάμποση ώρα αναγκαστικά θα βράζει στα ζουμιά του. Αν δεις και αρχίζει και κολλάει "πριν την ώρα του" τότε βάζεις λίγο λάδι και μετά ή κατεβάζεις (λίγο, ε) τη θερμοκρασία. Προς το τέλος, αφού έχει χάσει τα υγρά του, θέλεις να αρπάξει λίγο ο κιμάς οπότε θα κάνει και κρούστα στον πάτο του τηγανιού. Το δουλεύεις λίγο πιο έντονα με την κουτάλα σου εκείνη την ώρα. Εχει γίνει και πιο "σπυρωτός" ήδη. Δεν το παρακάνεις όμως, είπαμε να πάρουμε λίγη γεύση παραπάνω. Τον αποσύρεις και αφήνεις τη θερμοκρασία στο τηγάνι να πέσει για να ρίξεις ξανά λάδι και mirepoix, που πρέπει να τσιγαριαστεί low and slow. Το καλύτερο deglazing το κάνουν τα κρεμμύδια (βοηθάνε και τα άλλα). Αν θες έξτρα γεύση ρίξε στο τελείωμα (του μαγειρέματος) και λίγο βούτυρο, ε μα πια!
Αυτά, pro bono.

Περίπου έτσι τον κάνω. Το βούτυρο όμως (που ποτέ δεν βάζω) βοηθάει στη Maillard και την "παθαίνει" και το ίδιο.

Βασικά κιμά καβουρντίζω μόνο όταν φτιάχνω πεϊνιρλί. Σπάνια πια.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.095
Reaction score
91.633
Εκεί στους κίτσουλες που πάτε όμως σας περνάνε το βούτυρο, εξαιρετικής ποιότητας - ναταλεμεκιαυτά, με ενδοφλέβια.
Εγώ μπιφτεκάκι στη σχάρα τρώω. Τα άλλα τα ζουμερά δεν τα αγγίζω. Φοβούμαι!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.837
Μηνύματα
2.953.702
Members
38.247
Νεότερο μέλος
NSR
Top