Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.875
Ωραίες εξελίξεις:
Άραγε η κράτηση πως θα λειτουργεί χωρίς να επιφέρει μείωση της ήδη μικρής διαθεσιμότητας;

Δηλαδή θα κλείνει κάποιος τον φορτιστή μισή ώρα πριν φτάσει και αυτό το διάστημα θα είναι κενό; Θα φτάνω εγώ στον φορτιστή και θα μου λέει sorry είναι κλεισμένος από κάποιον που θα φτάσει σε μισή ώρα; Εγώ θα μπορούσα να έχω φορτίσει και να φύγω σε αυτό το μισάωρο, τώρα θα πρέπει να περιμένω να έρθει και μετά να φορτίσει; Ή άραγε θα με αφήνει να φορτίσω μέχρι να έρθει και μετά θα με κόβει; Κι αν έχω πάει για καφέ και έχω αφήσει το αμάξι εκεί; Θα με ψάχνει ο άλλος με την κράτηση να με διώξει;

Επίσης τι γίνεται αν το κλείσω και δεν πάω ποτέ; Γενικά το θέμα της κράτησης είναι αρκετά περίπλοκο.

Υ.Γ. Έχω κι άλλα. Αν με αφήνει να κλείνω μόνο μέσα σε μισάωρο διάστημα, τότε κατά πάσα πιθανότητα όταν πάω να κλείσω εγώ (αν μιλάμε για ώρα "αιχμής") θα είναι ήδη κάποιος άλλος κουμπωμένος στον φορτιστή και θα φορτίζει. Θα με αφήνει τότε να κλείσω ή όχι; Αν όχι, είναι δώρο άδωρο. Αν ναι, για πόση ώρα μετά; Για μισή ώρα ή παραπάνω; Και αν παραπάνω, πόσο παραπάνω; Πως θα ξέρει πόση ώρα είχε σκοπό να κάτσει αυτός μέχρι να φορτίσει τελείως; Συν αυτό που είπα παραπάνω, πως θα τον "διώξει" αν είναι ήδη κουμπωμένος;

Last edited:

D

Deleted member 35

Guest
Λογικά θα σε ενημερώνει ότι ο Χ φορτιστής θα είναι μη διαθέσιμος μετά τις 10.

Στην Τεσλα πάντως η "ποινή" για το παρκάρισμα ισχύει μόνο αν είναι 50% η πληρότητα και πάνω.

TGD

Reaction score
8.618
Αφού η Blink έχει γενικά μονούς, 50% πληρότητα θα έχει έτσι κι αλλιώς!

Reaction score
5.399
Δηλαδή θα κλείνει κάποιος τον φορτιστή μισή ώρα πριν φτάσει και αυτό το διάστημα θα είναι κενό; Θα φτάνω εγώ στον φορτιστή και θα μου λέει sorry είναι κλεισμένος από κάποιον που θα φτάσει σε μισή ώρα;
Αυτό γίνεται. Φτάνεις περιχαρής σε ελεύθερο φορτιστή και σου λέει booked - unavailable.

Reaction score
5.399
Στα 24 λεπτά μου έστειλε το app ειδοποίηση:

1D7E1D41-1444-44BF-90D6-03E79B44AA65.jpeg

Και εβγαλε και κυκλάκι κάνοντας countdown τα λεπτά:

022F9034-447A-4262-AA95-8B058EA743B3.jpeg

Στα 30 λεπτά μου έδωσε και παράταση 5 λεπτά ακόμη:

247B128A-22C5-4CA8-9AB0-96C392015ED0.jpeg

Στο 36ο λεπτό εξακολουθούσε να τον βγάζει μη διαθέσιμο τον φορτιστή.

Στα 40ό λεπτό ήταν και πάλι διαθέσιμος.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.473
H χρέωση overstay είναι αστεία. Πρέπει να είναι 10€ ανά 30' τουλάχιστον, όχι κάτι cents. Θα μάθουν με τον καιρό. Θα κάνουν ότι γίνεται και στο εξωτερικό. Μέχρι και αστυνομία πάει σε κάποιες χώρες αν υπάρχει ICE στη θέση.

Έχω κι άλλα. Αν με αφήνει να κλείνω μόνο μέσα σε μισάωρο διάστημα, τότε κατά πάσα πιθανότητα όταν πάω να κλείσω εγώ (αν μιλάμε για ώρα "αιχμής") θα είναι ήδη κάποιος άλλος κουμπωμένος στον φορτιστή και θα φορτίζει.
Δεν θα είναι. Δεν θα τον αφήνει να φορτίσει.

Δηλαδή θα κλείνει κάποιος τον φορτιστή μισή ώρα πριν φτάσει και αυτό το διάστημα θα είναι κενό; Θα φτάνω εγώ στον φορτιστή και θα μου λέει sorry είναι κλεισμένος από κάποιον που θα φτάσει σε μισή ώρα; Εγώ θα μπορούσα να έχω φορτίσει και να φύγω σε αυτό το μισάωρο, τώρα θα πρέπει να περιμένω να έρθει και μετά να φορτίσει; Ή άραγε θα με αφήνει να φορτίσω μέχρι να έρθει και μετά θα με κόβει; Κι αν έχω πάει για καφέ και έχω αφήσει το αμάξι εκεί; Θα με ψάχνει ο άλλος με την κράτηση να με διώξει
Δεν θα μπορείς να φορτίσεις ακόμα και αν ο φορτιστής είναι άδειος.

Θα με αφήνει τότε να κλείσω ή όχι;
Όχι.

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.875
Δεν θα είναι. Δεν θα τον αφήνει να φορτίσει.
Δεν κατάλαβες τι λέω. Αποφασίζω εγώ να κάνω κράτηση για να πάω σε μισή ώρα. Αλλά εκείνη τη στιγμή (που πάω να κάνω την κράτηση) φορτίζει κάποιος άλλος. Αυτός σε μισή ώρα μπορεί να έχει φύγει, μπορεί και όχι.

Οπότε το σύστημα θα με αφήσει να κάνω κράτηση για μισή ώρα αργότερα; Μάλλον όχι, γιατί δεν ξέρει αν θα έχει φύγει ο άλλος. Άρα έχουμε 2 αποτελέσματα:

1. Παρόλο που ο φορτιστής μπορεί να είναι όντως διαθέσιμος σε μισή ώρα, δεν θα με αφήσει να τον κλείσω. Αν μιλάμε για ώρα αιχμής ή φορτιστή σε πολυσύχναστο σημείο, πρακτικά δεν θα μπορώ να κλείσω ποτέ, ή τουλάχιστον όχι όταν θα ήταν χρήσιμο.
2. Εφόσον μπορώ να κλείσω μόνο άδειο φορτιστή και αν τον κλείσω δεν θα μπορεί να πάει άλλος, "εξασφαλίζεται" ότι ο φορτιστής θα μένει άδειος για μισή ώρα χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα. Κι αν τελικά δεν πάω; Έμεινε άδειος χωρίς λόγο.

Σενάριο: Είμαι σε ένα ΣΕΑ, στην ουρά και περιμένω να τελειώσει ο προηγούμενος για να φορτίσω. Δεν μπορώ να κλείσω, όσο φορτίζει. Τελειώνει, ξεκουμπώνει και πάω να βάλω εγώ. Μου λέει δεν μπορείς γιατί τη στιγμή που ξεκούμπωσε ο άλλος, έτυχε να γίνει κράτηση για μισή ώρα αργότερα. Οπότε περίμενα σα μ@λ@κ@ς τόση ώρα και τώρα πρέπει να περιμένω μισή ώρα να έρθει ο επόμενος συν πόση ώρα θα κάνει να φορτίσει. Για να αποφευχθεί αυτό, θα έπρεπε να μην μπορείς να κάνεις κράτηση σε φορτιστή αμέσως μόλις τελείωσε η φόρτιση. Οπότε γυρνάμε στο 1, σε πολυσύχναστο σημείο δεν θα μπορείς να κάνεις κράτηση ποτέ.

Γενικά, όπως είπα το θέμα κράτηση είναι περίπλοκο και το συγκεκριμένο σύστημα δεν το λες και καλό.

Απλά και όσες εναλλακτικές σκέφτομαι κάπου κλωτσάνε. Είτε στο πως θα αναγκάσεις κάποιον να φύγει από τον φορτιστή, είτε στο τι θα γίνει αν δεν πας.

Last edited:

Reaction score
5.399
Στο 36ο λεπτό μη διαθέσιμο μου τον εμφάνιζε.

Νομίζω όποιος είναι επιτόπου θα τον προλάβει τον φορτιστή από έναν τρίτο που θα θέλει να κάνει κράτηση με το κινητό εκείνα τα κρίσιμα λεπτά μετά το 35ο.

Πιάνεις ακραίο σενάριο όμως, να μην πάει ο πρώτος που έκανε κράτηση και να τύχει στο 36ο λεπτό να ανταγωνίζονται τη θέση ένας επιτόπου κι ένας με το κινητό από μακριά.

alexis

Reaction score
30.473
Αποφασίζω εγώ να κάνω κράτηση για να πάω σε μισή ώρα. Αλλά εκείνη τη στιγμή (που πάω να κάνω την κράτηση) φορτίζει κάποιος άλλος. Αυτός σε μισή ώρα μπορεί να έχει φύγει, μπορεί και όχι.
Δεν θα σε αφήσει να κάνεις κράτηση επειδή είναι πιασμένος. Είναι βέβαιο. Έχει απαντήσει η ΔΕΗ Blue σε σχετική ερώτηση.

Σίγουρα θα προκύψουν θέματα που θα θέλουν βελτίωση, αλλά τα βλέπουν σχετικά άμεσα. Διάβασα για παράδειγμα ότι ψάχνουν τρόπο να ξέρουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της θέσης, όχι μόνο του φορτιστή. Δηλαδή να ξέρουν αν πάρκαρε όχημα που δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί. Και τρόπους να θα διασφαλίσουν την ελεύθερη θέση. Ίσως με κάποια μπάρα που θα βγαίνει από το έδαφος, δεν ξέρω.
Στην ομάδα "ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα" στο FB ότι πρόβλημα υπάρχει σχετικό με την ΔΕΗ Blue, υπάρχει άνθρωπος την εταιρείας που είναι μέλος και τον ξέρουν σχεδόν όλοι οι συχνοί επισκέπτες. Απαντά σε ερωτήσεις, μαθαίνει άμεσα για τα προβλήματα του app ή κάποιου φορτιστή επειδή γίνονται σχετικά posts, όπως επίσης απαντά και το εταιρικό page της ΔΕΗ Blue. Δηλαδή υπάρχει άμεσο feedback μετά την χρήση και το πιθανό πρόβλημα θα φτάσει άμεσα στα αυτιά τους. Απλά η όποια λύση θέλει χρόνο. Ας πούμε πριν καμιά βδομάδα έμαθαν άμεσα για τρακαρισμένο φορτιστή τους σε κάποια περιοχή της χώρας. Την είχε φάει από φορτηγό με την όπισθεν και τον είχε στραβώσει. Γίνονται πράγματα, θέλει όμως και υπομονή και κυρίως επικοινωνία.

alexis

Reaction score
30.473

Τι είναι η χρέωση overstay και πότε εφαρμόζεται;
Στους ταχυφορτστές DC και ταχυφορτιστές υψηλής ισχύος HPDC του δικτύου ΔΕΗ blue η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων επιτυγχάνεται 2-5 φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με τη φόρτιση σε AC. Οπότε, η χρήση τους προορίζεται για μικρής διάρκειας συνεδρίες και σύντομη παραμονή των Η/Ο στις θέσεις φόρτισης.

Για την βέλτιστη εξυπηρέτηση λοιπόν των οδηγών Η/Ο με την ορθολογική χρήση των ταχυφορτιστών και την έγκαιρη αποδέσμευση τους μετά τον τερματισμό μίας συνεδρίας φόρτισης, ώστε να καθίστανται άμεσα διαθέσιμοι για επόμενο Επισκέπτη ή Μέλος ΔΕΗ blue, εφαρμόζεται χρέωση overstay σε όλους τους DC και HPDC σταθμούς του δικτύου ΔΕΗ blue.

Συγκεκριμένα, μετά τον τερματισμό μίας συνεδρίας φόρτισης -που πραγματοποιείται είτε με πρωτοβουλία του χρήστη μέσω της Εφαρμογής, είτε αυτόματα, λόγω πλήρωσης της μπαταρίας του Η/Ο- έχετε στην διάθεσή σας τριάντα (30) λεπτά για να απελευθερώσετε το βύσμα του φορτιστή από το Η/Ο σας και να το απομακρύνετε από την θέση φόρτισης, χωρίς να σας επιβληθεί κάποια επιπλέον χρέωση.

Θα ενημερώνεστε με σχετικές ειδοποιήσεις μέσω της Εφαρμογής, για την ολοκλήρωση της συνεδρίας φόρτισης και την έναρξη του διαθέσιμου χρόνου για την απομάκρυνση του οχήματός σας.

Μετά το πέρας του διαστήματος των τριάντα (30) λεπτών και εφόσον βέβαια το Η/Ο σας συνεχίζει να παραμένει συνδεδεμένο στη θύρα φόρτισης, θα επιβαρυνθείτε με 0,51 € για τα πρώτα πέντε (5) λεπτά υπέρβασης χρήσης της θέσης φόρτισης (overstay) και στη συνέχεια με 0,10 € ανά λεπτό της ώρας.

Η χρέωση overstay πραγματοποιείται αυτόματα την χρονική στιγμή απελευθέρωσης του βύσματος του φορτιστή από το Η/Ο σας, αποκλειστικά στην τραπεζική κάρτα ή Google/Apple pay λογαριασμό που έχετε καταχωρήσει στην Εφαρμογή ΔΕΗ blue, χωρίς προγενέστερη δέσμευση ποσού δεκαπέντε ευρώ (15€) ως επαλήθευση επαρκούς υπολοίπου κάρτας. Η υπόψη χρέωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ενεργοποιημένο «υπόλοιπου πορτοφολιού» Μέλους ΔΕΗ blue, καθώς η χρήση του προορίζεται αποκλειστικά για τη χρέωση συνεδριών φόρτισης και όχι άλλων λειτουργικοτήτων ή υπηρεσιών.

Τη σχετική απόδειξη για την χρέωση overstay μπορείτε να εντοπίσετε και να λάβετε μέσω της Εφαρμογής, στο Προφίλ / Ιστορικό.

Σε περίπτωση τερματισμού ή διακοπής της συνεδρίας φόρτισης λόγω τεχνικών θεμάτων ή δυσλειτουργιών δεν εφαρμόζονται χρεώσεις overstay, ενώ για τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την υπόψη χρέωση μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμμή Εξυπηρέτησης ΔΕΗ blue στο τηλέφωνο 800 900 1100 άνευ χρέωσης από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.

Πως λειτουργεί η υπηρεσία κράτησης ταχυφορτιστή (booking) και ποια είναι η χρέωσή της;
Για την βέλτιστη εξυπηρέτησή σας και τον χρονικό προγραμματισμό των συνεδριών φόρτισής σας, ώστε να απαλλαγείτε από το άγχος εύρεσης διαθέσιμων σταθμών φόρτισης κατά την διαδρομή σας, η ΔΕΗ blue προσφέρει αποκλειστικά στα Μέλη της, τη νέα υπηρεσία κράτησης ταχυφορτιστή (booking).

Mέσω της Εφαρμογής ΔΕΗ blue λοιπόν, μπορείτε να δεσμεύσετε τη διαθεσιμότητα μίας θύρας φόρτισης για τριάντα (30) λεπτά της ώρας πριν την άφιξή σας στη τοποθεσία για την επικείμενη συνεδρία φόρτισής σας. Πλέον του χρονικού αυτού διαστήματος, σας παρέχονται επιπρόσθετα πέντε (5) λεπτά -ως «περίοδο χάριτος»- για καθυστερημένη άφιξη στην τοποθεσία της θύρας που έχετε επιλέξει, χωρίς να σας επιβάλλονται επιπλέον χρεώσεις.

Η υπηρεσία κράτησης είναι διαθέσιμη μόνο στους ταχυφορτιστές (DC) και ταχυφορτιστές υψηλής ισχύος (HPDC) του δικτύου ΔΕΗ blue, όπου μπορείτε να κάνετε όσες κρατήσεις επιθυμείτε ημερησίως σε σταθμούς φόρτισης διαφορετικών τοποθεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται ιδιαίτερα το ταξίδι σας, καθώς μπορείτε κατά την διάρκειά του να δεσμεύετε θύρες φόρτισης τοποθεσιών πάνω στη διαδρομή σας πριν την άφιξή σας σε αυτές.

Παρόλα αυτά, η κράτηση μίας θύρας φόρτισης σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία (1) φορά ημερησίως. Δηλαδή, δεν μπορείτε να δεσμεύσετε την ίδια θύρα (ή άλλη θύρα που βρίσκεται στο ίδιο σημείο) για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια ημέρα.

Παράλληλα, δεν είναι δυνατή και η ταυτόχρονη κράτηση πολλαπλών θυρών φόρτισης την ίδια στιγμή.

Η χρέωση σας για την υπόψη υπηρεσία είναι 0,51€ για το σύνολο της χρονικής διάρκειας δέσμευσης της θύρας των τριάντα (30) λεπτών και πραγματοποιείται αυτόματα τη χρονική στιγμή της κράτησης μέσω της Εφαρμογής, χωρίς δυνατότητα ακύρωσής της, αποκλειστικά στην τραπεζική κάρτα ή Google/Apple pay λογαριασμό που έχετε καταχωρίσει, και χωρίς προγενέστερη δέσμευση ποσού δεκαπέντε ευρώ (15€) ως επαλήθευση επαρκούς υπολοίπου κάρτας.

Σημειώνεται ότι η χρέωση της κράτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ενεργοποιημένο «υπόλοιπου πορτοφολιού» Μέλους ΔΕΗ blue, καθώς η χρήση του προορίζεται μόνο για χρεώσεις συνεδριών φόρτισης και όχι για άλλες λειτουργικότητες ή υπηρεσίες.

Τη σχετική απόδειξη για την χρέωση της υπηρεσίας κράτησης μπορείτε να εντοπίσετε και να λάβετε μέσω της Εφαρμογής, στο Προφίλ / Ιστορικό.

Reaction score
5.399
Διυλίζουμε τον κώνωπα πιάνοντας ακραίες περιπτώσεις.

Στην ουσία η κράτηση βγήκε γι’ αυτόν που χρειάζεται πραγματικά τη θέση DC και άμεσα, είτε επειδή βιάζεται είτε επειδή θέλει να φορτίσει πολύ, έτσι ώστε ένας που κάνει τη δουλειά του και με AC να πάει στην AC.

D

Deleted member 35

Guest
Σημαντικό και αναμενόμενο το γεγονός πως δεν μπορείς να κάνεις κράτηση στο ίδιο σημείο μέσα σε μια μέρα.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.910
Να ρωτήσω κάτι που μπορεί να ακούγεται χαζό.
Η κάθε "πρίζα" φόρτισης αντιστοιχεί αντίστοιχα σε ένα φορτιστή; για τα δημόσια σημεία φόρτισης ρωτάω.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.875
Διυλίζουμε τον κώνωπα πιάνοντας ακραίες περιπτώσεις.

Στην ουσία η κράτηση βγήκε γι’ αυτόν που χρειάζεται πραγματικά τη θέση DC και άμεσα, είτε επειδή βιάζεται είτε επειδή θέλει να φορτίσει πολύ, έτσι ώστε ένας που κάνει τη δουλειά του και με AC να πάει στην AC.
Ασχέτως αν αναφέρω και κάποιες ακραίες περιπτώσεις, δεν διυλίζω τον κώνωπα.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως με αυτό το μοντέλο κρατήσεων, όταν θα χρειάζεται να κάνεις κράτηση, δεν θα μπορείς. Και όταν θα μπορείς, δεν θα το χρειάζεσαι.

Συν την όποια μείωση διαθεσιμότητας θα επιφέρει.

Reaction score
5.399
Να φέρω ένα παράδειγμα να εξηγήσω το σκεπτικό μου.

Έξω από το TheMart έχει 22 AC σταθμούς κι έναν DC 50.

Είμαι ταξιδιώτης, είμαι άδειος και ψάχνω 50άρη να φορτίσω άμεσα και αρκετά ώστε να συνεχίσω το ταξίδι μου.

Το gps στο αμάξι μού προτείνει το TheMart ως πιο κοντινό. Φτάνω και βλέπω 22 άδειους σταθμούς AC κι έναν πιασμένο DC από έναν που απλά κάνει τα ψώνια του μέσα κι επέλεξε τον DC. Κρίμα δεν είναι;

Με την κράτηση θα δεσμεύεσω τον DC που τον χρειάζομαι και τα λίγα λεπτά που θα κάνω μέχρι να φτάσω δεν πειράζει. Ας φορτίσουν στους πολλαπλούς AC όσοι ψωνίζουν.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.035
Το συμπέρασμα που βγάζω, είναι πως αν χρειαστώ να πάω ταξίδι θα προγραμματίσω στάση σε ΣΕΑ που δεν θα έχει ΔΕΗ.

Reaction score
5.399
Γιατί; Λόγω της δυνατότητας κράτησης;
Κάνε εσύ την κράτηση να λειτουργήσει
προς όφελός σου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.569
Members
38.199
Νεότερο μέλος
Alex Nik