Playstation 5....αξίζει

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.144
Καλησπέρα σε όλους και καλη Μεγάλη Εβδομάδα

Τελευταία ο γιός μου με πρίζει να πάρουμε Playstation 5 και όλο τον γειώνω. Έχουμε στην κατοχή μας το Playstation 3 και το Sheild TV Pro οπότε μια αγορά ενός Playstation 5 θα έμπαινε στην θέση των δυο παραπάνω καθότι δεν χωράει και τρίτο player το έπιπλο στο σαλόνι. Αξίζει μια τέτοια αγορά απο πλευράς media player ή θα πετάξουμε τα λεφτά; Το ρωτάω γιατί τα παιδιά ενθουσιάζονται στην αρχή αλλά μετά θα το λουστώ εγώ. Τουλάχιστον όμως να αξίζει. Αναμένω τις απόψεις σας.

minas

Πισιά
Reaction score
3.939
Ως παιχνιδομηχανή, είναι σαφώς καλύτερο το PS5 από το PS3.
Ως media player το Shield είναι γενικά προτιμότερο, αλλά εξαρτάται και από τη χρήση σας.
Τι υλικό θα θέλετε να παίζετε;

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.144
Netflix, Dinsey+, Υλικό απο NAS (music & video) και πληθώρα DVD & BLURAY disks.

D

Deleted member 50795

Guest
Σαν παιχνιδομηχανή είναι εξαιρετικό..τα γραφικά και η κίνηση δεν έχουν καμία σχέση ουτε με το ps4.
Αν έχεις και Sony tv, τότε το VRR ,είναι ένα bonus ακόμα.

minas

Πισιά
Reaction score
3.939
Ως media player και μόνο, δεν αξίζει να αντικαταστήσεις το Shield με το PS5.
Θα το υποκαταστήσει, με την έννοια ότι θα παίζει, αλλά θα χάσεις κάποια λειτουργικότητα, πχ Dolby Vision, frame rate matching, κλπ. Τουλάχιστον οι online πλατφόρμες θα παίξουν εύκολα, έστω και με τις ελλείψεις που είπαμε. Για το NAS, θα παίξει ρόλο και με ποιο τρόπο το χρησιμοποιείς: Πχ Plex, κοινόχρηστους φακέλους, κλπ.
Χωροταξικά φαντάζομαι ότι είναι εφικτό να αντικαταστήσεις απλά το PS3 με το PS5 και να κρατήσεις το Shield για τα οπτικοακουστικά...

kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Reaction score
1.027
Μια χαρα τα παίζει όλα αλλά μόνο με δίσκο εξωτερικό θα δείς ταχύτητα! Ο εσωτερικός θα γεμίσει γρήγορα με λίγα παιχνίδια και μετά θα σέρνεται......

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.144
Επειδή είναι σαλόνι θέλω να κρατήσω όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευές. Και επειδή το έχω δει το σενάριο θα μου μείνει το Playstation στο τέλος σαν το PS3 να παίζει μόνο media. Μου φαίνεται θα του ρίξω πάλι πόρτα του μικρού.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
100.868
SSD και να σέρνεται?
Αν είναι γεμάτος ναι, θα σέρνεται.

Όχι βέβαια σαν μηχανικός δίσκος.

Reaction score
1.805
το βασικό ερώτημα είναι το αν παίζει παιχνίδια ο μικρός.
Αν θα πάρει δηλαδή την αξία και τη διαφορά της κονσόλας σε σχέση με την παλιά.
Και φυσικά αν το μπάτζετ το επιτρέπει.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
90.890
Μία συνοπτική λίστα με τα μέσα και τα formats που παίζει το PS5.

How to play video and music from discs and USB drives PlayStation (US)

Το remote control της Sony είναι πολύ χρήσιμο για τις media λειτουργίες.

PS5 Media remote | Control all your PS5 entertainment | PlayStation (Greece)

Άσχετα με το τεχνικό κομμάτι υπάρχει και το θέμα της κατανάλωσης ρεύματος αν σε ενδιαφέρει. Μιλάμε για 20πλάσια + διαφορά.

Don't use PS5 or Xbox Series X for video streaming — here’s why | Tom's Guide (tomsguide.com)

Τέλος, υπολόγισε ότι τα νέα παιχνίδια στο PS5 έχουν πάει 80€.

Προσωπικά, έχω το PS5 για τα παιχνίδια, το ενσωματωμένο media player της TV για Netflix και Disney και το Shield για streaming και YouTube.

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.144
Ο μικρός αν του δώσεις games θα παίξει. Αυτό όμως θα έχει και ως προϋπόθεση την αγορά τους οπότε δεν παίζει να έχει πολλά παιχνίδια άντε κανα 2 με 3 τίτλους. Το μετά είναι το θέμα αν αξίζει ως media player, dolby vision για παράδειγμα παίζει?

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
90.890
Ο μικρός αν του δώσεις games θα παίξει. Αυτό όμως θα έχει και ως προϋπόθεση την αγορά τους οπότε δεν παίζει να έχει πολλά παιχνίδια άντε κανα 2 με 3 τίτλους. Το μετά είναι το θέμα αν αξίζει ως media player, dolby vision για παράδειγμα παίζει?
Για media player δεν θα το χρησιμοποιούσα σχεδόν ποτέ. Δεν το θεωρώ πρακτικό γι' αυτόν τον σκοπό.
Dolby Vision δεν παίζει αν και πριν λίγες μέρες βγήκαν κάποιες φήμες για την υποστήριξή του μέσω του τελευταίου firmware με την προϋπόθεση ότι έχουμε Sony TV.

PS5 Dolby Vision Reportedly Activated For Bravia TVs By Sony - PlayStation Universe (psu.com)

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.144
Θα φάει πορτα ο μικρος χιχιχιχι. Το πολύ να του κανω μια συνδρομη στο Gforce now να παιζει στο sheild.

Reaction score
1.555
Μερικές σκέψεις από εμένα που δεν έχω (ακόμη) PS5:

1. Το PS5 δεν παίζει 3D ταινίες (σε περίπτωση που έχει σημασία).
2. Το PS5 παίζει 4Κ blu ray, που δεν τα παίζει ούτε το PS3, ούτε το Shield. Ένα 4Κ blu ray player εχει 200+€.
3. Τα καινούρια παιχνίδια είναι ακριβά. Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια είναι (συγκριτικά) φτηνά. Δεν ξέρω πόσο μικρός είναι ο μικρός και τι απαιτήσεις έχει, πάντως π.χ. περσινά ή προπέρσινα sports games μπορούν να βρεθούν μεταχειρισμένα με 10-30€ (τα sports games είναι πάντα φτηνά μεταχειρισμένα, επειδή βγαίνει καινούριο κάθε χρόνο και το παλιό δεν έχει σχέση με τις πραγματικές συνθέσεις των ομάδων κλπ). Με τα 80€ που κοστίζει ένα καινούριο παιχνίδι δηλαδή, μπορεί να έχει το παιδί να παίζει 3-4 μεταχειρισμένα.
4. Το PS5 παίζει και παιχνίδια του PS4, τα οποία βρίσκονται ευκολότερα μεταχειρισμένα, με χαμηλότερες τιμές.
5. Αυτά αρκεί να μιλάμε για τη Disk Edition.
6. Λογικά το Shield είναι καταλληλότερο ως media player.
7. Ότι είναι να γίνει καλύτερο θα ήταν να γίνει άμεσα, ώστε το παιδί να χαρεί στις διακοπές του την κονσόλα. Αγορά της κονσόλας τη δεύτερη εβδομαδα των διακοπών θα είνσι μαρτύριο, όχι δώρο.
8. Σκεφτείτε και το ΧΒΟΧ Series X. H Microsoft είναι πολύ πιο τίμια με τους πελάτες της και το game pass της είναι σχετικά φτηνό (συνδρομητική υπηρεσία τύπου Spotify για παιχνίδια). Έχει και η Sony αλλά έχω την εντύπωση όχι είναι χειρότερο.

Reaction score
2.464
Netflix, Dinsey+, Υλικό απο NAS (music & video) και πληθώρα DVD & BLURAY disks.
Το atmos σας ενδιαφερει; Αν σας ενδιαφερει, ξεχαστε το ps5.
Σαν media player, σαφεστατα ποιο ανετο το shield. Με τα αρχεια ισως να εχεις θεμα με το ps5.
Σαν παιχνιδομηχανη, τα σπαει.

Reaction score
2.464
Μια χαρα τα παίζει όλα αλλά μόνο με δίσκο εξωτερικό θα δείς ταχύτητα! Ο εσωτερικός θα γεμίσει γρήγορα με λίγα παιχνίδια και μετά θα σέρνεται......
Βαζεις δευτερο εσωτερικο και ξεμπερδεψες. Ταχυτητα με εξωτερικο δισκο δεν υπαρχει περιπτωση να δεις. Εχω βαλει και εσωτερικο αλλα και εξωτερικο ssd. Η μεγιστη ταχυτητα μεταδοσης δεδομενων ειναι 10Gbps. O εσωτερικος ssd ειναι ειναι πανω απο 7000 MB/s. Δεν τιθεται καν θεμα συγκρισης.

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.144
Μετά απο αρκετές ώρες συζήτησης-διαπραγμάτευσης ο μικρός θα βολευτεί με μια συνδρομή Nvidia Geforce Νow οπότε το PS5 μπαίνει στον πάγο. Πάντως αυτό που βλέπω είναι ότι η τελευταία κονσόλα της Sony που είχε media προορισμό ήταν το PS3 κατά την γνώμη μου (οπτική έξοδο, bitstream επιλογή, SACD στις αρχικές εκδόσεις κτλ).

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
90.890
Πάντως αυτό που βλέπω είναι ότι η τελευταία κονσόλα της Sony που είχε media προορισμό ήταν το PS3 κατά την γνώμη μου (οπτική έξοδο, bitstream επιλογή, SACD στις αρχικές εκδόσεις κτλ).
Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο media προσανατολισμός κι ό,τι υποστήριξη υπήρχε μέχρι τώρα ήταν "αναγκαστική" λόγω της εμπλοκής της Sony στο θέαμα και τον ήχο. Η κονσόλα είναι dedicated παιχνιδομηχανή κι αυτό απαιτεί εξειδίκευση ώστε hardware και software να συνεργάζονται βέλτιστα για το gaming.

Το κόστος ανά κονσόλα είναι επίσης πολύ σημαντικό. Τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του, το PS5 πουλιόταν σε τιμή κάτω του κόστους για να δημιουργηθεί πιο γρήγορα η βάση των players στη νέα κονσόλα και να πωλούνται πιο πολλά παιχνίδια. Οπότε κάθε δολάριο μετράει. Ακόμα και τα δικαιώματα για το Dolby Vision που λέγαμε πιο πάνω, κοστίζουν 4-5 δολάρια ανά μονάδα. Αν υπολογίσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί περίπου 35 εκατομμύρια μονάδες μαζεύεται ένα τεράστιο ποσό ακόμα και γι' αυτές τις εταιρείες.

Το στοίχημα για τη Sony είναι αυτή η αποδέσμευση από τις media δυνατότητες να γίνει σταδιακά και αθόρυβα. Ήδη από το 21 είχε σταματήσει τη διάθεση ταινιών και σειρών από το Store της. Είχε προνοήσει για τη στροφή του τρόπου διασκέδασης και δεν ήθελε να μπει σε κόντρα με Netflix και λοιπούς.

Το μέλλον στα πάντα είναι η συνδρομή. Η ιδιοκτησία υλικού δέχεται πόλεμο από παντού.

kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Reaction score
1.027
Βαζεις δευτερο εσωτερικο και ξεμπερδεψες. Ταχυτητα με εξωτερικο δισκο δεν υπαρχει περιπτωση να δεις. Εχω βαλει και εσωτερικο αλλα και εξωτερικο ssd. Η μεγιστη ταχυτητα μεταδοσης δεδομενων ειναι 10Gbps. O εσωτερικος ssd ειναι ειναι πανω απο 7000 MB/s. Δεν τιθεται καν θεμα συγκρισης.
Για να πετάς εκεί οσα παιχνίδια δεν πολυπαίζεις λέω, να έχεις πάντα εσωτερικούς άδειους. Μερικά καινουργια όπως το star wars θέλουν 110G για save!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.576
Members
38.199
Νεότερο μέλος
Alex Nik