Ποδήλατο


bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.934
Reaction score
48.734
Να ήξερες πόσο προσπάθησα να στρογγυλέψω τις λέξεις ώστε να είμαι κατανοητός... :biggrin:
Τα ψιλοκατάφερα ως φαίνεται, όταν είμαι στη Λάρσα όμως επανέρχεται η ορίτζιναλ άρθρωση :biggrin:
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.934
Reaction score
48.734
Τούτος εδώ ο μπάρμπας τον παρακολουθώ πολλά χρόνια, είναι πραγματικά φαινόμενο.
Είναι η μοναδική περίπτωση που ενώ ασχολείται πολύ με τη ποδηλασία, αντί να χάνει κιλά, όλο και παίρνει, ειδικά τώρα τελευταία έχει γίνει ο κερατάς σαν ελέφαντας :roflmao:
Σάκη γερό σκαρί το willier, αντέχει ως φαίνεται το βάρος.

 

Μηνύματα
22.258
Reaction score
16.293
Ναι, τον βλέπω κι εγώ! Πέρυσι το καλοκαίρι (ή αρχές φθινοπώρου, δεν θυμάμα...) είχε έρθει και Κρήτη και έκανε κάποιες διαδρομές κοντά στον Άγιο Νικόλαο. 8-)


Μάλλον δεν χάνει κιλά γιατί είναι το logo του, το χαρακτηριστικό του, fat cyclist, και πρέπει να το διατηρήσει για το πρεστίζ! Αν χάσει κιλά, θα γίνει ένας κοινός... thin cyclist! :geek: :roflmao:
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.934
Reaction score
48.734
Για να καταλάβει κανείς πόσο αργά πααίνει στο ανήφορο, δέστε πως τον περνάνε οι απλοί θνητοί ποδηλάτες. Τον λυπήθκε η ψυχήμ.
Εγώ Σώτο άμα ερχόταν στη Λάρσα θα τον πήγαινα για γουρουνοπούλα :roflmao:
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.081
Reaction score
91.601
Χθες ξεκίνησε ο Γύρος Ιταλίας με το πρώτο ΕΤΑΠ ατομικής χρονομέτρησης μήκους 19,6 km.
O Remco Evenepoel βγήκε νικητής καλύπτοντας τη διαδρομή σε 21' 18", με μέση ταχύτητα 55.211 km/h !!!


www.jpg


Οι σχέσεις των φαβορί.


Fvc7EqiXsAA7VOB.jpeg
Fvc7K-UX0AME452.jpeg
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.934
Reaction score
48.734
Τι σκ@τα πίνουν ρε Άλεξ για να μπορούν να πατάνε αυτούς τους δίσκους?
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.081
Reaction score
91.601
Τι σκ@τα πίνουν ρε Άλεξ για να μπορούν να πατάνε αυτούς τους δίσκους?
Σεντονάκι.

Επειδή άγγιξες την "ειδικότητά" μου περί βοηθημάτων θα σου πω τη γνώμη μου. Παρόλο που δεν είμαι ενεργός στον αθλητικό χώρο για σχεδόν 2 δεκαετίες, συνεχίζω να διαβάζω αρκετά για τις εξελίξεις.

Ας πιάσουμε την επαγγελματική ποδηλασία:

Από τα πρώτα της χρόνια μέχρι τα μέσα των 90s η χρήση βοηθημάτων (απαγορευμένων και μη) ανέβαινε συνεχώς. Ο ρυθμός ανόδου αυξήθηκε στα 80s & 90s λόγω της προόδου της επιστήμης. Το antidoping εξελισσόταν με πιο αργούς ρυθμούς (τεράστιο κόστος και δυσκολία στον συνεχή έλεγχο των αθλητών όλο τον χρόνο). Μην ξεχνάμε ότι μέχρι να μπει μία ουσία στη λίστα είχε περάσει μία περίοδος χρήσης της, γι' αυτό και μετά γινόταν εισαγωγή "οικογενειών" ουσιών για να μην τις κυνηγάνε μία-μία.

Η προπόνηση και η διατροφή από την άλλη είχαν παραμείνει με μικρές βελτιώσεις στις κλασικές πρακτικές που υπήρχαν από παλιά. Ποιος ο λόγος να πειράξεις κάτι που ήδη δουλεύει για να βγάλεις το έξτρα 2-3% όταν το ιατρικό σου team μπορεί να σου δώσει με ευκολία ένα 10%;

Η πιο βασική ανάγκη doping στην ποδηλασία έχει να κάνει με την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στους μυς. Παλιότερα υπήρχε το δίλημμα για το αν η πτώση της απόδοσης στο όριο οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου (όρια καρδιοαναπνευστικού) ή στην αδυναμία χρήσης περισσότερου οξυγόνου από το μυϊκό σύστημα. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ισχύει το 1ο (στην πλειονότητα των αθλητών).

Η κατάσταση χτύπησε κόκκινα όταν το 1998 ξέσπασε το σκάνδαλο Festina. Η νομοθεσία έγινε σκληρότερη και όλοι πίστεψαν ότι γυρίσαμε σελίδα. Μέχρι που σύντομα άρχισαν πάλι νέες αποκαλύψεις, αποκλεισμοί αθλητών, αστυνομικές επιχειρήσεις και δικαστήρια. Το κακό ήταν ότι επειδή τα "εύκολα" φάρμακα μπήκα στη λίστα του anti-doping, άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και πιο αδοκίμαστες ουσίες και πολύπλοκες πρακτικές. Η πιο συνήθης μέθοδος για να ξεφεύγουν από τους ελέγχους ήταν η μετάγγιση αίματος πριν τον αγώνα. Μία ποσότητα αίματος του ίδιου αθλητή είχε αφαιρεθεί από τον αθλητή σε περίοδο που ήταν ξεκούραστος , είχε επεξεργαστεί μέσω φυγοκέντρισης για να ξεχωρίσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία στη συνέχεια καταψύχονταν και τα μετάγγιζαν στον αθλητή πριν τον αγώνα με αποτέλεσμα την άνοδο του αιματοκρίτη. Αυτό όμως προϋπόθετε έναν ολόκληρο κρυφό μηχανισμό μεταφοράς από την ομάδα. Ψυγεία, αυτοκίνητα εκτός της ομάδας για να μην τραβάνε την προσοχή, ιατρικό εξοπλισμό, "υπόγειες" κινήσεις στα ξενοδοχεία κλπ.

Ακολούθησε η υπόθεση με τον Armstrong που ουσιαστικά τιμωρήθηκε περισσότερο για τον αλαζονικό χαρακτήρα του παρά για το doping. Αποδιοπομπαίος τράγος για ένα πελοτόν που κατά 90% ήταν μέσα στα φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο που κανείς από τους αντιπάλους του δεν διεκδίκησε νομικά την άνοδο του στην κατάταξη μετά τη διαγραφή (του Armstrong) από την πρώτη θέση στους 7 Γύρους Γαλλίας που είχε κερδίσει. Οι Γύροι από το 99 έως το 2005 έχουν την ταμπέλα "no winner".

Μετά τα λίγα βασικά που έγραψα (θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο αν έπρεπε να κάνω πιο αναλυτικές αναφορές) έχουμε φτάσει στη σημερινή περίοδο με τα εξής χαρακτηριστικά:

Τα εργαστήρια anti-doping έχουν μηχανήματα με πολύ μεγάλη ευαισθησία που μπορούν να πιάσουν και την πιο απειροελάχιστη ουσία. Αρκετές φορές έχουν βρει αναβολικές ουσίες που έπειτα από έρευνες προέρχονταν από το κρέας που έφαγαν οι αθλητές και τις περιείχε. Σε αυτήν την ποσότητα, όποια κι αν είναι η προέλευση, η απόδοση που προσφέρουν είναι μηδενική.

Οι ποδηλάτες "χαρτογραφούνται με βάση το "βιολογικό διαβατήριο". Δηλαδή από τα δείγματα αίματος του αθλητή ( για όσους δεν το γνωρίζουν, τα δείγματα που παίρνουν για έλεγχο είναι ούρων ή/και αίματος) δημιουργείται ένα προσωπικό αρχείο με συγκεκριμένους αντιπροσωπευτικούς βιοδείκτες. Κάτι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα αλλά σε επίπεδο λειτουργίας του οργανισμού. Όταν λοιπόν δουν ότι κάποιος δείκτης ξεφεύγει πέρα από ένα επιτρεπτό ποσοστό (λόγω κούρασης, προπονητικής περιόδου, ασθένειας κλπ) ο αθλητής τιμωρείται ακόμα κι αν δεν έχει βρεθεί καμία απαγορευμένη ουσία στο αίμα του.

Πού καταλήγουμε;

Ακόμα κι αν ένας ποδηλάτης χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους για βελτίωση των επιδόσεών του, θα πρέπει να το κάνει με πολύ μικρές ποσότητες και τα κέρδη θα είναι μικρά ενώ ο κίνδυνος να τον πιάσουν θα είναι πάντα υπολογίσιμος. Τι μένει που δεν έκαναν παλιότερα; Η επιστημονική διατροφή και προπόνηση. Έχουν πέσει πολλά χρήματα στην έρευνα και δίνουν αποτελέσματα. Η χρήση της τεχνολογίας έδωσε τρελή ώθηση. Στα παλιότερα χρόνια μέσα στον αγώνα γίνονταν πολλές επιθέσεις χωρίς έγνοια για σπατάλη ενέργειας. Τα φάρμακα τους κάλυπταν τα στρατηγικά λάθη οπότε είχαν κι άλλες ευκαιρίες. Οι θεατές χαίρονταν για το περισσότερο θέαμα. Σήμερα όλη η δουλειά γίνεται από την ομάδα για το φαβορί της που έχει μία άντε δύο ευκαιρίες για να κάνει την επίθεση. Όλοι δουλεύουν με τα βατόμετρα και τη συνεργασία με τους προπονητές στα αυτοκίνητα συνοδείας που επεξεργάζονται τα δεδομένα στον υπολογιστή και δίνουν εντολές μέσω ενδοσυνεννόησης.

Η εξέλιξη αυτή έχει βοηθήσει πολύ στην άνοδο των ταλέντων από μικρή ηλικία. Ο Enenepoel που κέρδισε το ΕΤΑΠ είναι 23 ετών και έχει ήδη περισσότερες σημαντικές νίκες από ταλέντα που σταματάνε στα 35+. Δουλεύουν σαν ρομπότ. Όλα είναι προγραμματισμένα. Προπόνηση, συμπληρώματα, τροφή, ύπνος. Όποιος δεν έχει τον κατάλληλο χαρακτήρα καίγεται νωρίς.

Σίγουρα αποκλείεται να είναι όλα καθαρά αλλά το ποσοστό της έξτρα βοήθειας είναι πολύ μικρότερο από τα "χρυσά χρόνια".

Σταματάω εδώ γιατί τώρα είδα πόσα έγραψα σε ένα δεκάλεπτο. :o
 
Last edited:


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
14.761
Reaction score
21.599
Οργανωτική επιτυχία, αγωνιστικές ανατροπές και πολλές υποσχέσεις για το 2024

Το πατριωτάκι μου, ο Ανδρέας Μιλτιάδης (Εθνική Κύπρου), ήταν ο νικητής της βαθμολογίας των Σπριντ Ανάβασης &και πήρε την πορτοκαλί φανέλα Betsson. Πέρσι, στο L' Etape Cyprus, "έφαγε" πολύς κόσμος τη σκόνη του. :)

Από το άρθρο:

"[...] Σε ό,τι αφορά τον "βασιλιά των βουνών", εκεί είχαμε την πολύ μεγάλη εμφάνιση του Ανδρέα Μιλτιάδη της Εθνικής Κύπρου, ο οποίος μπήκε από το 1ο ετάπ στη μάχη των αναβάσεων, μάζεψε πόντους όλες τις μέρες, πήρε προβάδισμα στη συγκεκριμένη βαθμολογία μετά το 3ο ετάπ και το αύξησε ακόμα περισσότερο στο 4ο, συνδυάζοντας την κατάκτηση της πορτοκαλί φανέλας, με την 6η θέση στη γενική, μόλις 19" πίσω από τον Λεϊτάο.[...]"
 

Μηνύματα
22.258
Reaction score
16.293
Και πέρυσι στον ίδιο αγώνα αν θυμάμαι είχε πάει πολύ καλά! 8-)
 

Μηνύματα
16.691
Reaction score
23.673

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
14.761
Reaction score
21.599

(δεν πήγα) (ούτε εκεί)
Είσαι η ντροπή του Γ. Ο. Λαμίας!!! :roflmao: :roflmao:

Ευτυχώς, πήγε ο Σάκης με τους υπόλοιπους και ξέπλυναν λίγη από τη ντροπή!:biggrin:
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.934
Reaction score
48.734

(δεν πήγα) (ούτε εκεί)

Η di2 σε μάρανε...

Τρομάρας... :tongue:
 



Μηνύματα
31
Reaction score
90
Πρώτη βόλτα μετά το διάστρεμμα...10 χιλομετρα πριν την τελευταία ανάβαση και τον τερματισμό στο χωριο βρήκα street food festival και δεν άντεξα μπήκα έφαγα 2 golden και 2 πατάτες και τελείωσε άδοξα χαχαχ
 



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.828
Μηνύματα
2.953.165
Members
38.243
Νεότερο μέλος
desmios2025
Top