Επιλογή ηχείων δαπέδου

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.874
Κοίτα δεν θα σου πω να κάνεις μετρήσεις, ούτε κι εγώ έχω κάνει γιατί θα φρικάρω θα τα ξηλώσω όλα και θα καταλήξω ν' ακούω από κάποιο JBL χειρός.. :biggrin:
Απ' την άλλη όμως αν δεν θέλεις να (ιδρώσεις - διαβάσεις) ασχοληθείς καθόλου ή να μην φέρεις έστω κάποιον να στα ρυθμίσει ίσως και η αγορά sub να μην είναι η τέλεια ιδέα..
Θέλουν και αυτά δουλίτσα και υπομονή για να ακουστούν, αν όχι άριστα - σωστά, τουλάχιστον με θετικό πρόσημο..
Δεν είπες πως σου λείπει χαμηλό αρχικά αλλά αυτό που παρατήρησα εγώ στον χώρο μου είναι πως με τα sub ''σκληρά'' κομμάτια που ξύριζαν λίγο οι μεσαίες (συνήθως metal - punk, κλπ) απόκτησαν άλλο ''αέρα'' (να το πω λαικά γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς :rolleyes:) και ξεχώρισαν περισσότερο τα όργανα..
Μια τέτοια αίσθηση μου βγάζει..
Γι αυτό σου είπα να ξεκινήσεις από εκεί μιας και δεν έχεις.. ;)
Απαραίτητα δεν είναι, τουλάχιστον όχι για εμένα (κανείς δεν πέθανε από έλλειψη sub :tongue:) αλλά με λίγη υπομονή (ρυθμίσεις - τοποθέτηση) δημιουργούν αυτό το εφέ που κάνει τη μουσική λίγο πιο γεμάτη - ενδιαφέρουσα - απολαυστική.

Λαική γραφή (μιας κι από τεχνικά δεν.. ) αλλά ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην είπα καμμιά χοντρή.. :rolleyes:

Reaction score
27
Κοίτα δεν θα σου πω να κάνεις μετρήσεις, ούτε κι εγώ έχω κάνει γιατί θα φρικάρω θα τα ξηλώσω όλα και θα καταλήξω ν' ακούω από κάποιο JBL χειρός.. :biggrin:
Απ' την άλλη όμως αν δεν θέλεις να (ιδρώσεις - διαβάσεις) ασχοληθείς καθόλου ή να μην φέρεις έστω κάποιον να στα ρυθμίσει ίσως και η αγορά sub να μην είναι η τέλεια ιδέα..
Θέλουν και αυτά δουλίτσα και υπομονή για να ακουστούν, αν όχι άριστα - σωστά, τουλάχιστον με θετικό πρόσημο..
Δεν είπες πως σου λείπει χαμηλό αρχικά αλλά αυτό που παρατήρησα εγώ στον χώρο μου είναι πως με τα sub ''σκληρά'' κομμάτια που ξύριζαν λίγο οι μεσαίες (συνήθως metal - punk, κλπ) απόκτησαν άλλο ''αέρα'' (να το πω λαικά γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς :rolleyes:) και ξεχώρισαν περισσότερο τα όργανα..
Μια τέτοια αίσθηση μου βγάζει..
Γι αυτό σου είπα να ξεκινήσεις από εκεί μιας και δεν έχεις.. ;)
Απαραίτητα δεν είναι, τουλάχιστον όχι για εμένα (κανείς δεν πέθανε από έλλειψη sub :tongue:) αλλά με λίγη υπομονή (ρυθμίσεις - τοποθέτηση) δημιουργούν αυτό το εφέ που κάνει τη μουσική λίγο πιο γεμάτη - ενδιαφέρουσα - απολαυστική.

Λαική γραφή (μιας κι από τεχνικά δεν.. ) αλλά ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην είπα καμμιά χοντρή.. :rolleyes:
Μα αυτό θέλω και εγώ να ακούσω το κάτι παραπάνω κάτι διαφορετικό αν μπορεί να γίνει με ένα sub καλώς θα το δοκιμάσω έτσι και αλλιώς πιο οικονομικό είναι από αυτό που σκεφτόμουνα,γιατί όλοι έχουμε διαφορετική αίσθηση του ήχου που μας αρέσει και μπορεί να μείνω ικανοποιημένος στο τέλος.Σε ευχαριστώ.

Reaction score
1.830
Καλημέρα στην παρέα.
Ο καθένας προτείνει λύσεις σύμφωνα με τα βιώματα του στο χόμπι μας αυτό.
Είδα ένα ηχείο δαπέδου με απόκριση από 34Hz να οδηγείται από έναν εισαγωγικό yamaha πολυκάναλο.
Επειδή been there done that το πρώτο που θα έκανα εγώ θα ήταν να βάλω έναν στιβαρό τελικό ενισχυτή να τα οδηγήσει, γιατί προφανώς δεν τα έχει ακούσει ακόμα τα ηχεία ο άνθρωπος.
Μετά θα προσέθετα κι εγώ ένα καλό sub αν το έκρινα απαραίτητο.
Αλλά να του προτείνω να κόψει τα ηχεία του στους 80 κύκλους και να παίξει απο εκεί και κάτω με sub ως πρώτη επιλογή... No no.

Reaction score
456
Καθώς φάνηκε, από τις αναρτήσεις του νήματος, εμφανίστηκαν δύο απόψεις, αυτές της αλλαγής ενισχυτή/ηχείου και εκείνης της προσθήκης υπογούφερ με την υποσημείωση της ρύθμισης της ακουστικής του χώρου με την βοήθεια μικροφώνου, άποψη που ειρήσθω εν παρόδω, διεκδίκησε και το ότι είναι η αντικειμενικά σωστή και ότι είναι κάτοχος της αλήθειας! παραδόξως πως, δεν εμφανίστηκε και η άλλη άποψη η τρίτη, εκείνη δηλαδή των ενεργών ηχείων.
Όλες οι απόψεις είναι θεμιτές και ευπρόσδεκτες ενώ κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα , επειδή όμως υπερτονίστηκε η σημασία του/των υπογούφερ, χρειάζεται να κάνουμε κάποια διάκριση, τα συστήματα υπογούφερ/δορυφόρων στην καταναλωτική αγορά έχουν εμφανιστεί ήδη από την δεκαετία του '70,(ενώ τα πρωτότυπα είχαν αρχίσει να σχεδιάζονται από την δεκαετία του '60), βέβαια εκείνες τις εποχές πολύ λίγες ήταν οι ηχογραφήσεις που περιείχαν τις πολύ χαμηλές συχνότητες, η προσθήκη αυτών των χαμηλών συχνοτήτων άρχισε από την δεκαετία του '80 και του ΄90 με την εμφάνιση του οπτικού δίσκου και των ψηφιακών ηχογραφήσεων, ιδιαίτερα δε στον ήχο που περιέχουν οι οπτικοί δίσκοι του οικιακού κινηματογράφου, εκεί που θα έλεγε κανείς, "επιβάλλεται" η ανάγκη των υπογούφερ, αναμφίβολα λοιπόν ένας χώρος ακρόασης ειδικά διαμορφωμένος και ακουστικά φροντισμένος, τόσο για ακρόαση μουσικής ή τον οικιακό κινηματογράφο με την προσθήκη των απαραίτητων για τον χώρο υπογούφερ δεν θα έβρισκε κανένα φίλο των ακροάσεων αντίθετο, σε μεγάλο βαθμό όμως, και ιδιαίτερα αν πρόκειται για ακρόαση μουσικής την πλειονότητα της ευχαρίστησης μπορεί να την απολάβει κανείς , και με δυο κύρια ηχεία σωστά τοποθετημένα που παράγουν αισθητά το βαθύ χαμηλό στον χώρο, οδηγούμενα από ποιοτικά ηλεκτρονικά, οπωσδήποτε δε υπάρχουν και ηχεία στα οποία η προσθήκη υπογούφερ είναι πραγματικά αχρείαστη.

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804
Όταν θέλω να ακούσω το κάτι παραπάνω ....και τι δεν κάνω !
Για αρχή ,
Να βάλει ενα καλό φίλτρο ρεύματος στην αρχική οικιακή πρίζα του συστήματος του ,
.......... να προσέξει και την φάση , από την πρίζα και σε -για - κάθε μηχάνημα που θα βάλει πάνω στο σύστημα του .

-

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.124
Καθώς φάνηκε, από τις αναρτήσεις του νήματος, εμφανίστηκαν δύο απόψεις, αυτές της αλλαγής ενισχυτή/ηχείου και εκείνης της προσθήκης υπογούφερ με την υποσημείωση της ρύθμισης της ακουστικής του χώρου με την βοήθεια μικροφώνου, άποψη που ειρήσθω εν παρόδω, διεκδίκησε και το ότι είναι η αντικειμενικά σωστή και ότι είναι κάτοχος της αλήθειας! παραδόξως πως, δεν εμφανίστηκε και η άλλη άποψη η τρίτη, εκείνη δηλαδή των ενεργών ηχείων.
Όλες οι απόψεις είναι θεμιτές και ευπρόσδεκτες ενώ κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα , επειδή όμως υπερτονίστηκε η σημασία του/των υπογούφερ, χρειάζεται να κάνουμε κάποια διάκριση, τα συστήματα υπογούφερ/δορυφόρων στην καταναλωτική αγορά έχουν εμφανιστεί ήδη από την δεκαετία του '70,(ενώ τα πρωτότυπα είχαν αρχίσει να σχεδιάζονται από την δεκαετία του '60), βέβαια εκείνες τις εποχές πολύ λίγες ήταν οι ηχογραφήσεις που περιείχαν τις πολύ χαμηλές συχνότητες, η προσθήκη αυτών των χαμηλών συχνοτήτων άρχισε από την δεκαετία του '80 και του ΄90 με την εμφάνιση του οπτικού δίσκου και των ψηφιακών ηχογραφήσεων, ιδιαίτερα δε στον ήχο που περιέχουν οι οπτικοί δίσκοι του οικιακού κινηματογράφου, εκεί που θα έλεγε κανείς, "επιβάλλεται" η ανάγκη των υπογούφερ, αναμφίβολα λοιπόν ένας χώρος ακρόασης ειδικά διαμορφωμένος και ακουστικά φροντισμένος, τόσο για ακρόαση μουσικής ή τον οικιακό κινηματογράφο με την προσθήκη των απαραίτητων για τον χώρο υπογούφερ δεν θα έβρισκε κανένα φίλο των ακροάσεων αντίθετο, σε μεγάλο βαθμό όμως, και ιδιαίτερα αν πρόκειται για ακρόαση μουσικής την πλειονότητα της ευχαρίστησης μπορεί να την απολάβει κανείς , και με δυο κύρια ηχεία σωστά τοποθετημένα που παράγουν αισθητά το βαθύ χαμηλό στον χώρο, οδηγούμενα από ποιοτικά ηλεκτρονικά, οπωσδήποτε δε υπάρχουν και ηχεία στα οποία η προσθήκη υπογούφερ είναι πραγματικά αχρείαστη.
Όχι. Όλα λάθος. Αντικειμενικά.
Έχει εξηγηθεί, και σε αποκλειστικό νήμα. Διαβάστε το.
Δεν θα τα ξαναγράφουμε.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
53.471
Εν έτη 2000 έβαλα παράδες στη τσέπα και πήρα το πρώτο σοβαρό πολυκάναλο σύστημα. Έφυγα με όλα τα μηχανήματα κομπλέ, ο ενισχυτής ήταν ένας yamaha Rx-v630 με 5χ75 watt έλεγε...
Στη πορεία και μετά από κάποιες αλλαγές πήγα σε έναν πάλι yamaha 120 watt ανά κανάλι, σίγουρα έκανε διαφορά, αλλά και πάλι τα 8" γουφερ των ηχείων δεν ένιωθες να τα κουνάει ικανοποιητικά. Τότε ήταν που ξανά έβαλα παράδες στη τσέπα και πρόσθεσα ένα τελικό, ο τελικός για τα θκάμ αυτιά και το θκόμ χώρο έκανε τη διαφορά. Ξήλωσα και το sub που στη τελική δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο και έκτοτε ζω ευτυχισμένος χωρίς ανησυχίες. :biggrin:
Πρόσθεσα μαναχά ένα dac για τα ψηφιακά αρχεία το οποίο έβαλε και αυτό το λιθαράκι σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Reaction score
456
Λοιπόν σας μεταφέρω μια μικρή ιστορία, που ίσως σας κάνει να αντιληφθείτε το υποκειμενικό της σχέσης ακοής και εγκεφάλου.
Οι μηχανικοί ήχου της ραδιοφωνίας, όταν είδαν το ¨άθλιο" στερεοφωνικό με το οποίο άκουγε μουσική ένας μαέστρος της κρατικής ορχήστρας, αυτοί προσφέρθηκαν να το ρυθμίσουν, ώστε να αποδίδει το μέγιστο και αυτός τους απάντησε "εγώ δεν ακούω το στέρεο αλλά την μουσική"

• Like
Reactions: ika

Reaction score
27
Καλημέρα σε όλους άνοιξα το νήμα και δεν περίμενα τόση ανταπόκριση, αλλά και διαφορετικές απόψεις, το καλό είναι ότι έμαθα κάποια πράγματα που δεν ήξερα, το τι θα κάνω ακόμα δεν ξέρω γιατί δεν αποφασίζω μόνος μου. Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.

Reaction score
27
Με τρώει καιρό και μέχρι το πρωί ήταν μια καλή ιδέα να κάνω το άλμα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορούσα, αλλά πριν λίγο βγήκαν πάλι κερατιάτικα και τον ήπια.
Όταν έχεις οικογένεια με 2 παιδιά συμβαίνει συχνά χαχαχαχα και βάζεις άλλες προτεραιότητες.

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804
Καλημέρα σε όλους άνοιξα το νήμα και δεν περίμενα τόση ανταπόκριση, .........
-

.....μα ότι αποτυπώνεται εδω ....δεν είναι μόνο για τον έναν .
Το θέμα ήταν το φιτίλι .
Συνέχεια κάποιος κάτι θα μαθαίνει .
Κάποιος θα εχει κάτι να ρωτήσει .
Κάποιος θα δει το λάθος του ...και ας μην εμφανίζεται με γραπτό λόγο στο θέμα .
κλπ.
-

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
53.471
Και γλύτωσες και το στεγαστικό...
Στο μπέχο τη έβγαλα!!

Γενικότερα ως άνθρωπας τη γουστάρω τεχνολογία, είναι και ο βασικός λόγος που ήμαστε μέλη τούτου εδώ του σάιτ.
Άπαξ όμως και φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τα γούσταμ, αράζω!!
Τις προάλλες έλεγα να αλλάξω τα πίσω ηχεία, βλέποντας όμως πως πάει το πράμα με τις ταινίες τα τελευταία χρόνια, αποφάσισα να αφήσω τα ίδια.

Reaction score
3.524
Για ενεργά μίλησα εγώ νωρίτερα.

gid

Reaction score
10.083
επειδή όμως υπερτονίστηκε η σημασία του/των υπογούφερ, χρειάζεται να κάνουμε κάποια διάκριση, τα συστήματα υπογούφερ/δορυφόρων στην καταναλωτική αγορά έχουν εμφανιστεί ήδη από την δεκαετία του '70,(ενώ τα πρωτότυπα είχαν αρχίσει να σχεδιάζονται από την δεκαετία του '60), βέβαια εκείνες τις εποχές πολύ λίγες ήταν οι ηχογραφήσεις που περιείχαν τις πολύ χαμηλές συχνότητες, η προσθήκη αυτών των χαμηλών συχνοτήτων άρχισε από την δεκαετία του '80 και του ΄90 με την εμφάνιση του οπτικού δίσκου και των ψηφιακών ηχογραφήσεων,
Το μπάσο (ηλεκτρικό ή ακουστικό) ξεκινά από τους 41 κύκλους. Και το ακουστικό μπάσο υπάρχει εδώ και αιώνες. Η χαμηλότερη νότα του πιάνου είναι 27.5 κύκλοι.

Πόσα (σε ποσοστό) κύρια ηχεία πιστεύεις πως μπορούν να αποδώσουν τους 41 κύκλους σωστά;;;;

Επίσης, το κείμενό σου (πέρα από το εσφαλμένο συμπέρασμά του) δεν διαβάζεται εύκολα γιατί δεν έχει σωστή στίξη και δεν σπάει σε παραγράφους. Είναι ένα σεντόνι μονομπλοκ. Το βλέπει κάποιος και σκρολάρει στο επόμενο ποστ.

Reaction score
456
Το μπάσο (ηλεκτρικό ή ακουστικό) ξεκινά από τους 41 κύκλους. Και το ακουστικό μπάσο υπάρχει εδώ και αιώνες. Η χαμηλότερη νότα του πιάνου είναι 27.5 κύκλοι.

Πόσα (σε ποσοστό) κύρια ηχεία πιστεύεις πως μπορούν να αποδώσουν τους 41 κύκλους σωστά;;;;

Επίσης, το κείμενό σου (πέρα από το εσφαλμένο συμπέρασμά του) δεν διαβάζεται εύκολα γιατί δεν έχει σωστή στίξη και δεν σπάει σε παραγράφους. Είναι ένα σεντόνι μονομπλοκ. Το βλέπει κάποιος και σκρολάρει στο επόμενο ποστ.
Σε ευχαριστώ για την κρίση σου.
Επίτρεψέ μου όμως να πω, ότι το κείμενο συντίθεται από δύο παραγράφους (αν και πράγματι σου δίνω ένα δίκιο σ΄ αυτό), επίσης οι συχνότητες για τις οποίες γράφω, αναφέρονται στις συχνότητες που βρίσκονται στην ηχογράφηση και όχι στα μουσικά όργανα, που γράφετε εσείς, τέλος για το "εσφαλμένο συμπέρασμα " εάν εννοείς πως το κείμενο καταλήγει, "ότι υπάρχουν ηχεία που δεν χρειάζονται υπογούφερ" τι θα έλεγες για τα Klipschorn για τα οποία κάποιος γράφει:
Using a subwoofer with a properly set up pair of Klipschorns in a 2 channel system is like using a hot water heater: If the water is already hot, why does it need to be heated

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88