Τι θα γινει με την εγκληματικοτητα?

gid

Reaction score
9.409
Μετά από όσα έγιναν στον Ασπρόπυργο χθες (και γίνονται εκεί κάθε μέρα απλά δεν τα μαθαίνουμε) αναρωτιέμαι αν θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για τους γύφτους... Μακάρι να βγει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Νομικά φυσικά μπορείς να προβείς ως πολίτης σε σύλληψη στα αυτόφωρα αδικήματα, στα περισσότερα εξάλλου δίκαια υπάρχει ο αντίστοιχος θεσμός (citizen's arrest) αλλά ποιος τρελός μπλέκει.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.436
Οι νόμοι που έχουμε μας απαγορεύουν να αμυνθούμε ΜΕΣΑ στο σπίτι μας, αν μπει κάποιος εισβολέας ακόμη κι αν απειλείται η ζωή μας.
Τι ψάχνουμε τώρα.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
41.998
μια παρενθεση ... προυποθεση ενος κρατους δικαιου, ειναι να εχει νομοθεσια, οχι να εφαρμοζεται, ουτε να ειναι συμφωνη με τις συνθηκες.
απο την αλλη ποιος μπορει να εγγυηθει οτι δε θα γινει καταχρηση απο τους πολιτες.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Κατάχρηση από τους αμυνόμενους εντός της οικίας τους.
Ακριβώς αυτό γίνεται.
Έχω στήσει καραούλι και περιμένω γύφτο να εισβάλει έχοντας πάρει τα μέτρα μου για το τέλειο έγκλημα.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.436
Θυμάστε τον γύφτο που έσπασε την πόρτα και μπήκε στο σπίτι ενός 87χρονου;
Όμως ήταν πρώην του πολεμικού ναυτικού και είχε όπλο με το οποίο τραυμάτισε τον ληστή.
Τον παππού τον πήρανε με χειροπέδες.
Αλλιώς ο παππούς μπορεί να ήταν καμένος, πνιγμένος, σακατεμένος ή νεκρός.

gid

Reaction score
9.409
Κατάχρηση από τους αμυνόμενους εντός της οικίας τους.
Ακριβώς αυτό γίνεται.
Έχω στήσει καραούλι και περιμένω γύφτο να εισβάλει έχοντας πάρει τα μέτρα μου για το τέλειο έγκλημα.
Πώς στοιχειοθείται η "κατάχρηση";

Πώς πρέπει να αμυνθεί ο νοικοκύρης χωρίς να μην κάνει "κατάχρηση", όταν μπουκάρει κάποιος που, βάσει αστυνομικού δελτίου, είναι πολύ πιθανόν να έχει σκοπό να τον βασανίσει τον ίδιο και την οικογένειά του ώστε να μάθει πού είναι κρυμμένες οι υποθετικές λίρες;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Πώς στοιχειοθείται η "κατάχρηση";

Πώς πρέπει να αμυνθεί ο νοικοκύρης χωρίς να μην κάνει "κατάχρηση", όταν μπουκάρει κάποιος που, βάσει αστυνομικού δελτίου, είναι πολύ πιθανόν να έχει σκοπό να τον βασανίσει τον ίδιο και την οικογένειά του ώστε να μάθει πού είναι κρυμμένες οι υποθετικές λίρες;

για αυτό καλύτερα να ερωτηθούν οι εισαγγελείς και οι δικαστές που σιγοντάρουν με τον τρόπο που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις 'συμβουλές' τύπου 'κάνε ότι κοιμάσαι'

Reaction score
18.737
Σύμφωνα με την ηθική του δικαίου ώς τώρα στην Ευρώπη τουλάχιστον :

1) Η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και πιο πανω απο το να χάσεις λίγα χρήματα. Και σωστά.

2) Εάν έχουν όπλα και κρίνεις ότι άσχετα με την κλοπή θα προχωρήσουν σε σωματικές βλάβες εναντίον σου ή της οικογένειας σου, παίρνεις μαι απόφαση εκείνη την στιγμή, τον σκοτώνεις και πάς φυλακή με τα ελαφρυντικά που θα σου δώσει ο δικαστής και ο νόμος. Αλλά μπορεί να αποτύχεις και να σκοτώσει αυτός και εσένα και την οικογένεια σου. Πρέπει να ξέρεις και να είσαι εκπαιδευμένος για κάτι τέτοιο.

3) Απευθύνεσαι απο πρίν σε ειδικούς στο security και πληρώνεις.

Απλά πράγματα.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.436
Όταν κάνεις ότι κοιμάσαι και οι κλέφτες ψάχνουν και δεν βρίσκουν τίποτα, τότε σε ξυπνάνε.
Και σε βασανίζουν για να πεις που είναι κρυμμένα τα λεφτά που δεν έχεις.

Σύμφωνα με την ηθική του δικαίου ώς τώρα στην Ευρώπη τουλάχιστον :

1) Η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και πιο πανω απο το να χάσεις λίγα χρήματα. Και σωστά.

2) Εάν έχουν όπλα και κρίνεις ότι άσχετα με την κλοπή θα προχωρήσουν σε σωματικές βλάβες εναντίον σου ή της οικογένειας σου, παίρνεις μαι απόφαση εκείνη την στιγμή, τον σκοτώνεις και πάς φυλακή με τα ελαφρυντικά που θα σου δώσει ο δικαστής και ο νόμος.

3) Απευθύνεσαι απο πρίν σε ειδικούς στο security και πληρώνεις.

Απλά πράγματα.
Και γιατί να πας φυλακή;
Ήταν κάτι που το ήθελες ή το προκάλεσες;
Επειδή μπήκε ένας αληταράς να σε ληστέψει; Στο σπίτι σου;

Reaction score
18.737
Όταν κάνεις ότι κοιμάσαι και οι κλέφτες ψάχνουν και δεν βρίσκουν τίποτα, τότε σε ξυπνάνε.
Και σε βασανίζουν για να πεις που είναι κρυμμένα τα λεφτά που δεν έχεις.

Και γιατί να πας φυλακή;
Ήταν κάτι που το ήθελες ή το προκάλεσες;
Επειδή μπήκε ένας αληταράς να σε ληστέψει; Στο σπίτι σου;
Επειδή έτσι λέει ο νόμος.

Ας λέει ότι θέλει ο νόμος , εσύ έχεις να πάρεις μια απόφαση εκείνη την στιγμή. Αυτήν που σου είπα. Και να έχεις προετοιμαστεί για όλα τα τιμήματα που είναι να πληρώσεις. Αλλιώς πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Εμείς (υποτίθεται) δεν είμαστε παράνομοι ή μαφιόζοι.

Όταν η εγκληματικότητα τέτοιυ είδους (και περιστατικών βασανισμού κλπ που λές) φτάσει σε ένα "κρίσιμο" και μεγάλο σημείο, το κράτος και με απαίτηση της κοινωνίας ...θα αλλάξει τότε και ο νόμος. ¨Οπως Αμερική, αλλά εκεί έχουν και δικαίωμα να έχουν όπλα.

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Επειδή έτσι λέει ο νόμος.

υπάρχει μια παρανόηση ως προς τι λέει ο νόμος. Ο οποίος είναι μάλλον λιτός ως προς το σημείο αυτό (ορισμού της άμυνας). Το πώς αντιμετωπίζονται οι -απολύτως αναμενόμενες στην περίπτωση εισβολής εντός της οικίας του αμυνόμενου- υπερβάσεις της άμυνας και ιδίως το γιατί δεν αναγνωρίζεται τόσο εύκολα η προβλεπόμενη από τον νόμο (α. 23 εδ, β΄ ΠΚ ) υπέρβαση άμυνας από φόβο ή ταραχή εκ της επιθέσεως, είναι θέμα όχι τον ορισμών του νόμου αλλά των δικαστηρίων μας.

Reaction score
18.737
υπάρχει μια παρανόηση ως προς τι λέει ο νόμος. Ο οποίος είναι μάλλον λιτός ως προς το σημείο αυτό (ορισμού της άμυνας). Το πώς αντιμετωπίζονται οι -απολύτως αναμενόμενες στην περίπτωση εισβολής εντός της οικίας του αμυνόμενου- υπερβάσεις της άμυνας και ιδίως το γιατί δεν αναγνωρίζεται τόσο εύκολα η προβλεπόμενη από τον νόμο (α. 23 εδ, β΄ ΠΚ ) υπέρβαση άμυνας από φόβο ή ταραχή εκ της επιθέσεως, είναι θέμα όχι τον ορισμών του νόμου αλλά των δικαστηρίων μας.
Ε, ακόμη καλύτερα. Θα έχω μια ελπίδα να αθωωθώ. Πάντως για ευρώ (που εξάλλου λάθος να έχω σπίτι μου) εγώ άνθρωπο δεν σκοτώνω. Για τα άλλα που λέει ο Μελίδης και ιδίως για την οικογένεια μου (ούτε ίσως κάν για εμένα) θα τους έλυωνα το κεφάλι (εάν μπορούσα πάλι). Και ας κάνανε ότι θέλουν οι δικαστές.

Εξάλλου εάν με πιάσουν στον ύπνο και με "ξυπνήσουν" έχω ήδη καεί απο χέρι κατά μεγαλο ποσοστό. Και εάν είναι επαγγελματίες δολοφόνοι και σκληροί και διατεθειμένοι να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα απειλής. Αλλά τότε πρεέπι να είσαι εκπαιδευμένος για να το αντιμετωπίσεις και να έχεις αποτελέσματα ή να φροντίσεις απο πρίν να μην σε πιάσουν στον ύπνο.

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Ε, ακόμη καλύτερα. Θα έχω μια ελπίδα να αθωωθώ. Πάντως για ευρώ (που εξάλλου λάθος να έχω σπίτι μου) εγώ άνθρωπο δεν σκοτώνω.

ο αμυνόμενος δεν σκοτώνει για ευρώ τον άνθρωπο που εισβάλλει στο σπίτι που κοιμάται στις 2 τα χαράματα, αλλά ακριβώς για αυτό το γεγονός μια τέτοιας εισβολής. Άνθρωπος που εισβάλλει σε σπίτι με κόσμο είναι εξ ορισμού προετοιμασμένος για τα πάντα και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ποιος δικαστής είναι άξιος να κρίνει εκείνον που έντρομος αντιμετωπίζει τέτοια εισβολή και αποφασίσει να μην κάνει ότι κοιμάται;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.536
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106