Ποδήλατο

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Avg 152, δεν μας έχεις συνηθίσει σε τόσα ψηλά! :geek:
Άστα Σώτο, δεν μπορώ και να πιέσω κιόλας, πρώτη φορά είπα πάνω στο ποδήλατο τα "έπαιξα" το είπα στη επιστροφή, λίγο πριν το σπίτι. Μάς γ@μσε ο covid, ο αδερφόσμ έκανε 6 μήνες να επανέλθει στις αρχικές επιδόσεις, καλά αυτός αντιμετώπισε και άλλα θέματα, εγώ ευτυχώς έχω μόνο αυξημένους παλμούς και τις επιδόσεις του κρόκ :roflmao:

Reaction score
18.812
Μπα, δεν ισχύει. Τα συνωμοσιολογικά fake news ναι, μου ανάβουν τα λαμπάκια, αλλά γενικά δεν είμαι ευέξαπτος.

Να, για τα gravel ας πούμε, πείτε ό,τι θέλετε, δεν θα βγω απ'τα ρούχα μου. Θα πω απλά την άποψή μου πολιτισμένα.

Συναντάω αρκετούς γκραβελάδες στον δρόμο που μου λένε ότι είναι πρώην κουρσάδες αλλά βαρέθηκαν με τις λακούβες και γενικά την κακή ποιότητα των δρόμων και το γύρισαν σε gravel. Φαντάζομαι κάποιοι προτιμάνε και την λίγο πιο χαλαρή στάση. Δεν είναι κακό, δεν είναι όλοι επίδοξοι αθλητές. Οπότε να, αυτή είναι μια χρησιμότητα του gravel και ειδικά για τις ελληνικές συνθήκες. Δεν βγαίνει κανείς να πει ότι πήρε gravel γιατί πάει πιο γρήγορα από την κούρσα.

Εγώ όπως έχω πει πήρα gravel γιατί οι διαδρομές που κάνω συνήθως είναι μεικτές. Μπορεί να είναι ας πούμε 50-50 άσφαλτος και χώμα. Ούτε στην άσφαλτο θα ένιωθα ωραία να κάνω τόσα χιλιόμετρα με mountain, ούτε το χώμα που μπαίνω είναι τόσο απαιτητικό που να απαιτεί mountain (αλλά δεν μπαίνεις και με κούρσα προφανώς). Οπότε; Γιατί όχι gravel;

Το ότι το gravel δεν είναι τόσο καλό στον δρόμο όσο η κούρσα και τόσο καλό στο χώμα όσο το mountain, είναι προφανές και δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά αυτό δεν το κάνει άχρηστο.
Αυτός είναι κι ο λόγος που θα έπαιρνα gravel, αν αποφάσιζα για τέτοιο ποδήλατο. Ότι τα πάει μια χαρά... με τις λακκούβες και τις ανωμαλίες των δρόμων, και πάει και σε χώμα λίγο πιο έξω από άσφαλτο, χωρίς να πέφτεις τόσο σε ταχύτητα όπως το ΜΤΒ... Είναι αυτό που λένε οι άγγλοι, jack of all trades, master of none... 8-)

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Το ότι το gravel δεν είναι τόσο καλό στον δρόμο όσο η κούρσα και τόσο καλό στο χώμα όσο το mountain, είναι προφανές και δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά αυτό δεν το κάνει άχρηστο.
Άκου κάτι κούκλε, είναι πολλά τα θέματα αλλά θα σταθώ μόνο σε κάτι πολύ κρίσιμο.
Ελεγχος, το χώμα χρειάζεται και απαιτεί αίσθηση και έλεγχο, έχοντας λοιπόν επιθετική θέση οδήγησης, χωρίς μεγάλο τιμόνι για να μπορείς να έχεις γωνίες στα χέρια, δεν πας πουθενά, με τις γωνίες των χεριών έρχετε ο έλεγχος του συνόλου. Ισχύει ότι και στο εντούρο δλδ.

Reaction score
18.812
Χρήστο για το 'χώμα' που κανονικά προορίζονται τέτοια ποδήλατα (σχετικά πατημένο, όχι πολλά χαλίκια κι πέτρες, όχι τεράστιες ανηφοροκατηφόρες και θεόκλειστες στροφές, κλπ), δεν έχει πρόβλημα και τέτοιο τιμόνι (εδώ και με το road πάω καμια φορά σε τετοιους δρόμους, άλλο το ότι παίζω 50-50 να πάθω λάστιχο)! Δεν μιλάμε για διαδρομές που είναι για ΜΤΒ, άσχετα ότι πολλοί με gravel πάνε σε τέτοιες, και μπορεί να καταριούνται την ώρα και την στιγμή που το αποφάσισαν (άλλο αν το παραδέχονται μετά).

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Και μερικές φώτο από τη σημερινή απόδραση, είδαμε και τα φρέσκο καμμένα, είδαμε και το ελάχιστο πράσινο που απέμεινε... προς το παρόν...

Σώτο δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει, πήρα τελευταία ένα τσαντάκι μέσης (κυρίως για mtb) με βόλεψε πάρα πολύ με τον αποθηκευτικό χώρο μίας και το mtb απαιτεί να κουβαλάς αρκετά πράματα, έχω και το κινητόμ πλέον μαζίμ, γιαυτό και οι φώτο :biggrin:
Έχεις διάφορους κατασκευαστές , είναι όμως ακριβά θα έλεγα, χαλάλι όμως γιατί το συγκεκριμένο είναι πολύ εργονομικό, σχεδόν δεν νιώθεις ότι το φοράς. Savu 5

IMG_20230924_161201.jpg
IMG_20230924_154200.jpg
IMG_20230924_150610.jpg
IMG_20230924_125253.jpg

Χρήστο για το 'χώμα' που κανονικά προορίζονται τέτοια ποδήλατα (σχετικά πατημένο, όχι πολλά χαλίκια κι πέτρες, όχι τεράστιες ανηφοροκατηφόρες και θεόκλειστες στροφές, κλπ), δεν έχει πρόβλημα και τέτοιο τιμόνι (εδώ και με το road πάω καμια φορά σε τετοιους δρόμους, άλλο το ότι παίζω 50-50 να πάθω λάστιχο)! Δεν μιλάμε για διαδρομές που είναι για ΜΤΒ, άσχετα ότι πολλοί με gravel πάνε σε τέτοιες, και μπορεί να καταριούνται την ώρα και την στιγμή που το αποφάσισαν (άλλο αν το παραδέχονται μετά).
Ναι βρε συ, όταν θα βρεις αμμώδεις έδαφος σε κάνα κατήφορο θα καταλάβεις τι εννοώ.
Είσαι καταδικασμένος με πτώση, χωρίς τον έλεγχο θα καταπιεί το τερέν το μπροστά τροχό. Είσαι σχεδόν πάνω από το μπροστινό τροχό, μη το ξεχνάς...

Reaction score
18.812
Ναι, με ενδιαφέρουν τσαντάκια (αλλά όχι μέσης, τέτοιο δεν το μπορώ, διαμαρτύρεται το 'αυξημένης διαμέτρου' στομάχι-σαμπρέλα, που δεν λέει να εξαφανιστεί, ασχέτως αν πέφτουν τα κιλά), θήκες γενικώς, γιατί θέλω ανανέωση και στο ΜΤΒ και στο road! Για το MTB αν θέλω να κουβαλώ διάφορα, πέρα από βασικά εργαλεία που έχω σε ένα μικρό τσαντάκι, κουβαλώ ένα back pack, που έχει και δυνατότητα να μεταφέρει και νερό.

Εντωμεταξύ ήρθε και το caliper των φρένων πίσω πριν 3 ημέρες (παράγγειλα τα νέα για τις νέες σειρές Ultegra, και για μπροστά) αλλά φυσικά δεν μπορεί να κάνω μια δουλειά χωρίς να κάνω και μερικές μλκς;! Έτσι λόγω βιασύνης και ηλιθιότητας πήγα και έβαλα τα μπουλονάκια που συγκρατούν το caliper στον σκελετό, αυτά που είχε στο πακέτο, μόνο που οι μλκς (κι αυτοί) βάζουν κάποια με μεγάλο μήκος! έτσι έφαγα τα πάσα του αντάπτορα, κι αναγκάστηκα κι πήρα και νέο αντάπτορα και μπουλονάκια, είχε ο Κασιμάτης, ευτυχώς ήρθαν γρήγορα, και ΟΚ, τίποτα το τρομερό κόστος, μόνο τα νεύρα μου έμειναν...

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Σώτο Με αφορμή τους δισκοβραχίονες βγήκαν και άλλα άπλυτα στη φόρα, αυτή τη φορά με τα υδραυλικά φρένα της shimano, κυρίως στα mtb σπάνε τα κεραμικά πιστόνια και μένει ο κόζμος στη κροκάλα χωρίς φρένο...

Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Reaction score
1.992
Βρε συ, seriously τώρα. 110km στο βουνό… 1900μετρα υψομετρικό…σε 5 ώρες μέσα από βουνά και λαγκάδια..

IMG_1689.jpeg

Ενταξει, εντυπωσιακό.. κλαίει λίγο η καρδιά εκεί στα καμμένα, τι να κάνεις. Πολύ ωραία τα μέρη προς τα ψηλά δεξιά πάνω στο χάρτη. Θα ηθελα να παω κάποια στιγμή.

Τωρα σχετικα με το gravel, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αρχικα για το σκοπό που το πουλάνε, δεν κάνει. Πέρα του ότι το κεντρο βάρους είναι χαλια για χώμα, σε ανηφόρες θα σπινιαρεις αιώνια, σε κατηφόρες θα κάνεις την προσευχή σου σε οποιο θεό ή όχι πιστεύεις, στη πετρούλα τη καλή τη φυτευτή θα χάσεις το μπούσουλα και η ψυχή σου θα πηγαινει μόνιμα στη κουλουρη..

Το μόνο σενάριο που παίζει ειναι στη πόλη σε καρόδρομους γιατί όπως είπαμε για χώμα το 50% ούτε καν….. Για τους καρόδρομους φυσικά και το δέχομαι, θα έλεγα εκεί είναι το σημείο δράσης του, αλλά…για ποιο σκοπό όμως το διαφημίζουν? Για πόλη ή για το χώμα και το βουνό? Για τι μας δείχνει το βίντεο ότι δεν κάνει? Απλά τα πράγματα

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Edit,
Σώτο, όσον αφορά τη κοιλιά που λες ότι έχς, δεν είναι πρόβλημα αυτό. Τα συγκεκριμένα τσαντάκια κάθονται στη μέση, δεν είναι σχεδιασμένα για μπροστά γιατί είναι και μεγάλα, αυτό που πήρα είναι 5 λίτρα.
Μπορείς να το φέρεις μπροστά για να έχεις εικόνα του αποθηκευτικού χώρου, σχεδιαστικά όμως είναι για να κάθεται πίσω και ακριβώς στη μέση, αν το φέρεις μπροστά δεν σε αφήνει να κάνεις πετάλι
savu5_s21_body1_black_2000x.jpg

Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Reaction score
1.992
5 λιτρα δεν είναι απλό τσαντάκι, έχει αρκετο χώρο! Αν κάθεται καλά λέει αρκετα.

Θα ήθελα τα φώτα σας. Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι για ένα ποδήλατο για πόλη, δεν θα έλεγα πως δεν σκέφτηκα το θέμα του gravel, αλλά προτιμώ κάτι σε fitness η καμια δευτερεύον κούρσα.

Θέλω ένα ποδήλατο που
-δεν θα χρειαστεί να βάλω κολάν ποδηλατικό γιατί θα έχω άνετη σέλα
- επίσης θα έχω απλά πεταλια να μην χρειαστώ να φοράω clipless (ίσως τα απλά που μπορείς να περπατήσεις με τα παπούτσια του σαν άνθρωπος)
-θα έχει την σβελτάδα και θα είναι ευκίνητο όπως η κούρσα
-θα είναι ανάλαφρο όπως η κούρσα
-να μπορώ να κάνω 50 χιλιόμετρα ξεκούραστα οπως η κούρσα
(Πολλά ζητάω? :o )

Σκεψεις σε διαφορά ποδήλατα θα ήταν μια κούρσα προσιτή για αυτό το σκοπό, ενα καλό τσαχπίνικο fitness bike ή ένα δυνατό trekking.

Αν μόνο το carbon πιρούνι μπορεί να κάνει δουλειά θα το σκεφτώ σε σχέση με πιρούνι και πλαίσιο σε carbon.
Σκεφτόμουν κάτι σε Canyon Roadlite ή Pathlite ή σε Giant Fastroad μέχρι και στο ταπεινο αλλά αξιόπιστο ideal funcore και το κλασικό ideal Optimus.

Θα προτιμούσα μια ωραία 11*2 ultegra, αλλά ακούγεται αυτή την εποχή οξύμωρο :whistling:, σε σχέση με κάτι σε 1*12. Μου αρέσουν οι σχέσεις της ultegra θα έλεγα, όχι οι μεγάλες του Χρήστου, οι…νορμαλ..

Ακούω σκέψεις αν θα θέλατε, τις προτάσεις σας σαν ποιο έμπειροι από εμένα, να καθαρίσω και λίγο το μυαλό μου και να κάνω το προγραμματισμό μου για τη νέα σεζόν :)

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Βρε συ, seriously τώρα. 110km στο βουνό… 1900μετρα υψομετρικό…σε 5 ώρες μέσα από βουνά και λαγκάδια..

View attachment 306519

Ενταξει, εντυπωσιακό.. κλαίει λίγο η καρδιά εκεί στα καμμένα, τι να κάνεις. Πολύ ωραία τα μέρη προς τα ψηλά δεξιά πάνω στο χάρτη. Θα ηθελα να παω κάποια στιγμή.
Το θέμα είναι πως δεν το ευχαριστήθηκα, βασικά το ευχαριστήθηκα αλλά δεν μπορούσα να πιέσω και ξενέρωσα, ενώ τα ποδάρια γυρνάνε δυνατά, το μοτεράκι δεν ακολουθεί.
Αν σε ενδιαφέρει να πας εκεί σαπάν, στη διαδρομή που πήγες και τη άλλη φορά δλδ, θα βρεις πλέον στρωμένο δρόμο χωρίς κροκάλα, στη κλειστεί περιοχή με τις μπάρες αναφέρομαι κυρίως, πέρασε μηχάνημα με αφορμή τις πυρκαγιές και έφτιαξε το δρόμο, πλέον τον λες χαλαρό δασικό και όχι αυτό το χάλι που είχε με τις νεροφαγιές και τις κοτρόνες παντού, πριν ήταν αποκλειστικά για ανάβαση, πλέον είναι ιδανικός και για κατάβαση, αυτό έκανα σήμερα με ανάποδη φορά από αυτό που είχες κάνει και εσύ. Όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι το λέμε περιφερειακό, είναι όλος άσφαλτο (με ελάχιστα μέτρα χώμα και κακοτεχνίες) είναι πραγματικά πανέμορφα και καταπράσινα, έχεις και τη βρύση της χαράς για ανεφοδιασμό με δροσερό νεράκι, όλα καλά και όμορφα!!

Reaction score
24.497
Αυτό που λες είναι η μετάφραση του roadlite.
Κάποια στιγμή είχα πετύχει σε αγγελία ένα roadlite στα 900 ευρώ

Reaction score
18.812
5 λιτρα δεν είναι απλό τσαντάκι, έχει αρκετο χώρο! Αν κάθεται καλά λέει αρκετα.

Θα ήθελα τα φώτα σας. Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι για ένα ποδήλατο για πόλη, δεν θα έλεγα πως δεν σκέφτηκα το θέμα του gravel, αλλά προτιμώ κάτι σε fitness η καμια δευτερεύον κούρσα.

Θέλω ένα ποδήλατο που
-δεν θα χρειαστεί να βάλω κολάν ποδηλατικό γιατί θα έχω άνετη σέλα
- επίσης θα έχω απλά πεταλια να μην χρειαστώ να φοράω clipless (ίσως τα απλά που μπορείς να περπατήσεις με τα παπούτσια του σαν άνθρωπος)
-θα έχει την σβελτάδα και θα είναι ευκίνητο όπως η κούρσα
-θα είναι ανάλαφρο όπως η κούρσα
-να μπορώ να κάνω 50 χιλιόμετρα ξεκούραστα οπως η κούρσα
(Πολλά ζητάω? :o )

Σκεψεις σε διαφορά ποδήλατα θα ήταν μια κούρσα προσιτή για αυτό το σκοπό, ενα καλό τσαχπίνικο fitness bike ή ένα δυνατό trekking.

Αν μόνο το carbon πιρούνι μπορεί να κάνει δουλειά θα το σκεφτώ σε σχέση με πιρούνι και πλαίσιο σε carbon.
Σκεφτόμουν κάτι σε Canyon Roadlite ή Pathlite ή σε Giant Fastroad μέχρι και στο ταπεινο αλλά αξιόπιστο ideal funcore και το κλασικό ideal Optimus.

Θα προτιμούσα μια ωραία 11*2 ultegra, αλλά ακούγεται αυτή την εποχή οξύμωρο :whistling:, σε σχέση με κάτι σε 1*12. Μου αρέσουν οι σχέσεις της ultegra θα έλεγα, όχι οι μεγάλες του Χρήστου, οι…νορμαλ..

Ακούω σκέψεις αν θα θέλατε, τις προτάσεις σας σαν ποιο έμπειροι από εμένα, να καθαρίσω και λίγο το μυαλό μου και να κάνω το προγραμματισμό μου για τη νέα σεζόν :)
Με αυτά που λες, κάτι σε fitness είναι η απάντηση (κάτι δηλαδή όπως το Roadlite που λες, και προτείνει κι ο Παναγιώτης). Τώρα δεν είναι ανάγκη να είναι και ultegra, μια χαρά είναι η 105, και δεν έχει τέτοια θέματα όπως αυτά που εμφανίστηκαν σε ultegra - dura ace.

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω γιατί, αλλά καθόλου δεν μου αρέσουν εμφανισιακά οι νέες σειρές ποδηλάτων road της Canyοn, ειδικά η endurance! Το roadlite μου φαίνεται πολύ πιο όμορφο από αυτά!

Reaction score
24.497
1χ12 σε σκελετό roadlite με 10-40 και 42 δίσκο, λέω γω τώρα...

Άσχετο το 40αρι τιμόνι μου πλέον χωνεται σε απίστευτα σημεία μέσα στην πόλη, του fitness δεν παίζει μα τα κάνει αυτά

Reaction score
18.812
Το ίδιο... πήγα προχθές με το MTB να μπω κάπως έτσι, σε ένα σταθμευμένο δεξιά, και ένα που ήρθε μπροστά μου στο φανάρι χωρίς να αφήσει αρκετό χώρο, και... βρήκα! Πάνω στο σταθμευμένο στην αρχή, και κρατήθηκα με το αριστερό χέρι στο καπώ του αριστερού! :roflmao: Με το road, που έχω επίσης 40αρι τιμόνι (από αυτά τα γκραβελοειδή όμως), δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα, χώνομαι παντού! 8-)

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
51.220
Με 720mm τιμόνι δεν έχω κανένα πρόβλημα, με το 740mm που ήρθε έβρισκα σε καθρέφτες με το καλημέρα

Reaction score
4.587
Τα γκράβελ είιναι ταμάμ για Ελλάδα. Ειδικά για Αθήνα δεν κοιτάς τίποτα άλλο.

Είναι καλύτερη επιλογή από φιτνες για δύο βασικούς λόγους: το μικρό τιμόνι και το γεγονός πως δεν αλλάζεις στυλ τιμονιού ώστε να δυσκολεύεται το σώμα στην προσαρμογή. Υπάρχει και τρίτος λόγος αν δεν έχεις κουρσάκι, με το γκράβελ πας παντού ενώ με το φίτνες όχι και τόσο.

Όταν λέω γκράβελ δεν αναφέρομαι τόσο στη γεωμετρία αλλά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: να μπορεί να πάρει 35αρια ελαστικά και λασπωτήρες. Μετά το προσαρμόζεις με βάση τις ανάγκες σου, πχ δεν είναι ανάγκη να είναι μονόδισκο αν έχεις σκοπό (όπως εγώ) να το χρησιμοποιείς σε όλες τις διαδρομές (ταξίδια, αναβάσεις, κομιούτινγκ κτλ) και φυσικά βάζεις κανονικό τιμόνι κι όχι τα τύπου γκράβελ με τα τραβηγμένα ντροπς.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.624
Members
38.351
Νεότερο μέλος
andreas_kam