Ο κακός μας ο καιρός

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.024
Αυτό που το έχουνε γράψει οι μετεωρολόγοι;

θέλω να το δω, γιατί μάλλον για δημοσιογραφικη προπαγάνδα μου κάνει πάρα για συμπέρασμα από πολυ ικανούς και αξιόλογους μετεωρολογους.

Πως είναι δυνατόν να βγουν τέτοια συμπέρασματα χωρίς να έχουμε κάποια κλιματολογικα δεδομένα από έστω και μια δεκαετία;
Το ότι φέτος είχαμε κάνα δυο ισχυρά συστήματα, δεν είναι δεδομένο ότι θα πάει έτσι ο καιρός κάθε 2 με 3 μήνες.
Η αύξηση της θαλάσσιας θερμοκρασίας είναι μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις για τέτοιες προβλέψεις. Φυσικά υπάρχει μεγάλο εύρος λάθους.

Το είχα διαβάσει σε άρθρο ξένου επιστημονικού περιοδικού που δεν το βρίσκω τώρα. Ορίστε όμως ένα link από το in.gr που βρήκα τώρα:

Καταιγίδα Daniel: H κλιματική αλλαγή έκανε την καταστροφή «10 φορές πιθανότερη» | in.gr

Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που χτυπήθηκαν πρώτες, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι έκανε τα φαινόμενα σαν τον Daniel έως και 10 φορές πιο συχνά και έως 40% πιο έντονα. Στη Λιβύη, η πιθανότητα αυξήθηκε έως και 50 φορές και η ένταση έως κατά 50%.

Στις σημερινές συνθήκες, εκτιμά η μελέτη, τέτοια φαινόμενα πρέπει να αναμένονται στην κεντρική Ελλάδα κάθε 80 έως 250 χρόνια, ενώ στη Λιβύη κάθε 300 με 600 χρόνια.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος στους υπολογισμούς.

Reaction score
236
Η αύξηση της θαλάσσιας θερμοκρασίας είναι μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις για τέτοιες προβλέψεις. Φυσικά υπάρχει μεγάλο εύρος λάθους.

Το είχα διαβάσει σε άρθρο ξένου επιστημονικού περιοδικού που δεν το βρίσκω τώρα. Ορίστε όμως ένα link από το in.gr που βρήκα τώρα:

Καταιγίδα Daniel: H κλιματική αλλαγή έκανε την καταστροφή «10 φορές πιθανότερη» | in.gr

Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που χτυπήθηκαν πρώτες, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι έκανε τα φαινόμενα σαν τον Daniel έως και 10 φορές πιο συχνά και έως 40% πιο έντονα. Στη Λιβύη, η πιθανότητα αυξήθηκε έως και 50 φορές και η ένταση έως κατά 50%.

Στις σημερινές συνθήκες, εκτιμά η μελέτη, τέτοια φαινόμενα πρέπει να αναμένονται στην κεντρική Ελλάδα κάθε 80 έως 250 χρόνια, ενώ στη Λιβύη κάθε 300 με 600 χρόνια.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος στους υπολογισμούς.
Κουκουρουκου.

Τίποτα το συγκεκριμένο και ούτε καν ξέρουμε ποιος το έγραψε... Για να μην πω κάτι για ορισμένα ονόματα.... Όσο είμαι εγώ καρδιολόγος άλλο τόσο είναι ορισμένοι μεγάλοι και αλάνθαστο μετεωρολόγο.....
Τεσπα.... η τρομολαγνια και πλύση εγκεφαλου πάει σύννεφο...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.024
Κουκουρουκου.

Τίποτα το συγκεκριμένο και ούτε καν ξέρουμε ποιος το έγραψε... Για να μην πω κάτι για ορισμένα ονόματα.... Όσο είμαι εγώ καρδιολόγος άλλο τόσο είναι ορισμένοι μεγάλοι και αλάνθαστο μετεωρολόγο.....
Τεσπα.... η τρομολαγνια και πλύση εγκεφαλου πάει σύννεφο...
Τόσο οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής όσο και αυτοί που την επικαλούνται για τα πάντα με πολιτικά κίνητρα, μου είναι το ίδιο αδιάφοροι.
Προσπαθώ να διαβάζω τα επιστημονικά άρθρα με αμερόληπτη διάθεση.

Η μελέτη υπάρχει εδω:

Μία περίληψη εδώ:

Υ.Γ. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων είναι σίγουρα συζητήσιμη. Το λένε και οι ίδιοι. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι μιλάνε για κατασκευή υποδομών αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων αντίθετα με τους πολιτικούς που καταπιάνονται μόνο με την (αβέβαιη) αντίστροφή της κλιματικής αλλαγής για τους δικούς τους λόγους.

Last edited:

Reaction score
236
. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι μιλάνε για κατασκευή υποδομών αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων αντίθετα με τους πολιτικούς που καταπιάνονται μόνο με την (αβέβαιη) αντίστροφή της κλιματικής αλλαγής για τους δικούς τους λόγους.
Τόσο νερό που είχαμε εδώ στη θεσσαλια δεν μπορούσε να μας σώσει τίποτα φίλε μου.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.024
Τόσο νερό που είχαμε εδώ στη θεσσαλια δεν μπορούσε να μας σώσει τίποτα φίλε μου.
Αναφέρομαι στη γενικότερη στροφή προς την παθητική ασφάλεια. Εφόσον υπάρχει η παραδοχή ότι το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πιο εχθρικό, η άμυνα είναι περισσότερο λογική από την προσπάθεια κατευνασμού του "εχθρού".

Θαύματα δεν γίνονται. Σε μία μείωση των καταστροφών μπορούμε να ελπίζουμε, πάντα μέσα στο πλαίσιο του εφικτού.

TGD

Reaction score
8.641
Αυτή είναι μοιρολατρική στάση που ξεπλένει την ανικανότητα των υπευθύνων.

Από τότε που ήρθα στον Βόλο πλημμυρίζει το υπόγειο του Παπαστράτου και της Βιβλιοθήκης. 19 χρόνια δεν γίνεται τίποτα, απλά κάθε φορά πετάνε τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη και τα πράγματα από του Παπαστράτου. Συχνά πλημμυρίζει ο Κραυσιδωνας στη γέφυρα του ΟΣΕ. Πλημμυρίζει το παλιό λιμεναρχείο. Πλημμυρίζει το Πεδίο του Αρεως. Πλημμυρίζει το νοσοκομείο. Αυτά συμβαίνουν με συχνότητα μερικών ετών, όχι 30 και 50 που υποτίθεται ότι σχεδιάζεις τις υποδομές.

Όλοι οι νέοι κυκλικοί κόμβοι πλημμύρισαν γιατί τα νερά δεν είχαν που να πάνε. Τα λιθόστρωτα στο κέντρο του Βόλου ανέβασαν το ύψος του δρόμου πάνω από το πεζοδρόμιο, και μαζεύουν τα νερά στις κάθετες που είναι απλή άσφαλτος. Ποιος έλεγξε τις κλίσεις απορροής σε όλα αυτά τα έργα;

Διάβασα πολλά για την Ε65 και πως ενίσχυσε τοπικά τις πλημμύρες. Πώς όλα τα έργα από τον Ιανό ξαναχαλασαν γιατί φτιάχτηκαν στα γρήγορα γιατί "σιγά μην έχουμε πάλι Ιανό"; Ό,τι παρασύρθηκε από τα ρέματα ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση.

Ε, ας πλημμύριζαν φέτος, αλλά όχι πέρυσι και προπερσι, και...

ika

News
Reaction score
14.936
...πετε με κατι, επειδη δε κσερω εγκλεζικα να το γκουγκλαρω,
αυτο τον ηχο του 112, κσερει κανεις να το βαζει ηχο ξυπνητηριου ?
Δεν στέλνεις ένα μήνυμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μήπως και τον πουλάνε σε MP3, FLAC, WAV κλπ?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.626
SOS, θαυμαστικά και καταιγίδες.
Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο σύμβολο είναι το χειρότερο δίχως υπόμνημα;

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.680
πριν 1 ωρα ξεκίνησε απίστευτη καταιγίδα....δρόμοι πεζοδρόμια σκεπασμένα με νερό.....σαν τον Τεντογλου επέστρεψα
περιμένω να δω τι γίνεται εξω στα χωριά με τα καμένα....ευτυχώς έχω έναν φουσκωτό αλιγάτορα από τα καλοκαιρινά

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.024
SOS, θαυμαστικά και καταιγίδες.
Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο σύμβολο είναι το χειρότερο δίχως υπόμνημα;
Εγώ φταίω που ξέχασα το κείμενο:

Περιοχές με το εικονίδιο 🆘 :

▪Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

Περιοχές με το εικονίδιο ⚠ :

Κλείσιμο
▪Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Περιοχές με το εικονίδιο ⛈ :

▪Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρη έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.750
Άρα να υποθέσω πως το σοσ είναι χειρότερο του θαυμαστικού;
Το SOS βρε είναι σίγουρος θάνατος..
Κυκλοφορία επιτρεπτή μόνο με..
φουσκωτό αλιγάτορα από τα καλοκαιρινά
Όσο για το θαυμαστικό εξαρτάται..
Μπορεί και να πετύχεις Zonk :tongue:
(καλό είναι να σου βρίσκεται ένα αλιγάτορας διαθέσιμος για ώρα ανάγκης..:biggrin:)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.612
Members
38.210
Νεότερο μέλος
Aris29