Ψάρια - είναι υγιεινή τροφή;

Μηνύματα
5.345
Reaction score
6.481
Εννοείται. Να φάς ψάρι που μόλις έχει ψαρευθεί στην Λήμνο απο φίλο ψαρά, ψαροντουφεκά .... καμία σχέση.
το ξερεις ομως...εχεις φαει απο ψαρα που τα εχει αγορασει ;λουκουμια :p
Οταν θα φας πραγματικα φρεσκο ελευθερας και πεις καποιες ψαριες οτι δε σου αρεσουν τοτε εισαι αντικειμενικος....(αλλα μαλλον αυτο εχει να κανει με το ειδος του ψαριου)
Προσωπικα εχω φαει πεντανοστιμα και με αρωμα οτι pescanova (κατεψυγμενο, με φαρμακο; , με φαρμακο δεν το κουραζω ... ), φυσικα τα μικρα εποχης αλλα και καποια ιχθυοτροφειου...
Οταν εχεις λαμπερα ματια,κατακοκκινα βραγχια,σφιχτο κρεας , υψηλη τιμη και διπλα αλλα ιδιου ειδους με υποδεεστερα χαραχτηριστικα και τιμη σημαινει αυτο;
 



Μηνύματα
1.635
Reaction score
3.200
Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι, πολλά ψάρια από Αγ. Απόστολους πάνε α) Αλιβέρι όπου αρκετοί ψαράδες έχουν μαγαζιά εκεί, β) Αμάρυνθο (Συρμακέζης) και γ) Αθήνα όπου υπάρχουν μαγαζιά πέρα από την ιχθυόσκαλα που συνεργάζονται και παίρνουν ψάρια ημέρας.
Σε γενικές γραμμές πάντως αν το ψάρι καταψυχθεί αμέσως στο καϊκι δεν υπάρχει πρόβλημα και σίγουρα υπάρχει φρέσκο ψάρι στην Αθήνα, σίγουρα δεν είναι εύκολο να το βρεις.
Το μεγάλο πρόβλημα με τα "φρέσκα" ψάρια (όχι ιχθυοτροφείου) είναι πλέον τα μικρο & νανο πλαστικά και με τα μεγαλύτερα (τόνους, ξιφίες κλπ) τα βαρέα μέταλλα.
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.648
Reaction score
90.144
Αν είναι φρέσκο δεν μυρίζει καθόλου.
Μόνο για φρέσκο μιλάω. Και δεν εννοώ την έντονη ψαρίλα αλλά αυτό που μένει και προδίδει ότι μαγειρεύτηκε ψάρι.

Οι πιο σίγουροι για τη φρεσκάδα είναι όσοι μένουν ή έχουν άκρη σε περιοχές με ψαράδες (γνωστούς) ή ψαροτουφεκάδες.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
16.409
Reaction score
30.265
Η γειτόνισσα μου ήταν εκτελωνίστρια στο αεροδρόμιο για μερικές δεκαετίες. Τα εισαγόμενα ψάρια στην Ελλάδα έρχονται με συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, μου έχει πει. Κάποτε που συζητούσαμε μας είπε και ένα περιστατικό στο Λαύριο. Κατέβηκε στην ψαραγορά να πάρει για το σπίτι. Όσα πουλούσαν για ντόπια φρέσκα ήταν εισαγωγής. Τους τα λέει και γελούσαν. Μη γελάτε λέει, πριν έρθουν σε εσάς περνάνε από μένα. Τι δουλειά κάνεις; Τάδε. Μάλιστα, αφού κόβει το μάτι σου έλα από πίσω. Πάει πίσω, βλέπει δύο τελάρα. Αυτά είναι τα φρέσκα, σημερινά. Μόνο αυτά; Δύο τελάρα; Ναι αυτά.
 

TGD

Μηνύματα
8.539
Reaction score
8.532
Και δεν εννοώ την έντονη ψαρίλα αλλά αυτό που μένει και προδίδει ότι μαγειρεύτηκε ψάρι.
Αν είναι σημερινό 24ωρου ούτε που το καταλαβαίνεις.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.648
Reaction score
90.144
Αν είναι σημερινό 24ωρου ούτε που το καταλαβαίνεις.
Για να είμαι πιο ακριβής, έχω πολύ "αυστηρό" κατώφλι στην ανοχή δυσάρεστων καταστάσεων. Αυτό που κάποιος δεν προσέχει είναι ανυπόφορο για μένα. Χαλιέμαι πολύ εύκολα δηλαδή.


Όταν στα νιάτα μου ψαρεύαμε στη Ζάκυνθο (παραγάδι και δίχτυα με τον χομπίστα παππού) διαλέγαμε τα καλά για μας και τα υπόλοιπα (τα δεύτερα τότε και περιζήτητα σήμερα) τα χαρίζαμε στους γνωστούς. Έχω ακόμα στο μυαλό μου τη γεύση από τον ψητό σαργό και το φαγκρί εκείνης περιόδου, όπως και του τηγανητού μπαρμπουνιού.

Δεν είμαι και ο μεγαλύτερος λάτρης του ψαριού αλλά όποτε πηγαίνω στα μέρη καταγωγής του πεθερού (γύρω από τη Ναύπακτο) υπάρχουν ακόμα ψαροταβέρνες που προμηθεύονται από ψαροτουφεκάδες. Όταν βρω μαγιάτικο του αλλάζω τα φώτα.
 


Μηνύματα
1.418
Reaction score
1.240
Η γειτόνισσα μου ήταν εκτελωνίστρια στο αεροδρόμιο για μερικές δεκαετίες. Τα εισαγόμενα ψάρια στην Ελλάδα έρχονται με συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, μου έχει πει. Κάποτε που συζητούσαμε μας είπε και ένα περιστατικό στο Λαύριο. Κατέβηκε στην ψαραγορά να πάρει για το σπίτι. Όσα πουλούσαν για ντόπια φρέσκα ήταν εισαγωγής. Τους τα λέει και γελούσαν. Μη γελάτε λέει, πριν έρθουν σε εσάς περνάνε από μένα. Τι δουλειά κάνεις; Τάδε. Μάλιστα, αφού κόβει το μάτι σου έλα από πίσω. Πάει πίσω, βλέπει δύο τελάρα. Αυτά είναι τα φρέσκα, σημερινά. Μόνο αυτά; Δύο τελάρα; Ναι αυτά.
Άρα επιβεβαιώνεις όσα αναφέρονται στην εκπομπή για τα ψάρια.
 

Μηνύματα
1.418
Reaction score
1.240
Λοιπόν το λινκ είναι λάθος, κάτι έχει γίνει και τα έχουν αλλάξει.
Η εκπομπή ήταν της 07/08/2023, ψάχνω να τη βρω.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
54.511
Reaction score
135.821
Σα το φαγκρι στη Λήμνο, δεν εχ.

Γενικά σε αρκετά νησιά έχει καλό ψάρι. Είμαστε τυχεροί.

Στις πόλεις της χώρας, ιδίως τις μεγάλες, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεις φρέσκο ψάρι.
 

Μηνύματα
1.418
Reaction score
1.240
Σα το φαγκρι στη Λήμνο, δεν εχ.

Γενικά σε αρκετά νησιά έχει καλό ψάρι. Είμαστε τυχεροί.

Στις πόλεις της χώρας, ιδίως τις μεγάλες, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεις φρέσκο ψάρι.
Κάτσε να βρω την εκπομπή, να ακούσεις το επίμαχο κομμάτι.
Και μετά έλα να μου πεις τι έχει και τι δεν έχει.
 

Μηνύματα
2.142
Reaction score
5.604
Σεμιναριο κινδυνολογιας με καποια δόση αληθειας ,τα ψαρια επιφανειας(ξιφιας,μαγιατικο,λιτσα,τονος, κ.λ.π)λογο της ιστορίας με τον ηλιο,παρουσιαζουν μεγαλυτερο ποσοστο υδραργύρου στο ασημι δερμα τους και κατ επεκταση στο κρέας τους και θα πρεπει να αποφευγεται η συχνη κατανάλωση τους. Επισης συμφωνα με μια πρόσφατη μελετη που εγινε που αφορα τα νανοσωματίδια απο την φθορα των ελαστικων των αυτοκινητων σε ολο τον πλανητη που καταληγουν μεσω της βροχης στην θαλασσα εχουν μολυνει ολους τους ζωντανους οργανισμους της θάλασσας. Οποτε θεωρητικα δεν πρεπει να τρωμε τιποτα απο την θαλασσα. Εγω καταναλωνω απο ολα,και απο ψαροντουφεκο(φιλος που ειναι η δουλεια του αυτη)και σε ταβερνα και απο ιχθυοκαλλιεργεια ,και περισσοτερο για φρεσκαδα ,αν θελω θα παρω απο οπου βρω τα ψιλα(γαυρος,μαριδα)γιατι ειναι τα μονα που τα ξεχωρίζεις ευκολα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
54.511
Reaction score
135.821
Κάτσε να βρω την εκπομπή, να ακούσεις το επίμαχο κομμάτι.
Και μετά έλα να μου πεις τι έχει και τι δεν έχει.
Δε θα μου αλλάξει άποψη μια "εκπομπή" αγαπητέ μου.

3 χρόνια ήμουν στη Λήμνο, και το ψάρι που έχω φάει εκεί, απλώς δεν υπάρχει, δεν το ξανάφαγα πουθενά.

Όταν ερχόταν το πρωί της Πέμπτης (αν θυμάμαι καλά)το μεγάλο ψαροκάικο, έβλεπες κόσμο στο δρόμο να μεταφέρει ψάρια που να κουνιούνται μέσα στη σακούλα.

Μόνο κει έχω φάει κουτσουμούρες τέρατα, άλλου επιπέδου νοστιμιά, και ζητούσα 1,5 κιλό, μου έβαζε 2 κιλά, και πλήρωνα 5 ευρώ.

Το δε φαγκρι, είναι μια ιστορία από μόνο του. Πρέπει να έχω φάει πάνω από μισό τόνο φαγκρια εκεί, τυπικά γύρω στο 1-1,5 κιλό το κάθε ψάρι.
 

Μηνύματα
1.418
Reaction score
1.240
Οκ, δεν διαφωνώ αλλά αυτό που αναφέρεις είναι η εξαίρεση. Εγώ θέλω να μάθω τα ψάρια που αγοράζω από τη λαϊκή (στην Αθήνα) και πωλούνται ως φρέσκα, αν κολυμπάνε στα συντηρητικά.
 

Μηνύματα
684
Reaction score
1.284
Το ψάρι πάει πακέτο με το μέρος. Τον τελευταίο χρόνο με έστειλαν από τη δουλειά στην Μυτιλήνη , έχω χορτάσει φρέσκο ψάρι , το ευχαριστιέμαι τρώω τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Όταν πηγαίνεις στην ταβέρνα και σου λέει δεν έχω τίποτα φρέσκο είχε βορειά δεν βγήκε καΐκι έλα μεθαύριο εάν θες, ε τους εμπιστεύεσαι. Κάθεσαι στο τραπέζι και βλέπεις τον μάστορα απ το παράθυρο της κουζίνας να το καθαρίζει εκείνη την ώρα. Αθήνα έχω φάει ψάρι μετρημένες φορές , δεν έμεινα ευχαριστημένος , γενικότερα το αποφεύγω.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.648
Reaction score
90.144
Θα πρέπει να συζητήσουμε και συγκριτικά, γιατί όλες σχεδόν οι τροφές σήμερα έχουν κάποιο είδος παράπλευρης ή εσκεμμένης "μόλυνσης".

Χρειάζεται επίσης ο διαχωρισμός των μεθόδων συντήρησης ως προς την ασφάλεια. Η ψύξη, το πάστωμα, το κάπνισμα, η κονσερβοποίηση είναι τρόποι συντήρησης. Ακόμα και κάποια άλλα συντηρητικά όπως το σορβικό οξύ είναι ασφαλή και προστίθενται σε πάρα πολλά τρόφιμα.

Στα ψάρια χρησιμοποιείται και μία άλλη ανόργανη ουσία που μου διαφεύγει το όνομά της για να δείχνουν πιο "τσιτωμένα" και γυαλιστερά συγκρατώντας περισσότερο νερό. Έτσι αυξάνεται και το βάρος τους και πωλούνται ακριβότερα.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες χρησιμοποιούν διάφορα πρόσθετα αλλά είναι όλα πιστοποιημένα και (θεωρητικά) ελέγχονται.

Για τη ρύπανση των νερών που περνάει στα ψάρια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όταν αγοράζουμε ψάρι.

Θέλω να πω ότι κανένα ψάρι δεν είναι τελείως αγνό. Εμείς αν ξέρουμε και μπορούμε ας διαλέξουμε το λιγότερο "φορτωμένο". Το ίδιο ισχύει στα κρέατα, τα λαχανικά, τα φρούτα.
 



Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.338
Μηνύματα
2.937.318
Members
38.172
Νεότερο μέλος
GBOUGAS
Top