Yamaha HS8 & Dynaudio 18S : It's only...Monophonic (but I like it)

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.910
ανώτερη των 150 cm στην παρούσα εφαρμογή - και κατόπιν από τα πλευρικά - ανώτερη των 50 cm
Υπάρχει άνω όριο και, αν ναι, πώς υπολογίζεται?

Άλλη ερώτηση: η απόσταση ανάμεσα στα 2 μέλη του "ζεύγους" πώς υπολογίζεται?

Τεσπα, δεν ζητώ να κάτσεις να γράψεις λογαριασμούς, η απορία μου είναι αν υπάρχει θεωρία πάνω στο θέμα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.662
Η διαφοροποίηση όμως γίνεται έντονη στα spectrogram για τη ζώνη 20-200 (πάνω τα μπροστινά μόνα τους , κάτω το array και σταθερά χωρίς την παραμικρή εφαρμογή EQ) :
Μπερδεύεις τζάμπα τον κόσμο.

Δε χρειάζεται να χαθεί κανείς στη ζώνη 20-200, αλλά να προσέξει μόνον την περιοχή 80-200:

1000009553.png

Yes, ωραία πήγε το πείραμα!

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
80.055
Δεν είπα ποτέ τέτοιο πράγμα. Ούτε κάν κατάλαβες προφανώς τι είπα. Δίπαξ μπήκα και εμίλησα γιατί άλλοι αρχίσανε ως συνήθως τις γνωστές προσωπικές προσβολες - ειρωνείες (και με reply σε εμένα) και τις παρερμηνείες αλλά είναι τίποτε μπροστά στην παρερμηνεία που κάνεις εσυ εδω σε άσχετο νήμα προσβάλοντας μια άποψη που δεν είναι κάν δικιά μου αλλά ανθρώπου με δύο PhD και ένα MsC σε τρία μάλιστα γνωστικά αντικείμενα φυσική, ηλελτρολογία μηχανική και ακουστική. Μετά το δίπαξ ούτε ξαναμπήκα στο συγκεκριμένο νήμα και ούτε θα ξαναμπώ αλλά ούτε και η γνωστή μου υψηλή φαντασία δεν φτάνει να μαντέψω σε τι άλλες παρερμηνείες θα έχετε προχωρήσει επι του θέματος που επισήμανα εάν κρίνω απο αυτήν που κάνεις εδώ.

Αυτό που είπα μπορώ να το αποδείξω αδιαμφισβήτητα σε ένα δευτερόλεπτο αλλά δεν το επιθυμώ. Προτιμώ να σας βλέπω να εκτίθεστε. Διατηρώ το δικαίωμα να ελέγχω με τις τοποθετήσεις μου ή και ερωτήσεις μου άλλες φορές την αντίδραση και άποψη πάνω σε αυτές των υπολοίπων και μάλιστα ειδικά στην συγκεκριμένη είναι καθοριστικής σημασιας γαι εμένα, ώστε να μπορέσω να καταλάβω ποιου την γνωμη αλλά και γνώση θα εμπιστεύομαι.

Οπότε μετά τις εξηγήσεις που έδωσα σε αυτήν σου την προσπάθεια στην ουσία δυσφήμiσης της στάσης μου και τρόπoυ και θέματος με τον οποίο και το οποίο επέλξα να τοποθετηθώ στο εν λόγω ζήτημα με πάντα γνώμονα για εμενα την σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση των αναγνωστών του εν λόγω site αλλά και μοίρασμα μιας πληροφορίας που είχα με όλους σας (μεγάλο λάθος μου που πρός χαρά πολλών φαντάζομαι δεν θα επαναλάβω καθώς η στάση μου και γραφή μου πλέον στο site θα αλλάξει ρίζικά ή και θα εκλείψει εντελώς καθώς μέχρι τώρα στην ουσία δεν αντικατόπτριζε την πραγματική προσωπικότητα μου) ..... μην ξανασχολήθείς μαζί μου και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο που συνηθίζεις αλλά και όλοι σας. Σίγουρα εγώ δεν θα ξανασχοληθώ.

Παρακαλώ μην διακόπτεις με επιπλέον σχόλια σου το νήμα του Bhutia το οποίο και παρακολουθώ και εγω και όλοι με το ανάλογο ενδιαφέρον και με το ενδιαφέρον που του αξίζει αλλά και την αξία που αυτό το εγχείρημα έχει για τον κάθε αναγνώστη εκπαιδευτική ή εφαρμογής. Εγω δεν διέκοψα.

Αγαπητε Bhutia συγγνώμη για την παρέμβαση , δεν την initiate εγω αλλά δεν ήταν δυνατόν να μείνει αναπάντητη. Enough is enough και η ανοησία έχει όρια ιδίως τώρα που κατάλαβα τις κακές προθέσεις απο τις οποίες διακατέχονται κάποιοι.

Υ.Γ : Εάν σε ενδιαφέρει η τοποθέτηση μου πες μου το να σου υποδείξω το νήμα στο οποίο γίνεται αναφορά και το ένα στην ουσία πόστ μου .... εάν και νομίζω σε ένα exchange μεταξύ μας σε ανύποπτο χρόνο και σαν δευτερεύον θέμα όταν είχε προκύψει εχω την εντύπωση - ότι επιδρμικά αναφερόμενος και με μια αποστροφή του λόγου σου απο αυτές που συνηθίζεις - διαφώνησες με την αναφορά μου που απο τότε κιόλας ήταν γνωστή σε εμένα ως πληροφορία. Σε διαβεβαιώ ότι όλοι κάνουν (κάνετε) λάθος και δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο που γνωρίζω πόσο αντίθετο είναι απο τα "πιστεύω" (άποψη) όλων σας εδω μέσα και μάλιστα σε ένα τόσο σημαντικό για εσάς - αγγίζοντας το θρησκευτικό - θέμα ... εάν δεν ήταν σούπερ ακριβές αυτό που λέω. Πλάκα πλάκα πάντα κάνω και υπέρ της πλάκας αλλά για τέτοιο θέμα δεν θα έλεγα ανακρίβεια καθώς και φυσικά γνωρίζα το φλάκ που θα φάω και θα ακολουθήσει. Ο thva βέβαια δεν κάνει ποτέ τυχαία πράγματα και ας φαίνεται έτσι και ουδέν κακόν αμιγές καλού (για τον ίδιο).

Καλή συνέχεια δεν προκειται να ξαναπαρέμβω για αυτό το θέμα ...όποια συνέχεια και δoθεί απο οποιονδήποτε. Εξάλλου δεν θα συμμετέχω πλέον στο 80 % και πάνω των θεμάτων όπως συνήθιζα αλλά ούτε και με τους ρυθμούς που συμμετείχα. Και εδώ μπήκα ακριβώς για να μην συμμετέχω στα άλλα.... αλλά και εδω μετά λύπης μου βλέπω ότι ούτε καν να διαβάσω δεν μπορώ χωρίς καν παρεμβολή ή να με "ανακαλύψουν". Πολύ πιθανόν ο συγκεκριμένος moderator επειδή βλέπω ότι χρονικά είναι τέλεια συντονισμένος να είδε ότι παρακολουθώ το νήμα και λειτουργησε με έμπνευση και "αυτοσχεδιασμό" on the fly. Εαν αυτό ισχύει ... καταλαβαίνει κάποιος περί τίνος πρόκειται πλέον.
άντε να δούμε... :biggrin:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.445
... Ούτε κάν κατάλαβες προφανώς τι είπα. ..
Προφανώς, ως συνήθως... :rolleyes:
Είναι δυσάρεστη η δυσλειτουργία συνεννόησης ανάμεσα σε μέλη και ακόμα χειρότερη η ανταλλαγή προθέσεων κι επιρρημάτων αντί... επιχειρημάτων. Από τη στιγμή όμως που τα εμπλεκόμενα μέλη είναι ενήμερα εκ των προτέρων για μια τέτοια δυσλειτουργία γίνεται τουλάχιστον να μην την πυροδοτούν περαιτέρω με άκαιρα σχόλια.
Από τη δική μου πλευρά είμαι βέβαιος ότι ο thva δεν θα πεταγόταν ν'απαξιώσει όσα παρουσιάζω ως εκφάνσεις κάποιας ΄΄popular΄΄ ή ΄΄μοδάτης΄΄ επιστήμης όχι επειδή θα συμφωνούσαμε σε όλα μεταξύ μας αλλά κυρίως επειδή ακόμα και σε όσα διαφωνούμε δεν λείπει η καλή διάθεση για συνεννόηση.

Κάθε hijack σε νήμα μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν έχει κάποια αξιόλογη κατάθεση. Εννοείται δε ότι ο thva είναι ευπρόσδεκτος να σχολιάσει πάνω στην τρέχουσα παρουσίαση.
Μπερδεύεις τζάμπα τον κόσμο.

Δε χρειάζεται να χαθεί κανείς στη ζώνη 20-200, αλλά να προσέξει μόνον την περιοχή 80-200:

View attachment 313490

Yes, ωραία πήγε το πείραμα!
Το φανταζόμουν ότι θα πεταγόσουν πριν της ώρας σου με το επίκεντρο της υπόθεσης... Το γέμισμα με συνοδό εξομάλυνση ενέργειας στην επίφοβη - για τα συνήθη ηχεία βάσης και το συγκεκριμένο array - ζώνη 80-200 Hz ήταν κομβικό σημείο επιτυχίας ή αστοχίας στο όλο εγχείρημα. Άμα έβγαινε προβληματική δεν θα είχε την ίδια αξία οποιαδήποτε προαγωγή στις ανώτερες οκτάβες . Ύστερα από αρκετό καιρό μπορώ πάλι ν'άκουγα άνετα main ηχείο μονάχο του χωρίς sub χάρη σε αυτόν τον παράγοντα.
Υπάρχει άνω όριο και, αν ναι, πώς υπολογίζεται?

Άλλη ερώτηση: η απόσταση ανάμεσα στα 2 μέλη του "ζεύγους" πώς υπολογίζεται?

Τεσπα, δεν ζητώ να κάτσεις να γράψεις λογαριασμούς, η απορία μου είναι αν υπάρχει θεωρία πάνω στο θέμα.
Τα όρια έχουν τεθεί χονδρικά με βάση κανόνες Ακουστικής αλλά κι εμπειρικά δεδομένα πάνω στην εγκατάσταση ηχείων με εκτεταμένη διασπορά ενέργειας. Εφόσον έχουμε εκπομπή άμεσης ενέργειας σε περισσότερες κατευθύνσεις και πάνω σε γυμνές τοιχωματικές επιφάνειες, καλό θα ήταν ν'απέχουν αυτές ικανές αποστάσεις από τα μεγάφωνα υπό συνθήκες που έχουν εξηγηθεί στην ΄΄Ανατομία Ακουστικής΄΄ καθώς και να έχουν ομοειδή μεταξύ των σύσταση ώστε να προκύπτει το αμφιπολικό εφέ.

Η απόσταση ανάμεσα σε πρόσθιο και οπίσθιο ηχείο στα επιμέρους κανάλια ήταν η ελάχιστη δυνατή που επέτρεπαν οι τοποθετημένοι ακροδέκτες διασύνδεσης για το σήμα και την τροφοδοσία. Δεν δοκιμάστηκαν εναλλακτικές διατάξεις stacking αφού θεώρησα εξαρχής ότι η τρέχουσα θα έδινε το μικρότερο βαθμό καταστρεπτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μεγαφώνων και την καλύτερη προοπτική για το αμφιπολικό εφέ.

Στα setup του home theater ήταν αρκετά δημοφιλή δορυφορικά ηχεία με αμφιπολική εκπομπή. Σε κλασσικά δικαναλικά θυμάμαι από παλιά τα δημοφιλή μοντέλα της καναδικής Mirage καθώς και το εγχώριο Audio Spectrum Apollon.

Η τοποθέτηση των επιμέρους καναλιών στο συγκεκριμένο δωμάτιο προέκυψε από ακροαματικές εμπειρίες με όσα μοντέλα ηχείων έχουν εγκατασταθεί στο παρελθόν και με επιπλέον γνώμονα αφενός μεν το δωμάτιο να παραμένει λειτουργικό ως οικιακός χώρος αφετέρου δε ότι δεν γινόταν εναλλακτική χωροταξία ως προς το στερεοφωνικό τρίγωνο για την αξιοποίηση του διπολικού εφέ.
DSC02934.JPG

DSC03074.JPG
Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να υποκατασταθεί η σκηνική παρουσία των πολυκαναλικών setup μέσα από δικαναλική σύσταση προσθέτοντας πηγές άμεσης ηχητικής ενέργειας κι εκτείνοντας παράλληλα τη διασπορά στα επιμέρους διαθέσιμα κανάλια. Το όλο εφέ στηρίζεται σε ακόμα πιο εκτεταμένες καραμπόλες όπως θα σημείωνε ο φίλτατος Dimi... Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ηχεία με προχωρημένη αρχιτεκτονική και μοτίβο διασποράς όπως τα Beolab 90 εντυπωσίαζαν ακόμα και σε γυμνό χώρο

Reaction score
8.899
Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να υποκατασταθεί η σκηνική παρουσία των πολυκαναλικών setup μέσα από δικαναλική σύσταση προσθέτοντας πηγές άμεσης ηχητικής ενέργειας κι εκτείνοντας παράλληλα τη διασπορά στα επιμέρους διαθέσιμα κανάλια
Ναι, αυτό κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι παρόμοια αποτελέσματα στις χαμηλές οκτάβες θα ήταν δυνατόν να πετύχει κανείς με ένα ηχειο που θα είχε 2 γουφερ στην διάταξη που παρουσιάζεις.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.445
Ναι, αυτό κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι παρόμοια αποτελέσματα στις χαμηλές οκτάβες θα ήταν δυνατόν να πετύχει κανείς με ένα ηχειο που θα είχε 2 γουφερ στην διάταξη που παρουσιάζεις.
Με ξεχωριστό τελικό και τροφοδοσία ρεύματος καθένα και διαφορετικές αποστάσεις των ακουστικών τους κέντρων από πλευρικά τοιχώματα... Εδώ επίσης δεν είναι σκέτα woofer αποκλειστικά για τις χαμηλές οκτάβες αλλά midwoofer εκπέμποντα προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Reaction score
8.899
Εδώ επίσης δεν είναι σκέτα woofer αποκλειστικά για τις χαμηλές οκτάβες αλλά midwoofer εκπέμποντα προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Ναι, τι διασπορά άραγε να έχει σε οριζόντιο και κατακόρυφο αξονα αυτό το διπλό ηχειο?

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.445
Ναι, τι διασπορά άραγε να έχει σε οριζόντιο και κατακόρυφο αξονα αυτό το διπλό ηχειο?
Στον κατακόρυφο άξονα θ'ανέμενα το κανονικό μοτίβο διασποράς αναποδογυρισμένο ως προς την οπίσθια εκπομπή. Στον οριζόντιο εκτεταμένη διασπορά εμπρός και πίσω με πλευρικές ζώνες περιορισμού αφού οι προσόψεις έχουν σεβαστή απόσταση μεταξύ των.

Reaction score
8.899
Μια τελευταία ερώτηση για να μην κουράζω.
Γιατί επέλεξες αυτήν την διάταξη και όχι για παράδειγμα το ένα πάνω στο άλλο με το πάνω ηχειο να κοιτάει προς τα πίσω?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.662
Το φανταζόμουν ότι θα πεταγόσουν πριν της ώρας σου με το επίκεντρο της υπόθεσης
Απλώς ήθελα να επισημάνω ποιο ακριβώς είναι το "επίκεντρο της υπόθεσης", διότι ήμουν βέβαιος πως ελάχιστοι το κατάλαβαν, αλλά και πώς εσκεμμένα το άφησες φλου. 😁
Γιατί επέλεξες αυτήν την διάταξη και όχι για παράδειγμα το ένα πάνω στο άλλο με το πάνω ηχειο να κοιτάει προς τα πίσω?
Δεν γίνεται τόσο σωστή δουλειά όταν είναι σε άλλο επίπεδο οι απέναντι πηγές.

Reaction score
19.587
Είναι δυσάρεστη η δυσλειτουργία συνεννόησης ανάμεσα σε μέλη και ακόμα χειρότερη η ανταλλαγή προθέσεων κι επιρρημάτων αντί... επιχειρημάτων. Από τη στιγμή όμως που τα εμπλεκόμενα μέλη είναι ενήμερα εκ των προτέρων για μια τέτοια δυσλειτουργία γίνεται τουλάχιστον να μην την πυροδοτούν περαιτέρω με άκαιρα σχόλια.
Από τη δική μου πλευρά είμαι βέβαιος ότι ο thva δεν θα πεταγόταν ν'απαξιώσει όσα παρουσιάζω ως εκφάνσεις κάποιας ΄΄popular΄΄ ή ΄΄μοδάτης΄΄ επιστήμης όχι επειδή θα συμφωνούσαμε σε όλα μεταξύ μας αλλά κυρίως επειδή ακόμα και σε όσα διαφωνούμε δεν λείπει η καλή διάθεση για συνεννόηση.

Κάθε hijack σε νήμα μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν έχει κάποια αξιόλογη κατάθεση. Εννοείται δε ότι ο thva είναι ευπρόσδεκτος να σχολιάσει πάνω στην τρέχουσα παρουσίαση.
Bhutia, μόνο το δικό σου πόστ (αυτό στο οποίο απαντάω τώρα) διάβασα και με ενδιαφέρει ακόμη να διαβάσω (διαβάζω). Δεν διάβασα κανενός αλλού που μου απευθύνθηκε και ούτε θα διαβάσω όπως είπα.

Δεδομένου όμως ότι το πόστ σου κάνει αναφορά και αναλύει θέματα που έχουν αναφερθεί σε μεταγενέστερο του "επίμαχου" πόστ χρόνο και που όπως είπα δεν διάβασα και ούτε έχω σκοπό (ούτε κάν ξέρω ή έλεγξα εάν και το πόστ μου σβήστηκε) ... δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι. Πάντως θετικό όπως πάντα και με διάθεση συγκερασμού μου φαίνεται και ευχαριστώ και προσωπικά αλλά και τα άλλα μέλη πρέπει να σε ευχαριστούν για όποια προσπάθεια σου εάν θεωρηθεί ως τέτοια και θεωρήσουμε ότι δεν την παρερμηνεύω καθώς δεν έχω όλα τα στοιχεία τα οποία αρνούμαι να διαβάσω. Hijack δεν έκανα σε κανένα θέμα σου απλώς απάντησα σε ένα πόστ άλλου και ανέλυσα τους λόγους. Τι είδους Hijack δεν γνωρίζω εάν και ποιοι το συνεχίζουν και ιδίως στο νήμα σου, που όπως ανέφερα αυτό το θέμα δεν έχει καμια σχέση με το νήμα σου. Μέσα σε αυτό το κλίμα των νημάτων όπως το γνωρίζω (ακόμη και στα δικά σου) ένα και μόνο πόστ σαν το δικό μου δεν μπορεί να το χαρακτηρίσουμε σαν hijack και μάλιστα όταν δεν το ξεκίνησα εγώ. Την ευθύνη την φέρει λογικά όποιος το ξεκίνησε.

Για το νήμα σου αυτό δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σου (μέχρι το "επιμάχο" πόστ στο οποίο απάντησα και μέχρι τότε παρακολουθουσα) δεν μου προκαλούν κάποια έκπληξη και τα βρίσκω αναμενόμενα με την διάταξη που επέλεξες αλλά και επιεδή διπλασίασες τον αριθμό των μονάδων (ηχείων). Νεότερα στοιχεία όπως είπα δεν διάβασα.

Καλή συνέχεια.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.445
Για την ενσωμάτωση sub αποφασίστηκε ν'αφεθούν τα main full range. Κύριος λόγος γι αυτό ήταν αφενός μεν ότι ικανοποιούσε ήδη η απόδοση ως είχαν,αφετέρου δε ότι προτιμούσα σε αυτό το στάδιο απλούστερη διαχείριση σήματος. Η παρεμβολή των 18S με το δικό τους DSP δεν ήταν ωφέλιμη στη συγκεκριμένη χωροταξία αφού η δόκιμη διαρρύθμιση για ελάχιστο μήκος interconnect προέβλεπε ανά ένα sub στο αντίστοιχο κανάλι και τοποθέτηση εφαπτομενικά σε πλευρικό τοίχωμα η οποία όμως δεν έδινε ενθαρρυντικές λήψεις για τις δύο πρώτες οκτάβες.

Έχοντας διερευνήσει στο παρελθόν την ακουστική συμπεριφορά του χώρου ήξερα ότι υπό την τωρινή διαρρύθμιση ικανή ενέργεια στην πρώτη οκτάβα θα διδόταν με τα sub μακριά από τα πλευρικά τοιχώματα. Σχέδιο ήταν για εγκατάσταση του ενός sub σε τοποθεσία που δεν θα προκαλούσε απότομη πτώση ενέργειας κάτω από τα 30 Hz στην κεντρική θέση ακρόασης με αυτό να δέχεται σήμα και από τα δύο κανάλια , επιπλέον ρυθμισμένο κατά τρόπον ώστε να στρώνει περαιτέρω την απόκριση στη ζώνη 50-70 Hz όπου θα έπαιζε μαζί με τα main και τέλος η προσθήκη ενός δεύτερου daisy chained με το πρώτο για να κάνει ακόμα πιο σφριγηλή την απόκριση αποκλειστικά στην πρώτη οκτάβα.

Εφόσον στο τέλος θα γινόταν εφαρμογή EQ μονάχα έως τα 200 Hz αλλά επιθυμούσα ευελιξία ώστε να μη χρειάζονταν εναλλακτικά προφίλ ανάλογα με το αν τα main θα έπαιζαν με sub ενεργοποιημένα ή όχι , κρίθηκε σκόπιμο ένα κοινό προφίλ rePhase με ήπια φίλτρα EQ πάνω στην απόκριση των main χωρίς ενεργοποιημένα sub ενώ όποιο πρόσθετο EQ ειδικά για την πρώτη οκτάβα προέκυπτε - όπως αναμενόταν από σχετικές διερευνήσεις του παρελθόντος - με τα sub ενεργοποιημένα θα εφαρμοζόταν ειδικά στο ενσωματωμένο DSP στα ίδια τα sub.

Η θέση του κύριου sub με βαθυπερατό φίλτρο - εννοείται ύστερα από δοκιμαστικές λήψεις, δεν αναμένεται από το αυτί να εκτιμά λεπτές διαρρυθμίσεις σε τέτοια θέματα - στα 55 Hz με φάση αντίστροφη ως προς τα main κι ένα ενσωματωμένο φίλτρο EQ στα 34 Hz :
DSC03508.JPG

20-200 Dyn1.png

Το συνοδό spectrogram έχει εξαχθεί εννοείται χωρίς άλλη διόρθωση μέσω rePhase. Έχει επιτευχθεί αξιόλογη βελτίωση και συμπλήρωση των main, ενώ παρατηρούμε και πρόσθετο μετριασμό του προβληματικού ιδιορρυθμού γύρω από τα 50 Hz.

H βέλτιστη τοποθεσία όπως προέκυψε μέσα από λήψεις για το δεύτερο sub με το δικό του βαθυπερατό στα 40 Hz σταθερά σε διαφορά φάσης 180 μοιρών ως προς τα main και το δικό του ενσωματωμένο φίλτρο EQ στα 32 Hz:
DSC03509.JPG

20-200 Dyn2.png

Στο συνοδό spectrogram πάντα χωρίς εφαρμογή άλλου EQ διαπιστώνεται η περαιτέρω τόνωση ενέργειας σε ολόκληρη την πρώτη οκτάβα...

Bhutia, μόνο το δικό σου πόστ (αυτό στο οποίο απαντάω τώρα) διάβασα και με ενδιαφέρει ακόμη να διαβάσω (διαβάζω). Δεν διάβασα κανενός αλλού που μου απευθύνθηκε και ούτε θα διαβάσω όπως είπα.

Δεδομένου όμως ότι το πόστ σου κάνει αναφορά και αναλύει θέματα που έχουν αναφερθεί σε μεταγενέστερο του "επίμαχου" πόστ χρόνο και που όπως είπα δεν διάβασα και ούτε έχω σκοπό (ούτε κάν ξέρω ή έλεγξα εάν και το πόστ μου σβήστηκε) ... δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι. Πάντως θετικό όπως πάντα και με διάθεση συγκερασμού μου φαίνεται και ευχαριστώ και προσωπικά αλλά και τα άλλα μέλη πρέπει να σε ευχαριστούν για όποια προσπάθεια σου εάν θεωρηθεί ως τέτοια και θεωρήσουμε ότι δεν την παρερμηνεύω καθώς δεν έχω όλα τα στοιχεία τα οποία αρνούμαι να διαβάσω. Hijack δεν έκανα σε κανένα θέμα σου απλώς απάντησα σε ένα πόστ άλλου και ανέλυσα τους λόγους. Τι είδους Hijack δεν γνωρίζω εάν και ποιοι το συνεχίζουν και ιδίως στο νήμα σου, που όπως ανέφερα αυτό το θέμα δεν έχει καμια σχέση με το νήμα σου. Μέσα σε αυτό το κλίμα των νημάτων όπως το γνωρίζω (ακόμη και στα δικά σου) ένα και μόνο πόστ σαν το δικό μου δεν μπορεί να το χαρακτηρίσουμε σαν hijack και μάλιστα όταν δεν το ξεκίνησα εγώ. Την ευθύνη την φέρει λογικά όποιος το ξεκίνησε.

Για το νήμα σου αυτό δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σου (μέχρι το "επιμάχο" πόστ στο οποίο απάντησα και μέχρι τότε παρακολουθουσα) δεν μου προκαλούν κάποια έκπληξη και τα βρίσκω αναμενόμενα με την διάταξη που επέλεξες αλλά και επιεδή διπλασίασες τον αριθμό των μονάδων (ηχείων). Νεότερα στοιχεία όπως είπα δεν διάβασα.

Καλή συνέχεια.
Το επικαλούμενο hijack δεν αναφέρεται αποκλειστικά στη δική σου παρέμβαση αλλά στην αλληλουχία αναρτήσεων. Δεν με ενοχλούν οι όποιες αψιμαχίες αρκεί να έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα αντί να ικανοποιούσαν... εκκαθάριση λογαριασμών - οι οποίοι κιόλας δεν κρατούνται από τον υποφαινόμενο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.445
Ας δούμε λοιπόν τα spectrogram με την εφαρμογή του προφίλ EQ μέσω rePhase που προέκυψε πάνω στην απόκριση των main χωρίς τα sub ενεργοποιημένα. Μοναδική φασική διόρθωση το linearization στο φίλτρο crossover των HS8. Ο λόγος για την τακτική περιορισμού σε φασικές διορθώσεις θα εξηγηθεί στο σχετικό νήμα.
Το ρυθμιστικό πρίμων από όλα τα μέλη του array βρίσκεται σταθερά σε θέση - 2dB.

Χάριν αντιπαραβολής οι παραστάσεις κατά σειρά εμφάνισης από άνω προς τα κάτω αντιστοιχούν στα main μόνα τους άνευ EQ , μόνα τους με EQ και κατόπιν μόνο με το κύριο sub ενεργοποιημένο +EQ και με το δευτερεύον επίσης ενεργοποιημένο +EQ.

20-200 Yam sat bpa.png

20-200 sat bpa EQ.png

20-200 Dyn1 EQ.png

20-200 Dyn X2 EQ.png

Επειδή ο τόπος του MLP είναι πλησίον του οπίσθιου τοιχώματος όταν παραμένω εκεί κατά τις ακροάσεις ακουμπάω πάνω σε παχιά μαξιλάρια από αφρό μνήμης σηκωμένα πάνω στην πλάτη του κρεβατιού.Επειδή όμως ένα τέτοιο μέτρο δεν έχει την παραμικρή επίπτωση στις πρώτες οκτάβες πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψιν και η εγγενής δυσχέρεια που έπρεπε να ξεπεραστεί προς την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος από αυτήν τη θέση.

Η ακροαματική απόδοση μετά και τη διόρθωση χαρακτηρίζεται από διευρυμένη σκηνική παρουσία εμπρός πίσω και γύρω από τα κανάλια με την ατμοσφαιρική περιγραφή των δρώμενων να διατηρείται σε ποικιλία θέσεων εκτός MLP ενώ πάνω σε αυτό προστίθεται εξαιρετική εστίαση των ειδώλων. Ευχάριστο στοιχείο οι διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά της ηχητικής σκηνής ανάλογα με την παραγωγή. Ο τονικός χαρακτήρας φυσικός και απολύτως ξεκούραστος , χορταστική ρυθμική αίσθηση , ανάλυση ικανοποιητική χωρίς βεβαίως ν'ανταγωνίζεται φημισμένες και πολύ ακριβότερες υλοποιήσεις monitor. Τα ευνοϊκά ακροαματικά στοιχεία συντηρούνται με εντυπωσιακό τρόπο κατά την περιφορά εντός του δωματίου. Με τα δύο sub μαζί ενεργοποιημένα και το ρυθμιστικό πρίμων από τα μέλη του array σε θέση 0dB flat το ηχοσύνολο ακούγεται αρκετά ζωηρό ακόμα και σε πολύ χαμηλή μέση συνεχόμενη στάθμη.

DSC01930.JPG

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824

Reaction score
4.242
Το όμοιο ισχύει για καρδιοειδες μπάσο με 2 σαμπ, μπαίνουν κωλο κωλο.
Θα μπορουσε να λεγεται ακομη καλυτερα και ¨κωλοειδες¨ μπασο. Σε πιο απλα Ελληνικα, μπασο του κωλου. Εχουν μεγαλο φυσημα οι οπες ανακλασης και δικαιολογημενα αυτα τα σαμπς κοστιζουν κατι παραπανω.

Staff online

• Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300