Dolby Pro Logic προενισχυτής με sub. Αξίζει ?

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι σχετικά καινοούργιος στον κόσμο του hi fi και ίσως μωρό στο κομμάτι του πολυκάναλου ήχου. Αυτή τη στιγμή εχω ενα μικρό συστηματάκι με Yamaha a-s500 και την σειρά εκείνη με tuner και cd.

Ωστόσο εχω στα χέρια μου εναν προενισχυτή Carver ct27v ο οποίος είναι 5.1. Θεωρητικά 5.1 καθώς είναι τεχνολογίας 1993-1995 (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος) και επομένως μιλάμε για dolby Prol Logic άρα 4 κανάλια καθως τα surround παίζουν τον ιδιο ήχο. Είναι ένας τρομερός προενιχυτής για την εποχή του με εισόδους απο CD , VCR μέχρι LD. Εχει πιο προηγμένη αναλογική μετατροπή του surround σε 5.1 για την εποχή που φιτάχτηκε, με πολλές προεπιλογές(HAL,MATRIX,SURROUND,THEATER) και έξοδο για subwoofer. Ωστόσο προενισχυτής 5 καναλιών σημαίνει και αντίστοιχα η πολυκάναλο τελικό ή περισσότερους τελικούς. Το budget αρκετό και το ερώτημα αξίζει καποιος να ασχοληθεί ?
Επίσης έχει mode stereo οπου απενεργοποιεί ολα τα υπόλοιπα κυκλώματα. Το ερώτημα μου είναι ωστόσο αν σε αυτη τη λειτουργία θα λειτουργούσε η εξοδος του sub. Τέλος , ακόμα και αν δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος θα αξιζε με ενα δικάναλο τελικό να αξιοποιηθεί σαν stereo μόνο? Ρωτάω καθώς κατανοώ την αξία του μηχανήματος και απ τη μία νιώθω ότι έχουν ξεπεραστεί τέτοια μηχανήματα αλλά απο την άλλη είναι τοσο κρίμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.503
Χωρίς ψηφιακές εισόδους; :cry: Με μία S-VHS είσοδο! :p
Ούτε για σταματητήρι πόρτας δεν θα τον ήθελα, αλλά ΙΣΩΣ είναι αξιοπρεπής σε στέρεο αν και δεν είμαι αισιόδοξος για την έξοδο sub εκτός Dolby (και βαριέμαι να ψάξω).

Αυτά τα εργαλεία φτιάχτηκαν με πλήρη γνώση του προσωρινού (ο συγκεκριμένος ήταν ήδη παρωχημένος το '93) σαν τελευταία αρπαχτή, αφού το Dolby Digital ήδη υπήρχε και όλοι ήξεραν τι θα γίνει το '94-'95 με τους DD ενισχυτές και την επακόλουθη διάλυση όλων των μικρών εταιρειών που δεν ήταν διατεθειμένες να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες.

Reaction score
1.968
Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι σχετικά καινοούργιος στον κόσμο του hi fi και ίσως μωρό στο κομμάτι του πολυκάναλου ήχου. Αυτή τη στιγμή εχω ενα μικρό συστηματάκι με Yamaha a-s500 και την σειρά εκείνη με tuner και cd.

Ωστόσο εχω στα χέρια μου εναν προενισχυτή Carver ct27v ο οποίος είναι 5.1. Θεωρητικά 5.1 καθώς είναι τεχνολογίας 1993-1995 (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος) και επομένως μιλάμε για dolby Prol Logic άρα 4 κανάλια καθως τα surround παίζουν τον ιδιο ήχο. Είναι ένας τρομερός προενιχυτής για την εποχή του με εισόδους απο CD , VCR μέχρι LD. Εχει πιο προηγμένη αναλογική μετατροπή του surround σε 5.1 για την εποχή που φιτάχτηκε, με πολλές προεπιλογές(HAL,MATRIX,SURROUND,THEATER) και έξοδο για subwoofer. Ωστόσο προενισχυτής 5 καναλιών σημαίνει και αντίστοιχα η πολυκάναλο τελικό ή περισσότερους τελικούς. Το budget αρκετό και το ερώτημα αξίζει καποιος να ασχοληθεί ?
Επίσης έχει mode stereo οπου απενεργοποιεί ολα τα υπόλοιπα κυκλώματα. Το ερώτημα μου είναι ωστόσο αν σε αυτη τη λειτουργία θα λειτουργούσε η εξοδος του sub. Τέλος , ακόμα και αν δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος θα αξιζε με ενα δικάναλο τελικό να αξιοποιηθεί σαν stereo μόνο? Ρωτάω καθώς κατανοώ την αξία του μηχανήματος και απ τη μία νιώθω ότι έχουν ξεπεραστεί τέτοια μηχανήματα αλλά απο την άλλη είναι τοσο κρίμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
Κατα 99% η εξοδος subwoofer δεν θα λειτουργει σε στερεο.
Ωστοσο μπορεις καλλιστα να παρακαμψεις το προβλημα τροφοδοτοντας το subwoofer απο την εξοδο L/R και με την προυποθεση οτι το subwoofer εχει στερεοφωνικη εισοδο ΚΑΙ εξοδο, τροφοδοτεις τον ενισχυτη των ηχειων απο την εξοδο του sub. Ολο αυτο εχει νοημα μονο αν παρεις καποιο στουντιακο sub το οποιο να εχει και high-pass για τα ηχεια και θες να το εκμεταλευτεις. Διαφορετικα αν απλα θες να βαλεις sub, βαζεις και στον yamaha που εχεις.

Για πολυκαναλο επισης ισως να αξιζει για ενα low budget 5.1 συστημα με φτηνα ενεργα studio monitors σε μικρο χωρο που να μην ειναι επιτακτικη η αναγκη για high-pass στους δορυφορους που μαλλον δεν διαθετει.

Reaction score
0
Αυτη τη στιγμή έχω ενεργό sub με LFE είσοδο μονο συνδεμένο στον Yamaha. Απλά επειδή μου είχε δοθεί σαν τρομερο μηχάνημα μπήκα στον κόπο να δω αν θα μπροούσε να αξιοποιηθεί και να πάω προς μια τέτοια κατεύθυνση. Επίσης το κοιτούσα και σαν stereo με την ιδέα οτι προενισχυτης και τελικός θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα απο τον ολοκληρωμένο που έχω τώρα πιθανόν.

Ωστόσο, πάνω στο θέμα του surround αν κατάλαβα καλά επι της ουσίας το dolby pro logic που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος ενισχυτής μετατρέπει το δικάναλο ήχο σε 4 κανάλια. επομένως γιατι να είχε εξτρα αναλογικούς εισόδους? Προφανώς η μετατροπή δεν είναι το ίδιο με το να έχει γίνει studiακα αλλά θεωρητικά κάθε ήχος μπορεί να μετατραπει σε surround ή κάνω λάθος ?

Reaction score
5.609
Αν εχεις τελικο η ενεργα ηχεια κανε μια δοκιμη ,αλλα μονο σε stereo ,αν μπορει να δωσει και στο sub.Οι ποιο ψαγμενοι της εποχης ειχαν και αντιστοιχη 5.1 εισοδο οπου εκει μια πηγη με εξοδο 5.1 αναλάμβανε την αποκωδικοποιηση των διαφορων πολυκάναλων format.

Reaction score
11.212
Όσο ωραίο και καλό και να φαίνεται το μηχάνημα, είναι 30 ετών. Ξεπέρασέ το και πήγαινε παρακάτω. Δυστυχώς, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή.
Μια συνδεσμολογία θα ήταν πηγές όλες πάνω στον Carver, από τις 2 εξόδος του με RCA στις 2 εισόδους του sub, και από τις εξόδους RCA του SUB (αν έχει), στις εισόδους του τελικού ενισχυτή.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.503
το dolby pro logic που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος ενισχυτής μετατρέπει το δικάναλο ήχο σε 4 κανάλια
Μετατρέπει το αναλογικά encoded Dolby Surround 3-4κάναλο* απο VHS και laserdiscs αποκλειστικά.
Αυτά που μετατρέπει απο κανονικό δικάναλο δεν τα εύχομαι σε κανέναν σήμερα. :p

'Ολα αυτά είναι τόσο μακρινά και ξεχασμένα, που το πρωί έκανα άφθονα edits στο πρώτο μου post. :biggrin:
Πήρα το πρώτο μου ProLogic το '91 και το πρώτο DD to '94.

*Το άθροισμα των L-R ήταν το κεντρικό (-3dB) και η διαφορά το surround. Ή αντίθετα. :roflmao:

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.195
Καλησπέρα και απο μένα. Αν το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση ενος sub αυτο μπορείς να το κάνεις με τον Yamaha που έχει έξοδο sub. O Carver οσο και καλό μηχάνημα να ήταν πριν 30 χρόνια είναι ένα μηχάνημα που σίγουρα θα θέλει συντήρηση και δεν θα δώσει αυτά που δίνουν οι νέοι ενισχυτές. Τι σου λείπει απο το υπάρχον σύστημα που θα ήθελες να έχεις; Επίσης πές μας και τι ηχεία έχεις. Πάντως ο Yamaha μια χαρά 125W στα 8Ω βγάζει δεν τον λες και συστηματάκι.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.503
Οι ποιο ψαγμενοι της εποχης ειχαν και αντιστοιχη 5.1 εισοδο οπου εκει μια πηγη με εξοδο 5.1 αναλάμβανε την αποκωδικοποιηση των διαφορων πολυκάναλων format.
Να ένα λάθος που έκανα κι εγώ αρχικά (30 χρόνια πριν που να θυμόμαστε τα γερόντια), είχα ξεχάσει οτι το multichannel input ήρθε πολύ αργότερα. :tongue:
Την εποχή του ProLogic/DS δεν υπήρχαν συσκευές με decoder ούτε με ψηφιακή έξοδο (εκτός των CD, DAT αν και δεν είμαι βέβαιος οτι τα πρώτα είχαν S/PDIF ή/και coaxial πθηφιακέθ εκθόδουθ).

Reaction score
5.609
Να ένα λάθος που έκανα κι εγώ αρχικά, είχα ξεχάσει οτι το multichannel input ήρθε πολύ αργότερα. :tongue: Την εποχή του ProLogic δεν υπήρχαν συσκευές με decoder ούτε με ψηφιακή έξοδο (εκτός των CD, DAT αν και δεν είμαι βέβαιος οτι τα πρώτα είχαν S/PDIF ή/και coaxial πθηφιακέθ εκθόδουθ).
Μισο γιατι ειχα αυτουνο εγω yamaha Rx-v591 τοτε στο μακρινο 98 το οποιο ειχε,και εδωσα 280.000 δραχμες για ενα pioneer 636d(το εχω ακομη και δουλευει!!!)και επαιζε θεικα ολα τα φορματ και οτι δισκακι ειχα, μονο που εννιωθα αδεια την τσεπη μου για καιρο!!!!:lolsign:

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.503
Το '98 είχαμε Ντόλμπυ Τζίτζικαλ καλέ. :p :p :p Και optical, coaxial outputs/inputs, ώστε να έχει νόημα η αναλογική έξοδος για τις συσκευές που δεν είχαν.

Reaction score
1.613
Το '98 είχαμε Ντόλμπυ Τζίτζικαλ καλέ. :p :p :p Και optical, coaxial outputs/inputs, ώστε να έχει νόημα η αναλογική έξοδος για τις συσκευές που δεν είχαν.
Ε ναι, αν είχες πάρει λίγο πριν ενισχυτή και ΔΕΝ είχε DD/DTS η πολυκάναλη είσοδος σου έδινε τη δυνατότητα να κάνει αποκωδικοποίηση το DVD.

Reaction score
0
Μετατρέπει το αναλογικά encoded Dolby Surround 3-4κάναλο* απο VHS και laserdiscs αποκλειστικά.
Αυτά που μετατρέπει απο κανονικό δικάναλο δεν τα εύχομαι σε κανέναν σήμερα. :p

'Ολα αυτά είναι τόσο μακρινά και ξεχασμένα, που το πρωί έκανα άφθονα edits στο πρώτο μου post. :biggrin:
Πήρα το πρώτο μου ProLogic το '91 και το πρώτο DD to '94.

*Το άθροισμα των L-R ήταν το κεντρικό (-3dB) και η διαφορά το surround. Ή αντίθετα. :roflmao:
Αυτό δεν το είχα καταλάβει οπως διάβαζα το manual ήταν σαν να μετατρέπει τον οποιοδηποτε ήχο. Η αλήθεια ειναι οτι ειμαι υπερευχαριστημένος με το σύστημα μου. Απλά επειδη έχω δυο πιο παλιά ηχεία (βιβλιοθήκης) της jamo και αρχίζω να κοιτάω για καινούργια, είπα να σιγουρευτώ πρώτα με τον carver τι παίζει μπας και αξιζε να ασχοληθώ. Αλλά πάει μακριά το budget χωρίς κανένα νόημα εν τέλη. Παρολ'αυτα μου εδωσε αφορμη και κάθισα και ασχολήθηκα λίγο με το πολυκάναλο ήχο το οποίο εχει πολυ ενδιαφέρον σαν τεχνολογική εξέλιξη, αλλά όπως το βλέπω ακόμα και σήμερα σε βάζει σε μια διαρκή ενανσχόληση με τα formats που αλλάζουν.

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.801
....πρέπει να έρθεις στο σήμερα kwstis ,
66577772.gif

-
κάποτε η Βάνα Μπάρμπα ήταν......
και η Νομικού ...στα τελειώματα της είναι ,
Ζήσε το σήμερα , έλα στο σήμερα .

-

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.503
όπως το βλέπω ακόμα και σήμερα σε βάζει σε μια διαρκή αλλαγή με τα formats που αλλάζουν.
Τα μη απωλεστικά formats είναι ίδια τα τελευταία 16+ χρόνια:

Τα (όχι απαραίτητα) immersive Atmos και DTS:X, περιέχονται μέσα στα κανάλια των αποπάνω και είναι συμβατά με κάθε συσκευή που συνδέεται μέσω HDMI, όπως και τα αποπάνω. Οι δυνατότητες του ενισχυτή ορίζουν πόσα κανάλια θα παίξει χωρίς ποτέ να χάνεται πληροφορία.

Reaction score
5.609
Τα μη απωλεστικά formats είναι ίδια τα τελευταία 16+ χρόνια:

Τα (όχι απαραίτητα) immersive Atmos και DTS:X, περιέχονται μέσα στα κανάλια των αποπάνω και είναι συμβατά με κάθε συσκευή που συνδέεται μέσω HDMI, όπως και τα αποπάνω. Οι δυνατότητες του ενισχυτή ορίζουν πόσα κανάλια θα παίξει χωρίς ποτέ να χάνεται πληροφορία.
Το καλο με το DTS ειναι οτι και DTS X να βαλεις θα το γυρισει σε dts(και μεσω οπτικης η coaxial)και θα παιξει ενω τα DD true και αλλα τετοια εσπεριοειδη, σου δειχνουν τα αποκρυφα τους :biggrin:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.909
Το ίδιο συμβαίνει και με το DOLBY TRUE HD. περιέχει την πληροφορία του atmos κωδικοποιημένη.
Αν έχεις κατάλληλο επεξεργαστή ακούς atmos , αλλιώς ακούς dolby true hd.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.503
Το καλο με το DTS ειναι οτι και DTS X να βαλεις θα το γυρισει σε dts(και μεσω οπτικης η coaxial)και θα παιξει ενω τα DD true και αλλα τετοια εσπεριοειδη, σου δειχνουν τα αποκρυφα τους :biggrin:
Καλέ όχι, πάντα υπάρχουν τουλάχιστον 2 streams σε κάθε ταινία. DD ή DTS παράλληλα με TrueHD.

Στις σειρές είναι πιά απλά τα πράγματα, είναι όλες DD+ με Atmos ή χωρίς.
Γιατί οι Samsung για παράδειγμα, δεν παίζ'νε DTS.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.893
Members
38.255
Νεότερο μέλος
konfan