ηχητικα ποια πηγη στις μερες μας υπερτερει?

Μηνύματα
70
Reaction score
124
στην εποχη μου ολοι ειχαμε ενα πικαπ στο επιπλο , με αυτο μεγαλωσαμε , γεμισαμε βυνιλια και τα πεταξαμε στην ακρη (εγω σιγουρα).
πανε πανω απο 25 χρονια που οι δισκοι βρισκονται αποθηκευμενοι στο παταρι του σπιτιου!

οπως ολοι ετσι και εγω, διαθετω s.a.c.d , dac , tuner , bt συσκευη (διαθεσιμα ολα τα sigles του κοσμου δωρεαν) ενα εξαιρετικο ενισχυτη, ενα πολύ kαλο ζευγος ηχεια, κλπ κλπ.
με την βοηθεια του Μεντορα μου και τις συμβουλες του (P.M)εχω φτιαξει ενα αξιολογο ηχητικα συστημα που εδω και καμποσο καιρο δεν τραβαω το επιπλο και απολαμβανω.
εχω ομως απορια , και θα ηθελα αποψεις.
την εποχη μας θυμαμαι ,το πικαπ ηταν μακραν ηχητικα οτι καλυτερο υπηρχε.

η τεχνολογια προχωρησε , αλλαξαν τα πραγματα , μπηκε τεχνολογια σπιτι μας , αλλα δεν μπορω να πω με βεβαιοτητα αν η επιλογη tidal , spotify και λοιπων συσκευων εχει το ακουσμα του βυνιλιου!
ισχυει κατι τετοιο, η απλα ειναι η φαγουρα που σκεπτομαι να κατεβασω απο το παταρι τους ξεχασμενους rock δισκους μου και να αγορασω ξανα ενα πικαπ?
επισης εκεινες οι παλιες ηχογραφησεις της δεκαετιας 70-80s πως θα ακουγονταν σημερα.
σημειωνω ..........εχω πολλα χρονια να ακουσω πικαπ.
ευχαριστω προκαταβολικα την οποια συμμετοχη σας!!!!
 


Μηνύματα
15.206
Reaction score
17.233
πανε πανω απο 25 χρονια που οι δισκοι βρισκονται αποθηκευμενοι στο παταρι του σπιτιου!
Πόσοι είναι οι δίσκοι βινυλίου συνολικά που έχεις (στο πατάρι ή και όχι) ;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.712
Reaction score
133.074
Ωραίο θέμα άνοιξες, εύγε! 👍

Η καλύτερη πηγή στις μέρες μας, είναι το blue ray.
Με πολύ μεγάλη διαφορά μάλιστα, από οτιδήποτε άλλο.
Τερατώδης όγκος δεδομένων (~30-60 GB).

Η μουσική που εμπεριέχει ένα blue ray audio σε immersive φορμάτ (Dolby Atmos & Auro 3D) είναι ο,τι καλύτερο έχει να δώσει η σύγχρονη τεχνολογία.

Η επόμενη καλύτερη πηγή, είναι τα SACD και τα DVD audio, με 5-καναλο έως 7-καναλο φορμάτ μουσικής, συν το .1 κανάλι.

Ακολουθεί το δικάναλο SACD, και τα ψηφιακά αρχεία υψηλής δειγματοληψίας και μήκους λέξης, όπως αυτά διατίθενται από κάποιες φίρμες για download.

Ακολουθεί το red book audio, όπως αυτό διατίθεται στο αγοραστικό κοινό, είτε σε φυσική μορφή (CD), είτε σε υπηρεσίες streaming (tidal, Qobuz, apple music, κλπ)

Ακολουθεί το MP3, όπως αυτό διατίθεται σε υπηρεσίες streaming (Spotify, internet radio, κλπ).

Ακολουθούν τα tapes μπομπίνας, οι κασσέτες, το πικάπ βινυλίου, το γραμμόφωνο και η λατέρνα. Ελπίζω να μη ξεχνώ τίποτα, και παρεξηγηθεί κανένας.

εκεινες οι παλιες ηχογραφησεις της δεκαετιας 70-80s πως θα ακουγονταν σημερα.
Όπως ακουγόταν και το '70. Παλιακά.
Θυμίσου πως ακουγόταν τότε το τηλέφωνο.
Έχει προχωρήσει πολύ το πράγμα, καθώς από τότε πέρασε μισός αιώνας σημαντικής τεχνολογικής εξέλιξης σε όλους τους τομείς.

σκεπτομαι να κατεβασω απο το παταρι τους ξεχασμενους rock δισκους μου και να αγορασω ξανα ενα πικαπ?
Εγώ είμαι υπέρ αυτής της ιδέας.

Θα πρότεινα να αγοράσεις ένα φρέσκο τεκνικς 1200 μκ οτινάναι, και να παίζεις τους δίσκους που έχεις, γιατί όχι; Έχει πλάκα η όλη διαδικασία.
Μη περιμένεις να βγάλεις γκόμενα πάντως, κάνοντας τον DJ. Παν αυτά. 50 λαστ λαστ λαστ κλπ λαστ γίαρ.
 
Last edited:

Μηνύματα
70
Reaction score
124
Πόσοι είναι οι δίσκοι βινυλίου συνολικά που έχεις (στο πατάρι ή και όχι) ;
σιγουρα ισως συν πλην 100, και δεν θυμαμαι ποσοι δανεικοι (και αγυριστοι ??σε φιλους).
 

Μηνύματα
15.206
Reaction score
17.233
σιγουρα ισως συν πλην 100, και δεν θυμαμαι ποσοι δανεικοι (και αγυριστοι ??σε φιλους).
Δε νομίζω ότι αξίζει καν να ασχοληθείς, είναι πολυ λίγοι. Και εάν είναι Ελληνικοί και όχι εισαγωγής κιόλας που μάλλον θα είναι λόγω εποχής που τους μάζευες που είδα την ηλικία σου, ακόμη περισσότερο.
 

kalitsouni

Ακουστικά
Μηνύματα
3.353
Reaction score
9.782
σιγουρα ισως συν πλην 100, και δεν θυμαμαι ποσοι δανεικοι (και αγυριστοι ??σε φιλους).
Και εγώ τόσους έχω περίπου. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή φάση να τους άκουγα ξανά να θυμηθώ τα παλιά.
Έχω και 300 CD περίπου. Καλή φάση λέω να τα άκουγα και αυτά.

Και μετα θυμήθηκα ότι είναι όλα στο Apple music και το Tidal σε ποιότητα FLAC και βάλε !!!

tada-taylor-swift.gif


Άστα εκεί όλα να μαζεύουν σκόνη. Κάποτε μπορεί να μου δώσει λεφτά κάποιος χιπστεράς για να του τα δώσω. :gotcha:
 

Μηνύματα
70
Reaction score
124
Μη περιμένεις να βγάλεις γκόμενα πάντως, κάνοντας τον DJ. Παν αυτά. 50 λαστ λαστ λαστ κλπ λαστ γίαρ.
[/QUOTE]

με εκανες να γελασω με την ψυχη μου.........αλλα και να γυρισω πισω τον χρονο.
σε ευχαριστω!!!!!!!
 

Μηνύματα
4.928
Reaction score
4.082
Συμφωνοντας με το κειμενο του Κωστα θελω να προσθεσω μια ακομη παραγραφο.

Αν μιλαμε για δικαναλο (το πιο πιθανο), πρεπει να πουμε οχι μονο τι παιζει καλυτερα αλλα και ποιο μηχανημα αναπαργει με καλο τροπο το μεσον που διαθετουμε. Δηλαδη ολα τα πικαπ η ολα τα σιντιπλαιυερ δεν παιζουν το ιδιο καλα.

Ας υποθεσουμε ομως οτι εχουμε ενα καλο ντακ, ενα σιντιπλαιυερ κι ενα καλο πικαπ. Σιγουρα καποιο θα παιξει καλα και καποιο καλυτερα. Για τι διαφορες ομως μιλαμε? Μαλλον μικρες ενδεχομενως αναξιες λογου. Εαν θελουμε να ξερουμε καλυτερα για τις διαφορες σε ποιο επιπεδο ειναι απο πλευρας ευχαριστησης και οχι με δυσκολες εξισωσεις, θα πρεπει να απευθυνθουμε σε γυναικα!

Απειρες φορες εκανα συγκριτικα. Διαφορες υπαρχουν, αλλα αν τα μηχανηματα ειναι αξιολογα μαλλον διυλιζουμε τον κωνοπα και γι αυτο μπαινω στην λογικη του Kotsidis που εχει ολα τα μεσα (παντα αναφερομαι στο δικαναλο).

Ας το αναλυσω λιγο περισσοτερο.
Ξεκιναω απ ενα ντακ κι ενα σκληρο δισκο. Ενδεχομενως ειναι το πιο φθηνο μεσο και το πιο ποιοτικο. Αρχεια τουλαχιστον 24/96 ακουγονται θαυμασια (σ ολες τις περιπτωσεις παιρνω σαν δεδομενο την καλη εγγραφη). Εχεις την ευκολια του χειρισμου απο μακρια. Καθεσαι στην πολυθρονα και με το τηλεχειρηστηριο αλλαζεις τα κομματια, μεγαλη ευκολια.

Παμε σ ενα καλο σιντιπλαυερ. Αν εχεις ριξεις αρκετα χρηματα (ισως με ελαχιστες εξαιρεσεις) τοτε κι απ αυτο το μεσο ακους πολυ καλα. Αλλα θα πρεπει μολις τελειωνει το σιντι να σηκωνεσαι και να βαζεις αλλο. Να ψαχνεις στην βιβλιοθηκη για το επομενο σιντι και παλι τοποθετηση στο συρταρακι και απολαμβαμεις. Πιθανο με το περασμα των ετων να υπαξουν φθορες στο σιντι.

Το πικαπ. Ειναι το πιο εντυπωσιακο μεσον. Στα πολυ μεγαλα πλεονεκτηματα ειναι και η αισθητικη του. Μπορει να το εχεις διακοσμητικο οπως οποιοδηποτε εργο τεχνης και παραλληλα να σου γεμιζει συναισθηματα αναπολωντας τις παιδικες ηλικιες αν εισαι καποιας ηλικιας. Ειναι ν απορεις πως ενα τοσο παλιο μεσο αν εχεις κανει μια προσεκτικη επιλογη (δεν ειναι και λιγα τα λεφτα που θα δωσεις για κατι τετοιο) οτι ακουγεται εντυπωσιακα καλα. Σιγουρα υστερει εκει που υπαρχουν πολλα οργανα (το αιμα νερο δε γινεται) αλλα για κατι τζαζ και ροκ σχηματα μια χαρα ειναι. Μειονεκτημα η φθορα των βινυλιων συν το τακτικο σηκω κατσε να αλλαξεις το βινυλιο απ την αλλη μερια (γι αυτο για αρκετους ειναι το μεσο για Κυριακες και γιορτες).

Το blue ray & sacd θ αναδειξουν την ξεκαθαρη υπεροχη τους σε πολυκαναλο συστημα. Σ αυτα δωσε οργανα, ειναι η χαρα τους οι μεγαλες ορχηστρες.

Για ενα αρκετα καλο δικαναλο συστημα σ ενα κοινο σαλονι με οτι συνεπαγεται απο ηχητικης πλευρας ισχυει κατα την ταπεινη γνωμη οσα εγραψα πιο πανω που εχουν σχεση με ντακ, σιντι και πικαπ.


Παντως στο πικαπ προσωπικα θα πηγαινα σε συνδιασμο με ενισχυτες λυχνιας και κορνα ηχειο. Αλλα το πικαπ χρειαζεται και καποιον που να ξερει να κανει ρυθμισεις (αζυμουθια, γραμμαρια κλπ)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.712
Reaction score
133.074
σιγουρα ισως συν πλην 100,
Για κατό δίσκους, πάρε ένα τεκνικς να κάνεις το χαβαλέ σου.

Εγώ έχω 15 δίσκους και έχω ένα τεκνικς 1200 μκ σάμθινγκ εκεί να αραχνιάζει, εσύ τι; Στο κατούρι πηγάδισες;

Άλλοι τα τρών σε πιάτα στα μπουζούκια, άλλοι στις γκόμενες, φάτα συ στο τεκνικς. Μετά κάτσε συ σπίτι να γυρνάει ο δίσκος να τον βλέπεις να γυρνάει να πάθεις ίλιγγο να πέσεις κάτω να σπάσεις κάνα ποδάρι να βγάλει λεφτά ο ντιμιφουτ (ορθοπαιδικός).
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
17.680
Reaction score
40.866
... 100 αλμπουμ εχω παρει φετος, που δεν ασχολούμαι. 🙊🙉🙈
(Οχι ολα βινυλιο)
...μετα το β παγκοσμιο, και πριν το τριτο , ηταν μονο το βινύλιο ως μεσο, και αργοτερα και η κασέτα (οχι υοδο βεβαια σε original υλικο), μεχρι που ηρθε το cd μαζι με τον τριτο ψηφιακο παγκοζμιο, μαζί με τα υπολοιπα δεινά που μας εχουν βρει.
Δατ Μπιν σεντ, επακριβως οπως τα λεει και τα πράττει ο Ear, καντε του λαικ κ subscribe...και βεβαια... δεήσεις νηστεία και προσευχή.
 
Last edited:

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.739
Reaction score
8.748
Το πικαπ, όπως είπαμε είναι πιο πολύ για την ευχαρίστηση του οφθαλμού, σαν να έχεις πχ απέναντί ενα όμορφο κορίτσι,
Καλό και από ήχο, αρκεί να έχει κάποιες προδιαγραφές, όχι δλδ των 200 - 300 ευρώ πχ, και οι δίσκοι να είναι σε αρίστη κατάσταση.
Φοβερά σε ήχο τα παραπάνω ψηφιακά μέσα, όμως σαν την συνδρομητική μουσική, δεν υπάρχει.
Είμαι συνδρομητής στο apple music, και έχω όλη την μουσική βιβλιοθήκη στα πόδια μου,(στο τηλεχειριστήριο) αστειεύομαι.... και μόνο με 7,5 περίπου τον Μήνα. Και μάλιστα, αρχεία υψηλής ανάλυσης.
Κάνεις λίστες πχ με ότι σου αρέσει και πολλά άλλα (στίχοι on line) , τις έχεις παντού, στο αυτοκίνητο, στο τηλέφωνο, στον Η/Υ στο player σου. Τις ίδιες ακριβώς! Μόλις πχ περάσεις ένα κομμάτι σε λίστα, ενημερώνονται τα πάντα αυτομάτως.
 

skonst

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
812
Reaction score
648
Μέρος 1. Πώς να επιλέξετε την καλύτερη μορφή ήχου για ποιότητα ήχου
Είναι πολύπλοκο να επιλέξεις μια κατάλληλη μορφή. Πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες, ειδικά τον σκοπό του ήχου εάν τον δημιουργήσατε για ηχογραφήσεις μουσικής, podcast ή άλλο περιεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι συσκευές ή οι πλατφόρμες και οι μορφές ήχου που υποστηρίζονται. Μπορείτε να επιλέξετε μια τυπική μορφή για το ισορροπημένο μέγεθος αρχείου και την ποιότητα ήχου, αλλά περισσότερες επιλογές μπορεί να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας. Μεταβείτε στο επόμενο μέρος για λεπτομέρειες σχετικά με τις καλύτερες μορφές ήχου.

Μέρος 2. 10 πιο κοινές μορφές αρχείων ήχου
Εδώ, ανακαλύψτε τις καλύτερες μορφές αρχείων ήχου που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Διαβάστε τις λεπτομέρειες για να βρείτε ποια είναι εξαιρετική για την αποθήκευση υψηλής ποιότητας, συμβατότητας συσκευών και άλλων κατηγοριών.

MP3
Υπάρχει λόγος για τον οποίο το MP3 είναι η τυπική μορφή ήχου. Υποστηρίζεται παγκοσμίως από τις περισσότερες πλατφόρμες και συσκευές, επομένως είναι η πιο πρακτική επιλογή για μια μορφή ήχου. Συμπιέζει τα δεδομένα ενώ δίνει ποιότητα άνω του μέσου όρου. Το καλύτερο μέρος είναι ότι ο αλγόριθμος συμπίεσης εξαλείφει μέρη ήχου που δεν ακούγονται ή είναι λιγότερο σημαντικά. Γι' αυτό φαίνεται να είναι μικρότερο σε μέγεθος αρχείου.

WAV
Εάν έχετε καθορίσει ότι ο ήχος προορίζεται για εγγραφή στούντιο, τότε το WAV είναι η καλύτερη μορφή ήχου για ποιότητα ήχου. Οι μηχανικοί ήχου χρησιμοποιούν WAV γιατί δεν έχει αλγόριθμο συμπίεσης. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την αρχική ποιότητα χωρίς να τη μειώνει με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι εφαρμογές υποστηρίζουν μόνο εν μέρει το WAV, το οποίο πιθανώς υποστηρίζεται μόνο από συσκευές Apple.

FLAC
Το FLAC είναι λειτουργικό λόγω του καθαρού ήχου και του πλήρους εύρους συχνοτήτων του. Διαθέτει αλγόριθμο συμπίεσης χωρίς απώλειες και υποστηρίζει ρυθμούς δειγματοληψίας υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, είναι η προτεινόμενη μορφή για τη λήψη και την αποθήκευση άλμπουμ υψηλής ποιότητας.

AAC
Το Advanced Audio Coding είναι μια συμπίεση ήχου με απώλειες που είναι πιο αποτελεσματική και έχει καλύτερη ποιότητα ήχου από το MP3. Το AAC υποστηρίζεται σε gadget της Apple καθώς μπορεί να μεταδίδει μουσική στα 256 kbps.

OGG
Είναι μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα τόσο για MP3 όσο και για AAC. Το OGG είναι απεριόριστο από πατέντες και χρησιμοποιεί 320 kbps για ροή Spotify. Επίσης, είναι μια εξαιρετική επιλογή για μορφή ήχου, καθώς μπορεί να μεταδώσει ομαλά περιεχόμενο πολυμέσων στο διαδίκτυο.

WMA
Εάν δεν σας ενοχλεί μια χαμηλότερη ποιότητα, δοκιμάστε το WMA. Είναι μια μορφή με απώλειες με μεγάλη γκάμα υποστηριζόμενων πλατφορμών και συσκευών αναπαραγωγής πολυμέσων, αλλά το μικρό μέγεθος αρχείου έχει χαμηλή ποιότητα σε σύγκριση με το MP3.

ΔΟΕΕ
Το AIFF μπορεί να κρατήσει ήχο υψηλής ανάλυσης και είναι καλύτερη εναλλακτική του WAV. Η μορφή ήχου υποστηρίζει καλύτερα μεταδεδομένα, επομένως μπορεί να είναι μεγάλα. Είναι επίσης χωρίς απώλειες και ασυμπίεστο και η αναζήτηση μιας συσκευής αναπαραγωγής πολυμέσων για αναπαραγωγή AIFF μπορεί να είναι δύσκολη.

DSD
Αναπτύχθηκε από τη Sony και τη Philips, το DSD είναι η μορφή ήχου με έκδοση 64fs που χρησιμοποιείται για μουσική DSD στο Super Audio CD. Είναι η καλύτερη μορφή ήχου για ποιότητα ήχου σε στούντιο ηχογράφησης και μίξης.

ALAC
Η λίστα Apple Music είναι κωδικοποιημένη με ALAC, που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε ήχο χωρίς απώλειες με ανάλυση μεταξύ 16-bit/44,1 kHz και 24-bit/192 kHz. Όπως και άλλες μορφές ήχου χωρίς απώλειες, το ALAC είναι εξαιρετικό για μη συμπιεσμένα δεδομένα με μικρότερα μεγέθη αρχείων.

Μ4Α
Εάν θέλετε να κατεβάσετε τραγούδια από το κατάστημα iTunes, το M4A είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε άλλες μορφές ήχου της Apple. Το M4A κωδικοποιείται χρησιμοποιώντας συμπίεση AAC, έτσι συρρικνώνει το μέγεθος του αρχείου ήχου. Η μορφή χρησιμοποιείται επίσης για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

Μέρος 3. Πώς να συμπιέσετε τον ήχο διατηρώντας την καλύτερη ποιότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι έχετε χαμηλό αποθηκευτικό χώρο εάν επιλέξετε μια μορφή ήχου υψηλής ανάλυσης για τα αρχεία ήχου σας. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να ελευθερώσετε χώρο ενώ διατηρείτε την ποιότητα ήχου χρησιμοποιώντας το Μετατροπέας βίντεο Vidmore. Το λογισμικό επιτραπέζιου υπολογιστή εστιάζει κυρίως στη συμπίεση MP3, OGG, AAC, FLAC και άλλων μορφών χωρίς απώλεια δεδομένων. Ενώ μειώνει το μέγεθος αυτόματα, μπορείτε να το αλλάξετε ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης. Από την άλλη πλευρά, αυτό το εργαλείο προσφέρει άλλες δυνατότητες επεξεργασίας για να αυξήσετε την ένταση του ήχου ή να αλλάξετε την καθυστέρηση. Αποκτήστε τη δωρεάν έκδοση του Vidmore Video Converter σε Windows και Mac.

Μέρος 4. Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την καλύτερη μορφή ήχου για ποιότητα ήχου
Είναι το FLAC η υψηλότερη ποιότητα;

Η μορφή ήχου είναι ίση με τη μορφή WAV, με μια μικρή διαφορά στον ρυθμό μετάδοσης bit. Ωστόσο, το FLAC διαθέτει ήδη τεχνολογία συμπίεσης χωρίς απώλειες, μια κατάλληλη επέκταση αρχείου για ψηφιακές λήψεις, εγγραφές και πολλά άλλα.

Τι είναι καλύτερο, 320 kbps ή FLAC;

Όταν ψάχνετε για την καλύτερη μορφή ήχου για ποιότητα ήχου, είναι καλύτερο να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε ένα με απώλειες ή χωρίς απώλειες. Το FLAC είναι μια μορφή ήχου χωρίς απώλειες που διατηρεί τα αρχικά δεδομένα ήχου, αλλά τα 320 kbps είναι μια μορφή με απώλειες όπως το MP3 που συρρικνώνει τα γενικά δεδομένα.

Είναι τα 320 kbps υψηλής ποιότητας;

Μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή ποιότητα ήχου ακόμα και για επαγγελματικές ρυθμίσεις ηχείων. Τα 320 kbps θεωρούνται επίσης υψηλής ποιότητας bitrate κατάλληλο για ακουστικά και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

συμπέρασμα
Ποια μορφή ήχου για ποιότητα ήχου διάλεξες; Καθώς υπάρχουν μορφές με απώλειες και χωρίς απώλειες, είναι σωστό να προσδιοριστεί ο σκοπός του αρχείου ήχου. Εδώ, έχετε ανακαλύψει τις δέκα καλύτερες μορφές ήχου και την καλύτερη χρήση τους όταν περιέχουν δεδομένα ήχου. Επίσης, προτείνεται ένα εργαλείο συμπίεσης για εξάντληση του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής. Κατεβάστε το Vidmore Video Converter στον υπολογιστή ή το Mac σας και μειώστε γρήγορα το μέγεθος του αρχείου διατηρώντας τα αρχικά δεδομένα.
 

skonst

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
812
Reaction score
648
Τα βασικά: πώς εγγράφεται ο ψηφιακός ήχος


Επειδή ο ήχος στον πραγματικό κόσμο διαφέρει συνεχώς, η ψηφιακή εγγραφή είναι πάντα μια προσέγγιση του πλήρους εύρους του ήχου στον κόσμο. Εντούτοις, οι εξελίξεις στην τεχνολογία εγγραφής διευρύνουν συνεχώς το εύρος και την ακρίβεια των όσων μπορούν να εγγραφούν ψηφιακά.

Όταν μια ψηφιακή εγγραφή πραγματοποιείται από μια αναλογική πηγή – όπως μια ζωντανή συναυλία ή μουσικούς σε ένα στούντιο ηχογράφησης – πραγματοποιείται δειγματοληψία του ήχου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πλάτος του ήχου εγγράφεται ως ένας αριθμός, δημιουργώντας μια ψηφιακή εγγραφή της αναλογικής πηγής ήχου ως μια σειρά διακριτών αριθμών.

Το πόσο από τον αρχικό αναλογικό ήχο αιχμαλωτίζεται στην ψηφιακή εγγραφή εξαρτάται κυρίως από το ρυθμό δειγματοληψίας και το βάθος των bit (πόσα δείγματα λαμβάνονται σε ένα δευτερόλεπτο και πόσες πληροφορίες περιέχει το κάθε δείγμα).

Αποθήκευση και φύλαξη ψηφιακού ήχου

Μόλις πραγματοποιηθεί μια ψηφιακή εγγραφή, μπορεί να αποθηκευτεί σε διάφορα φορμά. Κάθε φορμά έχει έναν διαφορετικό τρόπο να εξισορροπεί την ποιότητα του ήχου με το μέγεθος του ψηφιακού αρχείου που δημιουργείται: για παράδειγμα, οι εγγραφές εξαιρετικά υψηλής ποιότητας ιστορικά δεν υπήρξαν πρακτικές σε μικρές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής.

Αλλά καθώς η ψηφιακή αποθήκευση καθίσταται πιο εύκολα διαθέσιμη με φορητές συσκευές να διαθέτουν πολλά gigabyte χώρου αποθήκευσης, ο ψηφιακός ήχος πολύ υψηλής ποιότητας καθίσταται μια πρακτική πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους.

5.1ch

Συντόμευση του 5.1 κανάλια, που είναι ένας τρόπος παραγωγής ήχου surround για να δώσει μια κινηματογραφική εμπειρία. Πέντε ηχεία συν ένα υπογούφερ τοποθετούνται γύρω από τον ακροατή, με το καθένα να λαμβάνει ένα διαφορετικό κανάλι ως εξής:
  1. Δύο μπροστινά κανάλια
  2. Ένα μπροστινό κεντρικό κανάλι
  3. Δύο κανάλια «surround» (περιφερειακά)
  4. Ένα κανάλι εφέ χαμηλής συχνότητας (LFE)
Το υπογούφερ, που λαμβάνει το κανάλι LFE, μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο δωμάτιο. Συγκριτικά με ένα σύστημα ήχου surround χωρίς υπογούφερ αυτό εξοικονομεί χώρο: επειδή όλες οι χαμηλές συχνότητες στέλνονται στο υπογούφερ, τα άλλα ηχεία μπορούν να είναι μικρότερα καθώς δεν χρειάζεται να παράγουν μπάσα. Βλέπε επίσης το 7.1ch

7.1ch

Ένα σύστημα ήχου surround 7.1 καναλιών χρησιμοποιεί 7 ηχεία συν ένα υπογούφερ. Είναι παρόμοιο με ένα σύστημα 5.1chαλλά με δύο πρόσθετα «πίσω surround» κανάλια.

Αναλογικό

Μια αναλογική εγγραφή αποθηκεύει τον αρχικό ήχο κάνοντας αλλαγές σε ένα φυσικό μέσο, όπως μια μαγνητική ταινία ή εγγραφή σε βινύλιο. Αυτό διαφέρει από τον τρόπο που πραγματοποιείται μια ψηφιακή εγγραφή.

Βάθος bit

Το βάθος bit μιας ψηφιακής εγγραφής περιγράφει πόσα ψηφία χρησιμοποιούνται για να αποθηκευτεί κάθε δείγμα του αναλογικού σήματος. Το τυπικό βάθος bit για τον ήχο CD είναι 16, με ρυθμό δειγματοληψίας 44,1kHz – αυτό σημαίνει ότι λαμβάνονται 44.100 δείγματα το δευτερόλεπτο και κάθε δείγμα αποθηκεύει 16 bit πληροφοριών. Εν γένει, ένα υψηλότερο βάθος bit σημαίνει μεγαλύτερη ποιότητα ήχου αλλά και μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου

Ο ήχος υψηλής ανάλυσης έχει βάθος bit τουλάχιστον 24 bit, με ρυθμό δειγματοληψίας 96 kHz ή παραπάνω.

Κωδικοποιητής

Όταν ο ήχος είναι ψηφιακός, περνάει μέσα από έναν κωδικοποιητή / αποκωδικοποιητή, ή απλά «κωδικοποιητή». Αυτό είναι ένα κομμάτι λογισμικού ή υλικού που παίρνει το σήμα του αναλογικού ήχου και το «κωδικοποιεί» σε μια ψηφιακή μορφή που μπορεί να αποθηκευτεί ηλεκτρονικά. Όταν ο ήχος αναπαράγεται, ο κωδικοποιητής αποκωδικοποιεί το ψηφιακό αρχείο για να παράγει ήχο.

Κάθε κωδικοποιητής ήχου χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο για να κωδικοποιήσει το αναλογικό σήμα, έτσι έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όταν μιλάμε για αποθήκευση και αναπαραγωγή ήχου.

Συμπίεση

Η δημιουργία μιας εγγραφής ψηφιακού ήχου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλα μεγέθη αρχείων, πράγμα το οποίο περιορίζει τις πρακτικές χρήσεις της τεχνολογίας – για παράδειγμα, πόσα τραγούδια μπορούν να χωρέσουν σε μια ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής. Γι' αυτό το λόγο, τα περισσότερα φορμά αρχείου ήχου χρησιμοποιούν κάποια μορφή συμπίεσης, αφαιρώντας ορισμένες πληροφορίες ήχου για να μειώσουν το μέγεθος του αποθηκευμένου αρχείου.

Ο τρόπος με τον οποίο συμπιέζεται και αποσυμπιέζεται ο ήχος κατά την αναπαραγωγή του επηρεάζει τον τελικό ήχο που ακούτε. Τα φορμά αρχείου όπου χάνονται πληροφορίες αποκαλούνται lossy (απωλεστικά). Φορμά αρχείων που διατηρούν όλες τις πληροφορίες ήχου ή του επιτρέπουν να αναδημιουργηθεί όταν αναπαράγεται καλούνται lossless (απωλεστικά).

Ψηφιακός

Σε αντίθεση με μια αναλογική εγγραφή, μια ψηφιακή εγγραφή αλλάζει τον ήχο σε μια σειρά από αριθμούς που μπορούν να αποθηκευτούν ηλεκτρονικά (για παράδειγμα σε ένα CD ή σκληρό δίσκο) κι έπειτα να μετατραπούν πάλι σε ήχο όταν αναπαράγονται. Το MP3 είναι ένα δημοφιλές φορμά ψηφιακού αρχείου.


Dolby Digital

Ένα τυπικό φορμά ήχου lossy που χρησιμοποιείται για DVD και ως βασικό φορμά για Blu-ray. Αν και είναι φορμά lossy εξακολουθεί να είναι αρκετά καλό για χρήση στους κινηματογράφους. Συγκριτικά με το DTS Digital Surround η ποιότητα του ήχου είναι χαμηλότερη, αλλά ο υψηλότερος βαθμός συμπίεσης σημαίνει επίσης ότι τα αρχεία είναι μικρότερα κι έτσι το Dolby Digital χρησιμοποιείται πιο ευρέως.
Dolby True HD

Ένα απωλεστικό φορμά συμπίεσης ήχου παρόμοιο με το DTS Master Audio. Και τα δύο χρησιμοποιούνται ως προαιρετικά φορμά ήχου για Blu-ray Disc.

DSD (Direct Stream Digital)

Το Direct Stream Digital (DSD) είναι μια ψηφιακή μέθοδος εγγραφής με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό δειγματοληψίας, πέραν εκείνου του Hi-Res Audio και 64-128 φορές υψηλότερο από τον ήχο CD. Για ορισμένους μηχανικούς ήχου αυτό πλησιάζει όσο περισσότερο γίνεται να πλησιάσει ένα ψηφιακό αρχείο την αρχική αναλογική πηγή. Ορισμένα μοντέλα Sony Hi-Res Audio είναι επίσης ικανά να αναπαράγουν ήχο φορμά DSD.

DSEE HX

Το Digital Sound Enhancement Engine (DSEE) HX είναι η μοναδική τεχνολογία αναβάθμισης της Sony. Όταν ψηφιακός ήχος σε συμπιεσμένο φορμά αναπαράγεται, το DSEE HX αντικαθιστά τις χαμένες υψηλές συχνότητες σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας ποιότητα ήχου σχεδόν υψηλής ανάλυσης. Όλος ο ήχος που αναπαράγεται σε συσκευές DSEE HX είναι ενισχυμένος, κάνοντάς σας να νιώσετε σαν να βρίσκεστε πραγματικά εκεί μέσα στο στούντιο ηχογράφησης ή τη συναυλία.

DTS Digital Surround

Ένα τυπικό φορμά ήχου lossy που χρησιμοποιείται για DVD και ως βασικό φορμά για Blu-ray. Συγκριτικά με το Dolby Digital το DTS Digital Surround έχει καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά χρησιμοποιείται λιγότερο ευρέως επειδή παράγει μεγαλύτερα αρχεία.

DTS Master Audio

Ένα απωλεστικό φορμά συμπίεσης ήχου παρόμοιο με το Dolby True HD. Και τα δύο χρησιμοποιούνται ως προαιρετικά φορμά ήχου για Blu-ray Disc.

Ήχος υψηλής ανάλυσης

Ο ήχος υψηλής ανάλυσης συνήθως αναφέρεται σε ψηφιακές εγγραφές με ρυθμό δειγματοληψίας 96 kHz / 24 bits ή παραπάνω. Αυτό δίνει ποιότητα ήχου που είναι πολύ ανώτερη από εκείνη των εγγραφών CD ή MP3 – το τυπικο φορμά ήχου CD έχει δειγματοληψία 44,1 kHz / 16 bits.
 
Last edited:


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.944
Μηνύματα
2.923.295
Members
38.113
Νεότερο μέλος
tsitas2010
Top