Featured Περί μεγέθους γουφερ ο λόγος….

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.760
Σωστά.

Αλλά αν το διορθώσω (με EQ) μου ακούγεται χειρότερα. Οπότε το αφήνω ως έχει, που είναι εξόχως απολαυστικό.

Αντιθέτως, οι τονώσεις του τουίτερ στους 5 και 10 χιλιοκυκλους, ακούγονται με διόρθωση καλύτερα, πιο σωστά τελοσπαντων.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.225
Ε λογικό, αφού προσπαθει να μοιάσει με atc.
Με αυτό το toy-middome.
Το ΚΗ310 μπορεί μεν να ήθελε να γίνει ATC άμα μεγάλωνε αλλά είναι το ATC 50 που θα ήθελε να γίνει KH420 έστω και χωρίς να μεγάλωνε...
1726829283295.png

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.225
Γιατί ;
Κατά τη γνώμη μου επειδή θα ανατρεπόταν η ισορροπία στην on-axis απόκριση του ίδιου του ηχείου ενώ διαθέτει παράλληλα δωδεκάδα - αν δεν έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο το πλήθος δορυφόρων του - από πηγές άμεσης ηχητικής ενέργειας στην επίμαχη ζώνη των μεσαίων.
1726829787394.png

1726829424017.png

Reaction score
18.819
Κατά τη γνώμη μου επειδή θα ανατρεπόταν η ισορροπία στην on-axis απόκριση
Ναι αυτό φαντάστηκα αρχικά σαν λόγο.
ενώ διαθέτει παράλληλα δωδεκάδα
Ναι αυτό φαντάστηκα αμέσως μετά και σαν μη λόγο του παραπάνω λόγου και για αυτό ρώτησα.

Μπορεί να είναι και κανά placebo του (θα έλεγα εάν είχε χιούμορ να δεχθεί πειράγματα). :D :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.760
Κατά τη γνώμη μου επειδή θα ανέτρεπε τότε την ισορροπία στην on-axis απόκριση ενώ διαθέτει παράλληλα δωδεκάδα - αν δεν έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο το πλήθος δορυφόρων του - από πηγές άμεσης ηχητικής ενέργειας στην επίμαχη ζώνη των μεσαίων.
View attachment 343220
Εξαιρετικό το ανωτέρω σχεδιάγραμμα. 👍

Τώρα το "γιατί" είναι μάλλον πολύπλοκο, προσωπικά πιστεύω πως εξηγείται καλύτερα από το sound power DI, σε συνδυασμό με τον λοβό σε κείνη την περιοχή.

Ήθελε καλύτερα waveguides, ώστε να συμμαζέψουν τα "αυτιά" εκεί:

1000012909.png

Αν δεν είχε αυτά τα "αυτιά", θα ήταν πραγματικά το τέλειο ηχείο. Τες πα, λεπτομέρειες. Και τόσα που προσφέρουν αυτά τα ηχεία σε αυτά τα λεφτά, είναι τρελή ευκαιρία..

ΥΓ. Στο σεταπ υπάρχουν 15 δορυφόροι, 10 στο bed layer και 5 πάνω, κι ένας εκ των άνω έχει διπλό ρόλο, καθώς δουλεύει και ως κεντρικό ηχείο, σε συνδυασμό με το κεντρικό του bed layer (μιλάω για το άνω κεντρικό).
Οπότε είναι ασφαλές να πεις ότι 11 δορυφόροι αποτελούν την πηγή της ενέργειας για το bed layer, και 5 στο άνω.

Last edited:

Reaction score
18.819
Εγώ Bhutia αυτό που λές ... καλά ότι δεν το καταλαβαίνω γιατί .... ίσα ισα το θεώρησα σαν μή λόγο ο βλάκας όταν το σκέφτηκα βιαστικά και για αυτό ρώτησα κιόλας. :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.760
Μπορεί να είναι και κανά placebo του
Όλο το χόμπι ένα γιγαντιαίο πλασεμπο είναι.
Ακόμα το μελετούν δήθεν. 🤣😜😁😁

Ωστόσο, μερικά πράγματα έχουν εξηγηθεί.

Πχ.
Σ'αυτό το ενδιαφέρον μουσικό κομμάτι:

Η φωνάρα της Μπέλου μπορεί να γίνει ενοχλητική με έναν έστω μικρό τονισμό στους 5 χιλιοκυκλους, και να, το σχεδιάγραμμα που πόσταρε ο μπουτχιας το εξηγεί ωραιότατα.

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.033
Αν όμως ανεβάσεις λίγο την τρίτη οκτάβα μπορεί να μην είναι ενοχλητικό αυτό στους 5000Hz.
Λιιιγο μόνο.
Εγω θα έκανα κάτι πάντως.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.760
Αν όμως ανεβάσεις λίγο την τρίτη οκτάβα μπορεί να μην είναι ενοχλητικό αυτό στους 5000Hz.
Λιιιγο μόνο.
Εγω θα έκανα κάτι πάντως.
Μπα, το "μασκινγκ" εκεί στους 5, υλοποιείται εύστοχα με τόνωση στους 700-800 κύκλους.

Η τρίτη οκτάβα δεν καλύπτει κει ψηλά τίποτα εκεί ψηλά.

ΥΓ. Τα έχω στρώσει όλα τα "μικροθέματα" του ηχείου πλέον, με το νι και με το σίγμα, με τρελή σχολαστικότητα. Κελαϊδάει σε βαθμό κακουργήματος. Αλλά αυτά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα ή ενδιαφέρον για οποιονδήποτε.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, παίζω με εντελώς φλατ target curve (στο +1dB) από 350 κύκλους και κάτω. Από 1kHz μέχρι 350Hz, σιγά σιγά δίνω αυτό το +1 dB. Δε θέλει τίποτα εκεί κάτω. Αλλά με waveforming αυτά.., οπότε και πάλι δεν έχουν ουσιαστικό νόημα ή ενδιαφέρον για οποιονδήποτε.

Last edited:

Reaction score
8.790
Κατά τη γνώμη μου επειδή θα ανατρεπόταν η ισορροπία στην on-axis απόκριση του ίδιου του ηχείου ενώ διαθέτει παράλληλα δωδεκάδα - αν δεν έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο το πλήθος δορυφόρων του - από πηγές άμεσης ηχητικής ενέργειας στην επίμαχη ζώνη των μεσαίων.
View attachment 343221
View attachment 343220
;)

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.121
Παρεμπιπτόντως (οφτόπικ που λέτε κι εδώ :biggrin: ) ιδού ένα φρέσκο ... τούρκικο :o γοριλάκι που φιλοδοξεί να μοιάσει (8,5'', κλειστή καμπίνα, μετρήσεις δεν βρήκα, μάλλον δεν έχει μετρηθεί ακόμα) με 310.
Φαίνεται πάντως ότι στην καμπίνα έχει γίνει σοβαρή δουλειά, μέγα πάχος και βάρος, όλες οι ακμές στρογγυλεμένες για την περίθλαση, πολύ ενδιαφέρον παρά την αρκετά τσιμπημένη τιμή.

Reaction score
18.819
Όλο το χόμπι ένα γιγαντιαίο πλασεμπο είναι.
Ακόμα το μελετούν δήθεν. 🤣😜😁😁

Ωστόσο, μερικά πράγματα έχουν εξηγηθεί.

Πχ.
Σ'αυτό το ενδιαφέρον μουσικό κομμάτι:

Η φωνάρα της Μπέλου μπορεί να γίνει ενοχλητική με έναν έστω μικρό τονισμό στους 5 χιλιοκυκλους, και να, το σχεδιάγραμμα που πόσταρε ο μπουτχιας το εξηγεί ωραιότατα.
Νόμιζα για το 1 Κhz μιλάμε απο τα ηχεία αυτά τα Νούμαν. (όχι για 5 Κ).

Μικρός τονισμός στα 5 Κ και να ακούγεται ; Πρέπει να διαβάσω τι έγραψε ο Bhutia. Αμφιβάλλω. Ανάλογα βέβαια και που είναι πρίν αυτήν τη συχνότητα η καμπύλη κάποιου. Τώρα δυστυχώς δεν μπορώ. Όχι ότι εάν διαβάσω θα καταλάβω και σίγουρα. :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.760
Παρεμπιπτόντως (οφτόπικ που λέτε κι εδώ :biggrin: ) ιδού ένα φρέσκο ... τούρκικο :o γοριλάκι που φιλοδοξεί να μοιάσει (8,5'', κλειστή καμπίνα, μετρήσεις δεν βρήκα, μάλλον δεν έχει μετρηθεί ακόμα) με 310.

Φαίνεται πάντως ότι στην καμπίνα έχει γίνει σοβαρή δουλειά, μέγα πάχος και βάρος, όλες οι ακμές στρογγυλεμένες για την περίθλαση, πολύ ενδιαφέρον παρά την αρκετά τσιμπημένη τιμή.

Σ'αυτα τα λεφτά, παύει να υφίσταται στον δικό μου "πλανήτη". 🤣😜😁🤭

Μικρός τονισμός στα 5 Κ και να ακούγεται . ... Αμφιβάλλω.
Μάλλον δεν έχεις τη δυνατότητα να εφαρμόζεις EQ κατά το δοκούν στο σεταπιον.

Εάν την είχες, θα διαπίστωνες πολύ εύκολα πόσο άνετα θα διέκρινες μια τόνωση κατά 1 dB σε οποιοδήποτε σημείο του φάσματος μεταξύ 700Hz-6kHz, στην πιο ευαίσθητη περιοχή του ανθρώπου αυτιού.

1000012911.png

Πιο εκπαιδευμένα αυτιά, διακρίνουν εύκολα και διακυμάνσεις των μόλις 0,5 dB σε αυτό το φάσμα.

Το σημείο μέγιστης ευαισθησίας του αυτιού, είναι 3-4kHz, που στα 80 Φον έρχεται σχεδόν σε ίση ευαισθησία με τον 1 χιλιοκυκλο.

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.606
Καλό είναι όμως να χρησιμοποιούμε κάποιες ξενοφερτες λέξεις σωστά.
Ακόμα καλύτερο (και ίσως πιο τίμιο) θα ήταν το να μην καταφεύγαμε σε τακτικισμούς για να ισχυριστούμε πως δεν ''πιάνουμε'' το point όσο αφορά κάποιες προσωπικές απόψεις - προτιμήσεις - προσεγγίσεις περί ''απόλαυσης'' που (ακόμα κι αν δεν τις αποδεχόμαστε) έχουν γίνει πια σίγουρα κατανοητές εκατέρωθεν μέσω της επανάληψης. :whistling::unsure::sneaky:

Reaction score
4.674
Καλα τα διαγραμματα, χωρις αυτα η κατασταση θα ηταν χαωδης αλλα,
Η αναπαραγωγη στον οικιακο χωρο και για πολλους λογους,
δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενας συμβιβασμος αντιτιθεμενων παραγοντων.

Η δουλεια του Τουλ και του Ολιβ με συγκεκριμενο δειγμα, εχει μια σχετικη αξια
αλλα δεν μπορει να καλυψει ολες τις περιπτωσεις και αυτο,
λογω ακροατη, λογω χωρου, λογω προγραμματος κλπ.
Ο ιδιος στον προσωπικο του χωρο αμφισβητησε αρκετα απο τα συμπερασματα των ερευνων του.

Προτιμω και σε αυτο δεν ειμαι μονος, οι οποιοι συμβιβασμοι γινουν στον χωρο μου,
να ειναι ξεκαθαρη δικη μου επιλογη με βαση αυτο που ακουω και προτιμω,
παρα μια ντιρεκτιβα της AES την οποια θα την τροποποιω και θα ασχολουμαι για χρονια.

Last edited:

Reaction score
1.159
Στα 3.7 - 4khz ακουω και 0.1db διαφορα . Το λεω γιατι εχω παιξει πολυ με αυτη την περιοχη για να βρω ποσο θελω να την μειωσω. Τελικα εκανα cross fire και δεν βαζω καθολου eq πλεον. Πιθανως καποιες εκτοπες ανακλασεις μειωθηκαν και πλεον ειμαι οκ.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.606
Καλα τα διαγραμματα, χωρις αυτα η κατασταση θα ηταν χαωδης αλλα,
Η αναπαραγωγη στον οικιακο χωρο και για πολλους λογους,
δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενας συμβιβασμος αντιτιθεμενων παραγοντων.

Η δουλεια του Τουλ και του Ολιβ εχει μια σχετικη αξια
αλλα δεν μπορει να καλυψει ολες τις περιπτωσεις και αυτο,
λογω ακροατη, λογω χωρου, λογω προγραμματος κλπ.
Ο ιδιος στον προσωπικο του χωρο αμφισβητησε αρκετα απο τα συμπερασματα των ερευνων του.

Προτιμω και σε αυτο δεν ειμαι μονος, οι οποιοι συμβιβασμοι γινουν στον χωρο μου,
να ειναι ξεκαθαρη δικη μου επιλογη με βαση αυτο που ακουω και προτιμω,
παρα μια ντιρεκτιβα της AES την οποια θα την τροποποιω και θα ασχολουμαι για χρονια.
Να συμφωνήσουμε όμως πως καλό είναι να λέγονται τα ορθά (ποιά είν' τούτα? :tongue:) και στην πορεία να κρατάμε (ο καθένας) ότι εξυπηρετεί.. ;)

Reaction score
4.674
Δεν ισοπεδωνω, συμφωνω οτι χρειαζεται ενας μπουσουλας.
Μιλαω για συγκεκριμενες πρακτικες..
Μαλλον τεινω προς μια εξισορροπιση

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.516
Θα'θελες. 😎

Αυτό υπάρχει, καμία σχέση με τ'ανύπαρκτα που λέμε.

Πριν κάνω γω waveforming, είχαν ήδη κάνει άλλοι 2 εν Ελλάδι, και αν είδες, ο Μπιλ ετοιμάζει και σε 2 ακόμα.

Και πόσοι άλλοι που δε ξέρω.

Μη βλέπεις που δεν ασχολούνται με τα κοραλ και τα φούμαροτεκχ εδώ μέσα, ελπίζω τουλάχιστον ν'ακουνε James (τον καφέ).
Κανόνισε συ όταν ξανακατέβεις Αθήνα να περάσεις από δω , να σου ξεβουλώσω τα ώτα . Τα άλλα αστα θα τα βρούμε στην πορεία.

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.558