- Reaction score
- 23.629
Όπως έχω ξαναπεί πολύ παλιά υπάρχει και το nocebo. Αυτή την δουλειά θα κάνουμε τώρα ; Και γενικά το bias λειτουργεί άμα το πάμε έτσι και αντιστροφα. Κάποιος δεν θέλει να ακούσει διαφορές γιατί έχει εκ των προτέρων πειστεί ότι επιστημονικά δεν δικαιλογούνται διαφορές ή έχει ένα ενισχυτή που είναι immune. Immune, immune μαζί με το immune πάνε περίπατο και άλλα πράγματα όμως ίσως χα χα. που δεν γνώριζε ότι υπήρχαν κάν ή δεν τα έδινε σημασία ή ο χώρος του δεν επέτρεπε να αναδειχθουν κλπ κλπ κλπΤο πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους για να μη τους πουν ότι πέσανε θύματα placebo .
Διότι το δέχομαι να μου πει κάποιος δε με ενδιαφέρει η αλλαγή που επιφέρει στον ήχο ένα καλώδιο/ενισχυτής/dac είναι για μένα αδιάφορη και άλλο να προσπαθήσει να βγάλει τους άλλους τρελούς και πλασεμποπληκτους .
Πες δε με νοιάζει , δεν ακούω εγώ κάτι και έως εκεί …
Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ακούνε διαφορές. Και μεγάλο ποσοστό και των αντικειμενικών επίσης δεν το αρνούνται απο ότι γνωρίζω, άσχετα εάν λένε (και σωστά) ότι δεν μπορεί τα καλώδια να αποτελέσουν τρόπο για να βασιστείς στα αποτελέσματα τους ή ότι θα χτίσεις συστημα πάνω σε αυτά ή ότι θα είναι επαναλήψιμα σε ένα άλλο σύστημα σου που θα φτιάξεις στο μέλλον ή είχες στο παρελθόν. Για αυτό και πρέπει ίσως να μπαίνουν τελευταία.
Placebo είναι ιατρικός όρος. Σημαίνει άλλο πράγμα και κακώς το χρησιμοποιούν οι audio people (εκτός εάν κάνουν πλάκα αλλά δε νομίζω πλέον ότι κάνουν όπως νόμιζα στην αρχή χα χα). Δεν υπάρχει - ισχύει (και μάλιστα ομαδικό χα χα) placebo άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων και μάλιστα επαναλήψιμο και αναγνωρίσιμο σαν ίδιο αποτέλεσμα απο τον ιδιοκτήτη τους σε κάθε ακρόαση του συστήματος του. (Αυτό θα ήταν μαζική υστερία που όμως έχει αλλά χαρακτηριστικά και έννοια που δεν ταιριάζουν στην περίπτωση αυτή). Και για τα ίδια ζητήματα κιόλας ιδίως. Και σε πολλές αναφορές και συζητήσεις μεταξύ τους βρίσκουν μάλιστα κοινά σημεία - χαρακτήρα και ας είναι και σε διαφορετικά συστήματα. Εγώ πολύ λίγα που δοκίμασα (έτυχε πάντα ... δεν το κυνήγησα) διαφορές άκουσα. Όπως και όταν αλλάζω έστω μόνο ένα ακουστικό πάνελ στο χώρο μου. Εκεί δηλαδή δεν πρέπει να το πω ; Το πιο πιθανό να είναι αδυναμία της επιστημονικης κοινότητας να εντοπίσει τους λόγους ή να κάνει συσχετισμούς ή να δώσει πσοσοτά ακουστικου συσχετισμού και ας είναι μια μέτρηση χαμηλή σε ποσοστό. Το 1 % μπορεί να κάνει ακουστική διαφορά π.χ. 10 %. Το ίδιο πιστεύανε και για το THD οι "αντικειμενικοί" , τις ζυγες και άρτιες αρμονικές πουλήσανε ένα σωρό καβουρντηστήρια για δεκαετίες και μετά μας το είπανε χα χα. Δεν βγάζεις άκρη έτσι. Πας δήθεν για την αλήθεια και παγιδεύεσαι. Και αδυναμία απολυτα να μην είναι της επιστημονικής κοινότητας ο επιστήμονας έχει διακαίωμα και χρέος να μην βγάζει τρελό τον κόσμο αλλά να το ερευνήσει βαθυτερα. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή και κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν πέφτει σε τέτοιο επιπεδο. Είναι απαράδεκτοι και οι αντικιειμενικοί πολιτικοί - επιστήμονες. Τώρα ότι τους νοιάζει δήθεν το καλό του audio και των ανθρώπων του, εγω δεν χάφτω τέτοια πράγματα Ούτε απο τους μεν ούτε απο τους δε χα χα. Οι audio peple απο την εμπειρία μου όλοι κολλάνε κάπου ότι και στρατόπεδο να είναι. Απλώς σε διαφορετικά πράγματα. Εγώ δεν τους έχω απολύτως καμιά εμπιστοσύνη και για άλλους πιο σημαντικούς λόγους συμπεριφοράς, επιπέδου, αισθητικής, μη ευαισθησίας και παιδείας να καταλάβουν τι ακούνε αλλά και το βαθύτερο νόημα της μουσικής. Για αυτο τους βρίζω όλους χα χα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο και τους θεωρώ ανίκανους να κρίνουν σωστά όποτε δεν ακούω κανέναν, μόνο τον ευατό μου. Υπαρχουν εξαιρέσεις αλλά λίγες.
Last edited:

Στο αβουσαιτ εχουμε ανθρωπους που ειχαν και εχουν υψηλοτατες