ΡΕΥΜΑ.

sk

Reaction score
499
Σαφώς και η υποκειμενικότητα, ίσως να έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα / σημασία στην ερμηνεία των προσλαμβανόμενων ερεθισμάτων.

Οδήγησε βέβαια την κόρη μου στο να πιστεύει ότι μέσα στην τηλεόραση ζουν μικρά ανθρωπάκια, αλλά έτσι κι αλλιώς ουδείς αλάνθαστος.

Reaction score
297
Οδήγησε βέβαια την κόρη μου στο να πιστεύει ότι μέσα στην τηλεόραση ζουν μικρά ανθρωπάκια
Μόλις κατέστρεψες την Weltanschauung του argi.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: ΡΕΥΜΑ.

για αλλη μια φορα μετα απο αυτα που διαβασα μπορω να παρω με ασφαλεια τα χαπια μου και να παω για υπνο ααααααααααα
Ελπίζω να σε πρόλαβα πριν πέσεις για ύπνο! :happy_8:
Όλες οι απόψεις είναι δεκτές. Συζήτηση κάνουμε, φίλε argi. Μπορεί να λέμε και αηδίες. Βγάζοντας κραυγές δε βοηθάς πάντως.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363
Να σας διηγηθώ μια ιστορία, έχει πολύ πλάκα....

Όλα ξεκίνησαν όταν κατέβηκα στην Αθήνα το σωτήριο έτος 1992 για να αγοράσω τα (μεταχειρισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ φτηνά) Magnepan SMG 3aII, από τον Ιωνά, στο EXCLUSIVE AUDIO.

Παρένθεση:
Mέχρι τότε, αν μου έλεγες για καλώδια ρεύματος θα γελούσα....και θα σε κορόϊδευα!

Πάω λοιπόν στο εν λόγω μαγαζί, βλέπω στημένα τα ηχεία που θα αγόραζα. Είχε και συνδεμένο με τα ηχεία (το είχα ζητήσει) ίδιο με το δικό μου ενισχυτή (Μusical Fidelity 180) ώστε να ακούσω τα ηχεία όπως θα τα οδηγεί ο ενισχυτής μου στο σπίτι μου.

Ο εν λόγω ενισχυτής ήταν μια υλοποίηση σε 2 κουτιά, το ένα κουτί ήταν το τροφοδοτικό, κι το άλλο περιείχε τα εισχυτικά κυκλώματα (mosfet 100watt). Τα δυό κουτιά συνδέονταν μεταξύ τους με ένα καλώδιο με 5πολικό βύσμα, της μαμάς εταιρίας. Ο ON/OFF διακόπτης βρισκόταν στο κουτί της τροφοδοσίας, και είχε πλάκα γιατί έκλεινες το διακόπτη και ο ενισχυτής συνέχιζε να παίζει για καναδυό λεπτά, μέχρι να εξαντληθεί η ενέργεια που είχε αποθηκευτεί στους πυκνωτές σταθεροποίησης του τροφοδοτικού.

Ακούω λοιπόν τα ηχεία, ρίχνω κάτι χαμόγελα μέχρι τα αυτιά, κλείνω τη συμφωνία.

Μετά ο Ιωνάς μου λέει : "κάτσε τώρα να ακούσεις ένα καλώδιο ρεύματος".

Απαντώ: "ρε δε μας χέ..."

Επιμένει: "κάτσε ρε και άκου!"

Τες πα, ξεκινάει να παίζει ένα κομμάτι. Ακούω προσεκτικότατα. Αυτός έχει ήδη συνδέσει το δεύτερο καλώδιο ρεύματος στο ίδιο πολύμπριζο που ήταν συνδεδεμένο και το μαμά καλώδιο ρεύματος του ενισχυτή που έπαιζε. Ξαφνικά πατάει το pause στο cd player, και χωρίς να κλείσει τον ενισχυτή αλλάζει το καλώδιο ρεύματος που τροφοδοτούσε το τροφοδοτικό. Πατάει το play και συνεχίζει το κομμάτι. Η διακοπή δε διήρκησε πάνω από 3 δευτερόλεπτα.

ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ! Η διαφορά ήταν απίστευτη! Καλύτερο μπάσσο, πιο ελεγχόμενο, πιο μαλακά πρίμα, μεγαλύτερη ανάλυση, πιο γλυκά μεσαία, λιγότερο ενοχλητικές οι φωνές, πολλές και μεγάλες οι διαφορές!

ΔΕ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ!

Του λέω: "Τι έγινε ρε συ? Πως διάλο εξηγείται ευτή η διαφορά στον ήχο?"

Μου απαντάει : "Μαύρη μαγεία Κώστα μου, μακάρι να ήξερα γιατί ακούγεται διαφορά..."

Βλέπω τα καλώδια από την μπρίζα στον τοίχο μέχρι τον ενισχυτή. Χρησιμοποιούσε ένα DIY πολύμπριζο της πλάκας, 8 θέσεων, με πολύ λεπτό καλώδιο ρεύματος μέχρι την μπρίζα, και μήκους τουλάχιστον 15 μέτρων. Δηλαδή είχε 15 μέτρα καλώδιο απο "λαμπατέρ" και μετά αλλάζοντας το τελικό 1,5 μέτρο καλωδίου πριν τον τελικό υπήρχε σαφέστατη και μεγάλη μάλιστα διαφορά στον ήχο! Απίστευτο! Μαύρη μαγεία....

Τέλος πάντων, το καλώδιο το αγόρασα, ήταν πανάκριβο, πολύ προσεγμένη κατασκευή, με θωρακίσεις και τέλος πάντων καμιά σχέση με το απλό καλώδιο, αλλά με τίποτα δε δικαιολογούσε την τιμή του (κοντά στις 20.000 δρχ), αλλά με αυτό το θέμα (της τιμής) ήχα ήδη συμβιβαστεί, ως γνήσιος Hi-END-άς....

Από τότε έδινα σημασία και στη φάση και στα καλώδια ρεύματος που χρησιμοποιούσα.

Ασχέτως της σύνθεσης των κατά καιρούς ηχοσυστημάτων που διέθετα, κάθε αλλαγή ακόμα και καλωδίου ρεύματος ήταν ακουστή.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363
Μέχρι που άκουσα κάτι παλαβό: Κάποιος είχε δοκιμάσει διάφορα καλώδια ρεύματος, από το της πλάκας μέχρι πανάκριβα, σε πολύ καλό (Hi-END) στέρεο, και δεν άκουγε διαφορές!

Αυτό είχε και συνέχεια φυσικά, μιλήσαμε, και έμαθα πως οι δοκιμές γίναν σε στούντιο ηχογραφήσεων. Έμαθα πως όλα τα στούντιο ηχογραφήσεων έχουν ON-LINE UPS γιατί δε τους παίρνει να κάνουν σμπατ τα μηχανήματά τους. Πολύ ακριβό μηχάνημα αυτό το ON-LINE. Οι πρώτες τιμές που έμαθα ήταν γύρω απο τα 4.000 ευρώ.

Ο ίδιος μου είπε πως αν έβγαζε τον ενισχυτή από το UPS, τα διαφορετικά καλώδια ρεύματος βγάζαν και διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα, αν το είχε όμως κανονικά πάνω στο UPS, καμιά διαφορά δεν υπήρχε στον ήχο!

Μετά από λίγους μήνες είχα κι εγώ τέτοιο UPS. Οn Line, 3 KW, με προδιαγραφές για ιατρικά μηχανήματα (αυτό λέει πολλά). Kαι επιβεβαιώνω πως δεν ακούω διαφορές με διαφορετικά καλώδια ρεύματος πλέον.

Δε χρησιμοποιώ απλά καλώδια ρεύματος πουθενά. Όλα (ανεξαιρέτως) τα μηχανήματά μου έχουν καλώδιο ρεύματος "DH LABS Power Plus a/c cable".
http://www.hifidelityaudio.co.uk/audio_cable_dh_labs_power_plus_ac.htm
Πραγματικά πολύ καλής κατασκευής καλώδιο, και μεγάλης διατομής, ταυτόχρονα σχετικά φτηνό, αγοράστηκε από parts connection, την παλιά sonic frontiers. Αλλά ακόμα κι αν βάλω απλό καλώδιο ρεύματος από PC, δεν ακούω καμιά απολύτως διαφορά. Γιατί τότε χρησιμοποιώ καλά καλώδια ρεύματος? Γιατί θέλω όλα να είναι προσεγμένα. Όχι γιατί περιμένω (πια) από αυτά να παίξει καλύτερα το ηχοσύστημα....

Η ενασχόληση με τα "σκουπίδια" της ΔΕΗ και πως αυτά θα φιλτραριστούν, είναι πια παρελθόν (για μένα). Δε με ενδιαφέρει τι ρεύμα έχει η ΔΕΗ, τι τάση, πόσα παράσιτα και αν περνάν παράσιτα από τους ροοστάτες των φώτων του σαλονιού στα μηχανήματά μου. Ότι και να έχει η ΔΕΗ, το χρησιμοποιώ ΜΟΝΟ για να φορτίσω τις μπαταρίες του UPS. Από κει και πέρα, όλα τα μηχανήματα παίρνουν σταθερό και καθαρό ρεύμα 230V, το οποίο ΣΥΝΕΧΩΣ κατασκευάζει το UPS, χωρίς καθόλου σκαμπανεβάσματα τάσης, χωρίς κανένα "σκουπίδι", με σταθερό ρολόι (συχνότητα). Δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω τα μηχανήματά μου....

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
χαπακομενοι ολου του κοσμου ενωθειτε
κερναω αρντανοσουπα dohi για σενα σπεσιαλ λεχματζουν με valium επιτιτανιομενα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363
Τώρα, εσείς οι υπόλοιποι Hi-END-άδες (είμαστε όλοι στην ίδια κατηγορία, σωστά?) θα με ρωτήσετε αν άκουσα διαφορά βάζοντας το UPS.

Ναί, άκουσα.

Προς το καλύτερο. Τίποτα δεν έχασα. Ούτε τα μπάσσα δε μειώθηκαν, ούτε όλα όσα ακούω από πολύ κόσμο που δοκίμασε απλό (φτηνό) Line interactive UPS. Μα όλα τα μη ON-LINE UPS, το μόνο που κάνουν όταν δεν έχει διακοπή ρευματος, είναι να εφαρμόζουν κάποιο φιλτράρισμα ή και να μη κάνουν τίποτα. Πιάνουν δουλειά ΜΟΝΟ σε διακοπή ρεύματος. Αντίθετα, το ON-LINE δουλεύει συνεχώς.

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Ποσο κανει σημερα Κωστα το On-line UPS που εχεις ; (επισης μαρκα , μοντελο ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363
Ποσο κανει σημερα Κωστα το On-line UPS που εχεις ; (επισης μαρκα , μοντελο ;)
1500 ευρώ. Μάρκα - μοντέλο δεν έχει σημασία. Αν ψάξεις θα βρεις πολύ αξιόλογα μηχανήματα σε αυτό το κοστολόγιο, ίσως και λίγο πιο φτηνά.

Ενώ λέει 3KW, είμαι βέβαιος πως αντέχει παραπάνω, και χωρίς να έχει πτώση τάσης. Είναι ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ.....

Αν ζητήσει κάποιο μηχάνημα πολύ παραπάνω ρεύμα στιγμιαία, δεν υπάρχει πρόβλημα, το UPS συνδέει την πρίζα που έχει τόση κατανάλωση με το δίκτυο της ΔΕΗ για όσο χρειάζεται.

Αντέχει πάντως (σε διακοπή ρεύματος) να βλέπω ταινία με τον προβολέα και να παίζουν τα ηχεία σε υψηλότατες στάθμες για πολύ ώρα (μισή ώρα εντελώς χαλαρά). Σημείωσε πως δουλεύω 8 κανάλια ψηφιακά ενισχυτικά πολύ μεγάλης ισχύος, και ένα 5 κάναλο SONY AV "γομάρι" (VA777ES), μαζί με τα ψηφιακά (2 ψηφιακά κρος, ένα ψηφιακό ισοσταθμιστή χώρου, ένα ψηφιακό απσκέιλερ, το τράνσπορτ και το dvd pleyer. H ένδειξη κατανάλωσης σπάνια αγγίζει το 50%. Συνήθως είναι στο 10-20%. Υποθέτω πως δεν είναι "αναλογική" αυτή η ένδειξη όμως, μάλλον λογαριθμική είναι η κλίμακα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363
Δηλαδή;
Είναι προδιαγραφές ακρίβειας και ασφάλειας Κώστα, κάποια ISO παραπάνω πρέπει να τηρεί το μηχάνημα για να είναι συμβατό με ιατρικές εφαρμογές.

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Τελικος LUXMAN (....τι αλλο;;:happy_9: ) dual mono 2x2kVA μετασχηματιστες με 2χ10Α ασφαλειες θα βολευτει ;; Αν και υπαρχει και δευτερος που περιμενει δευτερη γραμμη AC για να συνδεθει ....:?:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363
Ηλία ναι, είχε 2 πάρα πολύ θορυβώδεις ανεμιστήρες, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν (ας είναι καλά τα ...αθόρυβα PC) με αθόρυβους - μικρότερης ροής ανεμιστήρες. Η ταχύτητα περιστροφής τους ελέγχεται από το ίδιο το μηχάνημα, και αυξάνει αν ανέβει η θερμοκρασία του πάνω από κάποιο όριο, είδα μέσα έχει 3-4 αισθητήρες θερμοκρασίας. Ως τώρα δεν έχω παρατηρήσει να ανεβάζει τις στροφές πάντως. Το μηχάνημα παραμένει κρύο.

Τα Luxman για να είσαι βέβαιος αν θα τα "βολέψει", αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεις τι ρεύμα τραβάνε όταν τα ζορίζεις. Νομίζω πάντως πως και 4 μαζί 3 KW δε τραβάνε....

Reaction score
250
Ευχαριστώ τον ΚώσταEAR για την ανταπόκριση του στην παράκληση μου

να καταθέσει τις εμπειρίες του από το online ups .

Αν και είναι περιττό θα επαναλάβω ότι ο Κώστας είναι πολύτιμος για το

forum για 1002 σημαντικούς και αυτονόητους λόγους !

Συνδυάστε τα κείμενα του Κώστα με τις παρακάτω αναφορές-εκτιμήσεις

του Μιχάλη Σπέρτου :

....Η ευρυτερη κατηγορια των AC Line Voltage Conditioners, που στηριζονται

στην Αναδημιουργια του AC (εναλλασσομενου) μετα απο δυο μετατροπες,

μια απο ΑC του ρευματος του δικτυου σε DC και μια απο DC σε ΑC της

αρεσκειας μας. Στην κατηγορια αυτη ανοικουν και τα On Line UPS (οχι τα

κοινα UPS) στα οποια επιπλεον στην φαση που το ρευμα εχει γινει DC,

παρεμβαλλεται και μια αποθηκη ηλεκτρικης ενεργειας ( Συστοιχια

Συσσωρευτων – Battery of Accumulators – Νεοελληνικα Mπαταριες) ωστε

να καλυπτονται και διακοπες ρευματος, καποιας διαρκειας που εξαρταται

απο την χωρητικοτητα των συσσωρευτων και το συνδεδεμενο φορτιο.

Υπαρχουν 2 κατηγοριες τετοιων συσκευων ως προς το ειδος της εξοδου.

Αυτες που παραγουν Παλμους ρευματος και αυτες που παραγουν καθαρο

Ημιτονο. Οι πρωτες καλο ειναι να αποφευγονται για Ηχητικες συσκευες. Οι

δευτερες αποτελουν την καλυτερη λυση σε καθε περιπτωση. Η εξοδος

τους ειναι Καθαρο Ημιτονο χωρις παραμορφωσεις, διακυμανσεις, παρασιτα,

ο ογκος τους ειναι μετριος και η ενεργεια που καταναλωνουν για δικη τους

χρηση ειναι ελαχιστη. Προκειται για την καλυτερη και συνηθως την

Ακριβοτερη λυση.......

Συνεπώς εδώ έχουμε θέμα και πεδίο για πειράματα !

Προσωπικά επί 10ετίες δοκιμάζω τα πάντα !

Ποτέ όμως δεν πειραματίστηκα με online ups.(Για διάφορους λόγους

τα σνομπάριζα..)

ps οι απόψεις του Σπέρτου είναι παρμένες (copy-paste) χωρίς την άδεια του

από την σελίδα :

http://www.audiocraftworks.gr/gr/pages/arthra/erotapant/ACline.htm

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.795
On line UPS και smart UPS είναι το ίδιο;
Ανδρέα, το "smart" έχει να κάνει με την ύπαρξη ειδικού s/w διαχείρισης, πχ αυτόματο shut down του server σε περίπτωση πτώσης της τάσης του δικτύου, δηλαδή να μην πέσει απότομα η μηχανή όταν τελειώσει και η δευτερεύουσα πηγή ενέργειας, η μπαταρία.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: ΡΕΥΜΑ.

Ωραίος ο DigitalEar! :bravo:
Tα "βαρβάτα" και επώνυμα online UPS ξεκινάνε περίπου από το χιλιάρικο. Σίγουρα δεν είναι απαγορευτική η τιμή για ένα μέσο σύστημα. Το θέμα είναι να πείσεις τον υπάλληλο του Πλαισίου να σου δανείσει ένα για ακρόαση! :happy_9:

χαπακομενοι ολου του κοσμου ενωθειτε
κερναω αρντανοσουπα dohi για σενα σπεσιαλ λεχματζουν με valium επιτιτανιομενα
Φίλε μου, εξακολουθείς να μη βοηθάς. Σε άλλο θέμα (νομίζω στο περί ψύξεως ενισχυτών και άλλων συσκευών), αν δεν κάνω λάθος, είχες αναφέρει ότι έχεις ExactPower στο σύστημά σου. Το ζήτημα του ρεύματος σε έχει απασχολήσει κι εσένα λοιπόν. Θα χαιρόμουν αν μοιραζόσουν μαζί μας τις εμπειρίες σου και τα συμπεράσματά σου. Το εννοώ. :cool_4:

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ