Συγκριτικό: InFocus IN82, Sony Topaz (BenQ W9000, Optoma HD73)

Reaction score
4
Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικό: InFocus IN82, Sony Topaz (BenQ W9000, Optoma HD73)

Το πρόβλημα μου θα είναι με τα παιχνίδια...
Θα πρέπει να τα ξεχάσω σε dlp προβολέα....
Γιατι βρε Γιωργο ?
Δεν σκεφτεσαι οτι η γυαλαδα που δινουν οι κονσολες στα παιχνιδια χανεται στους LCD?
Ειμαι της γνωμης οτι ΑΜΑ οντως "διορθωνεται" το προβλημα με το rainbow μετα απο καμια εβδομαδα θεασης , τοτε οι DLP ειναι μονοδρομος για τα γραφικα μιας κονσολας.

Βεβαια τωρα θα μου πεις και εσυ με το δικιο σου οτι αντε και εσυ το συνηθισες , οι αλλοι τι σου φταινε που θα παιζεις κανα διπλο .... :crazy_1:

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικό: InFocus IN82, Sony Topaz (BenQ W9000, Optoma HD73)

Γιατι βρε Γιωργο ?
Δεν σκεφτεσαι οτι η γυαλαδα που δινουν οι κονσολες στα παιχνιδια χανεται στους LCD?
Ειμαι της γνωμης οτι ΑΜΑ οντως "διορθωνεται" το προβλημα με το rainbow μετα απο καμια εβδομαδα θεασης , τοτε οι DLP ειναι μονοδρομος για τα γραφικα μιας κονσολας.

Βεβαια τωρα θα μου πεις και εσυ με το δικιο σου οτι αντε και εσυ το συνηθισες , οι αλλοι τι σου φταινε που θα παιζεις κανα διπλο .... :crazy_1:
Ναι βρε Κωστή ...ΑΜΑ...
Με αυτό που είδα χθές μου "έτρεχαν τα σάλια" σκεπτόμενος πως θα δείχνουν τα παιχνίδια..

Το halo3 το πήρες????

Reaction score
1
Η χθεσινή βραδιά ήταν από εκείνες που θέλω να θυμάμαι:

1. Προβλεπόμενη διαδικασία χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
  2. Ευχάριστη παρέα και άφθονο γέλιο
  3. Εντυπωσιακά μηχανήματα
Αν και τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά τείνουν να γίνουν ο κανόνας στις παρουσιάσεις μας, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το τρίτο. Είναι μετρημένες οι φορές που βλέπω ένα μηχάνημα που έχει κάτι καινούριο να μου πει. Πράγματι, τόσο ο IN82 όσο και ο μικρός Topaz, διεκδίκησαν τη δική τους σελίδα στο προσωπικό μου ημερολόγιο.

Sony VPL-AW15 (Topaz)

Οι τακτικοί θαμώνες της κατηγορίας θυμούνται πολύ καλά τις διθυραμβικές εντυπώσεις της <acronym title="Ένωση Βλαμμένων Βορείου Ελλάδος" style="cursor:help">ΕΒΒΕ</acronym> και του εξέχοντος προέδρου της Μιχάλη Μελίδη. Δεν σας κρύβω πως ήμουν ιδιαίτερα περίεργος να δω από κοντά το νέο πετράδι της Sony.

Γνωρίζοντας πως το hype συνοδεύεται από αυξημένες προσδοκίες οι οποίες οδηγούν - συνήθως - σε απογοήτευση, κρατούσα μικρό καλάθι. Κακώς, όπως αποδείχτηκε, γιατί δεν έφτασε!

Το πρώτο πράγμα που βλέπω σε έναν προβολέα είναι η ευκρίνεια του. Τα υπόλοιπα έπονται. Με βάση αυτήν την προσέγγιση, ο μικρός Sony κερδίζει τις εντυπώσεις. Πόσο δε μάλλον όταν τον κοιτά κανείς σε αντιπαραβολή με έναν μονότσιπο DLP. Ανεξάρτητα, όμως, από τη σύγκριση ο Topaz φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τη φήμη των μουντών LCD. Δεν υπάρχει τίποτα το μουντό στην εικόνα αυτού του προβολέα. Σε σημείο που εάν ήταν εφικτό να αγνοήσει κανείς τις λοιπές αδυναμίες, σήμα κατατεθέν της τεχνολογίας, θα νόμιζε ότι έχει μπροστά του έναν φίνο DLP μεγαλύτερης κατηγορίας τιμής. Η εικόνα του Topaz ήταν - τηρουμένων των αναλογιών - crystal clear και είναι η πρώτη φορά που μπορώ να πω κάτι τέτοιο βλέποντας έναν προβολέα LCD.

Η ευκρίνεια του συγκεκριμένου μοντέλου ήταν συνισταμένη τριών χαρακτηριστικών:
  1. Άριστη σύγκλιση (και όταν λέω άριστη, το εννοώ)
  2. Πολύ καλά οπτικά
  3. Υψηλό ANSI contrast
Αν και δεν έχω λόγους να θεωρώ πως τα χαρακτηριστικά 2. και 3. ποικίλλουν ανά κομμάτι, δεν ξέρω αν μπορώ να πω το ίδιο και για τη σύγκλιση. Αν πράγματι η Sony έχει ρυθμίσει την παραγωγή του Topaz με τέτοιον τρόπο ώστε να εγγυάται άριστη σύγκλιση, τότε τις αξίζουν εύσημα, καθότι αναιρείται η υπ' αριθμόν #1 αδυναμία των τρίτσιπων προβολέων.

Στο θέμα των οπτικών, και του φακού ιδιαίτερα, είναι άξιο λόγου το σχεδόν ανύπαρκτο chromatic aberration. Έπρεπε να βλέπατε τον Optoma HD73 σε αυτόν τον τομέα. Η απόκλιση του κόκκινου ήταν απίστευτη: Στα άκρα του, οι γραμμές του crosshatch pattern ήταν διπλές: μία κόκκινη και μία λευκή! Περιττό, νομίζω, να επισημάνω πως ο Topaz κατάπιε τον HD73 αμάσητο.

Μετά την ευχάριστη αυτή έκπληξη, και εννοώ την ευκρίνεια, προχώρησα στην αξιολόγηση των λοιπών χαρακτηριστικών της εικόνας: black level, τονική ισορροπία, χρώματα, διάφορα τεχνουργήματα, κλπ.

Το μαύρο του είναι πολύ καλό ως κορυφαίο. Όχι με απόλυτα κριτήρια, αλλά τηρουμένων των αναλογιών και φυσικά της τεχνολογίας. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η θέαση έγινε με ενεργοποιημένη την ίριδα. Η οποία, παρεμπιπτόντως, δε δημιούργησε τα γνωστά (brightness compression) προβλήματα. Στην ίριδα, βεβαίως, οφείλεται και η εκτόξευση του Contrast Ratio. Γενικά, στον τομέα της φωτεινότητας ο προβολέας φάνηκε αρκετά ισορροπημένος, χωρίς καψίματα, επίπεδες περιοχές ή άλλες ακρότητες (μιλάω, πάντα, για θέαση υλικού και όχι patterns).

Και κάπου σε αυτό το σημείο τελειώνουν τα καλά και αρχίζουν ...τα παρατράγουδα! Ποια, όμως, είναι τα προβλήματά του;

1. <acronym title="Screen Door Effect" style="cursor:help">SDE</acronym>, το επί το ελληνικότερον "κοτετσόσυρμα"
    Δυστυχώς, ο μικρός Sony δίνει νέα διάσταση σε αυτό το φαινόμενο. Παλιότερα, θυμάμαι, ένας LCD ήταν καλός αν το SDE του δεν ήταν ορατό πέραν της απόστασης που ισούται με 1.5 φορά το φάρδος της οθόνης. Ο Topaz, θαρρώ πως, αγγίζει το x2!
  2. Χρωματική Ανομοιομορφία
    Γνωστό πρόβλημα της τεχνολογίας και ο Topaz δεν αποτελεί εξαίρεση. Πράσινος δεξιά, μωβ αριστερά.
  3. Κορεσμός
    Τα χρώματα του είναι προς pal μεριά (low intensity). Σε άλλους αρέσει και σ' άλλους όχι. Το πράσινο του είναι λίγο περίεργο με την έννοια ότι "τσιμπάει" σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει τέλειος προβολέας. Υπάρχει μόνο το value for money. Και στην κατηγορία που κινείται ο Topaz (~1200 ευρώ), σίγουρα διεκδικεί ένα πολύ καλό value.

InFocus IN82

Αυτή κι αν ήταν έκπληξη... Εκπληξάρα!

Ομολογώ πως δεν είχα ιδιαίτερη όρεξη να δω έναν InFocus. Η εταιρία αυτή έχει γράψει ιστορία στην βιντεοπροβολή, το γνωρίζω. Όμως, τα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και το ιδιόρρυθμο marketing που ακολουθεί, με κάνουν επιφυλακτικό.

Τέλος πάντων, αφού τελειώσαμε με τον Topaz, βάλαμε μπρος τον W9000 και τον IN82. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μαζεύαμε ...σαγόνια!

Εντάξει, καινούριο μηχάνημα, ολόφρεσκη λάμπα, όπως και να το κάνουμε θα έχει ένα punch. Εδώ όμως μιλάμε για επιφωνήματα κατά ριπάς. Άμοιρε BenQ, τι σου 'μελε να πάθεις...

Ο IN82, με την ίριδα στο 39 (max 100) έγραφε... Και στα ψηλά του και στα χαμηλά. Και είναι αυτά τα άκρα τα οποία ο BenQ δεν πολυσυμπαθεί. Ο W9000 είναι περίεργο μηχάνημα. Αν το πας σύμφωνα με τα patterns θα χάσεις στην εικόνα. Αν τον πας με την εικόνα θα φύγουν τα patterns... (τα άκρα που σας έλεγα).

Το μαύρο περιθώριο του letterbox ήταν παρόμοιο και στους δύο. Μέσα στην εικόνα, όμως, τα πράγματα παίρναν άλλη τροπή. Στις ημιφωτεινές σκηνές υπήρχε σχετική ισορροπία. Βέβαια, πάντα ασθμαίνων ο BenQ, αλλά σε απόσταση αναπνοής. Στα άκρα, ο IN82 συνέχιζε μόνος και απτόητος.

Πέραν όμως των επιμέρους χαρακτηριστικών που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της φωτεινότητας, ο IN82 είχε να επιδείξει και εξαιρετική διαχείριση χρώματος. Θέλετε η υποστήριξη του Deep Color (hdmi 1.3), θέλετε το 10bit processing, η ουσία είναι πως το μηχάνημα αυτό έδειχνε περισσότερα χρώματα. Πολύ περισσότερα. Στα πρόσωπα, τα λουλούδια, παντού. Ενδιάμεσοι τόνοι και ανταύγειες που έδιναν στην εικόνα την τρίτη διάσταση.

Βέβαια, όπως πάντα, ουδέν καλόν αμιγές κακού. Βρήκα τα εξής ελαττώματα:
  1. Scaler/Αποπλέκτης
    Τον είδαμε με σήμα 720p (για σύγκριση με τον Topaz) καθώς και 1080i. Κατά πως φάνηκε, ο Pixelworks™ DNX™ επεξεργαστής video που διαθέτει, όταν καλείται να zoomάρει ή/και να αποπλέξει, κάνει αγγαρεία. Και ναι μεν όσον αφορά το scaling, πάει κι έρχεται. Στην απόπλεξη, όμως, γίνεται Βατερλό. Και συγκεκριμένα στην κίνηση. Η κίνηση ήταν τόσο άθλια, που σου 'ρχεται να τον σβήσεις. Συνεπώς, ούτε να διανοηθείτε να τον συνδέσετε με τίποτε άλλο εκτός από 1080p.
  2. Ποιότητα Κατασκευής
    Χο-τσι-μιν με τα όλα του. Τριζάτα πλαστικά, θυρίδες που λες και σου μείνουν στο χέρι, και το κερασάκι... ένα ναύλον κάλυμμα (και καλά, να προστατέψει το κουτί από δαχτυλιές) που είναι σαν το σκουφάκι που τυλίγουν τα μαλλιά για να μη βραχούν. Ακόμα χειρότερο, σα να το' χουν κόψει με το χέρι. Περιέργως, πως, το τηλεκοντρόλ ήταν σούπερ φωτιζόμενο και με ακτίνα laser παρακαλώ!
  3. Εμφάνιση
    Είναι βέβαια θέμα γούστου. Εμένα, δεν...
Ήταν, λοιπόν, καλύτερος του W9000; Ούτε συζήτηση. Αξίζει ένα 30%+ παραπάνω; Ανάλογα με τα οικονομικά περιθώρια και την "τρέλα" του καθενός...

Reaction score
4

Ναι βρε Κωστή ...ΑΜΑ...
Με αυτό που είδα χθές μου "έτρεχαν τα σάλια" σκεπτόμενος πως θα δείχνουν τα παιχνίδια..

Το halo3 το πήρες????
Ε αυτο ειναι που σου λεω. Τα σκοτωνεις τα γραφικα μια κονσολας με LCD προβολεα.
Ακομη σκεφτομαι πως θα ηταν ο sharp με bioshock και κατι με πιανει...

(κοντευω να το τελειωσω το halo3)

Reaction score
0
Nα μαι και γω.
Κατ' αρχην να σημειώσω πως ειναι το 1ο συγκριτικό που παρεβρίσκομαι (+ μια παρουσίαση παλαιότερα) οπότε η εμπειρία μου δεν είναι μεγάλη και δεν έιχα ξαναδεί σε σε λειτουργια κανένα απο τους 3 προβολείς .

Εντυπώσεις:

Sony VPL-AW15 (Topaz)

H sony στην χαμηλή κατηγορία τιμης έβγαλε ένα πολύ-πολυ καλό μηχάνημα.Θα συμφωνήσω απόλυτα στις διαπιστώσεις του zoglair .
Προσωπική μου άποψη έχοντας συμβιώσει για λίγο διάστημα με έναν epson 700 το "τοπάζι" είναι νικητής.Πολύ καλή ίριδα ,άριστη ευκρίνεια,υψηλό ansi contrast τα σημεία κλειδιά.Μοναδικό μειονέκτημα κατ'εμε το SDE ορατό από τους περισσότερους (Ο ανδρέας ειναι εξαίρεση θα δεί "κοτετσόσυρμα" από τα 6 μέτρα :crazy_3: ).
Όχι ότι δεν έχει άλλα μειονεκτήματα αλλά συμβιβάζεσαι .
Για τα λεφτά που ζητά θεωρώ είναι άριστη επιλογή best value for money.

InFocus IN82
H infocus στην αντεπίθεση.
Εξαιρετικό μηχανάκι.Και τι δεν έχει :ευκρίνεια,ansi contrast,βαθύ μαύρο.Αποτέλεσμα μια εικόνα εξαιρετική με ξεχωριστό γνώρισμα το υψηλό δυναμικό εύρος χρωμάτων και το punch στα highlights εξαιτίας του υψηλού contast και της υψηλής φωτεινότητας.
Θα ξανασυμφωνήσω απόλυτα με τις διαπιστώσεις του zoglair.Mια διόρθωση μόνο η ρυθμιση της ίριδας ήταν στα 36 όχι στα 39 (μικρή η σημασία μιας και η διαβάθμιση δεν ειναι ανά 1 αριθμό αλλά σε 5 προρυθμισμένες περίπου κλίμακες)
Το ερώτημα που τίθεται έιναι αξίζει το 30% πάνω από την τιμή του BENQ?
Προσωπική μου άποψη οχι.Με τα 1000 ευρώ μπορείς να πάρεις μία κάλή οθόνη ή να στήσεις ένα htpc με μεγάλη πιθανότητα τα οφέλη στην ποιότητα της εικόνας να είναι περισσότερα από την αγορά του infocus.Βέβαια αν έχεις τα παραπάνω και θες κάτι καλύτερο από τον benq σε τρώει η τσέπη σου.

Το συμπέρασμα που έλαβα εγώ από το συγκριτικό είναι άλλο.
Η ρύθμιση για να αξιολογήσεις ,να συγκρίνεις 2 προβολείς και για να πάρεις το maximum έιναι το παν.
Και δεν μιλάω για διαφορές που οι γνώστες αντιλαμβάνονται ,αλλά για τελείως άλλη εικόνα.
Για όσους παρεβρέθηκαν μέχρι το τέλος χθες είναι δεδομένο πως ένα καλιμπραρισμένο μηχάνημα (με ίδια χαρακτηριστικά με 2-3 άλλα μη καλιμπαρισμένα) είναι χαμένος αγώνας για τα μη.Νικητής ειναι ο σωστά ρυθμισμένος προβολέας άσχετα με το πόσο καλοί έιναι οι ανταγωνιστές του.

Reaction score
2
Let the battle begin. Να σημειωσω οτι οι φωτογραφιες που θα ανεβασω εγω ειναι τραβηγμενες με μια Nikon D200, και επονται και του GTX με μια Canon 30D.

Ας αρχισουμε με τα μηχανακια... με συγχωρειτε για την σκια, αλλα ειχα ξεχασει το hood του φακου επανω :crazy_1:

Attachments

Reaction score
2
Δυστυχως λιγες οι φωτο απο τον InFocus, αλλα με τετοια εικονα μας ειχαν πεσει τα σαγονια, ποιος τραβαγε φωτογραφιες :cool_11:.

Attachments

Reaction score
4
Μπραβο Σταυρο :cool_4:

Καλα τα σχεδον 10 κιλα του benq πως δικαιολογουνται?

Reaction score
0
καλησπερα και απο μενα ο 15 ειναι οτι καλυτερο εχω δει σε προβολεα σε αυτην την κατηγορια τιμης φοβερη ευκρινεια και χρωματα αλλα μειωμενη φωτεινοτητα πραγμα που με προβληματισε αρκετα αλλα τελικα δεν μπορεις να τα εχεις ολα και σε αυτην την κατηγορια τιμης!!το λεγομενο sde σε μενα προσωπικα ηταν απειροελαχιστο!!! το τελειο μηχανημα για μενα αν ειχε περισσοτερη φωτεινοτητα.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.043
Απάντηση: Re: Συγκριτικό: InFocus IN82, Sony Topaz (BenQ W9000, Optoma HD73)

καλησπερα και απο μενα ο 15 ειναι οτι καλυτερο εχω δει σε προβολεα σε αυτην την κατηγορια τιμης φοβερη ευκρινεια και χρωματα αλλα μειωμενη φωτεινοτητα πραγμα που με προβληματισε αρκετα αλλα τελικα δεν μπορεις να τα εχεις ολα και σε αυτην την κατηγορια τιμης!!το λεγομενο sde σε μενα προσωπικα ηταν απειροελαχιστο!!! το τελειο μηχανημα για μενα αν ειχε περισσοτερη φωτεινοτητα.
Σε τι ρυθμίσεις και διάσταση οθόνης αναφέρεσαι; Ο AW15 που είδα εγώ, μόνο από έλλειψη φωτεινότητας δεν έπασχε :-?
Αντίθετα, το SDE του ήταν αρκετά εμφανές...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ο Μανος ειδε τον προβολεα που ειδαμε ολοι μας.
Απλα επειδη δεν του εφτανε η φωτεινοτητα αλλαξαμε προρυθμιση(dynamic) με συνεπεια να αλλαξει και η σκαλα της λαμπας στο υψηλοτερο.
Απο οτι ειναι προφανες τπυ Μανου του αρεσουν οι φωτεινοι προβολεις και εχει το χαρισμα να βλεπει το SDE πο αποσταση λιγων εκατοστων μονο...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.043
Απάντηση: Συγκριτικό: InFocus IN82, Sony Topaz (BenQ W9000, Optoma HD73)

Οκ, ένα μικρό πείραμα για όσους παραβρέθηκαν στο χθεσινό συγκριτικό, τώρα που οι εικόνες είναι φρέσκες στη μνήμη. Σκοπός του είναι να δούμε αν τα μέλη μπορούν να αποκομίσουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από τις φωτογραφίες, όπως λαμβάνονται μέχρι τώρα.

Attachments

• 94,2 KB Προβολές: 74

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.043

Και ο Β

Attachments

• 86,9 KB Προβολές: 64

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.043

Και ο Γ

Attachments

• 84,2 KB Προβολές: 66

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Μου εχει ξεφυγει κατι?
Ο Σταυρος εχει βαλει φωτογραφιες απο δυο προβολεις και εδω βλεπω τρεις(εκ των οποιων οι δυο ειναι πολυ κοντα)
Παντως μου αρεσουν τετοιου ειδους κουιζ αλλα αναρωτιεμαι μηπως επρεπε να μπουν σε διαφορετικο νημα.
Σε καθε περιπτωση η φωτο Α και Β με την φωτο Γ απεχουν ...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.043
Απάντηση: Re: Συγκριτικό: InFocus IN82, Sony Topaz (BenQ W9000, Optoma HD73)

Μου εχει ξεφυγει κατι?
Παντως μου αρεσουν τετοιου ειδους κουιζ αλλα αναρωτιεμαι μηπως επρεπε να μπουν σε διαφορετικο νημα.
Ας το αναλάβει κάποιος διαχειριστής.

Reaction score
1
Προς τι αυτό, Δημήτρη; Έχει να κάνει με το συγκριτικό ή είναι γενικότερου ενδιαφέροντος;

Reaction score
14
Και όχι μόνο αυτό , αλλά η δεύτερη είναι παραμορφωμένη προς τα δεξιά ενώ στο ίδιο σημείο από τον ίδιο προβολέα υπάρχει και η σωστή.....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.735
Members
38.604
Νεότερο μέλος
Pamagelo