Περί Γείωσης...

Reaction score
0
Εγω μια απορια εχω και ως ηλεκτρολογος μηχ. που ειμαι.
Γιατι να εγκαταστησουμε καινουργιο αγωγο γειωσης για την γειωση των μηχανηματων οταν μπορουμε να γειωσουμε τα μηχανηματα μας μεσω της σουκο, άρα μεσω της γειωσης που ήδη εχουμε για το σπιτι μας??

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Re: Γειωθείτε...

Ίσως προτείνει τη ξεχωριστή γείωση για να μην επηρεάζεται το ηχοσύστημα από τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού σε περίπτωση που η κεντρική γείωση δεν είναι όπως πρέπει και η αντίσταση της είναι υψηλή. Και έτσι να είναι θα προτιμούσα μια καλή γείωση για όλο το σπίτι πάνω στην οποία να γειωθούν όλες μας οι συσκευές.:117:

Reaction score
0
PeterMeni, η γειωση καθε μηχανηματος, ξεκιναει απο το σασι του ιδίου, και καταλήγει μεσω της πριζας στην γη. Η ξεχωριστη γειωση το ιδιο. Απο το σασι στην γη. Λες οτι αυτο εξυπηρετει αν η γειωση του σπιτιου δεν ειναι καλη. Και εγω λεω τωρα... Υπαρχει ποτε περιπτωση, να τραβηξει κανεις απο το σαλονι του οπου εχει το μηχανημα του, αγωγο προς τα εξω, και να βαλει ηλεκτροδιο γειωσης....??
Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι αυτο πιο πολυ εφε ειναι παρα οιδηποτε αλλο...

Αν ξερει ομως κανεις καλυτερα γιατι υπαρχει η ξεχωριση γειωση ας βοηθησει..

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Η γείωση του μηχανήματος δεν έχει να κάνει μόνο με το σασί του. Τις περισσότερες φορές στη γείωση καταλήγει και η τάση αναφοράς (το πλην δηλαδή) των μηχανημάτων μας και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα στη περίπτωση <<κακής>> γείωσης. Για το σκοπό αυτό κάποιες συσκευές έχουν διακόπτη που κάνει ανέβασμα (lift) της γείωσης του κυκλώματος από το σασί παρεμβάλλοντας μια αντίσταση σε παραλληλία με ένα πυκνωτή. Ο διακόπτης αυτός, πολλές φορές, είναι πολύ αποτελεσματικός όταν υπάρχει έντονος θόρυβος προερχόμενος από το δίκτυο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048
Γιατι να εγκαταστησουμε καινουργιο αγωγο γειωσης για την γειωση των μηχανηματων οταν μπορουμε να γειωσουμε τα μηχανηματα μας μεσω της σουκο, άρα μεσω της γειωσης που ήδη εχουμε για το σπιτι μας??
Ποιος ισχυρίζεται πως χρειάζεται οπωσδήποτε καινούργιος και ξεχωριστός αγωγός γείωσης για τα μηχανήματα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Ποιος ισχυρίζεται πως χρειάζεται οπωσδήποτε καινούργιος και ξεχωριστός αγωγός γείωσης για τα μηχανήματα;
Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που προτείνει ο Νίκος Τσαρούχας. Και το όνομα αυτού... Βαγγέλης Λαζάρου.

Reaction score
0
Να κάνω μια κάπως off topic ερώτηση σαν άσχετος που είμαι. Υπάρχει κάποιο όργανο για να ελέγξω αν δουλεύουν σωστά οι γειώσεις στις πρίζες του σπιτιού μου; Έχω πολύμετρο αλλά δεν ξέρω αν βοηθάει.

Επίσης πώς μπορώ να μετρήσω την τάση στον πίνακα; Έχω τριφασικό και απ' ότι μου είχε πει ένας τεχνικός που το είχε ελέγξει είχα 415 Volt περίπου. Αυτό μου δείνει στις πρίζες 238-243 Volt που είναι αρκετά κακό για τις συσκευές μου. Η ΔΕΗ μπορεί να κάνει κάτι για την τάση;

Και πάλι sorry για το off topic αλλά είδα ηλεκτρολόγους και είπα να το πω.

Reaction score
10
Oποιοσδηποτε ασχολειται με το hobby στη πραξη. Στη θεωρια ολοι καλοι ειμαστε.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Περί Γείωσης...

Και από πότε η άποψη του χομπίστα είναι ισχυρότερη απο την γνώση του επιστήμονα; :121:

Η χωριστή γείωση έχει κάποια αξία, όταν η κλασική είναι κακού επιπέδου, αν π.χ. υλοποιείται με ένωση στο δίκτυο νερού ή θέρμανσης, οπότε οξειδώσεις των σωλήνων δημιουργούν θέμα.

Reaction score
5
-------------------------------------------------------------
Η αντίσταση της γείωσης μας μπορεί να παίρνει τιμές από 1 Ω έως 300Ω. Φυσικά μία τιμή γύρω στα 5Ω θα μας έκανε πιο ευτυχισμένους ενώ για 200-300Ω μάλλον είμαστε για κλάματα.

Δεν είδα κάπου να αναφέρεται ότι σώνει και καλά χρειαζόμαστε νέα γείωση αλλά με αριθμούς αναφέρει ποτέ η γείωση μας είναι για κλάματα.

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Περί Γείωσης...

Και από πότε η άποψη του χομπίστα είναι ισχυρότερη απο την γνώση του επιστήμονα; :121:

Η χωριστή γείωση έχει κάποια αξία, όταν η κλασική είναι κακού επιπέδου, αν π.χ. υλοποιείται με ένωση στο δίκτυο νερού ή θέρμανσης, οπότε οξειδώσεις των σωλήνων δημιουργούν θέμα.

Γιατι χομπιστες επιστημονες δεν εχουν ασχοληθει?

Και ποιος ειναι ο Επιστημονας?

Reaction score
1
Να κάνω μια κάπως off topic ερώτηση σαν άσχετος που είμαι. Υπάρχει κάποιο όργανο για να ελέγξω αν δουλεύουν σωστά οι γειώσεις στις πρίζες του σπιτιού μου; Έχω πολύμετρο αλλά δεν ξέρω αν βοηθάει.

Επίσης πώς μπορώ να μετρήσω την τάση στον πίνακα; Έχω τριφασικό και απ' ότι μου είχε πει ένας τεχνικός που το είχε ελέγξει είχα 415 Volt περίπου. Αυτό μου δείνει στις πρίζες 238-243 Volt που είναι αρκετά κακό για τις συσκευές μου. Η ΔΕΗ μπορεί να κάνει κάτι για την τάση;
Με το πολύμετρο μπορείς να μετρήσεις την τάση στον πίνακα και μονοφασικά (φάση-γή για 220-230V) κ' τριφασικά (μεταξύ φάσεων για 380-400V), αλλά μην βάλεις χέρι στον πίνακα εάν δεν ξέρεις τι κάνεις.
Τελευταία με τις απεργίες η ΔΕΗ 'έπαιζε' με την τάση με αποτέλεσμα στην δουλειά μου να ανεβοκατεβαίνει απο 405 έως 430V και να τρέχουμε να κλείσουμε όλα τα μηχανήματα που δουλεύουν με inverter (Ψυκτικά, VRV κλπ) για να μην τα 'τινάξουν'.
Πάντως στην περιοχή μου (Νέα Μάκρη) η τάση κυμαίνεται απο 225.7 έως 231.5V.
Και εάν σε ενοχλεί η τάση έχεις δεί τι γίνεται με την συχνότητα των 50Hz ? Τα φηφιακά ρολόγια του σπιτιού σου δείχνουν σωστά, η, χάνουν λίγο πού και πού?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Η αντίσταση της γείωσης μας μπορεί να παίρνει τιμές από 1 Ω έως 300Ω. Φυσικά μία τιμή γύρω στα 5Ω θα μας έκανε πιο ευτυχισμένους ενώ για 200-300Ω μάλλον είμαστε για κλάματα.

Δεν είδα κάπου να αναφέρεται ότι σώνει και καλά χρειαζόμαστε νέα γείωση αλλά με αριθμούς αναφέρει ποτέ η γείωση μας είναι για κλάματα.
Κάνε ένα κόπο να διαβάσεις και την επόμενη πρόταση.

Reaction score
5
Κάνε ένα κόπο να διαβάσεις και την επόμενη πρόταση.
--------------------
Το καλύτερο[FONT=Times New Roman,Times New Roman], [/FONT]λοιπόν είναι να αγνοήσετε το [FONT=Times New Roman,Times New Roman]τρίτο [/FONT]καλώδιο που υπάρχει στην πρίζα[FONT=Times New Roman,Times New Roman]... [/FONT]και να κατασκευάσετε την δική σας γείωση[FONT=Times New Roman,Times New Roman]! [/FONT]Πρώτα απ[FONT=Times New Roman,Times New Roman]' [/FONT]όλα[FONT=Times New Roman,Times New Roman], [/FONT]δα κοιτάξετε από που μπορείτε να περάσετε το [FONT=Times New Roman,Times New Roman]"[/FONT]δικό[FONT=Times New Roman,Times New Roman]" [/FONT]σας καλώδιο[FONT=Times New Roman,Times New Roman], [/FONT]το οποίο ως προς την διάμετρο του δεν [FONT=Times New Roman,Times New Roman]8[/FONT]α πρέπει να κάνετε καμία τσιγκουνιά[FONT=Times New Roman,Times New Roman]. [/FONT]Η καλύτερη λύση είναι καλώδιο τύπου [FONT=Times New Roman,Times New Roman]"[/FONT]φλατ[FONT=Times New Roman,Times New Roman]" [/FONT]και μάλιστα πλεκτό με μόνωση[FONT=Times New Roman,Times New Roman].
[/FONT]--------------------

Οδηγίες κατασκευής σωστής γείωσης όταν η υπάρχουσα είναι για κλάματα.

Reaction score
0
Με το πολύμετρο μπορείς να μετρήσεις την τάση στον πίνακα και μονοφασικά (φάση-γή για 220-230V) κ' τριφασικά (μεταξύ φάσεων για 380-400V), αλλά μην βάλεις χέρι στον πίνακα εάν δεν ξέρεις τι κάνεις.
Τελευταία με τις απεργίες η ΔΕΗ 'έπαιζε' με την τάση με αποτέλεσμα στην δουλειά μου να ανεβοκατεβαίνει απο 405 έως 430V και να τρέχουμε να κλείσουμε όλα τα μηχανήματα που δουλεύουν με inverter (Ψυκτικά, VRV κλπ) για να μην τα 'τινάξουν'.
Πάντως στην περιοχή μου (Νέα Μάκρη) η τάση κυμαίνεται απο 225.7 έως 231.5V.
Και εάν σε ενοχλεί η τάση έχεις δεί τι γίνεται με την συχνότητα των 50Hz ? Τα φηφιακά ρολόγια του σπιτιού σου δείχνουν σωστά, η, χάνουν λίγο πού και πού?
Όχι η συχνότητά μου είναι σταθερά 49-50Hz, αλλά η τάση σταθερά 238-241 Volt. Με τις διακοπές της ΔΕΗ είχε πάει και στα 246 Volt (από το log file του UPS το είδα).

Υπάρχει τελικά τρόπος να διαπιστώσω αν δουλεύουν οι γειώσεις μου;

Reaction score
13
Υπάρχει τελικά τρόπος να διαπιστώσω αν δουλεύουν οι γειώσεις μου;
Εαν η γειωση του σπιτιου υπερβαινει την αντισταση της ταξεως των μερικων Ω δεν ειναι παραδεκτη.
Κανονικα μια καινουργια και σωστη γειωση πρεπει να εχει αντισταση της ταξεως των mΩ. Γι αυτο δεν μετριεται με κοινο πολυμετρο. Τιμες 300 Ω που αναφερονται παραπανω ειναι για ... κλαματα, ή απλα δεν ειναι γειωση.
Η γειωση μετριεται με ειδικο οργανο που οφειλουν να εχουν οι Ηλεκτρολογοι.

Υπαρχει ενας σιγουρος τροπος μετρησης της αποτελεσματικοτητας της γειωσης, με χρηση ενος πολυμετρου που μετραει εναλλασσομενη ταση, και ενος φορητου φωτιστικου (πορτατιφ) που φερει μια κοινη λαμπα φωτισμου (πυρακτωσεως) πχ 60 Βαττ.

Ισως να μην πετυχει εαν εχετε αντιδιαροικο ρελαι.

Αρχικα πρεπει να εντοπισετε την φαση της μπριζας, με ενα δοκιμαστικο κατσαβιδι.
Τα παρακατω πρεπει να γινουν με προσοχη ωστε να μην ακουμπησετε καποιο γυμνο ακροδεκτη.
Συνδεετε μονιμα με δυο κροκοδειλακια (ή στην αναγκη με δυο απλα καλωδια) τους δυο πολους του φις του φωτιστικου με τους δυο ακροδεκτες του πολυμετρου. Βαζετε τους δυο ακροδεκτες του πολυμετρου στην μπριζα (φαση και ουδετερο) και συμβαινουν δυο τινα.
1) η λαμπα αναβει κανονικα.
2) μετρατε την ταση της μπριζας υπο φορτιο και την βρισκετε πχ 230 βολτ

Μετα αφαιρειτε απο την μπριζα τον ακροδεκτη του πολυμετρου που πηγαινε στον ουδετερο και τον συνδεετε προσωρινα στην γειωση της μπριζας. Διατηρειστε στην θεση του τον ακροδεκτη που παει στην φαση. Συμβαινουν δυο τινα.
1) η λαμπα αναβει αλλα πιθανα πιο ασθενικα.
2) το πολυμετρο μετραει μια ταση πιθανα χαμηλοτερη αυτης που μετρησατε πριν (πχ 204 Βολτ)

ΕΑν η γειωση ειχε μηδενικη αντισταση (ιδανικα) θα επρεπε το πολυμετρο να δειχνει την ιδια ταση και στις δυο περιπτωσεις.
Μια λαμπα 60 Βαττ οταν βρισκεται υπο ταση 230 βολτ τραβαει θεωρητικα ρευμα 60 / 230 = 0.26 Αμπερ.
Εαν η ταση που μετρατε στην δευτερη περιπτωση, με την λαμπα συνδεδεμενη μεταξυ φασης και γειωσης, ειναι 230-204 = 26 βολτ χαμηλοτερη σημαινει οτι η γειωση παρουσιαζει αντισταση
26 V / 0.26 Ampere = 100 Ω.

Αυτα στο περιπου διοτι η λαμπα δεν εχει γραμμικη συμπεριφορα αντιστασης.

Μια τετοια γειωση (100 Ω) αφενος δεν προστατευει στο παραμικρο, αφετερου ειναι η ιδια της φορεας καθε ειδους παρασιτου που κυκλοφορει στην ατμοσφαιρα, και η διοχετευση προς την γη οποιασδηποτε διαρροης ή παρασιτων της συσκευης που θα συνδεθει ειναι ατελεστατη.

Για να ειναι η γειωση απλα παραδεκτη, πρεπει η διαφορα μεταξυ των δυο μετρησεων τασεως να ειναι το πολυ ενα-δυο Βολτ, και πολλα λεω.

Αναζητουμε την αιτια στην (κακη) γαλβανικη επαφη της πλακας γειωσεως με το εδαφος.
Δεν επιχειρουμε να δημιουργησουμε "δικη μας" γειωση διοτι καμμια DIY γειωση δεν θα εχει καλυτερες επιδοσεις, εκτος και εαν γινει απο καλο γνωστη του θεματος.

Για τους τολμηρους (και μη κατεχοντες δοκιμαστικο κατσαβιδι), θα αναφερω και ενα αλλο τροπο ευρεσης της φασης που ομως μπορει να κρυβει κινδυνους εαν δεν κανετε κατι σωστα.
Βαζετε το πολυμετρο στην κλιμακα 300 Volt AC ή και παραπανω. Βαζετε τον ενα ακροδεκτη στον ενα πολο της μπριζας και με την εξω μερια του δεικτη του δεξιου χεριου σας αγγιζετε στιγμιαια τον αλλο ακροδεκτη του πολυμετρου. Θα δειτε οτι εαν ο πολος της μπριζας που συνδεσατε τον αλλο ακροδεκτη ειναι η φαση, θα εχετε μια καποια ενδειξη τασεως στο πολυμετρο.

Reaction score
0
Λίγο δύσκολο και επικίνδυνο αλλά σε ευχαριστώ πολύ Μιχάλη. Πραγματικά επαγγελματική απάντηση. Καλύτερα να πάρω κροκοδειλάκια γιατί τα χύμα καλώδια τα φοβάμαι.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.232
Members
38.293
Νεότερο μέλος
SotosΑ