Γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.771
Θέλω να ρωτήσω κάτι αλλά δεν ξέρω πως :138:, ελπίζω να γίνω κατανοητός.

Γιατί υπάρχει αυτό το εύρος στην ευαισθησία των ηχείων ?
Τι είναι εκείνο που κάνει τον κατασκευαστή να κάνει ένα ηχείο με 87dB ή με 93dB ?

Μπορούμε να πούμε ότι τα "ευαίσθητα ηχεία" υπερτερούν στα τάδε σημεία, έναντι των "αναίσθητων", μιλώντας με στοιχεία που αφορούν την ικανότητα να αναπαράγουν μουσική ?
Για πείτε...

Reaction score
9
Δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω οτι η ευαισθησια προκυπτει μετα την σχεδιαση δεν ειναι στοχος. Μπορει να κανω και λαθος.

Reaction score
9
Θα ηταν πολυ ενδιαφερον να μαθουμε παντως που υπερτερουν τα "ευαισθητα" ηχεια εναντι των "αναισθητων". Εκτος απο το οτι εχεις μεγαλυτερη επιλογη στο τι ενισχυτη θα χρησιμοποιησεις.

Reaction score
0
Ναι για πείτε: Τι ρόλο παίζει η σχεδίαση και ποια η σχέση τους σε θέματα ποιότητας;

Και εσύ δάσκαλε γιααα λέγε να δούμε πόσα ξέρεις;;;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.771
Δεν είμαι δάσκαλος, επιτηρητής είμαι. Γύρνα μπροστά σου και μην αντιγράφεις από τον Διαβολάκη, γιατί θα σου μονογράψω την κόλα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.141
Το "αναίσθητο" παίζει καλύτερα από το "ευαίσθητο" γιατί κάποιος ασχολήθηκε μαζί του και δε το άφησε χύμα στο κύμα κι ότι μας κατεβάσει. Ταυτόχρονα το αναίσθητο δε βρίσκει ενισχυτές να το παίζουν, συνήθως κάθεται σε μια γωνιά παραπονεμένο και λέει "εμένα γιατί δε με παίζετε?"
Τελικά πάει ο κοσμάκης στα ευαίσθητα και ψάχνει στο τέλος καλώδια για να κάνει μάτσινγκ να βρεί τις "χροιές". Ουδείς λόγος (αίρεση) περί πχ κρος...

Από την άλλη το ηχείο των 83 ντι μπι ευαισθησίας είναι συνήθως 79 ντι μπι πραγματικής ευαισθησίας, κι αυτό παίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο από την συνδυασμένη ευαισθησία των 2 ηχείων στο χώρο ακρόασης στα 3-4 μέτρα, όπου ανάλογα και με την ηχοαπορόφηση του χώρου ακρόασης η τελική χρήσιμη "ευαισθησία" πέφτει στα τάρταρα, διότι χώρος με άφθονες αντανακλαστικές επιφάνειες που "σηκώνει" την ευαισθησία δεν παίζει καλά, κι όποιοι έχουν τέτοιον πάλι ψάχνουν τελικά καλώδια για να βρούνε τις χαμένες. ("χροιές")

Αυτό βέβαια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο (η πραγματική ευαισθησία των 2 ηχείων μαζί στο χώρο ακρόασης) διότι αν είναι πχ δίπολα (πως μού'ρθε τώρα αυτό?) πως διάβολο να συγκριθούν με τυπικές υλοποιήσεις?

Στο αναίσθητο ηχείο ο ενισχυτής ποτέ δε φτάνει, κι αν κάνει το λάθος να φτάσει τότε συχνά πυκνά δε φτάνει ο προ. Και πάλι κυνηγάμε μέσω καλωδίων φαντάσματα (χροιές). Φαντάσου ένα τελικό 2 κιλοβάτ στο κανάλι με κέρδος 20db και δείξε μου τον πρό σου να σου πω ποιός είσαι. Εκείνος ο παραβιντσίνι βέβαια έκανε κάτι φόνο στέιτζ με έξοδο αρκετή για να οδηγήσει και ηχεία....

Το ευαίσθητο καλό ηχείο δε νομίζω να είναι τούτου του κόσμου πάντως, σε ένα άλλο τέλειο κόσμο ίσως και να υπάρχει τέτοιο πράγμα βέβαια....

Η "ευαισθησία" για μένα έχει νόημα μόνο συνδυασμένη με την αντίσταση του ηχείου, τα maximum spl και την μέγιστη ισχύ αντοχής των ηχείων, ώστε να βρείς τι ενισχυτικό απαιτείται. Εκεί τελειώνει η χρησιμότητά της. Πχ ηχείο 8ωμ, ευαισθησίας 90db/w/m, max spl 120db και μέγιστης ισχύος 1000watt (εκεί λιώνουν τα πηνεία φωνής των γούφερ) θέλει κέρδος 30db από τελικό, που είναι 1024 watt/8ωμ και τον αντέχει άνετα τέτοιο ενισχυτή άρα μπορούμε και να τον πάρουμε. Εγώ θα έπαιρνα και περισσότερο από 2000 watt/8ωμ για να έχω τουλάχιστον 3db δυναμικό περιθώριο στον τελικό (αν έφταναν τα λεφτά μου) και δε θα το τσάκιζα το ηχείο διότι θα μπορούσα εύκολα να το κάψω. Αν όμως το ηχείο είχε αντοχή 3000watt δε θα είχα και φόβο να το κάψω, σωστά?

Ως τεχνική πληροφορία δε δίνει ουδεμία βοήθεια ως προς το αν θα παίξει πχ το ίδιο δυνατά σε ένα συγκεκριμένο χώρο ακρόασης και με συγκεκριμένο ενισχυτή συγκριτικά με άλλο ηχείο παραπλήσιας (πχ +-3db) ευαισθησίας και ίδιας αντοχής ιχύος (κανονικά θα έπρεπε να ερμηνεύει αυτήν ακριβώς την ιδέα και πιθανά πολλοί φίλοι αυτό καταλαβαίνουν διαβάζοντας την ευαισθησία του ηχείου).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.141
QUIZ: Τα magnepan 3,6 που λένε 84db ευαισθησίας και που στην πραγματικότητα δε ξεπερνούν με τίποτα τα 81, έχουν max spl περί τα 120 (στο μέτρο και όχι σε χαμηλές συχνότητες όπου τερματίζει η διαδρομή της μεμβράνης των χαμηλών), ή 113 σε όλες τις συχνότητες. Τι ενισχυτή χρειάζεται ένας χρήστης που θα κόβει κάποιες χαμηλές από το ηχείο με χρήση σάμπ και τι ισχύ κάποιος που δε θα χρησιμοποιεί σαμπ ώστε να βγάλουν τις μέγιστες δυνατές στάθμες απαραμόρφωτα? (παρακαλώ δώστε τουλάχιστον 3 db χέντρουμ στα ενισχυτικά, οι απλόχεροι δώστε 6).

Τελικά με 100 βατ ή και με 200 βατ ενισχυτικά ο ευτυχής κάτοχός τους θα τα οδηγεί ανέτως ή θα ψάχνει τα καλώδια για να βρεί τις χαμένες χροιές?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.862
Για πείτε...
Για τον ίδιο λόγο που υπάρχουν ενισχυτικά από 2 watts μέχρι μερικά KWatt. Με κάτι πρέπει να συνυπάρχουν και αυτά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.771
QUIZ: Τα magnepan 3,6 που λένε 84db ευαισθησίας και που στην πραγματικότητα δε ξεπερνούν με τίποτα τα 81, έχουν max spl περί τα 120 (στο μέτρο και όχι σε χαμηλές συχνότητες όπου τερματίζει η διαδρομή της μεμβράνης των χαμηλών), ή 113 σε όλες τις συχνότητες. Τι ενισχυτή χρειάζεται ένας χρήστης που θα κόβει κάποιες χαμηλές από το ηχείο με χρήση σάμπ και τι ισχύ κάποιος που δε θα χρησιμοποιεί σαμπ ώστε να βγάλουν τις μέγιστες δυνατές στάθμες απαραμόρφωτα? (παρακαλώ δώστε τουλάχιστον 3 db χέντρουμ στα ενισχυτικά, οι απλόχεροι δώστε 6).
Ρε είσαι σίγουρος; Για να βγάλει αυτό το πράμα 120dB με ευαισθησία 81dB θέλει 8KW παρά κάτι ψιλά, και άλλα 8 για headroom 3dB. Είσαι σίγουρος ότι είναι ηχείο; Μήπως είναι ηλεκτρική πομόνα;

• Like
Reactions: GKZ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.862
Ρε είσαι σίγουρος; Για να βγάλει αυτό το πράμα 120dB με ευαισθησία 81dB θέλει 8KW παρά κάτι ψιλά, και άλλα 8 για headroom 3dB. Είσαι σίγουρος ότι είναι ηχείο; Μήπως είναι ηλεκτρική πομόνα;
Δεν είναι παρά κάτι ψιλά αλλά 8192 watts.

Reaction score
9
Παντως δεν εχω ακουσει ηχειο που να μου αρεσε και να ειχε ευαισθησια κατω απο 90db. Δεν ξερω γιατι.

Reaction score
3
Παντως δεν εχω ακουσει ηχειο που να μου αρεσε και να ειχε ευαισθησια κατω απο 90db. Δεν ξερω γιατι.
Γιατί ο ενισχυτής σου είναι για τα μπάζα...
Άλλαξε ενισχυτή. Αν δεν παίξει καλά, άλλαξε αφτιά...
Αν και πάλι έχεις πρόβλημα πάρε τον ίδιο...

Reaction score
9
O εισχυτης δεν ειναι το προβλημα δυστυχως.

250W στα 8, 500 στα 4, 800 στα 2

Οσο για τα αυτια μου ειναι σιγουρα καλυτερα απο τα δικα σου βλεπεις ειμαι και 20 χρονια νεωτερος.:142:

Ε ηθελες να τα ακουσεις.:142:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.862
Το "αναίσθητο" παίζει καλύτερα από το "ευαίσθητο" γιατί κάποιος ασχολήθηκε μαζί του και δε το άφησε χύμα στο κύμα κι ότι μας κατεβάσει. Ταυτόχρονα το αναίσθητο δε βρίσκει ενισχυτές να το παίζουν, συνήθως κάθεται σε μια γωνιά παραπονεμένο και λέει "εμένα γιατί δε με παίζετε?"
Κώστα δεν είναι καθόλου έτσι. Με τη προϋπόθεση ότι μιλάμε για σοβαρές σχεδιάσεις και τα δύο είδη που αναφέρεις θέλουν το ψάξιμο και την έρευνα τους. Το μεν αναίσθητο κυρίως στο κύκλωμα διαχωρισμού και το ευαίσθητο στη καμπίνα, της διαστάσεις των κοιλοτήτων και τα μονωτικά υλικά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.141
Το αναίσθητο έχει τις ρίζες του στην κατασκευή του μεγαφώνου, τα υπόλοιπα έπονται... Από κατασκευής έχει πσαχτεί (κατά το πσάρεμα).

Το ευαίσθητο συνήθως έχει στόχο την ευκολία οδήγησης από αναιμικά (τς τς τς) ενισχυτικά, είναι φτιαγμένο για "μας προντάκσιον" που λένε...

ΚΚ καλά τα υπολογίζεις, γι'αυτό έχω δώσει 7500 βατ σε κάθε ηχείο και έχω ξεχωριστό σσσσσσάμπππππ. Αλλά δεν είναι να σου προκαλεί εντύπωση, όλα τα περί τα 85db ευαισθησίας ηχεία με σημαντικές δυνατότητες σε spl παίζουν στο ίδιο βατάζ. Τουλάχιστον τα μαγκ το ζητάνε στα 4 ωμ, και για να είμαστε πιο ακριβείς στα 3,5 ωμ. Άρα κάποιος στα 2000βατ/8ωμ τα παίζει ωραιότατα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.862
Σαφέστατα και το πλεονέκτημα των ευαίσθητων ηχείων είναι ότι οδηγούνται από χαμηλής ισχύος ενισχυτικά τα οποία ΠΑΝΤΑ παίζουν καλύτερα από πολύπλοκες σχεδιάσεις με παραλληλίες τρανζίστορ και πολλά στάδια.

Reaction score
9
Για να εξηγηθω, δεν εννοω οτι τα ηχεια κατω απο 90 db δεν μου αρεσουν. Απλα τα απολυτως κορυφαια ηχεια που εχω ακουσει ειχαν ΟΛΑ ευαισθησια πανω απο 90 db.

Reaction score
3
O εισχυτης δεν ειναι το προβλημα δυστυχως.

Ψάξτο αλλού τότενες... Μπορεί να είναι ψυχολογικό...

Ε ηθελες να τα ακουσεις.

Αφού ξέρεις ότι με φτιάνς!

Μήπως όμως τελικά να το ψάξεις αυτό που έχεις; Μήπως να άκουγες κανένα μονόδρομο φοστεξάκι (προς θεού, όχι με τον ενισχυτή σου) μπας και βρεις την Ιθάκη σου;

Δεν νομίζω ότι έχει σημασία η ευαισθησία για το κατά πόσον σου αρέσει ένα ηχείο ή όχι!
Να σου αρέσουν οι κόρνες ναι...
Να σου αρέσουν τα μονόδρομα ναι...
Να σου αρέσουν τα πανέλια ναι...
Αλλά να σου αρέσουν τα ευαίσθητα ηχεία... Ξέρω γω; Μόνο ποιότητα κατασκευής και ήχο δεν υποδηλώνει αυτό...
Εμένα π.χ. που μου αρέσουν τα ATC δεν σημαίνει ότι μου αρέσουν ντε και καλά τα αναίσθητα...

Reaction score
9
See the message above...;)

Mπορει να ειναι και συμπτωση ρε παιδι μου, δεν ξερω.

Γιατι τοτε πολλες μεγαλες εταιριες βγαζουν τα κορυφαια μοντελα τους με μεγαλυτερη ευασιθησια απο αυτα της μικροτερης σειρας?
Kharma, Verity, Wilson Audio, Von Schweikert μερικα παραδειγματα που σκεφτηκα τωρα.

Reaction score
3
Mπορει να ειναι και συμπτωση ρε παιδι μου, δεν ξερω.
Μάλλον κατά εκεί το κόβω... Ίσως βέβαια να μην τα έχεις ακούσει και σωστά. Ένα ηχείο με χαμηλή ευαισθησία για ένα άτομο σαν εσένα που του αρέσει να ακούει δυνατά είναι πολύ πιο δύσκολο να οδηγηθεί στις στάθμες που εσύ θέλεις...
Ίσως για αυτό; :)

Γιατι τοτε πολλες μεγαλες εταιριες βγαζουν τα κορυφαια μοντελα τους με μεγαλυτερη ευασιθησια απο αυτα της μικροτερης σειρας?

Αυτό δεν είναι κανόνας...
Για μένα πιο μεγάλο ρόλο παίζει η αντίσταση και κατά πόσο έχει σκαμπανεβάσματα παρά η ευαισθησία.
Τι να το κάνεις μάνα μου αν ένα ηχείο είναι στα 95 DB και πέφτει στο 1 Ω;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.637
Members
38.213
Νεότερο μέλος
koumou57