Γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας;

Reaction score
0
Μα όχι, ερώτηση είναι, μπααααααα...

Μπα μην ανησυχείς και κατσάδιασμα να ήταν δεν θα πείραζε :)

(για παράδειγμα τις προάλλες, έλεγα για χαοτικές καταστάσεις στο σύστημα ηχείου-ενισχυτή και σαφέστατα τα με απέτρεψες)

Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω ξεχάσει αρετή από την πρακτική φυσική (και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά που την υποστηρίζουν) που κάποτε ήξερα, ενώ ακόμα αναλώνομαι διαβάζοντας θεωρητική φυσική και εξελίξεις σε υλικά, αστρονομία κ.ο.κ. ως χόμπι.

Για την επιτάχυνση λοιπόν τι λες τα βρήκαμε όλα ή λείπει κάτι ακόμα ?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.793
Τα λαμπρά μυαλά του Forum μπορούν να συνεχίσουν εδω:

http://www.foratom.org/

Ευχαριστούμε που μας κάνατε την τιμή τόσο καιρό και ασχοληθήκατε με εμάς τους "ποταπούς".

Ευχαριστώ.
Στην τελικη δεν ειμαι και υποχρεωμενος να ξερω ολα τα τεχνικα, γιατι ειναι το hobby μου, εσενα ειναι η δουλεια σου. Δεν γουσταρω ρε παιδακι μου να εμβαθυνω τοσο πολυ, ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Για μενα ολο αυτο το hobby ειναι κατι που με βοηθαει να χαλαρωνω οταν γυρναω απο τη δουλεια. Χεστηκα γιατι ενα ηχειο ειναι 93 db και για ποιο λογο.

Για μενα ενα μηχανακι η παιζει η δεν παιζει. Δεν με νοιαζει το γιατι.
...

:609: :609:

Reaction score
9
Kωστα εννοω οτι δεν με ενδιαφερει να κατσω να το ψαξω, θεωρητικα και πρακτικα.

Φυσικα και μια τετοια συζητηση ειναι ενδιαφερουσα και θα ηθελα να την παρακαλουθησω.

Reaction score
0
Μπα μην ανησυχείς και κατσάδιασμα να ήταν δεν θα πείραζε :)

(για παράδειγμα τις προάλλες, έλεγα για χαοτικές καταστάσεις στο σύστημα ηχείου-ενισχυτή και σαφέστατα τα με απέτρεψες)

Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω ξεχάσει αρετή από την πρακτική φυσική (και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά που την υποστηρίζουν) που κάποτε ήξερα, ενώ ακόμα αναλώνομαι διαβάζοντας θεωρητική φυσική και εξελίξεις σε υλικά, αστρονομία κ.ο.κ. ως χόμπι.

Για την επιτάχυνση λοιπόν τι λες τα βρήκαμε όλα ή λείπει κάτι ακόμα ?
Nαι, το διακενο. Ενας ισχυρος μαγνητης , ενας ελαφρυς κωνος σε συνδιασμο μ ενα ακριβες και προσεκτικα κατασκευασμενο διακενο μπορουν να δωσουν την πολυποθητη ευαισθησια. (καπου διαβαζα για τα lowther, το εξωπραγματικο 24000 gauss )

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.793
Ισχυρός μαγνήτης = αυξημένο κόστος
Ελαφρύς κώνος = προβλήματα κάμψης και break up πολύ ενωρίς
Ελαφρύς άκαμπτος κώνος = αυξημένο κόστος
Χαμηλό διάκενο = κίνδυνος σύγκρουσης του πηνίου με τους πόλους, ειδικά σε μεγάλη στάθμη
Χαμηλό διάκενο χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης του πηνίου = σκληρή και ακριβής αράχνη
σκληρή αράχνη = χαμηλή ευαισθησία

Πείτε και για το πηνίο ρε παιδιά. Πώς μπορεί να αυξηθεί το μήκος του;

Reaction score
0
καπου διαβαζα για τα lowther, το εξωπραγματικο 24000 gauss
Kαι και εγώ κατά καιρούς χαζεύω τα specsτων lowther.
Εδώ έχουμε για επιλογή τρία υλικά: φερίτες, νεοδίμιο, κοβάλτιο (μαγνητικό και όχι ραδιενεργό χεχεχε)

Υπάρχουν και άλλες λύσεις, alnico, και άλλα υλικά τα όποια πιθανά να αγνοώ.
Τεχνοοικονομικά, υλικά όπως το κοβάλτιο κοστίζουν και συναντούνται μόνο σε ακριβές υλοποιήσεις από όσο καταλαβαίνω.

Κάποιος ανέφερε πιο πάνω ηλεκτρομαγνήτες. Δεν νομίζω να έχω δει αντίστοιχη υλοποίηση ηχείου. Τραβώντας το πολύ μακριά, θα μπορούσαμε και με υπερ-αγώγιμα υλικά, τα οποία ακόμα είναι πανάκριβα και απαιτούν ειδικές συνθήκες.

Reaction score
0
Ισχυρός μαγνήτης = αυξημένο κόστος
Ελαφρύς κώνος = προβλήματα κάμψης και break up πολύ ενωρίς
Ελαφρύς άκαμπτος κώνος = αυξημένο κόστος
Χαμηλό διάκενο = κίνδυνος σύγκρουσης του πηνίου με τους πόλους, ειδικά σε μεγάλη στάθμη
Χαμηλό διάκενο χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης του πηνίου = σκληρή και ακριβής αράχνη
σκληρή αράχνη = χαμηλή ευαισθησία

Δυσκολο, παρολο που θα οδηγουσε σε αυξηση του Bl. Θα εχεις αυξημενη αυτεπαγωγη και περιορισμενη αποκριση του driver στις ψιλες(edit: αν αυξησεις και τις σπειρες).....

ΥΓ. Εγραψα για διακενο ακριβειας, μεσα στο οποιο η lother ευθηγραμιζει το πηνιο μ καποιο ειδικο τροπο, αλλα τωρε δεν θυμαμαι λεπτομερειες. Ολα αυτα εχουν και το αντιτιμο τους βεβαια (κοστος αλλα και κινδυνος να "αρπαξει" το πηνιο με το παραμικρο .....)

Reaction score
0
πασο!
:116:

Αν εξαιρέσουμε τη διατομή του αγωγού και τα πόσα κυκλάκια θα κάνει, και τη μόνωση ανάμεσα στις σπείρες…
Γενικά, δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχουν εξελίξεις σε αυτό το σημείο.
Αλήθεια υπάρχει κάποιο καινούριο υλικό / trendπου χρησιμοποιείτε εκεί?
Να φανταστώ ότι η πλειονότητα χρησιμοποιούν χαλκό μεγάλης καθαρότητας, αλλά έχουν δοκιμαστεί και υλικά όπως ασήμι κ.ο.κ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.238

Με τη χρήση δύο συστημάτων μαγνητών και το μοιρασμό του πηνίου σε 2 συνεχόμενα τμήματα. Αντί πχ να υπάρχουν 2 σειρές σπειράματα το ένα πάνω στο άλλο σε ένα μαγνητικό σύστημα, να υπάρχουν δυό ξεχωριστά πηνία, με μιά στρώση σπειράματος το καθένα, σε ξεχωριστά μαγνητικά συστήματα, με προφανή απόσταση μεταξύ των πηνίων. Έτσι έχουμε ταυτόχρονα διπλάσια ένταση μαγνητικού πεδίου και καλύτερη ψύξη του πηνίου (μιά στρώση σπειράματος απ'ευθείας αεριζόμενη).

Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο, οπότε δε σε έπιασα μάνα μου...

Reaction score
0
Με τη χρήση δύο συστημάτων μαγνητών και το μοιρασμό του πηνίου σε 2 συνεχόμενα τμήματα. Αντί πχ να υπάρχουν 2 σειρές σπειράματα το ένα πάνω στο άλλο σε ένα μαγνητικό σύστημα, να υπάρχουν δυό ξεχωριστά πηνία, με μιά στρώση σπειράματος το καθένα, σε ξεχωριστά μαγνητικά συστήματα, με προφανή απόσταση μεταξύ των πηνίων. Έτσι έχουμε ταυτόχρονα διπλάσια ένταση μαγνητικού πεδίου και καλύτερη ψύξη του πηνίου (μιά στρώση σπειράματος απ'ευθείας αεριζόμενη).

Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο, οπότε δε σε έπιασα μάνα μου...
Χμμμ... αυτό το κάνει κάποια εταιρία?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Νομίζω ότι έχει μερικά φωνακλάδικα μεγάφωνα για subwoofers αυτοκινήτου που είναι έτσι φτιαγμένα.

...

Reaction score
39
Νομίζω ότι σε μια τόσο απλή ερώτηση εδόθησαν αρκετές πολύπλοκες απαντήσεις που μάλλον δεν ικανοποίησαν το αρχικό ερώτημα '' γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας"?

Η ευαισθησία ενός ηχείου είναι άμεση συνάρτηση της ευαισθησίας των μεγαφώνων που κατασκευάζεται. Η ευαισθησία δε των μεγαφώνων είναι ένας δείκτης ενεργειακής απόδοσης. Δηλαδή τι ποσοστό από την ισχύ που το τροφοδοτούμε (από έναν ενισχυτή)γίνεται ωφέλιμη ακουστική ισχύς (ήχος) και τι ποσοστό ξοδευεται σαν θερμότητα.
Ενα πολύ κοινό ανάλογο θέμα είναι αυτό της κατανάλωσης δύο αυτ/των. Δύο αυτ/τα μπορεί να καλύψουν ίδια απόσταση, με ίδια ταχύτητα και φορτίο, αλλα το ένα να καταναλώσει λιγότερη βενζίνη από το άλλο.
Οπότε η ευαισθησία ενός μαγαφώνου είναι αντίστοιχη με τη κατανάλωση ενός αυτ/του.

Τώρα γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορετικές ευαισθησίες-καταναλώσεις? Πολύ απλά γιατί καμμία κατασκευή δεν είναι ίδια με την άλλη. Γιά να γίνουμε ποιό εύστοχοι, όσο αφορά τα μεγάφωνα,είναι μηχανές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ακουστική. Σαν μηχανές διακρίνονται από κάποια γνωρίσματα, όπως είναι το μαγνητικό τους σύστημα, το βάρος του κώνου, την ανάρτηση κλπ. Αυτές οι παράμετροι καθορίζουν την ευαισθησία του μεγαφώνου. Δηλαδή η ευαισθησία προκύπτει μέσα από τη σχεδίαση του μεγαφώνου. Δεν είναι κάποια ανεξάρτητη παράμετρος.

Υπάρχει λόγος που ένα ευαίσθητο μεγάφωνο μπορεί να παίζει καλύτερα από ένα πιό αναίσθητο????? Ευαισθησία σημαίνει και ποιότητα?????

Ανοίξτε ένα άλλο θέμα να το συζητήσουμε γιά να μην είμαστε και εκτός θέματος.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας;

Μπορούμε να πούμε ότι τα "ευαίσθητα ηχεία" υπερτερούν στα τάδε σημεία, έναντι των "αναίσθητων", μιλώντας με στοιχεία που αφορούν την ικανότητα να αναπαράγουν μουσική ?
Όχι βέβαια, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε.
Pss!.., το βρήκα...:137:
Αν πούμε ότι η ευαισθησία λειτουργεί όπως το διάφραγμα στην φωτογραφία...???
...καί όπου "Φως" βάλεις 'ρεύμα'...??

Reaction score
39
Απάντηση: Γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας;

'' Μπορούμε να πούμε ότι τα "ευαίσθητα ηχεία" υπερτερούν στα τάδε σημεία, έναντι των "αναίσθητων", μιλώντας με στοιχεία που αφορούν την ικανότητα να αναπαράγουν μουσική ?''

Αυτή η ερώτηση είναι διαφορετική από το '' γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας ''.
Οποιος επιθυμεί ας ανοίξει σχετικό θέμα σχετικό με την ευαισθησία των ηχείων και πως συνδέεται με την απόδοση.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.841
Απάντηση: Γιατί υπάρχουν ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας;

Μηπως εχει να κανει με την ανακυκλωση της αγορας?Και εξηγουμαι
Πισω το 90 κατι αγορασα Η/Υ 386 και εβαλα την τεραστια μνημη των 4 Μβ πληρωνοντας πολλες χιλιαδες δρχ για να δουλευω Photoshop(εκατονταδες ευρω για την νεολαια)
Σημερα 4Gb περιπου 100 Ε και αν
Αναλογα καποτε που τα βατ ηταν ακριβα τα περισσοτερα ηχεια ηταν ευαισθητα.Οσα τα βατ γινονταν φθηνοτερα,αρα περισοτερα, αρχισαν και οι ευσθαισθησιες να κατηφοριζουν.Τι να κανεις ενα Krell 600W με 90+++ db ευσθησια.Ενω ενα 84 db με αναγκη σε ρευματα υποστθμου ΔΕΗ δικαιολογει υπαρξη HI End ενισχυτη 600 βατ και 60.000 εουρων.
Με τους υπολογιστες δεν γινεται το ιδιο? Κοστος 1 ,πωληση 101 και σε 6 μηνες καινουργιο 1 και παλι τα ιδια.Τζιρος να γινεται.Και να ειμαστε καλα να καταναλωνουμε,Το μοτο της σημερινης Δυτικοευρωπαικης κοινωνιας.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ
Λεω εγω.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.645
Members
38.216
Νεότερο μέλος
milisios