«LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης

Reaction score
250
Χρησιμοποιούνται συχνά (συνήθως στην είσοδο των ενισχυτών)!

Ιδίως τώρα με την δυναμική επάνοδο των class d ενισχυτών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους ; Ποια τα μειονεκτήματά τους;

Γιατί μεγάλοι κατασκευαστές όπως η JEFF ROWLAND τους

χρησιμοποιούν κατά κόρον ;

Ζητώ να καταθέσετε την γνώση σας και ενδεχομένως την

εμπειρία σας.

υγ. το θέμα με ενδιαφέρει για κάτι που ενδεχομένως θα κάνω και

όχι μόνον για ενημέρωση !!!

Reaction score
10
Βασίλη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ και εμένα.
Το έχω συζητήσει εκτενώς και με τα υπόλοιπα παιδιά στο
"παράρτημα" του Ηρακλείου, ειδικότερα λόγω της κατασκευής του
τελικού μου με class D modules της Hypex που έχω παρουσιάσει
στην κατηγορία DIY.
Η αλήθεια είναι ότι μετασχηματιστές έχουν πολλά οφέλη
με κυριότερο την DC απομόνωση των κυκλωμάτων, αφού έχουμε
επαγωγική σύζευξη αυτών (Είναι ιδανικοί στο να εξαφανίζουν
φαινόμενα ground loop). Ακόμα μετατρέπουν οποιοδήποτε σήμα
σε balanced με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα κύρια προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι η αυξημένη
παραμόρφωση στις πολύ χαμηλές συχνότητες και σε μεγάλα ρεύματα.

Προσωπικά επέλεξα να μην βάλω στον τελικό μου με την
σκέψη ότι θα μπουν στον προενισχυτή που ετοιμάζω για να παίζουν
παράλληλα και τον ρόλο του μετατροπέα σημάτων non-balanced σε
balanced.

Μην ξεχνάμε ότι το κόστος ενός ζεύγους καλών μετασχηματιστών
είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με οποιοδήποτε ολοκληρωμένο &
κύκλωμα που μπορεί να επιτελεί το ίδιο έργο.

Ελπίζω τελειώνοντας τον προενισχυτή μου να μπορώ να έχω
μία σαφή απάντηση στο αν αξίζουν τα λεφτά τους ή όχι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Προφανώς κι εμένα με απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό, έψαξα σχεδόν όλη την σχετική βιβλιογραφία στο internet, κατέβασα τα pdf's ΟΛΩΝ των line level μετασχηματιστών ΟΛΩΝ των κατασκευαστών (όσων βρήκα), και μετά από μπόλικη μελέτη (διότι το minimum που μπορώ να χρησιμοποιήσω στο σύστημά μου είναι 8 τεμάχια από δαύτους και άρα σημαντικό ποσό χρημάτων για να είναι άλλη μια "πατάτα" δοκιμή) τους αγόρασα και πλέον δε πρόκειται να βγούν από την θέση τους, πακτώθηκαν!

Το τι ακριβώς χρησιμοποιώ ας μείνει ακόμα "μυστικό".

Μπορώ να καταθέσω ακουστική εμπειρία, όχι μετρήσεις, διότι δε πρόφτασα ακόμα, αλλά θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία.

Η ακουστική μου εμπειρία είναι σε 4 ηχοσυστήματα με δαύτους, και οι αλλαγές στον ήχο ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ΣΑΦΩΣ προς το καλύτερο. ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ.

Τεχνικά η συνδεσμολογία που προτίμησα ήταν να συνδέσω τη γη του μετασχηματιστή στη γη των τελικών σταδίων. Η θέση που έβαλα τον μετασχηματιστή είναι ΠΑΝΩ στα RCA εισόδου του τελικού (βασικά το προσάρμοσα σε ένα ....interconnect!)

Η χρήση τους επιτρέπει γαλβανική απομόνωση πηγής ή προ με τον τελικό ενώ το όποιο RF πάει περίπατο.

Η προσαρμογή που επιτυγχάνεται με αυτό το μέσο μεταξύ τελικών σταδίων πηγής ή προ και εισόδου τελικού ενισχυτή δεν βλέπω να έχει αντίπαλο σε αυτόν τον πλανήτη.

Αγαπητέ sp502 σου προτείνω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα δοκιμάσεις, ακόμα κι αν σκέφτεσαι να μη τα βάλεις. Μπορεί το κόστος τους να είναι σχετικά μεγαλύτερο απ'ότι ένα ολοκληρωμένο -κύκλωμα που επιτελεί παρόμοιο έργο (όπως λες), αλλά δεν επιτελούν το ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ. Άλλο παρόμοιο, άλλο ίδιο. Η διαφορά είναι γιγάντια....

Εσύ Βασίλη (σε λίγο καιρό πιστεύω) θα παραλάβεις ένα ζεύγος interconnect με τέτοια μετασχηματιστάκια ενσωματωμένα και θα περιμένω να γράψεις ΕΚΤΕΝΩΣ τις εντυπώσεις σου, όχι τίποτε άλλο, αλλά μπας και πράγματι "ανακαλύψαμε" κάτι πολύ πολύ καλό, που αξίζει να το μοιραστούμε ως γνώση και επιλογή με τα μέλη που μας διαβάζουν. Η ουσία του φόρουμ...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Η τεχνολογία αυτών των μετασχηματιστών έχει πια φτάσει σε εκπληκτικά υψηλά επίπεδα.

Οι παραμορφώσεις αυτών των μετασχηματιστών είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε.

Οι μετατοπίσεις φάσεις στο ακουστικό φάσμα είναι μικρότερες από +-2 μοίρες!!!!

Με τη χρήση διπλών πρωτευόντων και διπλών δευτερευόντων με εξελιγμένες τεχνικές περιέλιξης επιτυγχάνεται συμπεριφορά που αγγίζει το τέλειο, αλλά και εξαφανίζει εγγενείς αδυναμίες, όπως προβλήματα που προέκυπταν από δυνατά εξωτερικά μαγνητικά πεδία, όπως τροφοδοτικά ή και ενισχυτικά (παλμο - ή και μη).

Σε πολύ χαμηλές συχνότητες δεν παρουσιάζουν πρόβλημα (αλήθεια, που το είδες αυτό φίλε sp502?) ενώ μεγάλα ρεύματα δεν υπάρχουν σε line level υλοποιήσεις.

Μπορούν να επιτύχουν αναστροφή φάσης ή και μετατροπή unbalanced σε balanced, αλλά αυτές είναι μάλλον σπάνια απαιτούμενες εφαρμογές σε οικιακά συστήματα.

Reaction score
250
Απάντηση: Re: «LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης

......

Η ακουστική μου εμπειρία είναι σε 4 ηχοσυστήματα με δαύτους, και οι αλλαγές στον ήχο ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ΣΑΦΩΣ προς το καλύτερο. ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ.

Τεχνικά η συνδεσμολογία που προτίμησα ήταν να συνδέσω τη γη του μετασχηματιστή στη γη των τελικών σταδίων. Η θέση που έβαλα τον μετασχηματιστή είναι ΠΑΝΩ στα RCA εισόδου του τελικού (βασικά το προσάρμοσα σε ένα ....interconnect!)

Η χρήση τους επιτρέπει γαλβανική απομόνωση πηγής ή προ με τον τελικό ενώ το όποιο RF πάει περίπατο.

Η προσαρμογή που επιτυγχάνεται με αυτό το μέσο μεταξύ τελικών σταδίων πηγής ή προ και εισόδου τελικού ενισχυτή δεν βλέπω να έχει αντίπαλο σε αυτόν τον πλανήτη.

Αγαπητέ sp502 σου προτείνω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα δοκιμάσεις, ακόμα κι αν σκέφτεσαι να μη τα βάλεις. Μπορεί το κόστος τους να είναι σχετικά μεγαλύτερο απ'ότι ένα ολοκληρωμένο -κύκλωμα που επιτελεί παρόμοιο έργο (όπως λες), αλλά δεν επιτελούν το ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ. Άλλο παρόμοιο, άλλο ίδιο. Η διαφορά είναι γιγάντια....

Εσύ Βασίλη (σε λίγο καιρό πιστεύω) θα παραλάβεις ένα ζεύγος interconnect με τέτοια μετασχηματιστάκια ενσωματωμένα και θα περιμένω να γράψεις ΕΚΤΕΝΩΣ τις εντυπώσεις σου, όχι τίποτε άλλο, αλλά μπας και πράγματι "ανακαλύψαμε" κάτι πολύ πολύ καλό, που αξίζει να το μοιραστούμε ως γνώση και επιλογή με τα μέλη που μας διαβάζουν. Η ουσία του φόρουμ...
Φίλε ευχαριστώ θερμά!!!!

Περιμένω με ανυπομονησία!!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Η χρήση τους σε pro audio εφαρμογές είναι διαδεδομένη εδώ και κάτι αιώνες, αλλά οι απαιτήσεις ποιότητας εκεί δεν είναι πάντα τόσο υψηλές, συχνά πυκνά όμως είναι, και εκεί γίνονται οι "εξελίξεις".

Μετά μάλλον περνάν σιγά σιγά και διστακτικά και σε οικιακή χρήση, ακόμα και σε εξαιρετικά ποιοτικές υλοποιήσεις όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Βασίλης (JEFF ROWLAND), σε επίπεδα δηλαδή Hi-End (και βάλε...).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Το μόνο που μπορώ να προτείνω ως ενδοιασμό είναι η πιθανή έλλειψη γής και στα δυό μηχανήματα τα οποία θα συνδεθούν με τέτοιο εξάρτημα.

Συχνά πολλά μηχανήματα δε διαθέτουν γη αλλά θεωρούν ότι θα "πάρουν" από το επόμενο μηχάνημα με το οποίο θα συνδεθούν. Αν συνδεθούν με τέτοιο εξάρτημα δε παίρνουν τίποτα απολύτως. Αυτό δεν είναι πάντα πρόβλημα. Υπό προϋποθέσεις όμως, μπορεί και να γίνει...

Ίσως δεν είναι και εντελώς ασφαλές για το χρήστη. Για λόγους ασφάλειας δηλαδή.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Re: Απάντηση: Re: «LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης

Φίλε ευχαριστώ θερμά!!!!

Περιμένω με ανυπομονησία!!!
Παρακαλώ... :137:

Πρήξε τον ....ξέρεις ποιόν! Αυτός φταίει που δε τα έχω ΗΔΗ και τα προορισμένα για σένα τεμάχια...:141:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Τεχνικά η συνδεσμολογία που προτίμησα ήταν να συνδέσω τη γη του μετασχηματιστή στη γη των τελικών σταδίων.
Αυτό να το αναλύσω λίγο: Ο μετασχηματιστής θα δώσει με τα 2 πχ δευτερεύοντα συνδεδεμένα πχ εν σειρά ένα ζεύγος αγωγών που μπαίνουν στο RCA (Το θετικό ορίζεται από την συνδεσμολογία των πρωτευόντων), καθώς και έναν ακόμα αγωγό που είναι η θωράκιση μεταξύ των τυλιγμάτων όπως και η συνολική θωράκιση του κελύφους του εξαρτήματος.

Αυτός ο αγωγός μπορεί να συνδεθεί ή στην γη της πηγής, ή στη γη του τελικού, και και στις δυό μαζί. Αν συνδεθεί και στις 2 δεν επιτυγχάνει γαλβανική απομόνωση, δεν εξαλείφονται τα ground loops που υπάρχουν ακόμα και στο αθώο στερεοφωνικό Interconnect. Για δικούς μου λόγους προτίμησα τη σύνδεση στη γη του τελικού και πιστεύω αυτή είναι η ορθότερη χρήση ώστε να μην έχει το δικαίωμα να ειπησέλθει η όποια "βρωμιά" της θωράκισης στα στάδια των προ-πηγής αλλά και στα πρωτεύοντα του εξαρτήματος.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048
Είστε απαράδεκτοι, βαλτοί και εγκάθετοι του Καφάτου. Πρώτον, γιατί μου αποκαλύπτετε τα επιχειρηματικά σχέδια, και δεύτερον, πώς θα πουλάνε τώρα τετραπλά δικαναλοποτενσιόμετρα και δεκαπλά χοουμσινεμοποτενσιόμετρα;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048
Αυτός ο αγωγός μπορεί να συνδεθεί ή στην γη της πηγής, ή στη γη του τελικού, και και στις δυό μαζί. Αν συνδεθεί και στις 2 δεν επιτυγχάνει γαλβανική απομόνωση, δεν εξαλείφονται τα ground loops που υπάρχουν ακόμα και στο αθώο στερεοφωνικό Interconnect.
Μα αν συνδεθεί και στις δύο συσκευές, αίρεται ο ρόλος του μετασχηματιστή, (χι, χι, χι...)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048
(Το θετικό ορίζεται από την συνδεσμολογία των πρωτευόντων).
Όου γιες. Πάντως, δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο, αρκεί η συνδεσμολογία να είναι όμοια σε όλα τα κανάλια.

Reaction score
1.844
Απάντηση: «LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης

Κώστα (costas EAR), όσα κατευθυντικά interconnect έχω δει, φτηνά ή ακριβά, η κατεύθυνση σήμαινε σε ποιο άκρο ήταν γειωμένη η θωράκιση. Και ήταν προς τα πίσω, σε σχέση με τη διαδρομή του ηχητικού σήματος. :109:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Re: Απάντηση: «LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης

Κώστα (costas EAR), όσα κατευθυντικά interconnect έχω δει, φτηνά ή ακριβά, η κατεύθυνση σήμαινε σε ποιο άκρο ήταν γειωμένη η θωράκιση. Και ήταν προς τα πίσω, σε σχέση με τη διαδρομή του ηχητικού σήματος. :109:

Το γνωρίζω. :144:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Είστε απαράδεκτοι, βαλτοί και εγκάθετοι του Καφάτου. Πρώτον, γιατί μου αποκαλύπτετε τα επιχειρηματικά σχέδια, και δεύτερον, πώς θα πουλάνε τώρα τετραπλά δικαναλοποτενσιόμετρα και δεκαπλά χοουμσινεμοποτενσιόμετρα;
Εσένα θα σε φτιάξω... Θα σου αλλάξω τα interconnect και θα αλλαξοπιστήσεις στο θέμα καλωδίων, θα ακούσεις διαφορά! βέβαια στο ένα άκρο θα είναι ολίγον φουσκωμένα, αλλά δε παύουν να είναι interconnect! :137:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.795
Επί του θέματος.
Πάει αρκετός καιρός από εκείνο το βράδυ... Γυρνώντας σπίτι έκλεισα με τη σειρά όλες τις συσκευές μου και από τότε έχω να ακούσω μουσική. Απλά περιμένω. :126:

...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Επί του θέματος.
Πάει αρκετός καιρός από εκείνο το βράδυ... Γυρνώντας σπίτι έκλεισα με τη σειρά όλες τις συσκευές μου και από τότε έχω να ακούσω μουσική. Απλά περιμένω.

...
χάλασες το πληκρολόγιο πάλι!

πες ρε τίποτα αναλυτικά!
πες τι άκουσες!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.232
Members
38.293
Νεότερο μέλος
SotosΑ