Πόσο κατεβαίνει;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Είναι το απέραντο κενό χωρίς αντίκρουση με σοβαρά επιχειρίματα και links φυσικά.
Εγώ μπορώ να ακούσω τα 20Hz από το laptop, όντας μισό μέτρο από τα ηχιάκια του!!
Κατ' αρχάς, νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσεις κι εσύ να κάνεις μια σοβαρή κουβέντα. Σε μια τέτοια συζήτηση δεν κερδίζει αυτός που έχει την μεγαλύτερη επιμονή. Πάραυτα, χρειάζεται αναθεώρηση, στο τι θεωρείς επιχείρημα, άποψη ή απλό... κόλλημα.

Στο θέμα μας:
Εάν τα ηχειάκια ενός laptop παράγουν 20 κύκλους στο μισό μέτρο, τότε με 10 ζευγάρια κανονικών ηχείων για υπολογιστή, (από αυτά των 5€ δηλαδή), μπορούμε να φτιάξουμε το απόλυτο subwoofer. Αναρωτιέμαι γιατί πήγες και πήρες αυτά τα τεράστια ηχεία που βλέπω στο avatar σου που έχουν απόκριση 47Hz - 28kHz (+-3dB).

...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Πόσο κατεβαίνει;

Οπως καταλαβες ge0rge, η ερωτηση μου για τα 17 μετρα δεν ηταν καθολου ειρωνικη .

Reaction score
19
Έχεις δίκιο. Ζητώ συγνώμη. Πρέπει να συμφωνήσεις κι εσύ όμως ότι ο οποιοσδήποτε εισέπρατε την συγκεκριμένη συμπεριφορά (δεν μιλάω για 'σένα, ξέρουν αυτοί ποιοί είναι) το ίδιο θα έκανε στην θέση μου ή μπορεί και να μην απαντούσε καθόλου.

Το ζητούμενο από την συγκεκριμένη συζήτηση είναι να βγάλουμε όλοι μαζί κάποια συμπεράσματα. Δεν έχει καμία σημασία ποιός έχει δίκιο και ποιός όχι. Εξάλλου, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που τροφοδωτεί την σκέψη του καθ' ενός, είναι η σκέψη που εκφράζει ο "διπλανός" του. Δεν έχω άδικο και νομίζω ότι όλοι σημφονούμε σε αυτό.

Τέλοσπάντων. Στο θέμα μας. Να μην απαντήσω για τα ηχιάκια, καταλαβαίνεις για ποιό λόγο. Υπάρχουν άλλοι 15000 παράγοντες εκτός από την αυτή καθε αυτή παραγογή των 20Ηz και είμαι σίγουρος ότι τους ξέρεις πολύ καλά. Ας μην τους αναπτύξουμε, άλλο είναι το θέμα μας.

Πραγματικά πιστεύω ότι έχω κάνει πολύ δουλιά και πολύ ψάξιμο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Αυτά που λέω τα έχω διαβάσει σε σοβαρές εργασίες-έρευνες και σε σοβαρά sites. Δεν είναι παπατζίδικα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα λάθος, εξάλλου έχω παραθέσει links και μπορεί ο καθ' ένας να κάνει την δική του έρευνα μόνος του. Πάντως αν κάποιος έχει πραγματικά ένσταση σε αυτά που λέω, είμαι έτοιμος να πάρω ένα "λευκό χαρτί" και να το συζητήσουμε.

Reaction score
19
Re: Απάντηση: Πόσο κατεβαίνει;

Οπως καταλαβες ge0rge, η ερωτηση μου για τα 17 μετρα δεν ηταν καθολου ειρωνικη .
Το ξέρω Νίκο. Αν είπα κάτι προσβλητικό για 'σένα συγνώμη. Δεν είχα εσένα σαν στόχο. Απλά μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, την τσαντίλα μου και το πρωί μετά που ήμουν σαν κουνουπίδι στην δουλιά, μπορεί να έκανα κανένα λάθος.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Να μην απαντήσω για τα ηχιάκια, καταλαβαίνεις για ποιό λόγο. Υπάρχουν άλλοι 15000 παράγοντες εκτός από την αυτή καθε αυτή παραγογή των 20Ηz και είμαι σίγουρος ότι τους ξέρεις πολύ καλά.
Όχι, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι εννοείς, γι αυτό και μου (μας) έκανε τεράστια εντύπωση η συγκεκριμένη δήλωση.

Πέραν των περιορισμών του εκάστοτε χώρου, για να παραχθεί μια συχνότητα μεγάλου μήκους κύματος, χρειάζεται παλλόμενη επιφάνεια ικανού μεγέθους. Αυτό ισχύει τουλάχιστον στον συγκεκριμένο πλανήτη :137: και είναι ο λόγος για τον οποίον προμηθευόμαστε μεγάλα μεγάφωνα, μεγάλα κουτιά κ.ο.κ. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση με βάση την οποία ένα laptop μπορεί να βγάλει 20 κύκλους, πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να τους βγάλει ένα κανονικό ηχείο, πχ σαν το δικό σου. Εν ολίγοις, αν είχες ακούσει ποτέ 20 κύκλους σε φυσιολογικές εντάσεις, (κάτι εξαιρετικά απλό με ένα cd συχνοτήτων και ένα πολύ καλό sub), θα είχες καταλάβει τι ζόρι τραβάει ένα μεγάφωνο για να τους παραγάγει και δεν θα είχες την παραμικρή αμφιβολία για το ηχητικό αποτέλεσμα ενός... laptop.

p.s. Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα. Είμαι σίγουρος ότι με λίγη υπομονή και καλή θέληση μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τουλάχιστον στα βασικά σημεία της κουβέντας. :126:

...

Reaction score
19
Όχι, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι εννοείς, γι αυτό και μου (μας) έκανε τεράστια εντύπωση η συγκεκριμένη δήλωση.

Πέραν των περιορισμών του εκάστοτε χώρου, για να παραχθεί μια συχνότητα μεγάλου μήκους κύματος, χρειάζεται παλλόμενη επιφάνεια ικανού μεγέθους. Αυτό ισχύει τουλάχιστον στον συγκεκριμένο πλανήτη :137: και είναι ο λόγος για τον οποίον προμηθευόμαστε μεγάλα μεγάφωνα, μεγάλα κουτιά κ.ο.κ. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση με βάση την οποία ένα laptop μπορεί να βγάλει 20 κύκλους, πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να τους βγάλει ένα κανονικό ηχείο, πχ σαν το δικό σου. Εν ολίγοις, αν είχες ακούσει ποτέ 20 κύκλους σε φυσιολογικές εντάσεις, (κάτι εξαιρετικά απλό με ένα cd συχνοτήτων και ένα πολύ καλό sub), θα είχες καταλάβει τι ζόρι τραβάει ένα μεγάφωνο για να τους παραγάγει και δεν θα είχες την παραμικρή αμφιβολία για το ηχητικό αποτέλεσμα ενός... laptop.

p.s. Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα. Είμαι σίγουρος ότι με λίγη υπομονή και καλή θέληση μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τουλάχιστον στα βασικά σημεία της κουβέντας. :126:

...
Συμφωνώ. Λοιπόν. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σου υπενθυμίζω ότι το βασικό μας θέμα δεν είναι ποιό ηχείο μπορεί να αναπαράξει τις χαμηλές συχνότητες, αλλά αν αυτές ακούγονται σε μικρούς χώρους. Αν έχεις κάποια αντίριση σε αυτά που υποστιρίζω, καλό θα ήταν για την τάξη της συζήτησης να το καταθέσεις. Επίσης, δεν είναι ωραίο να πηδάς από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να έχει κλείσει με σαφήνια το προηγούμενο. Τέλοσπάντων. Θα θεωρήσω ότι εφόσον άλλαξες θέμα, δεν έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο στο προηγούμενο, οπότε θα απαντήσω για τα ηχιάκια (για ακόμα μια φορά).

Σε αυτόν τον πλανίτη λοιπόν, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα ηχείο πρέπει να είναι μεγάλο για να αναπαράγει τις χαμλές συχνότες. Καταλαβαίνω για ποιό λόγο ένα μεγάλο ηχείο ακούγεται πολύ ποιό δυνατά, κάτι που πολλά μικρά ηχιάκια δεν μπορούν να το κάνουν, διότι όπως γνωρίζεις αν δεν το γνωρίζεις, τα db δεν προστήθενται (αυτή ήταν η απάντηση για όλους εκέινους στους οποίους αναφέρθηκες συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου και δεν είχαν καταλάβει την δήλωσή μου "για ποιό λόγο δεν μπορούμε να φτιάξουμε το απόλοιτο sub με 20 ηχιάκια υπολογιστή"). Επίσης καταλαβαίνω για ποιό λόγο, το μπάσο ενώς μεγάλου ηχείου ακούγεται ποιό δυνατά.

Αν μπορείς όμως σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις γιατί ένα μικρό ηχείο σε αυτόν τον πλανίτη, δεν μπορεί να αναπαράξει τις χαμηλές συχνότητες. Και όταν τελειώσεις, θα ήθελα να κοιτάξεις το παρακάτω link και να μου πεις αν η AKG στα συγκεκριμένα ακουστικά (prefessional reference) έχει την δυνατότητα και την ευχέρια, σαν μεγάλη και πασίγνωστη εταιρεία που είναι στον συγκεκριμένο τομέα, να ρισκάρει την φήμη της και να πάρει αρνητικές κριτικές δηλώνοντας ψέυτικες προδιαγραφές.

Και αυτό είναι το link
http://www.akg.com/mediendatenbank2/psfile/datei/20/k702_cutsh4856224d61018.pdf

Και στην συνέχεια, θα ήθελα να θυμηθείς τα λόγια σου που ήταν:
"Σε μια τέτοια συζήτηση δεν κερδίζει αυτός που έχει την μεγαλύτερη επιμονή. Πάραυτα, χρειάζεται αναθεώρηση, στο τι θεωρείς επιχείρημα, άποψη ή απλό... κόλλημα."

Τέλος, εγω δεν είπα ότι τα δικά μου ηχεία δεν μπορούν να αναπαράξουν τα 20Hz. Για κοίτα παρακάτω το διάγραμμα απόκρισης συχνότητας... Μπορεί να μην είναι στην ίδια ένταση όπως και οι υψηλές, γι' αυτό εξάλλου προμηθευόμαστε τα sub, αλλά τις βγάζει κανονικότατα. Και αν το κολήσεις στον τοίχο, ανεβαίνουν οι χαμηλές συχνότητες κατά 6db σύμφωνα με το manual της Focal.

http://www.focal-reproduktory.cz/test/focal-chorus-806v-816v-stereo-10_06.jpg

cbk

Reaction score
5
Σε αυτόν τον πλανίτη λοιπόν, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα ηχείο πρέπει να είναι μεγάλο για να αναπαράγει τις χαμhλές συχνότες.
Και η δική μου λογική λέει πώς η οποιαδήποτε μικρή επιφάνεια μπορεί να λειτουργήσει ως μεγάφωνο, και άρα να παράξει χαμηλές συχνότητες (φυσικά σε απειροελάχιστες εντάσεις).

Μήπως το θέμα της έντασης είναι η πηγή της διαφωνίας σας;

cbk

Reaction score
5
τα db δεν προστήθενται
Αυτό George από που προκύπτει;

Εγώ το θεωρούσα δεδομένο!

(αφού προσθέτουμε και 3db όταν προσθέτουμε το δεύτερο ηχείο στους υπολογισμούς μας για το ύψος της έντασης!)

Reaction score
0
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker
http://en.wikipedia.org/wiki/Woofer
http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour
http://en.wikipedia.org/wiki/Directional_Sound

Και σε τελική ανάλυση μην μπερδεύουμε τα πράγματα.
Και ένα χαρτί να κουνήσω 20 φορές το δευτερόλεπτο θα παράξει ήχο 20Hz (θα δημιουργήσει ανάλογες πυκνώσεις και αραιώσεις του αέρα).
Τώρα αν θα το ακούσει κανένας αυτό...
Ο χώρος έχει άμεση σχέση με το τι ακούμε.
Μπορεί σε ένα μικρό χώρο να ακούσεις τα 20Hz αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα ακούσεις σωστά για τον απλούστατο λόγω ότι το ηχητικό κύμα κάπου σίγουρα θα ανακλαστεί και κατά συνέπεια θα αλλοιωθεί (θα υπάρξει μείωση ή αύξηση του).
Κάθε μεγάφωνο μπορεί να πάλλεται με συχνότητα 20Hz, αυτό δεν σημαίνει ότι την αναπαράγει κιόλας ή ότι μπορείς να την ακούσεις.
Οι χαμηλές συχνότητες απαιτούν μεγάλη ενέργεια (μεγάλες πυκνώσεις και αραιώσεις του αέρα προκειμένου να δημιουργηθούν τα ηχητικά κύματα) και η ενέργεια έρχεται από την επιφάνεια!
Παραδείγματα:
Ένα βιολί αναπαραγάγει σαφώς υψηλότερες συχνότητες από ότι ένα κοντραμπάσο...
Το εκκλησιαστικό όργανο και τεράστιοι σωλήνες προκειμένου να μπορέσει να αναπαραγάγει τις χαμηλές συχνότητες σε σχέση με τις υψηλές.
Τώρα για το αν ο ήχος και οι συχνότητες έχουν κατεύθυνση, ας κάτσει κάποιος πίσω από τα ηχεία του και αν ακούει το ίδιο πάω πάσο ή για να μην κάνει μετακομίσεις ας βάλει κάποιον να του μιλήσει ενώ τον κοιτά και μετά ας του γυρίσει την πλάτη!!!
Τώρα για το laptop που αναπαράγει 20hz στο μισό μέτρο... και εμένα με γεννήτρια ήχων τα 20hz τα αναπαράγουν τα ηχεία των 5 ευρώ που έχω στο pc αλλά αυτά δεν είναι 20hz, και πίστεψέ με έχω ακούσει 20hz!!!!

Φιλικά και με καλή διάθεση!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συμφωνώ σε όλα...
Για να δημιουργηθεί συχνότητα μεγάλου μήκους κύματος, πρέπει είτε η παλλόμενη επιφάνεια να είναι μεγάλη, είτε να κινείται με τεράστιες διαδρομές. Δεν γίνεται αλλιώς παιδιά...

Όσον αφορά στα ακουστικά ή ελεγχόμενους, (σχεδόν αεροστεγώς κλειστούς) χώρους όπως το αυτοκίνητο, έδωσα μια απλουστευμένη εξήγηση παραπάνω. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι διαφορετικό ας το παραθέσει. Δεν είναι απλά θέμα συχνότητας αλλά περισσότερο αντίληψης της ακουστικής πίεσης από τον υποδοχέα, είτε αυτός είναι το αυτί μας, είτε είναι ένα μικρόφωνο μετρήσεων. Τα προβλήματα δε ενός μικρού οικιακού χώρου, καθιστούν την αναπαραγωγή τόσο χαμηλών συχνοτήτων σχεδόν αδύνατη.

Κάτι τελευταίο σε σχέση με τις εντάσεις αναπαραγωγής.
Για να συνειδητοποιήσει κάποιος τις εντάσεις στις οποίες πρέπει να αναπαράγονται οι εκάστοτε συχνότητες, πρέπει να δει τις καμπύλες Fletcher και Munson και συνεπώς τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται το κατώφλι ακουστότητας σε συνάρτηση με την συχνότητα. Τέλος, το να λέμε ότι μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου, παράγει 20 κύκλους σε γελοίες εντάσεις, δεν στέκει, απλά διότι είναι σαν να μην τις παράγει.

...

Reaction score
19
Αυτό George από που προκύπτει;

Εγώ το θεωρούσα δεδομένο!

(αφού προσθέτουμε και 3db όταν προσθέτουμε το δεύτερο ηχείο στους υπολογισμούς μας για το ύψος της έντασης!)
Απλά το ξέρω από ένα forum. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος όμως.

Reaction score
19
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker
http://en.wikipedia.org/wiki/Woofer
http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour
http://en.wikipedia.org/wiki/Directional_Sound

Και σε τελική ανάλυση μην μπερδεύουμε τα πράγματα.
Και ένα χαρτί να κουνήσω 20 φορές το δευτερόλεπτο θα παράξει ήχο 20Hz (θα δημιουργήσει ανάλογες πυκνώσεις και αραιώσεις του αέρα).
Τώρα αν θα το ακούσει κανένας αυτό...

Το χαρτί δεν το ακούμε. Το sub παίζει διαφορετικά και ποιό δυνατά από ένα μικρό μεγάφωνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν οι χαμηλές συχνότητες και από τα μικρότερα μεγάφωνα. Εξάλλου εγω δεν μίλησα για ένταση αναπαραγωγής πουθενά. Μίλησα μόνο για την ικανότητα αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων.

Ο χώρος έχει άμεση σχέση με το τι ακούμε.
Μπορεί σε ένα μικρό χώρο να ακούσεις τα 20Hz αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα ακούσεις σωστά για τον απλούστατο λόγω ότι το ηχητικό κύμα κάπου σίγουρα θα ανακλαστεί και κατά συνέπεια θα αλλοιωθεί (θα υπάρξει μείωση ή αύξηση του).

Αυτό είπα κι εγώ μόνο που το ανέλυσα λίγο παραπάνω. Και αυτό ήταν και το θέμα αντιπαράθεσης από την αρχή αν διαβάσετε τα πρώτα post. Αν μπορούμε να ακούσουμε τις χαμηλές συχνότητες σε μικρούς χώρους. Τα ηχεία δεν είχαν σχέση τότε γιατί ο φίλος μας συζητούσε το ενδεχόμενο να πάρει sub αν θυμάμαι καλά σε μικρό χώρο. Για ποιό λόγο άλλαξε το θέμα στα τελευταία post πιστεύω ότι μπορούν να το καταλάβουν όσοι διαβάζουν το thread

Κάθε μεγάφωνο μπορεί να πάλλεται με συχνότητα 20Hz, αυτό δεν σημαίνει ότι την αναπαράγει κιόλας ή ότι μπορείς να την ακούσεις.
Οι χαμηλές συχνότητες απαιτούν μεγάλη ενέργεια (μεγάλες πυκνώσεις και αραιώσεις του αέρα προκειμένου να δημιουργηθούν τα ηχητικά κύματα) και η ενέργεια έρχεται από την επιφάνεια!
Παραδείγματα:
Ένα βιολί αναπαραγάγει σαφώς υψηλότερες συχνότητες από ότι ένα κοντραμπάσο...
Το εκκλησιαστικό όργανο και τεράστιοι σωλήνες προκειμένου να μπορέσει να αναπαραγάγει τις χαμηλές συχνότητες σε σχέση με τις υψηλές.
Τώρα για το αν ο ήχος και οι συχνότητες έχουν κατεύθυνση, ας κάτσει κάποιος πίσω από τα ηχεία του και αν ακούει το ίδιο πάω πάσο ή για να μην κάνει μετακομίσεις ας βάλει κάποιον να του μιλήσει ενώ τον κοιτά και μετά ας του γυρίσει την πλάτη!!!
Τώρα για το laptop που αναπαράγει 20hz στο μισό μέτρο... και εμένα με γεννήτρια ήχων τα 20hz τα αναπαράγουν τα ηχεία των 5 ευρώ που έχω στο pc αλλά αυτά δεν είναι 20hz, και πίστεψέ με έχω ακούσει 20hz!!!!

Φιλικά και με καλή διάθεση!
Η ενέργεια των ηχιτικών κυμάτων είναι ανεξάρτητη από την συχνότητα του ηχιτικού κύματος. Έχω δώσει συγκεκριμένο link σε προηγούμενο post που λέει ότι η ενέργεια εξαρτάται μόνο από την ένταση (W/m2) και την ταχύτητα του ήχου.

Με απλά λόγια, στις χαμηλές συχνότητες θέλει δύναμη για να κινήσει τον κώνο σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά στις υψιλές συχνότητες θέλει δύναμη για να κινήσει τον κώνο γρήγορα και να υπερνικήσει την αδράνια που δημιουργείται από την γρήγορη κίνηση και την μάζα του κώνου. Είναι το ίδιο πράγμα. Γι΄αυτό και η ενέργεια δεν αλλάζει των ηχιτικών κυμάτων δεν αλλάζει με την συχνότητα.

Φυσικά και ο ήχος έχει κατεύθυνση. Είναι ένα από τα χαρακτιριστικά του. Άλλο όμως η απόσβεση συχνοτήτων και άλλο η κατεύθυνση.

θα αναφέρω κάτι πολύ απλουστευμένα, για να μην μπούμε σε λεπτομέρειες και γράφω με τις ώρες. Στα μουσικά όργανα ο τρόπος για να αλλάξουν τις συχνότητες είναι να αλλάξουν το σχήμα της πηγής παραγωγής των συχνοτήτων -ή της εξόδου του αέρα- έτσι ώστε από την κάθε έξοδο να παράγεται συγκεκριμένο μήκος κύματος. Για μεγάλο μήκος κύματος (χαμηλή συχνότητα), πρέπει να υπάρχει και μεγάλη έξοδος. Έτσι το κόντραμπάσο είναι μεγάλο και παίζει ποιό "βαθυά" από το βιολί και το εκκλησιαστικό όργανο έχει μεγάλους σωλήνες για τις χαμηλές συχνότητες.

Το μεγάφωνο όμως είναι τελείως διαφορετικό και αυτό διότι προσαρμόζεται δυναμικά στην αναπαραγωγή της κάθε συχνότητας. Πάλεται δηλαδή κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την συχνότητα που πρέπει να παίξει. Κάνει μεγάλες διαδρομές για τις χαμηλές συχνότητες και μικρές για τις υψιλές και μπορεί να αναπαραγάγει όλες τις συχνότητες, άσχετα με το πόσο δυνατά παίζουν. Μπορεί τα 20Ηz να είναι 15db ποιό κάτω, σχεδόν στην μισή ένταση δηλαδή και λίγο παραπάνω σε σχέση με τις υπόλοιπες, αλλά ακούγονται. Δεν είπε κανείς να πάρει ένα tweeter και να το βάλει να παίξει στα 20Hz γιατί δεν μπορεί να κάνει μεγάλη διαδρομή και δεν θα ακουστεί σχεδόν τίποτα, αλλά ένα μεγάφωνο που μπορεί να κάνει κάποια διαδρομή μπορεί να παίξει. Και το πόσο μεγάλη είναι η διαδρομή που μπορεί να κάνει είναι ανάλογη της έντασης που μπορεί να παίξει την συγκεκριμένη συχνότητα, του πλάτους της δηλαδή για να το δούμε και γραφικά στην λογαριθμική αναπαράσταση των ηχιτικών κυμάτων.

Φιλικά κι από 'μένα και με την καλύτερη διάθεση, παρ' όλο που είμαι λίγο άρωστος.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Πόσο κατεβαίνει;

Συμφωνώ. Λοιπόν. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σου υπενθυμίζω ότι το βασικό μας θέμα δεν είναι ποιο ηχείο μπορεί να αναπαράξει τις χαμηλές συχνότητες, αλλά αν αυτές ακούγονται σε μικρούς χώρους ....
Σε αυτόν τον πλανήτη λοιπόν, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα ηχείο πρέπει να είναι μεγάλο για να αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες ....
Αν μπορείς όμως σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις γιατί ένα μικρό ηχείο σε αυτόν τον πλανήτη, δεν μπορεί να αναπαράξει τις χαμηλές συχνότητες ....
Όταν λέμε ότι ένα ηχείο αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες, εννοούμε πως το κάνει με τρόπο που θυμίζει μουσική, δηλαδή βγάζει το ίδιο (περίπου) μπάσο που θα ακούγαμε αν βρισκόμαστε στο χώρο ηχογράφησης. Επειδή το μπάσο είναι πολύ εξαρτώμενο απ' την απόσταση ηχείου ακροατή, ένα μικρό ηχείο δεν μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί δηλαδή να ασκήσει στο χώρο ακρόασης αξιοπρεπή ηχητική πίεση ώστε το άκουσμα στα 3 μέτρα να μοιάζει με παίξιμο μουσικών.

Στη πρώτη παράγραφο, ένας μικρός χώρος που πλαισιώνεται από ένα ηχείο που κατεβαίνει κάτω από 43 Hz, μπουμάρει και το αποτέλεσμα είναι giatabaza. :126:
Ο λόγος είναι τα όρη και οι κοιλίες που κάνουν τα απ' ευθείας και τα ανακλώμενα κύματα. Όταν η απόσταση ηχείου και απέναντι ανακλαστικής επιφάνειας είναι μικρότερος από λ/2 τότε βράσε όρυζα.
Ελπίζω να τα έγραψα κατανοητά, αλλιώς δεκτές ερωτήσεις. :123:

Reaction score
13
Απλά το ξέρω από ένα forum. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος όμως.
Επειδη μου εκανε εντυπωση η μαχητικοτητα, και η ευθιξια σου, θα προσπαθησω να σου υποδειξω με το θαρρος του πιο βαθεια μπλεγμενου θεωρητικα και πρακτικα σε τετοια θεματα, τον καλυτερο τροπο για να τα μαθεις ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και σε βαθος.
Εαν δεχεσαι αυτην την προσεγγιση διαβασε παρακατω.

Πρωτα απ'ολα ειναι φανερο οτι καλως ή κακως στηριζεσαι στην πλησιεστερη και μοναδικη ισως για σενα πηγη πληροφοριων, που ειναι τα διαφορα Site του Ιντερνετ, ψαρευοντας διασπαρτες και αποσπασματικες αναφορες σε καποια θεματα, που στην πορεια ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι τα βλεπεις να επαληθευονται στην πραξη.

Ο σωστος τροπος θα ηταν να πας σε ενα καλο σχολειο και να τα πιασεις απο την αρχη, με σειρα και καταλληλη αλληλουχια και να τα εμπεδωνεις σταδιακα. Ετσι δεν θα βρεθεις ποτε στην θεση να αμολας απαραδεκτες χοντραδες, οτι πχ ο ηχος μπορει να διαδιδεται στο κενο, και στην πορεια να χρειαζεται να τις αναθεωρησεις, γιατι το ξανασκεφτηκες ή ξαναδιαβασες το συγκεκριμενο εδαφιο.
Μεχρι να αναπτυξεις ενα επιπεδο, που θα σου επιτρεπει να παιζεις στα δακτυλα τα βασικα, ειναι πολυ εποικοδομητικη η ανταλλαγη γνωσεων και αποψεων στα φορα, αλλα οχι στην βαση οτι εσυ ανακαλυψες την αποκρυφη αληθεια, που διεφευγε τοσον καιρο απο τους αλλους, τους φρικτα πλανημενους.
Οι γυροβολιες παντως στο Ιντερνετ δεν βοηθανε στο να χτισεις ενα γνωστικο επικοδομημα. Ισως να βοηθανε στο να εμπλουτισεις μια γνωση της οποιας ηδη κατεχεις τα βασικα. Διαφορετικα μαλλον δημιουργουν συγχισεις και συμβαλλουν στην ημιμαθεια, που ειναι οτι χειροτερο, καθως σου δημιουργειται η αυταπατη οτι το εχεις το θεμα, και αρα οτι μπορεις να το υπερασπιζεσαι με απολυτο τροπο.

Εδω μεσα ξερεις σε διαβαζουν και σου απαντουν ατομα που, εαν πας σε ενα ειδικο σχολειο να μαθεις πεντε πραγματα σωστα, μπορει και να τους βρεις μπροστα σου, στην θεση του δασκαλου. Οι ανθρωποι αυτοι, χωρις να ειναι αλανθαστοι, ωστοσο εχουν αφιερωσει μια ζωη σε αυτα τα θεματα, και τουλαχιστον μπορουν να επικαλουνται την επιστημη χωρις να προκαλουν το γελιο.
Εσυ σε ποια βαση εισαι σε θεση να κρινεις τι ειναι πραγματι επιστημονικα ορθο και τι οχι ? Καλη η Wikipedia φιλε αλλα απο μονη της δεν σε κανει επιστημονα.

Ξερεις ποσες διαφορετικες παραμετροι επιρρεαζουν αυτα τα ακουστικα φαινομενα ?
Νομιζεις οτι εχεις κατανοησει πχ για ποιους λογους αποσβενυται ενα ακουστικο κυμα που παραγεται απο μια πηγη και διαδιδεται στον χωρο ? Λες να γινεται απλα λογω τριβης ?
Νομιζεις οτι εχεις καταλαβει τι αντιπροσωπευουν τα μεγιστα και ελαχιστα μιας ημιτονοειδους κυμανσης της πιεσης του αερα σε δεδομενο σημειο ενος χωρου και σε διαφορα χρονικα στιγμιοτυπα ?
Θεωρεις οτι η αυξομειωση της πιεσης σε δεδομενο σημειο, σχετιζεται με την αποσβεση του κυματος κατα το ταξιδι του στον χωρο ?
Ξερεις για παραδειγμα ποση Ηλεκτρικη Ισχυ πρεπει να καταναλωσει ενα μεγαφωνακι του PC για να παραγει τους 30 κυκλους στην ιδια σταθμη που παραγει τους 1000 ? Τοση που, εαν εφαρμοσεις πανω του ακομη και το 1/10 δεν θα βρισκεις πηνιο φωνης να θαψεις. (παραδειγμα μετατροπης της υλης σε αλλη μορφη υλης και ενεργεια :105:)

Ειναι τοσο πολλα τα απιθανα και ασυνδετα πραγματα που αναφερεις σαν ακλονητα επιχειρηματα, με περισσή σιγουρια (εδω ακριβως ειναι το προβλημα), που καπου μπορει να δικαιολογουνται ορισμενοι που χανουν την ψυχραιμια τους (αν και προσωπικα δεν μου αρεσει κατι τετοιο ουτε να το κανω ουτε να μου το κανουν)

Να τα λεμε λοιπον, οταν εχουμε τον χρονο, (γιατι δεν εισαι ο μονος που εργαζεσαι για τα προς το ζειν), αλλα .... moderate speed, και θα δεις οτι θα κερδισεις περισσοτερα και το τοπιο θα αρχισει να ξακαθαριζει.

Με φιλικη διαθεση, οσο κι αν πιστευεις το αντιθετο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.387
Άντε για να πω και κάτι αν και είχα αποφασίσει να απέχω. Τα 15 db που αναφέρεις ότι είναι το μισό του όγκου ή έντασης αν θες είναι το 1/32. Κάνε το κόπο να βρεις ένα link που να αναφέρει τα σχετικά με το db και τι ακριβώς πρεσβεύει γιατί αν στο γράψω εγώ θα μου ζητάς link.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.387
Να σου πω και για το ηχείο σου μπας και καταλάβεις τι ακούς τόσο καιρό...
Η στάθμη του στους 20 κύκλους είναι περίπου 52 db όταν στους 100 κύκλους είναι 85. Ξέρεις κατά αναλογία πόσο κάτω είναι αυτή η στάθμη? Μόλις 2000 φορές περίπου!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.387
Γεια σου και εσένα Νικόλα. Τους χαιρετισμούς μου στην όμορφη Σαλόνικα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.387
Ποιός το λέει αυτό με την ρύθμιση των χαμηλών συχνοτήτων ότι είναι 20db πάνω στα αυτοκίνητα? Ότι θέλεις λες πάλι και μάλον δεν έχεις μπει μέσα σε αυτοκίνητο με sub και ούτε έχεις ακούσει ένα να έρχεται από μακρυά προς τα εσένα για να δεις την διαφορά!!!!!!
Τα υπόλοιπα τα αφήνω κατά μέρος. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά links για να λύσεις τις απορίες σου.

Όσο για το αν γνωρίζω από subwoofer αυτοκινήτου ή όχι θα σου απλά ότι όταν εγώ το 1993 είχα διπλοπηνικό υπογούφερ της Peerless στο αυτοκίνητο και δύο ενισχυτές εσύ έπαιζες με τηλεκατευθυνόμενα και αν...

Reaction score
19
Να σου πω και για το ηχείο σου μπας και καταλάβεις τι ακούς τόσο καιρό...
Η στάθμη του στους 20 κύκλους είναι περίπου 52 db όταν στους 100 κύκλους είναι 85. Ξέρεις κατά αναλογία πόσο κάτω είναι αυτή η στάθμη? Μόλις 2000 φορές περίπου!!!

Για να μην ανοίξω 44 post θα γράψω εδώ μια κοινή απάντηση εδώ.

Το θέμα ξεκίνησε με την απορρία αν μπορούν να ακουστούν τα 20-30Ηz σε ένα δωμάτιο μικρό. Η απάντησή μου είναι γραμμένη στην αρχή. Είπα ότι τα 20Hz μπορούν να ακουστούν όσο μικρός και να είναι ο χώρος, ακόμα και να κολήσεις το αφτί σου στο ηχείο, αλλά για τους χ-ψ λόγους που ανέφερα δεν είναι ότι καλύτερο. Κάποιοι είπαν ότι δεν μπορούν να ακουστούν καθόλου. Το ανέκρουσα. Και μετά το θέμα πήδηξε στα ηχεία και το μόνο που κάνετε στα τελευταία post είναι να πετάτε χαρακτηρισμούς εναντίον μου τους οποίους φυσικά και δεν θα σχολιάσω. Όταν συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου πετούσατε ειρωνείες προς τα εμένα κανένας δεν είπε κουβέντα, αλλά όταν το έκανα εγω επαναστατήσατε και μου επιτεθήκατε. Ας φύγουμε όμως από το συγκεκριμένο διότι δεν ψάχνω για υποστιρικτές όπως μερικοί εδώ επιδή έμειναν από απαντήσεις κ το οποίο επίσης έχει φανεί και είναι καταγεγραμμένο από τα λεγόμενά τους.

Όταν κάποιος λέει κάτι, καλό είναι να το δικαιολoγεί και όχι να το παίζει και καλά υπεράνω όταν κάποιος τον ρωτάει "γιατί", για να κρύψει την ημιμάθιά του. Το ποιός είναι ημιμαθής και παπαγαλίζει ότι ακούει από κάποιον άλλον που το άκουσε από κάποιον φίλο του και είχε ξεχάσει τα μισά και μάλοστα ακούει χωρίς να το σκέφτεται και το αναπαραγάγει όσο μεγάλη βλακία και να είναι, έχει φανεί παντακάθαρα στα προηγούμενα post και όποιος θέλει τα διαβάζει και βγάζει συμπεράσματα. Και οι μεγάλες κουβέντες δεν προσθέτουν κάτι στα γεγονότα ούτε στο θέμα παρά μόνο εντυπώσεις.

Όταν λέγατε ότι τα 20Hz δεν ακούγονται σε ένα δωμάτιο την στιγμή που είπα ότι ακούγονται αλλά μπουμάρουν και θέλει ηχοαποροφιτικά υλικά και μπασοπαγήδες, ο Νίκος είπε ότι με πείραξε η ζέστη.

Τώρα το γυρίσατε και λέτε ότι ακούγονται αλλά μπουμάτρουν. Και μάλιστα λέτε κι όλας ότι πρέπει να είναι λ/2 ο χώρος. Από που προκείπτει αυτό το χοντροηδές λ/2 δεν ξέρω αλλά τέλοσπάντων ας μην συνεχίσω και μπω ακόμα ποιό βαθιά στο θέμα με τα ηχιτικά κύματα γιατί θα φανεί για ακόμα μια φορά η ανεπάρκια των "δασκάλων".

Επίσης όταν κάποιος τα έχει πάρει στο κρανίο και γράφει στις 3 το βράδυ είναι λογικό να κάνει και λάθη. Το κακό δεν είναι αυτό, αλλά είναι να μην τα διορθώνει και να μην τα παραδέχεται αν δεν τα έχει διορθώσει μόνος του.

Και όχι μόνο αυτό αλλά αλλάξατε και θέμα και το γυρίσατε στα ηχεία και ότι δεν μπορούν να αναπαραγάγουν τα 20Hz αν είναι μικρά. Εγω όταν είπα ότι άκουσα τα 20Hz από τα ηχεία μου είπα ότι έβαλα συγκεκριμένο τόνο σε μορφή παλμού στα 20Ηz και το άκουσα. Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω και να το δείτε. Είναι γραμμένο. Δεν είπα ότι τον άκουσα μαζί με τα 100Hz!! Το τι ακούω και τι δεν ακούω λοιπόν από τα ηχεία μου δεν χρειάζεται να μου το πεί κανένας. Όπως δεν χρειάζομαι και συστάσεις για το ποιός είναι δάσκαλος και ποιός δεν είναι. Όλα όσα έχουν ειπωθεί είναι γραμμένα και μπορεί να τα διαβάσει όποιος θέλει και να βγάλει τα σθυμπεράσματά του για το ποιός έχει δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις με αιτιολογία και ποιός παπαγαλίζει χωρίς να σκέφτεται ότι μαλακία του σερβίρουν.

Και να μην το συνεχίσω και παραθέσω και link από άλλο thread στο οποίο είναι καταγεγραμμένο ότι κάποιος από εδώ συμφωνεί με την άποψη που είχα γράψει τότε ότι για να ακούσεις τα 20Hz πρέπει να πας 17 μέτρα μακριά από το ηχείο. Αν ενδιαφέρεστε να δείτε ποιός είναι αυτός και πως την έκανε από την συζήτηση παίζοντάς το και καλά υπεράνω όταν έκανα μια ερώτηση για να καλύψει την ημιμάθειά του, δεν έχετε παρά να ψάξετε το forum. Εγω δεν πρόκειτε να το βγάλω πάντως.

Όπως είπα, το ποιός είναι ημιμαθής και το παίζει ξερόλας έχει φανεί, είναι καταγεγραμένο και μπορεί όποιος θέλει να το διαβάσει. Όπως δεν σας ξέρω εγω, έτσι δεν γνωρίζετε κι εσείς την εμπλοκή μου με την μουσική και καλό θα ήταν να περιορίσετε λίγο τους χαρακτηρισμούς που το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν εντυπώσεις και δεν προσθέτουν τίποτα σε αυτούς που διαβάζουν το thread.

Καλό απόγευμα. Έχουμε και δουλιές (αυτό ήταν ειρωνικό για την αναφορά που έγινε στην δουλιά μου)

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491