Project-to do or not to do?

Reaction score
1.153
Εδώ και καιρό τριγυρνά στο μυαλό μου ένα project diy ηχείων και θα ήθελα τη γνώμη και τα φώτα σας.
Ξεκινάμε...
i)3way
ii)mid και tweeter σε OB σε διάταξη D'Apollito.
iii)Για τα χαμηλά,υπάρχουν 3 σκέψεις
10" bass reflex κάτω από την ανοιχτή μπάφλα ή
2χ8" bass reflex κάτω από την ανοιχτή μπάφλα ή
8" bass reflex πάνω και κάτω από την ανοιχτή μπάφλα(όπως λεν οι φίλοι μας οι αμερικάνοι WMTMW)

Τα υποψήφια μεγάφωνα είναι τα εξής:

tweeter http://daytonaudio.com/files/specs/PT2C-8_specsheet.pdf
Δεν το γνωρίζω απλά μου φαίνεται ενδιαφέρον και σε καλή τιμή.

mid http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/6B30P.pdf
Υψηλούτσικο Qts που αν δεν κάνω λάθος και αν κατάλαβα καλά από πολλά threads στο diyaudio.com, βοηθά στα ΟΒ.

Και woofer ανάλογα το configuration
http://daytonaudio.com/files/specs/RS225S-8_specsheet.pdf ή
http://daytonaudio.com/files/specs/RS270S-8_specsheet.pdf ή
http://tymphany.com/files/products/pdf/830667.pdf

Πώς σας φαίνεται?Προτάσεις,ιδέες,βοήθεια,παρατηρήσεις καλοδεχούμενες για να μην πω ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.
Γίνεται αυτό που έχω στο μυαλό μου ή πετάω στα σύννεφα?

Reaction score
313
Απάντηση: Project-to do or not to do?

Ναι, βρε! Να το κάνεις.

Επίσης, να βάλεις και κανένα σχεδιάκι, για να καταλάβουν οι άνθρωποι τι περίπου σκέφτεσαι...

Reaction score
1.153

Μα γιατι?Νομίζω ότι είναι πασιφανές....:135:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.019

αρχίζω με ερωτήσεις....

πόσο κοστίζει βασικά το τουίτερ αλλα αν θες πες τιμές και για τα υπόλοιπα μεγάφωνα

μέχρι που θες να φτάσει το κοστολόγιό σου συνολικά?

σε ενδιαφέρει το συνολικό μέγεθος των ηχείων, δηλαδή θες να είναι "συμμαζεμένα" στο μάτι ή δε σε πειράζει να είναι "γομάρια"?

τι χώρο θες να καλύψεις και σε τι στάθμες?

από ενισχυτικά τι έχεις - ή τι σκέφτεσαι? Παίζει η πολυενίσχυση ή όχι?

Reaction score
1.153

Γυρω στα 70 γιουρια το tweeter,κανα 50ρικο το Beyma και τα woofer είναι περίπου στα 60 τα 8" και 90 το 10".Κόστος μεγαφώνων συνολικά ανεξαρτήτως configuration βαριά βαριά 450ευρώ.Καμπίνες και μπάφλες κλπ δεν τα πολυυπολογίζω γιατί αν το κάνω τελικά,έχω φιλαράκι ξυλουργό που μου είπε "σου κάνω ότι θες".Αρχικά λέω για εξωτερικό cross παίζοντας με τον Acurus 200w/8Ω που έχω και μετά ξήλωμα και DCX +2,3 μικρούς μπέρυδες
ΑΝ ΤΟ ΗΧΕΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ να επενδύσω περισσότερα πάνω του.
Χώρος μικρός(20τετραγωνικά) αλλά δεν θα μείνω εκεί για πάντα.Μέγεθος ηχείου ψιλοχοντροαδιάφορο και θέλω γκάζια και φασαρία.Ελπίζω να σε κάλυψα...

Reaction score
43
Άν θέλεις γκάζια και φασαρία τότε θέλεις Eminence και Beyma, και όχι ribbon tweeter.

Έτσι όπως τα λές προσανατολίζεσαι σε "ποιότητα", όχι spl.

Η ταπεινή μου γνώμη.

Πάντως αν το προχωρήσεις μόνο κερδισμένος θα βγείς.

Reaction score
1

Αν έχω καταλάβει καλά θες κάτι τέτοιο http://www.lautsprechershop.de/hifi/index_en.htm?/hifi/audimax_en.htm αλλά με φθηνά μεγάφωνα και ΟΒ....

Πάντως το άθροισμα του κόστους των μεγαφώνων που αναφέρεις ξεπερνά τα 450ε. Επίσης και το XO ενός τρίδρομου κοστίζει αρκετά.

Reaction score
1.153

Έχεις δίκιο Nicholas,γύρω στα 550 ευρώ είναι τα drivers,χωρίς μεταφορικά φυσικά.Όσο για το λινκ που παρέθεσες,είσαι μέσα.Για το cross δηλώνω άσχετος.Ελπίζω αν προχωρήσω τελικά να με βοηθήσουν τα καρντάσια...Ε φφφφφφφανταστικοί συμφορουμίτες?

Reaction score
313

Για το cross δηλώνω άσχετος.Ελπίζω αν προχωρήσω τελικά να με βοηθήσουν τα καρντάσια...Ε φφφφφφφανταστικοί συμφορουμίτες?
Μόλις μΕ πεις, σΕ φέρνω ένα DCX για πειρά(γ)ματα...:126:

Reaction score
1.153

Άσε τα πειρά(γ)ματα,αργούν ακόμα.Κανα τσίπουρο θα πιούμε?

Reaction score
313

Άσε τα πειρά(γ)ματα,αργούν ακόμα.Κανα τσίπουρο θα πιούμε?
Τσίπουρο θα πιούμε όταν ετοιμάζεις τα μπασοκούτια...
...
...
...
...για να τα βλέπουμε διπλά...:138:

Reaction score
1.153

Μπορώ τώρα να ανταπαντήσω?Δεν μπορώ..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.019

Γυρω στα 70 γιουρια το tweeter,κανα 50ρικο το Beyma και τα woofer είναι περίπου στα 60 τα 8" και 90 το 10".Κόστος μεγαφώνων συνολικά ανεξαρτήτως configuration βαριά βαριά 450ευρώ.Καμπίνες και μπάφλες κλπ δεν τα πολυυπολογίζω γιατί αν το κάνω τελικά,έχω φιλαράκι ξυλουργό που μου είπε "σου κάνω ότι θες".Αρχικά λέω για εξωτερικό cross παίζοντας με τον Acurus 200w/8Ω που έχω και μετά ξήλωμα και DCX +2,3 μικρούς μπέρυδες
ΑΝ ΤΟ ΗΧΕΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ να επενδύσω περισσότερα πάνω του.
Χώρος μικρός(20τετραγωνικά) αλλά δεν θα μείνω εκεί για πάντα.Μέγεθος ηχείου ψιλοχοντροαδιάφορο και θέλω γκάζια και φασαρία.Ελπίζω να σε κάλυψα...
Πρότασή μου:
Από τα γούφερ που προτείνεις θα επέλεγα το 10' Dayton που έχει και καλή ευαισθησία, ίδια με το μιντ.

Με το 8' γίνεται μεν, μόνο με ενεργή πολυενίσχυση δε, καθώς οι διαφορές στην ευαισθησία δε λέει να έρθουν στο παθητικό κρος με αντίσταση στο μιντ...

Οπότε:
1 γούφερ 90 ε
2 μιντ 100 ε
1 τουίτερ 70 ε

σύνολο: 260/ηχείο, σύνολο 520

Αν πάρεις 1 μιντ αρχικά, για δοκιμή (θα δεις παρακάτω) το κόστος των μεγαφώνων θα είναι συνολικά 420 ευρώ.

Το τουίτερ όντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
Αν κάνεις αποκοπή στους 2Κ με κλίση <24db/oct μάλλον θα το κάψεις με γκάζια.

Τώρα για ΟΒ που λές, ουσιαστικά θα είναι μόνο τα μιντ, σωστά? Δε ξέρω, δε πείθομαι έτσι για ΟΒ. Αλλά μπορεί και να δουλέψει καλά, δε ξέρω...

Γενικά αφού δε σκας για το μέγεθος, τι θα έλεγες για αρέι? έστω και με ολοκλήρωση σε κάποιο βάθος χρόνου. Τι εννοώ:

Στα ρίμπονς για να αντέχουν κιόλας θα έλεγα πχ να βάλεις αρχικά τουλάχιστον 2 σε κάθε ηχείο (αν και 4 είναι πιο σωστό) και αργότερα ίσως και 8 σε κάθε ηχείο? Αυτό σημαίνει μια μπάφλα σκέτη για τα ρίμπονς, και συν τω καιρώ τρύπα - βάζε. Προσθέτεις δηλαδή αργότερα κι άλλα.

Στα γούφερ θα πρότεινα μικρά κουτιά σε ύψος, ώστε να προσθέσεις από πάνω από το πρώτο και δεύτερο γούφερ σε κάποια φάση, με τη δική του καμπίνα το καθένα. Και μετά από 2 χρόνια, σταδιακά, ας φτάσεις να έχεις και 4 σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο, τι σε χαλάει...

Στα μιντ ομοίως, προσθέτεις και μαζεύεις μέχρι να φτάσεις τα 8. Μικρά κουτιά σε ύψος. Αρχικά με βάση για να φτάνουν το σωστό ύψος, μετά κόβεις σιγά σιγά ύψος. Αλλιώς για ΟΒ φτιάνεις ένα σα κουτί που να του λείπει η πίσω όψη, από πάνω να φαίνεται σα "Π", τα πλαϊνά μπορεί να στενεύουν ανεβαίνοντας. Από τέτοια σχέδια δε σκαμπάζω.. Τοποθετείς κι ένα μεγάφωνο αρχικά, μετά πας στα 4 και τελικά καταλήγεις σε 8.

Και φτάνεις να έχεις 3 αρέις, ένα με μπάσσα, ένα με μεσαία κι ένα με ρίμπονς.

Προτάσεις δεν ήθελες? Ε, πάρτες!
Επειδή έγραψες "ΑΝ ΤΟ ΗΧΕΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ να επενδύσω περισσότερα πάνω του" σου βρήκα ένα τρόπο να ελέγξεις αν αξίζει, και σταδιακά να προσθέτεις μεγάφωνα. Και ξέρεις κάτι? Σαφώς αξίζει!
Σε αποπροσανατολίζω? :143::135::142:

Reaction score
1.153

Quote όλο το μήνυμα του Κωσταυτιά και πάμε παρακάτω...
Τα 2Χ8" γούφερ δεν θα ανεβάσουν την ευαισθησία κατά 3dB οπότε θα είναι σχεδόν στην ίδια στάθμη με το ένα 10" ή το τουλάχιστον κάπως έτσι?
Κάνω (πιθανότατα) λάθος?Γιατί όσο να'ναι,το ηχείο με τα δύο οχτάιντσα είναι πιο μπάνικο!
ΟΒ θα είναι mids&tweeter και πιθανολογώ ότι θα δουλέψει τουλάχιστον αξιοπρεπώς,
το ΜΤΜ ΟΒ είναι αρκετά δημοφιλές στο diyaudio.com,όχι βέβαια με τα συγκεκριμένα μεγάφωνα αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά!
Καλή φάση το array αλλά όταν αλλάξω σπίτι μάλλον δεν θα πάω σε γήπεδο!
Άσε που όσο καλο-ελπίζω-να βγει το ηχείο,δε νομίζω να τραβήξω τόσο στα άκρα αυτό το project.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.019

το τουίτερ είναι δίπολο?
στα features του τουίτερ πάντως γράφει "perfect for building line arrays", από κει την πήρα την ιδέα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.448
Από τη ευαισθησία που ανακοινώνει η dayton για τα γούφερ αυτή που ουσιαστικά σε ενδιαφέρει είναι 1 db παρακάτω.
Αν χρησιμοποιήσεις δύο 8ιντσα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με τη συνεργασία των μεγαφώνων.

Εκεί που θα έχεις πρόβλημα είναι με το χώρο σου, που μόλις ανοίξεις τον όγκο της φωνής, θα ακουστεί σαν αρκούδα σε σπηλιά. 20 τ.μ. για τέσσερα 8ιντσα είναι πολύ λίγα.

Επίσης το τουίτερ που επέλεξες θα πρέπει να κοπεί με κροσόβερ τρίτης τάξης πάνω από τους 3,2 KHz.
Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι το μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων θα πρέπει να ανεβαίνει αβίαστα μέχρι εκεί.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.448
Re: Απάντηση: Project-to do or not to do?

το τουίτερ είναι δίπολο?
στα features του τουίτερ πάντως γράφει "perfect for building line arrays", από κει την πήρα την ιδέα...
Όχι δεν είναι δίπολο.

Reaction score
1.153

Αυξάνει αρκετά το κόστος όμως το array.Άσε που αν το αποφάσιζα δεν θα πήγαινα για Dayton array αλλά για κανα μικρό Bohlender Graebner.Α και δεν έχω ιδέα αν το Dayton είναι δίπολο.Realy realy don't know.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.019

ΟΒ θα είναι mids&tweeter
άμα δεν είναι δίπολο τότε τι νόημα έχει το ΟΒ στο τουίτερ?

το τουίτερ με 4ης τάξης LR φίλτρο στους 2.300 θα είναι καλά πιστεύω, και το μιντ δε δείχνει να έχει θέμα μέχρι εκεί. Αλλά βάλε δυό τουίτερ για να κοιμάσαι ήσυχος, έστω κι αν το ένα βαράει προς τα πίσω, για να έχει νόημα και το OB!

Τα 2 8' θα βγάλουν περισσότερο "πράμα" από το 1 10', οπότε εξαρτάται και από το χώρο που θες να τα χώσεις.

Ίσως τότε στο αρχικό σου σχέδιο να το παίξεις τώρα με 1 10' σε διάταξη "wmtm" και αργότερα, σε άλλο - πιο μεγάλο χώρο, να βάλεις κι ένα ακόμα "w" στο τέλος.

Reaction score
1.153

Πέτρο το Beyma φαίνεται να ανεβαίνει άνετα αρκετά ψηλά,τουλάχιστον στο spec sheet.
Γιατί σε έχω στο μυαλό μου σαν τη φωνή της λογικής?4 οχτάιντσα λες ότι είναι too much?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.688
Members
38.598
Νεότερο μέλος
OCAMI