η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική ταυτοποίηση

Status
Not open for further replies.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.910
Απάντηση: η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική ταυτοπ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμή με ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ακροατών ήταν και αυτή που είχε διεξάγει το Hi Fi World πριν από περίπου 8 χρόνια:

Υ.Γ.: Και μην τολμίσει να βγει κανείς και να πει ότι είμαι άνθρωπος του πάρεδρα επειδή το πικάπ έπαιξε καλύτερα από το cd, γιατί θα δώσω καμιά 15αριά απευθείας αναθέσεις σε δικούς μου ανθρώπους και μετά την πατήσατε όλοι σας.
Προσπάθησε να κατανοήσεις κάτι αρκετά δύσκολο: την κολοσσιαία διαφορά του "είναι καλύτερο" από το "μου αρέσει περισσότερο".

Reaction score
4
Απάντηση: η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική ταυτοπ

πιστευω οτι η Μονικα Μπελλουτσι θα ηταν ομοφωνα αποδεχτη απο καθε αρσενικο του πλανητη! :125:

Reaction score
8

Οι γυναίκες είναι υποκειμενικό θέμα, άλλος τη θέλει χοντρή, άλλος κοκκαλιάρα, άλλος βυζαρού.
το ιδιο και τον ηχο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.180

το ιδιο και τον ηχο.
Ναι, αλλά δε παύει να είναι λάθος αυτό, σα σκεπτικό και σα πρακτική.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.180

Προσπάθησε να κατανοήσεις κάτι αρκετά δύσκολο: την κολοσσιαία διαφορά του "είναι καλύτερο" από το "μου αρέσει περισσότερο".
Σωστά.

Δεν οφείλει να σου αρέσει περισσότερο αυτό που αντικειμενικά είναι καλύτερο.

Αλλά αυτό που σου αρέσει περισσότερο, κανέναν δεν ενδιαφέρει, ή τουλάχιστον κανέναν δε θα όφειλε να ενδιαφέρει.

Ούτε εσένα στην τελική.

Εκτός κι αν δε μιλάμε για Hi-Fi ή έστω Hi-End, οπότε κάνε ό,τι σε φωτίσει το φτωχό σου μυαλό.

Κακόμοιρε....:142:

Reaction score
140
Παιδιά εγώ αυτό που έχω καταλάβει στο hifi γενικότερα είναι ότι από την στιγμή που κουρδίζεται ένα προϊόν άστα βραστα
Πρέπει να συμπέσει ηχητικά στα γούστα των υποψήφιων αγοραστών
Πρέπει να συμπέσει η συσκευή με τις άλλες συσκευές ηχητικά ( matching πάνω από όλα )
Τώρα όποιος θέλει να έρθει και μου πει ότι υπάρχει ακούρδιστη συσκευή audio ανεξαρτήτου τιμής θα την πάρω

Εκεί που ποντάρει ο κάθε κατασκευαστής είναι στο γεγονός ότι κανείς δεν έχει την δυνατότητα να συγκρίνει το ζωντανό μουσικό γεγονός με αυτό που ακούει μετά από οποιοδήποτε μέσο ( βυνιλιο Cd flac etc )
Εσείς λοιπόν αν ήσασταν στην θέση ενός κατασκευαστή τι θα κάνατε?
Θα παράγατε συσκευές άρτιες τεχνικά που όμως δεν θα αγόραζε κανείς σε ένα blind test ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.180

τι εννοείς "κουρδίζεται" Αντώνη μου?

Τι σημαίνει "ακούρδιστη συσκευή audio"?

Sorry, αλλά η χρησιμοποιούμενη ορολογία στο "σπορ" μας δε σταματά με με εκπλήσσει!

όσο για τα γούστα των αγοραστών είναι τόσο διαφορετικά, που καλά κάνουν οι σωστοί κατασκευαστές και τους γράφουν όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Άλλοι βέβαια, επιτήδειοι, το εκμεταλλεύονται αυτό στο έπακρο.

Reaction score
140
Εσύ δεν έχεις ακούσει συσκευή που να στέλνει 50 μέτρα πίσω τις μεσαιαις ? το κάνει γιατί τεχνικά δεν μπορεί κάτι καλύτερο η το κάνει γιατί αυτό θέλει ο πελάτης ?
Αυτό εννοώ

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.527
Re: Απάντηση: η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική τα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμή με ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ακροατών ήταν και αυτή που είχε διεξάγει το Hi Fi World πριν από περίπου 8 χρόνια...
Αν μου επιτρέπεις... Αυτή όχι μόνον δεν είναι ενδιαφέρουσα δοκιμή αλλά ενδεχομένως να εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς. Αυτό διότι η δοκιμή δεν ακολουθεί κάποια αξιόπιστη διαδικασία, με την οποία μπορεί να εξαχθεί ένα αντικειμενικό συμπέρασμα. Ακόμη και τα ποσοστά που βγάζει στον πίνακα, είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά και την εξήγηση την έδωσε ο καρντάσης.

- Όπως είναι γνωστό (λέω εγώ τώρα...), η διαδικασία ενός blind test περιλαμβάνει τρία μέρη. Πρώτον, την ταυτοποίηση των προς ακρόαση αντικειμένων. Δεύτερον την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Εφόσον από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ακροατές μπορούν να ξεχωρίζουν πότε παίζει κάθε μία από τις συσκευές, προχωρούμε στο τρίτο μέρος, την αξιολόγησή των συσκευών και την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων.

Από ότι ένας κοινός νους συμπεραίνει, εάν οι ακροατές δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν "τυφλά" τις συσκευές που παίζουν, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους. Και εδώ σε θέλω μάστορα... κάτσε και βρες στα τυφλά, εάν αυτό που παίζει είναι πικάπ ή cd (ηχογραφημένο από τον ίδιο δίσκο στο ίδιο γραμμόφωνο). Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι σε μια τέτοια τυφλή ακρόαση θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι (λίγο πριν σουβλιστεί για την εθνική μας εορτή). Στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί εμπεριστατωμένα στην διαδικασία ενός blind test. Όποιος έχει διάθεση να ενημερωθεί επί των τυφλών δοκιμών, δεν έχει παρά να διαβάσει αυτό, καθώς και την προσπάθεια εφαρμογής της διαδικασίας στην πράξη, σε ένα ευχάριστο event που κάναμε εδώ στην Θεσσαλονίκη.

Αυτά με τα blind tests και φυσικά θεωρώ αυτονόητο (λέω εγώ τώρα...) ότι η διενέργεια μιας τέτοιας δοκιμής προϋποθέτει κατάλληλο χώρο, room treatment κλπ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σύγκριση δεν ακολουθεί μια διαδικασία τέτοιου είδους, είναι μια καλή ευκαιρία για κουτσομπολιό, αλλά τίποτε περισσότερο. Τα συμπεράσματα μιας ακρόασης, ακόμη κι αν προκύπτουν στο σπίτι μας στο σύστημα που γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ίσης αξίας με αυτό που έλεγε το στραβόξυλο ο Ντόχερτης, ότι δηλαδή τα γεμιστά της γιαγιάς του είναι καλύτερα από αυτά της θείας του, μπορεί δε να είναι και τα καλύτερα στον κόσμο. :137:

...

Reaction score
141
Δυστυχώς μέσα στο χάος της αγοράς και του hobby που έχουν επιβιώσει οι κόρνες, τα non-upsampling cd players και τα πικάπ είναι πολύ δύσκολο να έχεις αποκτήσει σωστές εμπειρίες και να έχεις εκπαιδεύσει το αυτί σου σωστά.
Σε ένα ιδανικό κόσμο όλοι οι ακροατές θα έπρεπε να προτιμήσουν το ίδιο.
Υπαρχει λογος που εχουν επιβιωσει.Δεν θα προσπαθησω να σε πεισω γιατι αλλα μην λες μεγαλα λογια γιατι με το περασμα του χρονου μερικα πραγματα αλλαζουν.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.910

Αν μου επιτρέπεις... Αυτή όχι μόνον δεν είναι ενδιαφέρουσα δοκιμή αλλά ενδεχομένως να εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς. Αυτό διότι η δοκιμή δεν ακολουθεί κάποια αξιόπιστη διαδικασία, με την οποία μπορεί να εξαχθεί ένα αντικειμενικό συμπέρασμα. Ακόμη και τα ποσοστά που βγάζει στον πίνακα, είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά και την εξήγηση την έδωσε ο καρντάσης.
...
Έλα μωρέ, ο Ivor έκανε ένα cool jazz event μεταξύ απεριτίφ και μαρασκίνο, να δει ο κόσμος ότι το LP12 εξακολουθεί να γ.. και να δέρνει, και πλάσαρε και τα ψηφιακά, να δει ο κόσμος ότι παίζει και στα δύο ταμπλώ. Καλά έκανε, αλλά όχι και να μας λένε ότι επειδής 5 νοματαίοι προτιμούν το βινύλιο, αυτό είναι καλύτερο από τα ψηφιακά. Κι εγώ θα ήθελα να έχω μια Citroen Traction Avant, αλλά επειδή έχει ενδιαφέρουσα πλάκα και ακαταμάχητη φιγούρα, όχι για να πάω την Ε92 με 150.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.180
Απάντηση: Re: η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική τα

Υπαρχει λογος που εχουν επιβιωσει.Δεν θα προσπαθησω να σε πεισω γιατι αλλα μην λες μεγαλα λογια γιατι με το περασμα του χρονου μερικα πραγματα αλλαζουν.
και μερικά πράγματα δεν αλλάζουν.

(κλόπι-ράιτ -> μάτριξ) :135::135::135:

Reaction score
10
Σίγουρα υπάρχει λόγος, αλλά μετά από 10 χρόνια στο χώρο έχω άποψη για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό! Και σίγουρα ΔΕΝ είναι η ηχητική τους ανωτερότητα!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.527
Re: Απάντηση: η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική τα

Έλα μωρέ, ο Ivor έκανε ένα cool jazz event μεταξύ απεριτίφ και μαρασκίνο...
Κι ο Πρόεδρος της ΕΒΒΕ κάνει events με κότσια και κοψίδια, αλλά δεν το κάνουμε θέμα. :114:

...

Reaction score
141
Σίγουρα υπάρχει λόγος, αλλά μετά από 10 χρόνια στο χώρο έχω άποψη για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό! Και σίγουρα ΔΕΝ είναι η ηχητική τους ανωτερότητα!
ok

Reaction score
4
Απάντηση: Re: η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική τα

Εσύ δεν έχεις ακούσει συσκευή που να στέλνει 50 μέτρα πίσω τις μεσαιαις ? το κάνει γιατί τεχνικά δεν μπορεί κάτι καλύτερο η το κάνει γιατί αυτό θέλει ο πελάτης ?
Αυτό εννοώ
Καλά δεν ξέρω για 50...... αλλά αν παίξει κρουστά αυτή η συσκευή θα υπερέχει :107:

Reaction score
4

....
.....
Εκεί που ποντάρει ο κάθε κατασκευαστής είναι στο γεγονός ότι κανείς δεν έχει την δυνατότητα να συγκρίνει το ζωντανό μουσικό γεγονός με αυτό που ακούει μετά από οποιοδήποτε μέσο ( βυνιλιο Cd flac etc )
Εσείς λοιπόν αν ήσασταν στην θέση ενός κατασκευαστή τι θα κάνατε?
Θα παράγατε συσκευές άρτιες τεχνικά που όμως δεν θα αγόραζε κανείς σε ένα blind test ?
Το "άρτιες τεχνικά" τι σημαίνει και πόσο κοστίζει ;

Έχω την εντύπωση που είναι εφεύρεση των "Hi-Endαδων" αυτό .
Μια σοβαρή εταιρεία δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο !

(Ερωτηση γενικά, όχι προς Σουηδάραβα :137: )

Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο.....
Ας πούμε για ηχεία.

Αυτό που σας πουλάει ο κατασκευαστής, το αξιοποιείτε πλήρως ;
Ξέρετε δηλαδή τι αγοράσατε και πως δουλεύει ;
Ακολουθείτε τους κανόνες στησίματος ;
Ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπαράγει μουσική στον δικό σας χώρο ;
Που υπερτερεί και που "πάσχει" ;
Τι θα το βελτίωνε ;
κτλ.

Επειδή οι περισσότεροι ακούμε σε σαλόνια, είναι άδικο να μιλήσουμε για ποιότητα και να ρίξουμε την ευθύνη στις συσκευές και τις ικανότητές τους.

Reaction score
0

κι εδώ είναι το ζουμί. :131:
Το Hi-Fi είναι αντικειμενικό - τεχνικό θέμα. :141:
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΕΣΟ ΜΟΥΣΙΚΗ.
ΔΕΝ <<ΠΡΕΠΕΙ>> ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.
Συμφωνώ 100000%
Τελικά όμως πως καθορίζουμε αυτό το ΠΙΣΤΑ :118:

Εδώ είναι τα δύσκολα γιατί:
α) Αν το καθορίζουμε από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά πως εξασφαλίζουμε ότι οι δύο υπό σύγκριση συσκευές έχουν μετρηθεί από το ίδιο σύστημα, με τις ίδιες συνθήκες και με την ίδια μεθοδολογία και αξιοπιστία.
Και μην μου πει κανένας τις μετράμε οι ίδιοι γιατί εγώ που θέλω να αγοράσω τελικό δεν μπορώ να βγω παγανιά και να μετρήσω όλους τους τελικούς τις οικονομικής κατηγορίας που με ενδιαφέρουν γιατί δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τις γνώσεις πιθανόν για να το πράξω.
Άρα να επιλέξω από τα φυλλάδια των τεχνικών χαρακτηριστικών; Τι αξιοπιστία, πληρότητα πληροφορίας και συγκρισιμότητα έχουν;

β) Αν το καθορίζουμε με τα αφτιά μας πως στα κομμάτια ξέρουμε ποια ήταν η αρχική ηχογράφηση προκειμένου να την αξιολογήσουμε. Που ξέρουμε τι άκουγε ο ηχολήπτης, τι αλλοίωση εισήγαγε το μικρόφωνο και τελικά τσιρίζει το μηχάνημα ή φταίει ο χώρος που έγινε η ηχογράφηση και είναι λογικό να σου παίρνει τα αυτιά; Για να μην ρωτήσω πως πρέπει να ακούγετε σωστά μια ηλεκτρική κιθάρα!
Πως βγάζω τον παράγοντα μ' αρέσει όταν εγώ ακούω και κρίνω;
Και τελικά μπας και εγώ δεν ακούω σωστά αλλά το λάθος του Χ μηχανήματος ταιριάζει γάντι στην ακουστική ανισορροπία του αυτιού μου;

Συγνώμη αν σας την χαλάω αλλά μήπως τελικά σε αυτό το χόμπι μόνη αξία έχει το μου γουστάρει, μου αρέσει, μου ταιριάζει και καθόλου δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων;;;

Status
Not open for further replies.

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.931