Έντεχνα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Έντεχνα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια...

Βρε καλομαθημενα μου, ολοι το ξενυχτησατε; το βρηκα παντως και κατεβαζω (δηλ αποθηκευω) ολες τις επιλογες σας! Δηλ σχεδον ολες γιατι μερικες (πχ Σφακιανακης) λυπουμαι, αλλα εμπιπτουν στα ορια του...ποινικου κωδικα (και ο Καλδαρας εντεχνος; νομιζα πως αλλου ανηκει...)

Reaction score
38

Βρε καλομαθημενα μου, ολοι το ξενυχτησατε; το βρηκα παντως και κατεβαζω (δηλ αποθηκευω) ολες τις επιλογες σας! Δηλ σχεδον ολες γιατι μερικες (πχ Σφακιανακης) λυπουμαι, αλλα εμπιπτουν στα ορια του...ποινικου κωδικα (και ο Καλδαρας εντεχνος; νομιζα πως αλλου ανηκει...)
Λάκη υπάρχουν και τα έντεχνα λαϊκά τραγούδια καθώς επίσης και κάποιοι τραγουδιστές όπως ο Σφακιανάκης που έχουν τραγουδήσει κάποια τραγούδια έντεχνου χαρακτήρα όπως ''Δημοσθένους λέξις'' κλπ.
Δυστυχώς και άδικα δείνουμε χαρακτηρισμούς στους τραγουδιστές με το να λέμε ο τάδε είναι λαϊκός ή απλά τραγουδιστής πίστας σταματώντας την πορεία της καριέρας του σε ένα είδος τραγουδιού και μόνο χωρίς να θέλουμε να δεχτούμε ή να παραδεχτούμε διαφορετικά ακούσματα από τον ίδιο.......

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
343
Re: Απάντηση: Έντεχνα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια...

Ποινικός κώδικας; Μου έδωσες ιδέα για ένα ωραίο νέο topic... Καλλιτέχνες και παρανομία! Αγαπητοί συντονιστές, τι λέτε?

Reaction score
38
Απάντηση: Re: Απάντηση: Έντεχνα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια...

Ποινικός κώδικας; Μου έδωσες ιδέα για ένα ωραίο νέο topic... Καλλιτέχνες και παρανομία! Αγαπητοί συντονιστές, τι λέτε?
Πολύ ωραίο θέμα Μαρία....βάλτο άμεσα!

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Λάκη υπάρχουν και τα έντεχνα λαϊκά τραγούδια καθώς επίσης και κάποιοι τραγουδιστές όπως ο Σφακιανάκης που έχουν τραγουδήσει κάποια τραγούδια έντεχνου χαρακτήρα όπως ''Δημοσθένους λέξεις'' κλπ.
Δυστυχώς και άδικα δείνουμε χαρακτηρισμούς στους τραγουδιστές με το να λέμε ο τάδε είναι λαϊκός ή απλά τραγουδιστής πίστας σταματώντας την πορεία της καριέρας του σε ένα είδος τραγουδιού και μόνο χωρίς να θέλουμε να δεχτούμε ή να παραδεχτούμε διαφορετικά ακούσματα από τον ίδιο.......
Μπορει ο Σφ. να ειπε τη "Δημοσθενους λεξη" αλλα μαλλον ετσι απεδειξε την ελαχιστοτητα του. Και φυσικα το οτι ειναι επαγγελματιας και μονον, που τραγουδα για να κτισει πισινες και να φυτευει...χορτο (ελπιζω τωρα να μην τον θεωρησουμε και ρεμπετη - λογω χορτου:135:)
Ακομη ομως δεν καταλαβα τι σημαινει "εντεχνο λαϊκο" και γιατι συνυπολογιζετε σ΄αυτο και τον Καλδαρα...

Don Mariε ευχαριστω (υπαρχει και youtubedownloader ευκολο και απλο)

Reaction score
38

Πως σου ήρθε ο Καλδάλας και ρωτάς Λάκη? από ποιό τραγούδι?:142:

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς - Χάρης Αλεξίου 1972
Στίχοι: Πυθαγόρας.
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Aπο αυτο Φαιδρα μου - ή επειδη το λεει η Αλεξιου θεωρειται εντεχνο;

ΩΩΩχ! ΚαλδαΛας εγραψα; αντε καλα...

Reaction score
38

Aπο αυτο Φαιδρα μου - ή επειδη το λεει η Αλεξιου θεωρειται εντεχνο;
Nα σε ρωτήσω γιατί δεν είναι έντεχνο τραγούδι? Η μήπως πιστεύεις πως δεν υπάρχουν λαϊκά έντεχνα τραγούδια?
Για σένα τι είναι έντεχνο αν όχι ο καλοφτιαγμένος με νόημα στίχος μαζί με καλή μουσική?

Reaction score
38

Λοιπον....Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς - Χάρης Αλεξίου 1972
Στίχοι: Πυθαγόρας.
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας

Σε αυτό το τραγούδι τους στίχους τους έχει γράψει ο Πυθαγόρας ο οποίος ήταν ήταν στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, και τη μουσική ο Απόστολος Καλδάρας.

Επανέρχομαι στο πρώτο ποστ που έγραψα όταν άνοιξα το θέμα....
Όταν η ποίηση, η μελωδία, η ερμηνεία, συναντιούνται τότε αρχίζει η απόλαυση στην ακρόαση του τραγουδιού εκτός βέβαια από την αρτιότητα του ήχου που συνάδει σε αυτή την απόλαυση και ευχαρίστηση.
Αισθάνεσαι πόσο ''ψαγμένο'' μπορεί να είναι ένα κομμάτι, ότι υπάρχει κατάθεση ψυχής και μπορεί να πηγαίνει κατευθείαν στο βάθος της καρδιάς σου, της σκέψης σου, που ανταποκρίνεται σε αισθήματα και λόγια που αδυνατείς να πεις ίσως και στα πιό αγαπημένα σου πρόσωπα....
Είναι αυτά τα τραγούδια που τα ονομάζω ''ηχητικές εικόνες''....που ψάχνουν ένα χώρο να φιλοξενηθούν....τον χώρο του μυαλού και του ονείρου.......
Aυτό το τραγούδι κινείται στο χώρο του μύθου μιας και μιλάει για τον ''μαρμαρωμένο Βασιλιά'' του ονείρου, της εικάσίας κλπ.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα τραγούδια ''Θα κεντήσω'' Μουσική: Μάνος Λοϊζος Στίχοι:Λευτέρης Παπαδόπουλος και το ''ήτανε μια φορά μάτια μου'' Μουσική : Σταύρος Ξαρχάκος Στίχοι : Κώστας Φέρρης -αυτός με το ''ρεμπέτικο''.:126:

Έντεχνο τραγούδι λέγεται αυτό που μιλάει απευθείας στην ψυχή του ανθρώπου μέσω της εικόνας που σχηματίζει το μυαλό συνιρμικα...(της καλής εικόνας)

Reaction score
38

Η Χαρούλα είναι μια τραγουδίστρια που έχει τραγουδήσει από λαϊκά τραγούδια της καθημερινότητας μέχρι και έντεχνα τραγούδια.......

Reaction score
38

Ο Απόστολος Καλδάρας επί της ουσίας ήταν λαϊκός συνθέτης όμως παρόλα αυτά στο συγκεκριμένο κομμάτι ξεφεύγει μουσικά και γενικότερα ο δίσκος από το καθαρό λαϊκό τραγούδι....
Μια ματιά εδώ παρακαλώ...
http://www.amity.gr/mousika/mikraasia/mikraasiadoc.html

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Μαλλον διαφωνουμε (και παλι) στην ερμηνεια του ορου "εντεχνο". Εσυ θεωρεις ως τετοιο "αυτό που μιλάει απευθείας στην ψυχή του ανθρώπου μέσω της εικόνας που σχηματίζει το μυαλό συνειρμικα...(της καλής εικόνας)" (και ποιος διαφωνει αλλωστε) ενω εγω τον ερμηνευω (τον όρο) συμφωνα με την εννοια που δινουμε στο σημερινο ειδος του "εντεχνου τραγουδιου", αυτο δηλ που ξεφευγει και ξεχωριζει απο την μουσικη διασκεδασης, χρησιμοποιωντας και αναμειγνυοντας πολλα και διαφορετικα ειδη μουσικης (απο εθνικ στοιχεια εως ροκ και ρεμπετικο) αλλα παντοτε κι "αυτό ... μιλάει απευθείας στην ψυχή του ανθρώπου μέσω της εικόνας που σχηματίζει το μυαλό συνειρμικα...(της καλής εικόνας). Ηγουν, τουτεστιν, δηλαδη με απλα λογια, κατι που να εχει και λιγο γουστο μεσα του. Και η Αλεξιου ειναι καλη αλλα με την τρεχουσα ερμηνεια του ορου θεωρειται λαϊκη και οχι εντεχνη (κι ας ειπε και ενα 'Δι΄ευχων" ροκιζον). Αλλωστε, στην εποχη του πχ ο Λοϊζος δεν θεωρουνταν "εντεχνος" γιατι απλα δεν ειχε ...εφευρεθει ο ορος! Σημερα θεωρειται ως τετοιος. Νομιζω...

Παρεπιμπτοντως για τον Καλδαρα εχω την ιδια γνωμη που ειχε κι ο Τσιτσανης (αυτουνου φυσικα η γνωμη βαραινει, οχι η δικη μου), την οποια ειμαι βεβαιος πως την ξερεις...

Reaction score
38

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - Ένας πολυσύνθετος καλλιτέχνης

Στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος ή θεατρικός συγγραφέας, ο Πυθαγόρας ήταν καλλιτέχνης από την φύση του. Με ό,τι κι αν καταπιάστηκε, η τέχνη του είχε κέντρο τον άνθρωπο.
Έγραψε τραγούδια για την καθημερινότητα μιλώντας απλά και γι’ αυτό αγαπήθηκε από τον κόσμο. Έγραψε ελαφρολαϊκά, λαϊκά, έντεχνα, και παρουσίασε ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών. Ο δίσκος «Μικρά Ασία» είναι από τους σημαντικότερους του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Ο Πυθαγόρας ήταν μάστορας της λαϊκής γλώσσας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λαϊκός ποιητής.
http://taximi.matia.gr/bios/py8agoras.htm

Reaction score
7
Να προσθέσω επίσης και τον Μητροπάνο στους μη έντεχνους. Λαικός τραγουδιστής με τα ούλα του. (Και του καλού λαικού όχι του λαικού της παραλιακής)

Reaction score
38
Απάντηση: Re: Έντεχνα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια...

Να προσθέσω επίσης και τον Μητροπάνο στους μη έντεχνους. Λαικός τραγουδιστής με τα ούλα του. (Και του καλού λαικού όχι του λαικού της παραλιακής)
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=61778 :126:

Reaction score
38

[reliops=Ηρθε βοριάς ήρθε νοτιάς-Ηλίας Λιούγκος-Μάνος Χατζιδάκις][youtube]ukjgrIkLFms&feature=related[/youtube][/reliops]
:607:

Reaction score
38

[reliops=Κάπου υπάρχει η αγάπη μου - Νάνα Μούσχουρη (Μάνος Χατζιδάκις)][youtube]G51LF1Q8Pig&feature=related[/youtube][/reliops]

Reaction score
0

εντεχνο ειναι το ειδος που τροφοδοτει τη ψυχη και ξυπναει τα συναισθηματα.ειναι αυτο που θα με ταξιδεψει , θα με συγκινησει και θα με παει στα μεγαλυτερα και ομορφοτερα ταξιδια του μυαλου.στο εντεχνο ανηκει η καθε μορφη τεχνης.ειναι αυτο που θα αντεξει στο χρονο και οταν το δω η το ακουσω μετα απο 10 χρονια θα με συγκινησει οπως την πρωτη φορα.εντεχνο ειναι η ποιοτητα με το ταλεντο,ειναι αυτο το κατι που προικισε η φυση καποιους ανθρωπους και δε μπορει να διδαχθει.ακριβης ορισμος πιστευω δεν υπαρχει.το νιωθουμε στη ψυχη μας οταν το δουμε η το ακουσουμε.ειναι αυτο το κατι που μας ερεθιζει τις αισθησεις.είναι η έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φαντασίας.
καπου ειχα διαβασει καποτε το εξης:οι ερμηνειες εχουνε να κανουνε με τις ψυχες των ανθρωπων.ειναι αυτο που ο καλλιτεχνης βαζει περα απο τα λογια.δεν μπορει κανεις να του το διδαξει,ειναι οταν ο αλλος ο θεατης ο ακροατης νιωθει οτι δεν ειναι μονος.

http://www.youtube.com/watch?v=H72DPftNv4Q

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.031
Members
38.279
Νεότερο μέλος
Akrapovic