Αγορά νέων ηχείων

Reaction score
14.362
Mετρησε με HK 980 127 db?
Φαντασου να ειχε και HK 990 τι θα μετραγε...!
Κοίταξε βασικά τα 127 db είναι μέσα στις κατασκευαστικές προδιαγραφές της εταιρείας για το συγκεκριμένο ηχείο κ γιαυτό και αναφέρεται στο φυλλάδιο της.
Μπορείς πολύ απλά να ρίξεις μιά ματιά για να δείς κ μόνος σου ότι όταν τα αυτιά σου πονάνε από την ένταση αυτό συνεπάγεται αυτόματα και μεγάλο αριθμό DB..
Τώρα αν μπούμε στην λογική ότι η κάθε εταιρεία παραφουσκώνει τις τιμές τότε πολύ απλά η συζήτηση είναι αδιέξοδη.

Reaction score
14.362
Μετρήσεις χωρίς την παραμικρή αξία, αφού και μόνο ο συντονισμός του χώρου σε ένα στενό φάσμα συχνοτήτων μπορεί να είναι 15 db επάνω.
Δεν συμφωνώ γιατί αν θα δείς στην αμερική κ γενικά σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ώς στόχο τον διαγωνισμό Db SPL.
Συνήθως με αυτοκίνητα.
Εχεις δεί σε κάποια συγκέντρωση αυτή η μέτρηση να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο?
Οχι βέβαια..
Δεν χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση
Οταν περνά κάτω από το σπίτι σου ένα καλό boom car με 4 15" sub κ ξεκινά τον χορό όλη η επίπλωση του σπιτιού σου, δεν χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση για να καταλάβεις ότι αυτή η ένταση σε μετρήσιμο μέγεθος σημαίνει πολλά μα πολλά DB.
Τώρα αν θα μου πείς ότι είναι ανούσιο τόσο μπάσο θα σου πώ ότι μπορεί κ να είναι, όμως εδώ συζητάμε για τις δυνατότητες απόδοσης ενός ηχείου ή συστήματος, κ όχι για την χρησιμότητά του.
Αυτό είναι υποκειμενικό, κ έχει να κάνει με την φιλοσοφία σχεδιασμού του κάθε κατασκευαστή ηχείων.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ηχεία με 10 λίτρα καμπίνα με woofer 6,5" δηλαδή λίγο μεγαλύτερα από τα ακουστικά marshall που έχω εγώ κ ακούνε μουσική.
Μόνο που αυτά τα ηχεία για να ακούσεις ιταλική sonata με σόλο φλάουτο είναι μιά χαρά..
Δεν μπορείς να ροκάρεις ούτε να ακούσεις Hip Hop, ούτε Disco, ούτε κ το Carmina burana αν είσαι classic fanatic.
Αν πάς να το κάνεις οδηγώντας τα με τον πανάκριβο λαμπάτο 2 x 50 Watt κ έχεις την εντύπωση ότι ακούς όλο το κομμάτι με έμφαση σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων που ο δημιουργός έχει περάσει μέσα στο κομμάτι τότε έχεις πρόβλημα..
Ο κατασκευαστής του μοντέλου B & W Silver Signature όταν σχεδίασε κ μελέτησε τις προδιαγραφές του ηχείου σκεπτόμενος την χρήση για την οποία προορίζεται δεν νομίζω να σκέφτηκε τους ακροατές Rock, Metal,Trance, Hip Hop, House, Disco, ακόμα και Jazz, Αυτούς μπορεί να τους σκέφτηκε με τα μεγαλύτερα μοντέλα τους 804 802 801 κλπ.
Μόνο που αυτά έχουν κόστος αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Οπότε αυτός που θέλει να ακούσει το another one bites the dust, ή το another brick in the wall, ή το take five (Jazz) κ τόσα άλλα αν απευθυνθεί σε ηχεία ποιοτικά βιβλιοθήκης με ποιοτικά μεγάφωνα 6,5" 7" 8" αρκετών εκατοντάδων ευρώ θα έχει το αποτέλεσμα που θα έχει κ ο οδηγός μιάς αστραφτερής ολοκαίνουργιας Mercedes A class με 17 αερόσακκους δεκάδες ηλεκτρονικά βοηθήματα κλπ όταν πάει να συμμετάσχει στην ανάβαση ριτσώνας κ έχει την απαίτηση να ακολουθήσει το Peugeot 106 Rallye KitCar με τα τετραπετάλουδα, τα ξερά sparco κ το χαμήλωμα cart.
Εκαστος στο είδος του.
Πρίν κριθεί ένα ηχείο θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι απαιτήσεις κ οι προτιμήσεις του κοινού κ να κριθεί βάσει αυτού κ με αντίστοιχο ανταγωνισμό κ με αντίστοιχα ακούσματα σε δοκιμή.
Ο κάθε κατασκευαστής έχει το δικό του κοινό με τα δικά του ακούσματα, κ εκεί απευθύνεται το κάθε μοντέλο της γκάμας τους ξεχωριστά..

Last edited:

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.713
Κοίταξε βασικά τα 127 db είναι μέσα στις κατασκευαστικές προδιαγραφές της εταιρείας για το συγκεκριμένο ηχείο κ γιαυτό και αναφέρεται στο φυλλάδιο της.
Μπορείς πολύ απλά να ρίξεις μιά ματιά για να δείς κ μόνος σου ότι όταν τα αυτιά σου πονάνε από την ένταση αυτό συνεπάγεται αυτόματα και μεγάλο αριθμό DB..
Τώρα αν μπούμε στην λογική ότι η κάθε εταιρεία παραφουσκώνει τις τιμές τότε πολύ απλά η συζήτηση είναι αδιέξοδη.
Πιστεψε με δουλευω 25 χρονια σερι σε club και εχω ακουσει ΤΑ ΣΕΤ απο jbl και Meyer μεχρι AXYS με μεγαφωνα Precision Devises, Νεxo, Εlectro Voices και Peavey εχω νιωσει πολυ καλα τι σημαινει db χιλιαδες watt και γκαζι!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Δεν συμφωνώ γιατί αν θα δείς στην αμερική κ γενικά σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ώς στόχο τον διαγωνισμό Db SPL.
Συνήθως με αυτοκίνητα.
Εχεις δεί σε κάποια συγκέντρωση αυτή η μέτρηση να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο?
Οχι βέβαια..
Δεν χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση
Το αν συμφωνείς ή όχι, την στιγμή που τα θέματα αυτά είναι επιστημονικά δεδομένα και δεν έχει να κάνει αν πίνεις τον καφέ σου με ολίγη ή σκέτο, μικρή σημασία έχει.

Μιας και αναφέρθηκες στους διαγωνισμούς SPL να σε ενημερώσω και για αυτούς...
Και βέβαια η μέτρηση γίνεται σε πολύ αυστηρά διαμορφωμένο χώρο. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Εκεί όλα τα υλικά που προσφέρουν έστω και ελάχιστη απορροφητικότητα ή ελαστικότητα έχουν αφαιρεθεί και στην θέση τους έχουν μπει εντελώς άκαμπτες μεταλλικές κατασκευές.

Η όλη λογική του στησίματος για το σύστημα του αυτοκινήτου είναι να συντονίζει αυστηρά σε πολύ περιορισμένο εύρος συχνοτήτων για να έχεις μέγιστη πίεση. Αυτό που ονομάζεται boom-box ηχείο.
Μάλιστα κάποιοι επιλέγουν να διαγωνιστούν με τόνους συχνοτήτων μόνο εκεί που έχει συντονιστεί για μέγιστη στάθμη το σύστημα και όχι με μουσική.
Ποιο επιστημονική προσέγγιση δεν γίνεται όπως βλέπεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Ο άνθρωπος ζήτησε 2 ηχεία , μέχρι 500 ευρώ για μικρό χώρο.
Το καταλάβατε ?
Καινούριος στην σελίδα εεε...:):):)
Έχεις δει να ανοίγει θέμα και οι απαντήσεις μετά τις τρεις-τέσσερις πρώτες να είναι σχετικές;

Reaction score
14.362
Πιστεψε με δουλευω 25 χρονια σερι σε club και εχω ακουσει ΤΑ ΣΕΤ απο jbl και Meyer μεχρι AXYS με μεγαφωνα Precision Devises, Νεxo, Εlectro Voices και Peavey εχω νιωσει πολυ καλα τι σημαινει db χιλιαδες watt και γκαζι!!!
Είμαι απόλυτα σίγουρος για σένα όσο και γιά όλους όσους εκφέρουν άποψη εδώ μέσα, άσχετα αν ομιλούν υπό την κάλυψη της όποιας επιστημονικής τους ιδιότητας (αν υπάρχει) ή απλώς από πολυετή εμπειρία, ιδιωτική / προσωπική, ή επαγγελματική, ότι αυτά που λέμε τα λέμε υπεύθυνα.
Εχω κ εγώ δουλέψει DJ παλαιότερα σε club στην λούτσα, παγκράτι, νέα φιλαδέλφεια, κ ίσως μου έχει μείνει από τότε η υψηλή κ χορταστική στάθμη ακρόασης ιδιαίτερα στα αγαπημένα κομμάτια..
Τα EV και τα JBL ήταν τα αγαπημένα μου, κ ιδιαίτερα τα Cerwin Vega τα υπογούφερ των 21"..

ΥΓ. Σε καμμία περίπτωση δεν υποβίβασα το γνωσιακό σου υπόβαθρο, και τις όποιες εμπειρικές δεξιότητες έχεις, όχι μόνο εσύ, αλλά κ ο οποιοσδήποτε εδώ μέσα εκφέρει άποψη.
Αυτό δεν με χαρακτηρίζει γενικότερα ώς άνθρωπο (η αγένεια) εννοώ.
Απλώς απάντησα αποτυπώνοντας την καθαρά υποκειμενική μου άποψη όσον αφορά αυτά που εγώ έχω βιώσει.:)

Reaction score
14.362
Το αν συμφωνείς ή όχι, την στιγμή που τα θέματα αυτά είναι επιστημονικά δεδομένα και δεν έχει να κάνει αν πίνεις τον καφέ σου με ολίγη ή σκέτο, μικρή σημασία έχει.

Μιας και αναφέρθηκες στους διαγωνισμούς SPL να σε ενημερώσω και για αυτούς...
Και βέβαια η μέτρηση γίνεται σε πολύ αυστηρά διαμορφωμένο χώρο. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Εκεί όλα τα υλικά που προσφέρουν έστω και ελάχιστη απορροφητικότητα ή ελαστικότητα έχουν αφαιρεθεί και στην θέση τους έχουν μπει εντελώς άκαμπτες μεταλλικές κατασκευές.

Η όλη λογική του στησίματος για το σύστημα του αυτοκινήτου είναι να συντονίζει αυστηρά σε πολύ περιορισμένο εύρος συχνοτήτων για να έχεις μέγιστη πίεση. Αυτό που ονομάζεται boom-box ηχείο.
Μάλιστα κάποιοι επιλέγουν να διαγωνιστούν με τόνους συχνοτήτων μόνο εκεί που έχει συντονιστεί για μέγιστη στάθμη το σύστημα και όχι με μουσική.
Ποιο επιστημονική προσέγγιση δεν γίνεται όπως βλέπεις.
Κοίτα αυτό που λές, είναι σωστό ώς θεωρία, κ γιαυτό το υιοθετούν ώς προδιαγραφές ή προϋποθέσεις.
Σαφώς κ θα μιλάς εκ πείρας, δηλαδή θα έχεις παρακολουθήσει από κοντά κάποιον διαγωνισμό εδώ στην ελλάδα..
Εγώ αν εξαιρέσεις τα αυτοκίνητα της πρώτης κατηγορίας δηλαδή τα αυτοκίνητα ηχεία, τα οποία όπως λές υποθετικά πληρούσαν τις όποιες προδιαγραφές, τα υπόλοιπα αν έχεις δεί είναι απλά αυτοκίνητα με door panel εταζιέρα ενισχυμένη κ όλα τα υπόλοιπα.
Μαζί με ένα φίλο μου είχαμε παέι επειδή αυτός συμμετείχε με ένα SMART με door panel 4 8ιντσα σε κάθε πόρτα κ 2 15" woofer ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.
Μετρήθηκε κανονικά φυσικά από τους ειδήμονες μετρητές με όλη την τεχνική δυνατότητα που τους επέτρεπε ο εξοπλισμός τους κ φυσικά δεν κέρδισε.
Ομως για τα μικρά αυτοκίνητα είχε καλή κατάταξη..
Εχω φωτογραφίες να δείς την κατασκευή κ αν θές να σου τις στείλω να τις δείς.
Ούτε αυτός ούτε οι περισσότεροι που συμμετείχαν είχαν ειδικά τροποποιημένο αυτοκίνητο.
Μόνο οι πρώτοι.
Οι περισσότεροι είχαν αυτοκίνητα με εσωτερικούς καθρέπτες, υποβραχιόνια, ζώνες ασφαλείας, άλλος δερμάτινο σαλόνι, άλλος υφασμάτινο, τεράστια ακουστική διαφορά το δέρμα από το ύφασμα.
Αυτό δεν τους εμπόδισε να μετρηθούν κανονικά, όπως κ έκαναν, ούτε αποκλέιστηκαν λόγω ελλειπών προδιαγραφών, απεναντίας πήραν αποτέλεσμα μέτρησης, κ γνωρίζουν πόσα DB έπιασαν.
Τώρα αν το αποτέλεσμα ήταν κακό σε σχέση με αυτούς που είχαν ειδικά τροποποιημένα αυτοκίνητα αυτό ενδιαφέρει αυτούς κ τις φιλοδοξίες τους.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα βίντεο ενός αυτοκινήτου που έπιασε 149.7 DB κ αν παρατηρήσεις εσύ κάποια "ειδική" τροποποίηση πές μου κ εμένα..

Φυσικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής με 183 DB είναι αυτός με αυτοκίνητο εξαιρετικά τροποποιημένο.
Είναι λογικό για τέτοιες στάθμες.
Ομως για 120 130 πολύ πιό απλές κατασκευές τα μαζεύουν εύκολα..

[DOUBLEPOST=1539108192][/DOUBLEPOST]
Ο άνθρωπος ζήτησε 2 ηχεία , μέχρι 500 ευρώ για μικρό χώρο.
Το καταλάβατε ?
Sorry, έχεις απόλυτο δίκιο.. Επεκτάθην ούκ ολίγον.
Απλώς παρασύρθηκα με την μία απάντηση πάνω στην άλλη:(
You know..:)

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.713
Είμαι απόλυτα σίγουρος για σένα όσο και γιά όλους όσους εκφέρουν άποψη εδώ μέσα, άσχετα αν ομιλούν υπό την κάλυψη της όποιας επιστημονικής τους ιδιότητας (αν υπάρχει) ή απλώς από πολυετή εμπειρία, ιδιωτική / προσωπική, ή επαγγελματική, ότι αυτά που λέμε τα λέμε υπεύθυνα.
Εχω κ εγώ δουλέψει DJ παλαιότερα σε club στην λούτσα, παγκράτι, νέα φιλαδέλφεια, κ ίσως μου έχει μείνει από τότε η υψηλή κ χορταστική στάθμη ακρόασης ιδιαίτερα στα αγαπημένα κομμάτια..
Τα EV και τα JBL ήταν τα αγαπημένα μου, κ ιδιαίτερα τα Cerwin Vega τα υπογούφερ των 21"..

ΥΓ. Σε καμμία περίπτωση δεν υποβίβασα το γνωσιακό σου υπόβαθρο, και τις όποιες εμπειρικές δεξιότητες έχεις, όχι μόνο εσύ, αλλά κ ο οποιοσδήποτε εδώ μέσα εκφέρει άποψη.
Αυτό δεν με χαρακτηρίζει γενικότερα ώς άνθρωπο (η αγένεια) εννοώ.
Απλώς απάντησα αποτυπώνοντας την καθαρά υποκειμενική μου άποψη όσον αφορά αυτά που εγώ έχω βιώσει.:)
Βρε δεν τρεχει τιποτα ολοι να βοηθησουμε προσπαθουμε ασχετα αν το θρεντ πηρε αλλη τροπη μια καλη συμβουλη παρε τον ενισχυτη σου παραμασχαλα πηγαινε στα μαγαζια που πουλανε hi fi κανε demo ακουσε οσα ηχεια μπορεις και βγαλε αποτελεσμα, μην βιαστεις αν σου αρεσουν οι εντασεις και τα πολλα db απο oτι εχω καταλαβει ισως ενας επαγγελματικος τελικος που κυκλοφορουν πολλοι εκει εξω και ενα ζευγος για επαγελματικη χρηση ισως σε καλυψουν περισοτερο στο λεω για να αποφυγεις της ζημιες και τα καψιματα, υπαρχουν κινεζιες οικονομικες που το λεει ψυχη τους.

Αν παλι απογοητευθεις απο αυτα που θα ακουσεις και δεν βρεις αυτο που θες κανε υπομονη μαζεψε χρηματα μηπως κινηθεις σε καλυτερες σειρες ηχειων!

Reaction score
14.362
Βρε δεν τρεχει τιποτα ολοι να βοηθησουμε προσπαθουμε ασχετα αν το θρεντ πηρε αλλη τροπη μια καλη συμβουλη παρε τον ενισχυτη σου παραμασχαλα πηγαινε στα μαγαζια που πουλανε hi fi κανε demo ακουσε οσα ηχεια μπορεις και βγαλε αποτελεσμα, μην βιαστεις αν σου αρεσουν οι εντασεις και τα πολλα db απο oτι εχω καταλαβει ισως ενας επαγγελματικος τελικος που κυκλοφορουν πολλοι εκει εξω και ενα ζευγος για επαγελματικη χρηση ισως σε καλυψουν περισοτερο στο λεω για να αποφυγεις της ζημιες και τα καψιματα, υπαρχουν κινεζιες οικονομικες που το λεει ψυχη τους.

Αν παλι απογοητευθεις απο αυτα που θα ακουσεις και δεν βρεις αυτο που θες κανε υπομονη μαζεψε χρηματα μηπως κινηθεις σε καλυτερες σειρες ηχειων!

Καλησπέρα..
Μάλλον από την απάντησή σου κατάλαβα οτι με μπέρδεψες με το. Antonis1197 που άνοιξε το θρεντ αναζητώντας ηχεία μέχρι 500 ευρώ κλπ.
Εγώ έχω κ καλό τελικό κ ηχεία μεγάλα.
Μάλλον από λάθος απάντησες σε μένα.
Γράψαμε κ πολλά οπότε χάθηκε λίγο η μπάλα:).
Αν ανατρέξεις πρίν κ ξαναδείς την σειρά των τοποθετήσεων θα δείς αυτά που έχω γράψει εγώ δεν αναφέρονται σε αναζήτηση ηχείων κλπ..
Anyway φιλικά πάντα.. ;)
:drinks:

Reaction score
14
Λοιπόν παιδιά καλησπέρα!!

Επαναφέρω λίγο το θέμα στην τάξη....

Διάβασα όλα αυτά που γράφετε και όλες τις καλοδεχούμενες συμβουλές από τις εμπειρίες σας και τον χρόνο που έχει αφιερώσει ο καθένας στο άθλημα....
ΑΛΛΑ επειδή το άθλημα ΔΕΝ τελειώνει ποτέ ,όπως και το καλό ηχείο ,παρά μόνο το μπάτζετ ,έπρεπε να πάρω μια απόφαση και γρήγορα γιατί τα ηχεία που είχα ήταν ένα βήμα πριν το μνημόσυνο ,ΟΠΟΤΕ... πήρα παραμάσχαλα τον ενισχυτή (αντικειμενικό κριτήριο γιατί αυτός υπάρχει προς το παρόν) και πήγα και άκουσα τα jbl arena 180 των 576 € και ένα ζευγάρι focal των 940 €.
Είχα ακούσει και διάφορα άλλα μέσω ίντερνετ και είχα διαβάσει αμέτρητες κριτικές... ήθελα να ακούσω και ένα ζευγάρι των 800 -900 € .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Τα jbl ήξερα από την αρχή ότι δεν θα μου δώσουν χαρισματικό ακουσμα στις ψιλές ,αλλά θα ''γεμίσουν'' τον χώρο μου από μπάσο σχετικά και θα έχω και ένα vintage άκουσμα μιας και παίζω και lp.
Τα focal που άκουσα σαφώς είχαν ακριβέστερο ήχο και μπήκα στον πειρασμό να τα αγοράσω και ας έδινα παραπάνω χρήματα ΑΛΛΑ ξυπνούσαν λίγο πιο αργά ακόμα και με καλύτερο ενισχυτή ,δεν είχαν το ''βαρύ'' μπάσο των jbl και επίσης ο χώρος μου δεν έχει την ίδια ακουστική οπότε το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα πιο φτωχό στο σπίτι μου για να επενδύσω σε παραπάνω χρήματα προς το παρόν και με τον συγκεκριμένο ενισχυτή ,οποτε σκεφτηκα όταν θα αλλάξω ενισχυτή και θέλω κάτι καλύτερο από ήχεία που σίγουρα θα θελήσω ,να κάνω μια αγορά άνω του χιλιάρικου και να κάνω προς το παρόν την δουλειά μου με τα jbl που για τα χρήματα τους είναι μια τίμια αγορά.
Οπότε τα αγόρασα και ήδη παίζουν επάνω....

Από εντυπώσεις....
.... είναι ότι περίμενα να ''πάρω ηχητικά '' στον χώρο μου ... (value from money)
....κλάσεις ανώτερα από τα σκουπίδια που είχα καταλήξει να ακούω .....
....να είμαστε καλά να αναβαθμίζουμε....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.989
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas