Ακουστικη χωρου και μετρηση RT60

Reaction score
2.174
Ετοιμαζομαι να φτιαξω τον χωρο μου κυριως για home cinema αλλα και που και που για καμμια μουσικη.
Θα ελεγα 90-10%
Επειδη ειμαι 100% συμφωνος με την αποψη οτι σε καθε περιπτωση ακουμε τον χωρο περισσοτερο απο καθε αλλο κομματι της αλυσιδας του ηχοσυστηματος εχω σκοπο να προσεξω τον χωρο οσο το γινεται περισσοτερο μια που ειναι ο πιο οικονομικος τροπος να βελτιωσεις τον ηχο σε ενα συστημα (λεμε τωρα).
Δεν εχω αυταπατες για ρεαλιστικες σταθμες τουλαχιστον οχι σε αυτη τη φαση.
Για αυτο το λογο εχω σκοπο να βλεπω τις ταινιες κατα κυριο λογο με ενεργοποιημενο το night mode του ενισχυτη.

Ο χωρος ειναι 4.20Χ3.90Χ3.20 και το συστημα αποτελειται απο ενισχυτη Yamaha RX-V3067, ηχεια Roister Silk 100, Naim IBL και προσωρινα ενα φτηνο 10" subwoofer Pure Acoustics XP10-150 και συντομα ενα ακομα 10" peerless XLS10 + Passive Radiator και ενα κεντρικο ηχειο.
Ο σκοπος ειναι το τελικο συστημα να ειναι 5.2.4 αλλα με χαμηλο μπατζετ.

Livingroom.png

Κατι που δεν φαινεται στο σχεδιο που δεν ξερω αν εχει καμια σημασια ειναι οτι ενω οι τοιχοι ειναι κλασσικα ολοι τουβλο υπαρχουν δυο ιδιεταιροτητες.
Η μια ιδιεταιροτητα ειναι οτι πισω απο την τηλεοραση υπηρχε μια πολυ μεγαλη διπλη συρρομενη πορτα η οποια εχει κλεισει με γυψοσανιδα και εχει διαστασεις περιπου 1.80Χ2.00Χ0.25. Την καμπινα που δημιουργει η γυψοσανιδα θα μπορουσα να την εκμεταλευτω κανοντας την helmholtz resonator αν χρειαστει.
Η δευτερη ιδιεταιροτητα ειναι μια αισθητικη προσθηκη ακατεργαστης πετρας στην πισω δεξια γωνια παχους περιπου 10εκατοστων με ακανονιστο σχημα που λειτουργει κατα καποιο τροπο σαν διαχυτηρας.

Η ερωτηση εχει να κανει με την ακουστικη του χωρου και τις μετρησεις που εχω σκοπο να κανω οι οποιες δυστυχως λογω ανυπαρκτου μπατζετ θα ειναι με πενιχρα μεσα.
Κατ αρχην θελω να μου πει καποιος αν ειναι εφικτη η μετρηση RT60 χωρις καλιμπραρισμενο μικροφωνο (εχω στην διαθεση μου 3 διαφορετικα Video mics, ενα Zoom H1, το μικροφωνο του Yamaha και ενα ντεσιμπελομετρο) αλλα θα ηθελα να ακουσω και μια εκτιμιση οσον αφορα την ακουστικη του εν λογω χωρου και κατα ποσο θα επηρεαστει (θετικα η αρνητικα) απο την μεγαλη διπλη πορτα εμπρος αριστερα, η οποια θα ειναι μονιμα ανοιχτη και απο την εξ ισου μεγαλη μπαλκονοπορτα εμπρος δεξια η οποια μπορουμε να θεωρησουμε οτι θα ειναι μονιμα κλειστη (αλλα θα εχει αλλες ακουστικες ιδιοτητες σε συγκριση με τους τοιχους).
Επισης αν δεν με απασχολει ιδιεταιρα η ακριβεια στην μετρηση ποσο off μπορει να ειναι η μετρηση μεταξυ 30-10.000Hz αν χρησημοποιησω ενα (η ολα) απο τα μικροφωνα που εχω απλα για να δω την ακουστικη του χωρου?
Ξανατονιζω δεν περιμενω να δω την ακριβη αποκριση συχνοτητας του συστηματος στο χωρο για να κανω ισοσταθμιση (αυτην θα την αφησω για την ωρα στα χερια του YPAO) αλλα μονο την επιδραση του χωρου με πρωτη προτεραιοτητα τους χρονους αντιχησης και τα room modes με σκοπο την βελτιωση τους.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.744
Ενδιαφέρον και πολύπλοκο πρότζεκτ. ;)

Βάσει διαστάσεων, υπολόγισες τα μοουντς του χώρου σε τι συχνότητες πέφτουν;

Reaction score
2.174
Ενδιαφέρον και πολύπλοκο πρότζεκτ. ;)

Βάσει διαστάσεων, υπολόγισες τα μοουντς του χώρου σε τι συχνότητες πέφτουν;
Nαι, 40.5, 43.5, και 53Hz θεωρητικα.
Υπολογιζω ομως οτι στην πραξη η μεγαλη πορτα στην γωνια θα επηρεασει.

To παλιο μου ντεσιμπελομετρο δεν το εβρισκα πουθενα και πηρα ενα αλλο απο το ebay. Δεν εχει ερθει ακομα και οι μονες μετρησεις που εχω κανει ειναι με μια εφαρμογη στο κινητο μου που ομως δεν εχει καθολου ακριβεια και δεν μετραει τιποτα στα ακρα του φασματος.

Οποτε η που θα κανω μετρησεις με καποιο απο τα μικροφωνα που εχω (η θα τα δοκιμασω ολα) η που θα περιμενω να ερθει το ντεσιμπελομετρο. Και παλι ομως με το ντεσιμπελομετρο μονο αποκριση συχνοτητας μπορω να μετρησω.

Η ερωτηση λοιπον ειναι, μπορω να κανω μετρησεις με τα μικροφωνα που εχω για το RT60?

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.744
Μπορείς να δοκιμάσεις, αλλά δε θα είναι σωστές, αυτό είναι δεδομένο.

Επίσης είναι δεδομένος ο χώρος, και βλέπω λίγα περιθώρια επεμβάσεων σε τοίχους, μάλλον τίποτα στις γωνιές.

Οπότε, μένει το ταβάνι, κι αφού τα μοουντς είναι από 40 έως 50 χονδρικά, θα πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς κάτι στο ταβάνι που να πιάνει σ'αυτό το φάσμα.

Άρα μπορείς να ξεκινήσεις αυτό το έργο, ανεξαρτήτως ηχείων και μετρήσεων.

Επίσης, το έργο των διαχυτικων επεμβάσεων στις λίγες διαθέσιμες επιφάνειες των τοίχων, γίνεται με ασφάλεια χωρίς την ανάγκη μετρήσεων.

Επίσης το κρος των σαμπ μπορεί να γίνει σε αυτό το σημείο των προβλημάτων, για τους λόγους που έχω ήδη αναλύσει, όπως έκανε ο ντιμιφουτ.

Προφανώς ο χώρος σου έχει 3 κοντινές διαστάσεις και το γνωστό "μπουμαρισμα" στην περιοχή 40-50 θα είναι δεδομένο αν δε κάνεις κάτι.

Άρα, ξεκινάς και χωρίς μετρήσεις την προσπάθεια για τους χρόνους αντηχησης, και βλέπουμε.

Αυτές τουλάχιστον είναι οι πρώτες σκέψεις μου.

Reaction score
2.174
Μπορείς να δοκιμάσεις, αλλά δε θα είναι σωστές, αυτό είναι δεδομένο.
Απο τη στιγμη που σε μια μετρηση RT60 το ζητουμενο ειναι οι χρονοι αντιχησης θελω να πιστευω οτι η ακριβεια στον αξονα της αποκρισης (που θα επηρεαστει φυσικα απο το μη καλιμπραρισμενο μικροφωνο) δεν ειναι τοσο σημαντικη οσο η ακριβεια στον αξονα του χρονου (που λογικα δεν επηρεαζεται απο την ακριβεια του μικροφωνου στο ακουστικο φασμα).
Κανω λαθος?
Αν δεν κανω λαθος τοτε η μετρηση ακομα και με λαθος μικροφωνο θα μου δωσει μια ταξη μεγεθους οσον αφορα τον τροπο που θα πρεπει να κινηθω.

Reaction score
1.532
Φερέ τον κυρίως καναπέ μισο μέτρο μπροστά γιατί μαμας την αίσθηση surround όπως είσαι.

Reaction score
6.520
Εγω σε κατοικισιμο χωρο με σκοπο περιορισμενων επεμβασεων δε θα μετραγα καν, ποιος ο λογος αλλωστε, υπαρχουν καποιες πεπατημενες που μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως βασικες αρχες οι οποιες μπορουν να χρησιμοποιηθουν οτι και να μετρησεις...

Α και οι ανοιχτες πορτες εχεις απωλεια χαμηλου , αλλα και βελτιωμενους χρονους αντιχησης ομως :D

Last edited:

Reaction score
2.174
Φερέ τον κυρίως καναπέ μισο μέτρο μπροστά γιατί μαμας την αίσθηση surround όπως είσαι.
Οταν βλεπω ταινια τον τραβαω καμια 30αρια ποντους μπροστα και ειναι σχετικα ΟΚ.

Reaction score
2.174
Είσαι βέβαιος για το .4;
Oχι. Δεν ειμαι καθολου βεβαιος αφου δεν το εχω δοκιμασει ακομα. Μπορει να ειναι ΟΚ μπορει και οχι.
Τωρα εχω 4.1
Επομενο βημα 5.1
Μετα 5.2
Μετα εχω σκοπο να πειραματιστω και με τα presence καναλια του Yamaha.
Eχεις καποιο λογο που ρωτας?
Αν ναι ποιος ειναι αυτος?
Αν δεν ειναι καλη ιδεα θα ηθελα να ξερω τον λογο.

Reaction score
11.441
Απο τη στιγμη που σε μια μετρηση RT60 το ζητουμενο ειναι οι χρονοι αντιχησης θελω να πιστευω οτι η ακριβεια στον αξονα της αποκρισης (που θα επηρεαστει φυσικα απο το μη καλιμπραρισμενο μικροφωνο) δεν ειναι τοσο σημαντικη οσο η ακριβεια στον αξονα του χρονου (που λογικα δεν επηρεαζεται απο την ακριβεια του μικροφωνου στο ακουστικο φασμα).
Αυτή είναι μια πολύ καλή σκέψη, που η απάντησή της ενδιαφέρει κι εμένα.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
99.722
Oχι. Δεν ειμαι καθολου βεβαιος αφου δεν το εχω δοκιμασει ακομα. Μπορει να ειναι ΟΚ μπορει και οχι.
Τωρα εχω 4.1
Επομενο βημα 5.1
Μετα 5.2
Μετα εχω σκοπο να πειραματιστω και με τα presence καναλια του Yamaha.
Eχεις καποιο λογο που ρωτας?
Αν ναι ποιος ειναι αυτος?
Αν δεν ειναι καλη ιδεα θα ηθελα να ξερω τον λογο.
Με βάση τον χώρο σου και τις προδιαγραφές του Atmos, δεν βλέπω πώς μπορούν να στηθούν 4 ηχεία οροφής.

Atmos 5.1.4.png

Με βάση λοιπόν το ύψος του χώρου σου, τα πίσω ηχεία Atmos θα έπρεπε να τοποθετηθούν 1,6 μέτρα πίσω από τη θέση ακρόασης, πράγμα αδύνατον.

Μάλλον θα πρέπει να προσανατολιστείς σε Atmos 5.1.2

Atmos 5.1.2.png

Ίσως βέβαια να βόλευε η τοποθέτηση των ηχείων κατά Auro 3D:

και με Voice of God

όπου τα main και surround τοποθετούνται στο ύψος του αυτιού, και τα Auro είναι κανάλια ύψους και όχι οροφής.

Reaction score
2.174
Με βάση τον χώρο σου και τις προδιαγραφές του Atmos, δεν βλέπω πώς μπορούν να στηθούν 4 ηχεία οροφής.

View attachment 68220
Με βάση λοιπόν το ύψος του χώρου σου, τα πίσω ηχεία Atmos θα έπρεπε να τοποθετηθούν 1,6 μέτρα πίσω από τη θέση ακρόασης, πράγμα αδύνατον.

Μάλλον θα πρέπει να προσανατολιστείς σε Atmos 5.1.2

View attachment 68221

Ίσως βέβαια να βόλευε η τοποθέτηση των ηχείων κατά Auro 3D:

και με Voice of God

όπου τα main και surround τοποθετούνται στο ύψος του αυτιού, και τα Auro είναι κανάλια ύψους και όχι οροφής.
Βασικα ο ενισχυτης μου δεν εχει ουτε Atmos ουτε Auro 3d :p
Kατι Presence λεει η yamaha που τα δειχνει σαν απλα ηχεια υψους.
Οι θεσεις που εχω υπολογισει ειναι περιπου οπως του Auro 3D αλλα με τα πισω στις πισω γωνιες με κλιση προς το κεντρο του δωματιου.
Να σημειωσω εδω οτι παιζει και το ενδεχομενο να παρω κανενα μεγαλο πουφ και οταν βλεπω ταινια να σπρωχνω το τραπεζακι πιο μπροστα και να το βαζω μπροστα στον καναπε (προεδρικη θεση) και ετσι να λυσω μια και καλη το θεμα της θεσης ακροασης που πλεον θα πεσει και κατω απο τα 3 μετρα και θα κερδισω και μερικα db επιπλεον.

Reaction score
12
Ειμαι και γω στη φάση που φτιάχνω έναν τετράγωνο χώρο περίπου στις ίδιες διαστάσεις και ενδιαφέρομαι ζωηρά για την περίπτωση που μπορεί να γίνει στο ταβάνι δουλειά για την απορρόφηση των χαμηλών και την αποφυγή μπουμ.

Reaction score
695
Α και οι ανοιχτες πορτες εχεις απωλεια χαμηλου , αλλα και βελτιωμενους χρονους αντιχησης ομως
soco, να κανω μια ηλιθια ισως ερωτηση, ενταξει για την απωλεια χαμηλου, αλλα πως θα εχει καλυτερη αντηχηση; αντηχηση δεν εχεις οταν ανακλαται ο ηχος και δεν "φευγει"; υπαρχει μηπως καπου κατι για διαβασμα;
ευχαριστω, και συγγνωμη για την παρεμβαση στο θεμα του SpZach!

Reaction score
6.520

Reaction score
695
σε ευχαριστω πολυ, πω πω διαβασμα που θα πεσει!
δηλαδη η αντηχηση ειναι "χειροτερη" οπως φανταστηκα, (με πιο μικρη τιμη) πραγμα που ειναι καλυτερο στα αυτια μας!

Reaction score
2.174
σε ευχαριστω πολυ, πω πω διαβασμα που θα πεσει!
δηλαδη η αντηχηση ειναι "χειροτερη" οπως φανταστηκα, (με πιο μικρη τιμη) πραγμα που ειναι καλυτερο στα αυτια μας!
Αν χρησημοποιεις αρνητικες εκφρασεις για να δηλωσεις θετικα αποτελεσματα θα μπερδευτεις και ο ιδιος.
Εκτος απο το "χειροτερο-καλυτερο" υπαρχει και το "μικροτερο-μεγαλυτερο" και το "λιγοτερο-περισσοτερο"
Την αντιχηση την θελουμε να ειναι λιγη ;)

Reaction score
12
Επίσης είναι δεδομένος ο χώρος, και βλέπω λίγα περιθώρια επεμβάσεων σε τοίχους, μάλλον τίποτα στις γωνιές.

Οπότε, μένει το ταβάνι, κι αφού τα μοουντς είναι από 40 έως 50 χονδρικά, θα πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς κάτι στο ταβάνι που να πιάνει σ'αυτό το φάσμα.
υπάρχει ελπίδα?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.317
Members
38.298
Νεότερο μέλος
johnny_b90